Logo
Print this page

Μια χώρα δουλοπάροικος της Goldman Sachs

header_photo1 Η κυβέρνηση Σημίτη πράγματι άφησε έργο πίσω της. Αυτό δεν είναι βέβαια "η ισχυρή Ελλάδα" που μας υποσχόταν, αλλά οι ευέλικτες σχέσεις εργασίας που θεσμοθετήθηκαν επί της πρωθυπουργίας του, όπως ο ν. 2956/2001 που προβλέπει τη λειτουργία των εταιρειών προσωρινής απασχόλησης.

Το ζήτημα αυτό (μεταξύ άλλων) θίγει και το παρακάτω post, το οποίο αναδημόσιεύουμε από το blog www.olympia.gr , διευκρινίζοντας ότι δεν αντιλαμβανόμαστε και δεν συμμεριζόμαστε την κριτική του εν λόγω άρθρου προς την Αριστερά, τουλάχιστον στον βαθμό που ξεπερνά τα όρια της αναμφισβήτητης πολιτικής ευθύνης της.

 

Μία χώρα δουλοπάροικος της Goldman Sachs. Ο ΓΑΠ όμως δεν γνωρίζει το ποιόν των φίλων του…

 

Δημοσιεύθηκε από olympiada στο Φεβρουαρίου 16, 2010

 
 
 
 

Πρώτη γεύση για τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων που έρχονται, για τους εντιμότατους φίλους της “Ισχυρής Ελλάδας”, την διαπλοκή με εργολάβους και ΜΜ”Ε”, που φτάνει έως την δημοκρατική εκτροπή.

 

Θυμάστε βεβαίως μία από τις μεγάλες καινοτομίες της κυβέρνησης Σημίτη. Η έναρξη δραστηριοτήτων των περιβόητων εταιρειών “προσωρινής απασχόλησης”. Δηλαδή τις εταιρείες που προμήθευαν και προμηθεύουν εργατικό δυναμικό σε τρίτους, ώστε να μην υποχρεούνται να τους παρέχουν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων με απ’ ευθείας σύμβαση. Εταιρείες που εν πολλοίς χαρακτηρίστηκαν “δουλεμπορικές” ............

αφού κατ’ ουσίαν καταστρατήγησαν όλες τις υφιστάμενες συλλογικές συμβάσεις. Εταιρείες με άφθονο “πράσινο” όπως η ΟΙΚΟΜΕΤ η οποία έγινε γνωστή από την υπόθεση της Κωνσταντίνας Κούνεβα.

 

Υπάρχει όμως και μία παρόμοια υπόθεση που δεν έλαβε την ίδια δημοσιότητα. Ίσως γιατί ιδιοκτήτης δεν ήταν κάποιος απλός “πρασινοφρουρός” που ανέλαβε δημόσια έργα. Η περίπτωση της καθαρίστριας Βενετίας Μανωλοπούλου που και αυτή δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Παρά τις καταγγελίες της κυρίας Μανωλοπούλου αλλά και της προέδρου του σωματείου κυρίας Ιωάννας Καλούση ότι δεχόντουσαν σωρείες απειλών μετά την προσφυγή τους στην επιθεώρηση εργασίας, η υποθεση θάφτηκε άρον άρον ακόμα και από την λεγόμενη “αριστερά”.

 

Και όμως, η κυρία Μανωλοπούλου αλλά και το σωματείο είχαν κατονομάσει ως ηθικό αυτουργό την εταιρεία όπου εργάζοντο και έχει την εργολαβία του καθαρισμού στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Η εταιρεία είναι η “ISS Facility Services Α.Ε”.

