Logo
Print this page

Σύλληψη δικηγόρων κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους!

dikastirio35

Η κατάσταση, δυστυχώς, όσο πάει και χειροτερεύει. Μετά από τη σύλληψη δικηγόρων για συνδικαλιστικούς λόγους, φθάσαμε να δούμε και τη σύλληψη δικηγόρων κατά τη διάρκεια δίκης γιατί εκτελούσαν τα καθήκοντα τους!!!!

Και επειδή το ζήτημα που ανοίγεται είναι πολύ μεγάλο και δεν αφορά μόνον τους δικηγόρους Ιωαννίνων, δεν αφορά μόνο το δικηγορικό σώμα, αλλά ολόκληρη την κοινωνία και την ποιότητα της ήδη υποβαθμισμένης δικαιοσύνης της χώρας μας, περιμένουμε  την άμεση αντίδραση της Συντονιστικής και του Πρόεδρου της Ολομέλειας, κ. Αδαμόπουλου. Γιατί, είναι προφανές ότι αν μια τέτοια ενέργεια περάσει "απαρατήρητη", στο μέλλον θα πρέπει να εκτελούμε τα καθήκοντα μας και να αγορεύουμε μόνο με την......άδεια του Εισαγγελέα!!!! 

Αντιγράφουμε το σχετικό άρθρο από τον ιστότοπο "stotapsi gr" και μπορείτε να διαβάσετε όλόκληρο το  Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων για την αυθαίρετη συμπεριφορά Αντεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίων - απόφαση για προειδοποιητική αποχή εδώ

Αντεισαγγελείς μηνύουν δικηγόρους στα Γιάννινα!

Απίστευτο κι όμως αληθινό. Στα Γιάννινα Αντεισαγγελείς μήνυσαν στο ακροατήριο κατά τη διάρκεια δίκης δικηγόρους για το αδίκημα της εξύβρισης οι οποίοι και συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για να εκδικαστεί η υπόθεσή τους την Πέμπτη 7/11. Οι δύο Αντεισαγγελείς (κ.κ. Σωτηρίου και Παϊσιος) έκριναν.... ως εξυβριστικήτη διατύπωση αξιολογικής κρίσης κατά την άσκηση των καθηκόντων δύο δικηγόρων των Ιωαννίνων, του ενός εξ αυτών επί παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, του δε δευτέρου επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία. Αυτό το μάλλον πρωτοφανές γεγονός στα δικαστικά – νομικά χρονικά, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων ο οποίος με ανακοίνωσή του εκφράζει την αντίθεσή του σε τέτοιες μεθοδολογίες τονίζοντας τα εξής:
ο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων στα πλαίσια των σκοπών και αρμοδιοτήτων του, να μεριμνά για το σεβασμό και την τιμή που οφείλει να απολαμβάνει ο δικηγόρος, από τη δικαστική και κάθε άλλη αρχή και εξουσία, κατά την άσκηση τους λειτουργήματός του, πληροφορούμενο για τη κράτηση, σύλληψη και παραπομπή στην αυτόφωρη διαδικασία εκ μέρους Αντεισαγγελέων του Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, δυο μελών του Δικηγορικού μας Συλλόγου, για τη διατύπωση αξιολογικής κρίσης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, του ενός εξ αυτών επί παρεμβάσεως του Αντεισαγγελέα της έδρας κατά την απολογία του κατηγορούμενου, του δε δευτέρου επί της προτάσεως της Αντεισαγγελέα της έδρας για την κατηγορία, εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις κλιμακούμενες αυθαιρεσίες εκ μέρους συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών και υπενθυμίζει ότι:
Ο Δικηγόρος είναι δημόσιος λειτουργός. Το λειτούργημά του αποτελεί θεμέλιο του κράτους δικαίου. Ο δικηγόρος είναι συλλειτουργός της δικαιοσύνης και η θέση του, θεμελιώδης, ισότιμη, ανεξάρτητη και αναγκαία για την απονομή της.

Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του δικαιούται να απολαμβάνει του σεβασμού και της τιμής που οφείλεται στο λειτούργημά του από τους δικαστικούς λειτουργούς, (δικαστές και εισαγγελείς), που οφείλουν να συμπεριφέρονται με ευλάβεια στο δικηγορικό λειτούργημα και να αποφεύγουν τις αυθαιρεσίες και τις κάθε είδους καταχρήσεις εξουσίας, έτσι ώστε ο δικηγόρος κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του να υπερασπίζεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες του ανθρώπου.

Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η αυτόφωρη διαδικασία στα πλημμελήματα που φέρεται να έχει διαπράξει δικηγόρος. Αποτελεί κατάχρηση εξουσίας η κράτηση δικηγόρου. Δεν επιτρέπεται η σύλληψη δικηγόρου, για οποιαδήποτε αιτία, όταν χειρίζεται υπόθεση στο ακροατήριο και μέχρι την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας. Στην περίπτωση που δικηγόρος κατηγορείται για εξύβριση και δυσφήμηση του δικαστηρίου, (μη συμπεριλαμβανομένου του εισαγγελέα), ενώπιον του οποίου εκτελεί τα καθήκοντά του, ακολουθείται η διαδικασία της παρ. 2 του άρθρου 117 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Δεν αποτελεί εξύβριση η αξιολογική κρίση δικηγόρου επί της προτάσεως του Εισαγγελέα, την οποία στα πλαίσια των καθηκόντων του μπορεί και οφείλει να διατυπώσει.

Οι Δικηγόροι Ιωαννίνων σέβονται και τιμούν τους άξιους δικαστικούς λειτουργούς. Δεν αδρανούν όμως απέναντι στους λειτουργούς που ανέλεγκτα ερμηνεύουν και εφαρμόζουν το νόμο, οχυρούμενοι πίσω από την ανεξέλεγκτη γνώμη τους επιδεικνύοντας αυταρχική συμπεριφορά που τελικό στόχο έχει την ακύρωση του ισότιμου ρόλου των δικηγόρων στην απονομή της δικαιοσύνης και την ουσιαστική κατάργηση των όποιων στοιχειωδών δημοκρατικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει.

Γι’ αυτό και Το ΔΣ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 5-11-2013, ομόφωνα αποφάσισε, την προειδοποιητική αποχή των μελών του ΔΣΙ από τα καθήκοντα την Πέμπτη 7-11-2013 από ώρα 12η μεσημβρινή και την Παρασκευή 8-11-2013 από τη συνεδρίαση του Μονομελούς Πλημ/κείου Ιωαννίνων.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΣ"

Related items

Design and Powered by JAMP