Logo
Print this page

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

 

Τι είναι η διαμεσολάβηση;

Αυτός ο «εξωτικός» θεσμός που κατέφθασε εξ εσπερίας και έχουν βαλθεί όλοι να τον προμοτάρουν (από τον Ράχενμπαχ – παρακαλούμε - έως τον πρόεδρο του πιο απομακρυσμένου Δ.Σ. της χώρας).

Είναι άραγε η λύση στα χρόνια προβλήματα της ελληνικής δικαιοσύνης ή μήπως ένα «κόλπο γκρόσο» για να στηθεί μία νέα αγορά με πρώτα θύματα τους πολύπαθους (και το εννοούμε) δικηγόρους αυτής της χώρας;

Εμείς πιστεύουμε το δεύτερο, αν κρίνουμε από τη μέχρι σήμερα πορεία του πολυθρύλητου θεσμού

και το ύψος των διδάκτρων (2.000 – 3.500 ευρώ) που πληρώνουν οι επίδοξοι – ή μήπως και αφελείς; – διαμεσολαβητές.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Με την Οδηγία 2008/52/EK του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία εφαρμόζεται στις διασυνοριακές διαφορές σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, εξαιρουμένων των φορολογικών, τελωνειακών ή διοικητικών υποθέσεων και της ευθύνης του κράτους λόγω πράξεων ή παραλείψεων κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας, προβλέπεται:

- Ότι τα κράτη μέλη εξουσιοδοτούν τα δικαστήρια να προτείνουν στα μέρη την προσφυγή στη μέθοδο αυτή, δίχως ωστόσο να τα υποχρεώνουν να προσφύγουν σε αυτή.

- Ότι, μολονότι οι συμφωνίες που επιτυγχάνονται μέσω διαμεσολάβησης προσφέρονται, κατά κανόνα, περισσότερο για εκούσια εκτέλεση, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να καθιερώσουν μια διαδικασία με την οποία να είναι δυνατόν, κατόπιν αιτήσεως των μερών, να επιβεβαιώνεται η συμφωνία με δικαστική ή άλλη απόφαση, ή με δικαστική ή άλλη πράξη εκδιδόμενη από δημόσια αρχή.

- Ότι τα κράτη μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα διάδικα μέρη δεν κωλύονται να κινήσουν δικαστικές διαδικασίες ή διαιτησία μετά από διαμεσολάβηση, λόγω παραγραφής ή λήξεως αποσβεστικής προθεσμίας.

- Ότι θα διασφαλίζεται το απόρρητο και η «ποιότητα» της διαμεσολάβησης

frankenstein junior scena 4 Ηρθαν λοιπόν τα δικά μας τα παιδιά (μεταξύ των οποίων πρώτοι και καλύτεροι οι πρόεδροι των μεγάλων συλλόγων και ο δικός μας Υπουργός – μην μπερδεύεστε, για το παρελθόν μιλάμε και στον κ. Χάρη Καστανίδη αναφερόμαστε) και έφεραν το νόμο στα…..μέτρα τους.

Τι λοιπόν προβλέπει ο νόμος 3898/12.12.2010  «Διαμεσολάβηση σε εμπορικές και αστικές υποθέσεις»;

Πρώτον: Ότι η διαμεσολάβηση περιορίζεται στις ιδιωτικές διαφορές που επιτρέπεται ο συμβιβασμός.

Δεύτερον: Ότι η συμφωνία για διαμεσολάβηση δεν συνεπάγεται δικονομικές συνέπειες δηλαδή, ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί, κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να εξαναγκασθεί και

Τρίτον: Ότι ο διαμεσολαβητής δεν έχει εξουσία να αποφασίσει ο ίδιος ή να υποδείξει στα μέρη πιθανές λύσεις για την επίλυση τους.

 Εν ολίγοις δηλαδή αναφερόμαστε σε μια πολύ μεγάλη φούσκα – «θεσμό» διότι αυτό πάντα κάναμε ως κλάδος (δηλαδή προσπαθοούσαμε να συμβιβάσουμε εξωδικαστικά τις διαφορές – ιδιαίτερα με τα χάλια και τις καθυστερήσεις που έχει η δικαιοσύνη μας ) και βεβαίως θα συνεχίσουμε να το κάνουμε «εξωθεσμικά» χωρίς να είναι αναγκαία η παρουσία ηθοποιού, μαρκετίστα και ψυχολόγου – διαμεσολαβητή!

tumblr m9u1qsmwi71qakh43o1 500 Τότε γιατί διαφημίζεται τόσο πολύ ο εν λόγω θεσμός από τους Πρόεδρους των μεγάλων – κυρίως – συλλόγων της χώρας;

Μα πολύ απλά γιατί έχει πολλά «δωράκια» για τους εμπνευστές του.