 

Τι είναι αυτή η εταιρεία και γιατί ασχολούμαστε μαζί της; Μα ο καθαρισμός και η διαχείριση απορριμάτων σε χώρους όπως μεγάλα αεροδρόμια, είναι μία χρυσοφόρος εργασία. Ειδικά όταν κρατάς το κόστος ανθρώπινου δυναμικού χαμηλά, έστω και με την παραδοσιακή μέθοδο των Ταλιμπάν (ίσως αυτό εξηγεί την ερωτική σχέση ΠΑΣΟΚ – Πακιστάν). Ήταν όμως και αυτό το δημοσίευμα των NY Times που μας κίνησε την περιέργεια, αφού ανέφερε ξεκάθαρα πως “Collateral” για τον δανεισμό των κολοσσιαίων ποσών από την Goldman Sachs ήταν η διαχείριση των Αεροδρομίων. Πριν πάμε λοιπόν στο μεγάλο ψάρι και τα στοιχεία που θα συγκλονίσουν το πολιτικό σκηνικό, ας δούμε πως ένα κράτος νομοθετεί και καταστρατηγεί εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών για τους “φίλους” του…

 

Θεωρείτε βέβαια πως είναι αδύνατον η Goldman Sachs να έχει οποιαδήποτε σχέση με “καθαρισμούς” και δουλεμπορικές πρακτικές εις βάρος εργαζομένων. Και όμως, η εισαγωγή της ενοικίασης εργαζομένων στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να γίνει για τα “ψίχουλα” της ΟΙΚΟΜΕΤ. Δείτε λοιπον:

 

Η “ISS Facility Services Α.Ε”, έχει ένα ενδιαφέρον καταστατικό που θα μας απασχολήσει στη συνέχεια. Μεταξύ άλλων: Η ISS ελέγχει, μέσω της κυριότητας του συνόλου των μετοχών που αντιπροσωπεύουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου, την ανώνυμη εταιρεία προσωρινής απασχόλησης με την επωνυμία «ISS Human Resources Ανώνυμη Εταιρεία Προσωρινής Απασχόλησης», η οποία εδρεύει επίσης στην Αθήνα, οδός Θρασυμάχου 14. Η εν λόγω εταιρεία έχει ως αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή εργασίας μισθωτών της σε τρίτους (έμμεσους) εργοδότες, λειτουργεί βάσει ειδικής άδειας που της έχει χορηγηθεί με την υπ΄ αριθμ. 31533/24-4-2003 απόφαση του Υπουργού Εργασίας (ΦΕΚ Β 591) και έχει συσταθεί και λειτουργεί βάσει του νόμου 2956/2001 (άρθρα 20 επ.). Επίσης, η εταιρεία αυτή έχει λάβει προσφάτως άδεια άσκησης της δραστηριότητας του Ιδιωτικού Γραφείου Συμβούλου Εργασίας. Επίσης, σημαντικό για τις επόμενες αποκαλύψεις : Η διαχείριση απορριμμάτων και συγκεκριμένα, η συλλογή και μεταφορά πάσης φύσεως απορριμμάτων από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, η διάθεση των απορριμμάτων σε εγκεκριμένους χώρους διάθεσης (Χ.Υ.Τ.Α.), η ίδρυση και εκμετάλλευση ολοκληρωμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης πάσης φύσεως απορριμμάτων και λυμάτων και η πώληση υλικών που προέρχονται από το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης και ανακύκλωσης πάσης φύσεως απορριμμάτων και έλεγχος ασφάλειας πληρωμάτων, επιβατών, χειραποσκευών, αποσκευών, φορτίου και ταχυδρομικού υλικού σε αερολιμένες και λιμένες, καθώς και ο έλεγχος πρόσβασης στους χώρους και, εν γένει, στις εγκαταστάσεις αυτών μετά από έγκριση της αρμόδιας αεροπορικής ή λιμενικής αρχής, η εκπόνηση μελετών και ο σχεδιασμός συστημάτων ασφαλείας.

 

Τι δουλειά έχει τώρα ο καθαρισμός με τον έλεγχο ασφαλείας σε αεροδρόμια; Πολυτεχνίτες στην ISS;

 

Κοιτάξτε τώρα λοιπόν ΠΟΙΑ είναι στην πραγματικότητα η εταιρεία “ISS Facility Services Α.Ε” μέσω μίας απίστευτης αλυσίδας. Έτσι για να δείτε πως γινόντουσαν οι σωστές δουλειές της “Ισχυρής Ελλάδας”.

