Logo
Print this page

Σήμερα τα λαμόγια νομιμοποιούνται με νόμο!

pagidasnikos2Αύριο, Τρίτη 22.2.2011, ψηφίζεται στο σύνολο του το  νομοσχέδιο για την απελευθέρωση των "κλειστών" επαγγελμάτων.

 

Εμείς κλείνοντας μια σειρά αναρτήσεων για το άνοιγμα του επαγγέλματος μας (α) σας παραπέμπουμε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Σύρου, η οποία είναι άκρως διαφωτιστική όχι μόνο για τη στάση των Προέδρων του Δ.Σ.Α. και Δ.Σ.Π., τις μυστικές διαβουλεύσεις τους με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και  τα συμφέροντα που επί της ουσίας νομοθετούν ασκώντας πιέσεις, αλλά και για τον μέχρι σήμερα ρόλο του δικηγόρου και το μέλλον που επιφυλάσσεται στη δικαιοσύνη μετά τις αλλάγές που ψηφίζονται (για να τη δείτε........

ολόκληρη - μετά από ολιγόλεπτη διαφήμιση - κάντε κλικ εδώ) και (β) δημοσιεύουμε την επιστολή της καλής  μας φίλης και συναδέλφου κ. Κάτιας Φλισκουνάκη, η οποία εκθέτει με μεγάλη σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους ο δικηγόρος πρέπει να είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και όχι επιχειρηματίας και έμπορος, όπως με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο μας αναγκάζουν να γίνουμε.

 

Δικαιοσύνη σε όλους, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

 

Ο Δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης ή επιχειρηματίας και έμπορος; Πουλάει νομική γνώση και εμπειρία με το κιλό, με τη μεζούρα, με το λίτρο ή τη λίμπρα, δεν έχει σημασία με τι, πάντως με κάποιο μέτρο υπολογισμού του τελικού προϊόντος ; Αυτό κατά την άποψή μου είναι το βασικό και καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί για να πάμε πάρα κάτω.

 

Πως και πόσο μπορεί να κοστολογηθεί η αμοιβή υπερασπιστού σε κατηγορούμενο για διάπραξη εγκλήματος ελαφριάς, μέσης η μεγάλης βαρύτητας πχ αιμομιξία, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, διακίνηση μεταναστών, πώληση βρεφών κλπ., ή η επίλυση διαφοράς μεταξύ συζύγων για το ύψος της οφειλομένης διατροφής των ανηλίκων :

 

Σε κάθε περίπτωση ο συλλειτουργός της δικαιοσύνης όταν αντιμετωπίζει την ερώτηση του πελάτη: « τι οφείλω ; » ή « τι θα μου στοιχίσει ; », από την θέση ευθύνης και την πνευματική κατάσταση της έντονης εγκεφαλικής διεργασίας στην ανάλυση των διατάξεων που εμπλέκονται στην προκειμένη περίπτωση, μεταλλάσσεται σε οσφυοκάμπτη πονηρό εμποράκο με τη μεζούρα που πουλάει ένα μέτρο κάμποτο και πρέπει να αφήσει και κάτι παραπάνω για να ευχαριστήσει τον πελάτη και να του ξανάρθει. Άλλωστε σε στιγμές οικονομικής κρίσης πρέπει να προσέχουμε για να έχουμε. Δεν ξέρω αν στη δεύτερη φάση, στη φάση της μετάλλαξης, ο ρόλος του συλλειτουργού της δικαιοσύνης μπορεί να συνυπάρξει αρμονικά με το ρόλο του πονηρού οσφυοκάμπτη εμποράκου χωρίς να προκαλέσει ασυνείδητη σχιζοφρενική διαστροφή.

 

Δεν ξέρω αν είναι εύκολο, δεν το έμαθα ποτέ μέχρι σήμερα, ούτε στο πανεπιστήμιο, ούτε στη διάρκεια της πρακτικής μου εξάσκησης, ούτε και στα μετέπειτα χρόνια της ( πεζοδρομιακής ) δικηγορίας έμαθα πώς να ζυγίζω την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, την ηθική στήριξη του απελπισμένου που διώκεται από τις ανάλγητες, εν πολλοίς, εισπρακτικές υπηρεσίες του ιδιωτικού τομέα, ποτέ κανείς μέχρι σήμερα δεν μου έδειξε τον τρόπο να κοστολογώ τον ανθρώπινο πόνο, την ανθρώπινη εξαθλίωση του χρήστη ναρκωτικών ουσιών, ποτέ μέχρι σήμερα δεν έμαθα πόσο κάνει ένα μωρό βουλγάρας που παζαρεύεται.

 

Λυπάμαι, άλλα έχει γίνει ένα τεράστιο λάθος και πήραμε τη ζωή μας λάθος. Δικηγόρος ως Συλλειτουργός της δικαιοσύνης, ως ο άλλος πόλος της ζυγαριάς, πρέπει να είναι ελεύθερος, προσβάσιμος σε όλους, χωρίς μεζούρες, λίτρα και κιλά. Έπρεπε ο ρόλος του να εξαντλείται στην εξυπηρέτηση, στήριξη, αποκάλυψη της αλήθειας και του δικαίου αμειβόμενος από τον κρατικό κορβανά, γιατί ο άνθρωπος, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η δίκαιη κατανομή, η επίλυση διαφορών που όλες τους έχουν ως αιτία δημιουργίας και δράσης τον ανθρώπινο παράγοντα, στερούνται οικονομικής βάσης υπολογισμού.

 

Τα γεγονότα της Κερατέας παίζουν καθημερινά, οι συνομιλητές της εξουσίας (εργολάβοι) έχουν βάλει την εκτελεστική εξουσία και τρέχει να καθαρίσει το τοπίο των αντιδράσεων για να μπούνε οι μπουλντόζες. Καταλήψεις, τραυματισμοί γερόντων, γυναικών, ανηλίκων. Ανήλικοι συλλαμβάνονται και οδηγούνται με την διαδικασία του αυτοφώρου στα ακροατήρια. Γιατί θα πρέπει ο συλλειτουργός της δικαιοσύνης να περιμένει τον πελάτη (θύμα βιαιοπραγίας, ξυλοδαρμού, υλικών ζημιών) να κτυπήσει την πόρτα του γραφείου του, να συμφωνήσουν με έγγραφη συμφωνία ( επίκαιρο ) θεωρημένη από τον ΔΣ; σε ημέρες εργάσιμες, για το κάτι του;

 

Ή θα είμαστε υποκριτές που θα το παίζουμε συλλειτουργοί της δικαιοσύνης ή θα δούμε με τα μάτια της αλήθειας τον κόσμο και θα είμαστε ο άλλος πόλος της δικαιοσύνης ΜΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.-

 

Φεβρουάριος 2011

 

Πάντα με αγάπη

 

Κάτια Φλισκουνάκη

 

Μέλος ΔΣΠ

 

 

 

 

 

 

Design and Powered by JAMP