 

Η ταπεινή ISS που “στριμώχνεται” μαζί με άλλες εταιρείες στην ταπεινή οδό Θρασυμάχου, είναι ελληνική ανώνυμη εταιρεία, της οποίας οι μετοχές ανήκουν εξ ολοκλήρου στη δανέζικη εταιρεία με την επωνυμία «ISS Global A/S».

 

Και πάλι δεν βλέπετε κάτι περίεργο…

 

Μοναδική μέτοχος της «ISS Global A/S» είναι η επίσης δανέζικη ανώνυμη εταιρεία «ISS A/S». Θυμίζει λίγο “Αλ Κάιντα” αυτή η αλυσίδα; Έχει και συνέχεια…

 

…η οποία με τη σειρά της έχει ως μοναδική μέτοχο την δανέζικη ανώνυμη εταιρεία «FS Funding A/S» (χώρα προνομιακής φορολογίας δεν έχει;)

 

Η εταιρεία αυτή ανήκει κατά 100% στη δανέζικη ανώνυμη εταιρεία «FS Equity A/S» .....Έχει και συνέχεια…

 

....... η οποία με την σειρά της ανήκει κατά 100% στη λουξεμβουργιανή ανώνυμη εταιρεία «FS Invest II S.a.r.l.»

 

Γιατί εταιρεία σωστή χωρίς Λουξεμβούργο δεν γίνεται…

 

........η οποία με τη σειρά της ανήκει κατά 100% στην επίσης λουξεμβουργιανή ανώνυμη εταιρεία «FS Invest S.a.r.l.».

 

Και διπλό Λουξεμβούργο μάλιστα! Μα εντέλει ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ιδιοκτήτης σε αυτή την εταιρεία ώστε να γίνεται ολόκληρο γαϊτανάκι εταιρειών που “η μία ανήκει 100% στην άλλη”; Δεν πάει το μυαλό σας;

 

Μοναδικοί μέτοχοι της τελευταίας αυτής εταιρείας είναι οι εταιρείες «Goldman Sachs Capital Partners» με ποσοστό 44% και EQT με ποσοστό 54%.

 

Και κάτσε εσύ κυρά Βενετία μου να περιμένεις να βρεις το δίκιο σου απέναντι στην ISS. Που να πάει το μυαλό σου ότι έχεις να κάνεις με τους καρχαρίες για χάριν των οποίων καταλύθηκε το κράτος, το εργατικό δίκαιο, φτιάχνονται ΧΥΤΑ στο γραμματικό και που να δεις αύριο τι άλλο γίνεται για χάρη τους σε αυτή τη χώρα.

 

Για να δούμε κυρία Παπαρήγα της “ανυπακοής” τι θα κάνεις αύριο, τώρα που ξέρεις για ΠΟΙΟΥΣ καταλύονται τα εργασιακά δικαιώματα στη χώρα. Σε ποιούς ξεπουλιώνται άνθρωποι, Γη, ακόμα και σκουπίδια (και ΧΥΤΑ στο Γραμματικό θα φτιάξουμε, να μην ξοδεύονται οι συνέταιροι του “Εργολάβου”, ε κύριε Σουφλιά; Που να τρέχουν απ’ τα Σπάτα…).

 

Από σένα κύριε Τσίπρα, δεν περιμένουμε και πολλά, αφού τώρα έχεις και ανάγκες. Αν τα βάλεις με αυτά τα θηρία, δεν θα δεις εργολαβία ούτε στην μελλοντική αταξική κοινωνία.

 

Αμ εσείς παλικάρια της ΝΔ, ούτε ένας δεν σκέφτηκε να ψάξει ποιά ήταν αυτή η ISS που είχε όλες τις εργολαβίες ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ 2004; Μα ούτε ένας; Εδώ βέβαια δεν πήρατε χαμπάρι το παιχνίδι που παίχτηκε στις πλάτες του λαού και τη μίζα των 300 εκ. που κάποιοι υπουργοί είχαν ήδη πάρει το μερτικό τους. Ψάχνεστε ακόμα για τον λόγο της “ήττας”, όταν ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να ήταν η ΝΔ κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη.

 
 

Τουλάχιστον θα μάθετε αναλυτικά γιατί πέσατε. Αυτό ήταν το ορεκτικό…

Related items

Design and Powered by JAMP