Δωράκι 1ο : Δίνει στους δικηγορικούς συλλόγους το δικαίωμα να ιδρύσουν μαζί με τα επιμελητήρια αστικές «μη κερδοσκοπικές» εταιρείες (σημ. το πόσο «μη κερδοσκοπικές» είναι αποδεικνύεται από το ύψος των διδάκτρων) για την κατάρτιση των διαμεσολαβητών, δηλαδή τους δίνει το δικαίωμα να ιδρύουν επί της ουσίας ΙΕΚ για το σκοπό αυτό και μάλιστα με έτοιμη πελατεία.

Δωράκι 2ο : Ορίζει ότι στη διαμεσολάβηση – και αυτό πιστεύουμε ότι είναι εντελώς ελληνική πατέντα – μπορούν να υπαχθούν «υποχρεωτικά» με νόμο ορισμένες διαφορές (αυτό προσπάθησαν να κάνουν με τα υπερχρεωμένα για να δώσουν τέλος πάντων και ένα κίνητρο στους επίδοξους πελάτες των «μη κερδοσκοπικών» εταιρειών) .

Δωράκι 3ο : Καθορίζει την αμοιβή του διαμεσολαβητή (και αυτό έχει πολύ πλάκα, καθώς την ίδια εποχή λοιδωρούσαν τα «κλειστά» επαγγέλματα και καταργούσαν τις ελάχιστες δικές μας αμοιβές ).

Δωράκι 4ο Ορίζει ποιος φορέας θα δίνει την πιστοποίηση δηλαδή δημιουργεί άλλη μία αμειβόμενη επιτροπή (πενταμελή και με αναπληρωτές) που – συν τοις άλλοις – θα έχει και την εξουσία να κόβει ή να δίνει το πανάκριβο χαρτάκι πιστοποίησης με αδιαφανή κριτήρια..

Δωράκι 5ο: Ορίζει ότι στις εγχώριες διαφορές το έργο του διαμεσολαβητή ανατίθεται σε δικηγόρο « ύστερα από πιστοποίηση και διαπίστευση από τους αρμόδιους φορείς, δηλαδή θα πληρώσει αναγκαστικά "τα δίδακτρα" και τα παράβολα που έχουν ορισθεί.

Κατά τα λοιπά στολίζει λίγο τον γυμνό αυτό θεσμό με διακοπή της παραγραφής (άρθρο 11 παρ. 3) και κλείνει και πονηρούτσικα το μάτι σε δικαστές και διαδίκους, καθώς σε περίπτωση προσφυγής στη διαμεσολάβηση είναι υποχρεωτική η αναβολή για τρεις έως έξη μήνες (άρθρο 3 παρ. 2).

Που βλέπουμε όμως το «κακό» και γκρινιάζουμε για όλα αυτά;

Πρώτα – πρώτα, στο γεγονός ότι εμπορεύονται την ελπίδα των νέων (κυρίως) συναδέλφων για να τους προσελκύσουν ως πελάτες στα πανάκριβα ΙΕΚ τους.

Δεύτερον γιατί ενδυναμώνουν τον έτσι και αλλιώς ανίκητο (αυτήν τουλάχιστον την εποχή) θεσμό του βολέματος των λαμογίων (λ.χ. άλλη μία επιτροπή που «κόβει και ράβει» με αδιαφανή κριτήρια, καρεκλοκένταυροι συλλόγων στη διοίκηση των «μη κερδοσκοπικών» εταιρειών, μαρκετίστες που κάνουν τους εκπαιδευτές και άλλα που αυτήν τη στιγμή δεν μας έρχεται να καταγράψουμε).

Τρίτον γιατί «αναβαθμίζουν» τόσο πολύ τον ρόλο του δικηγόρου (τα περί «αναβάθμισης» ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ.Π. στα εγκαίνια του ΚΕ.ΔΙ.Π) ώστε από νομικοί να μας σπρώχνουν να γίνουμε ….ηθοποιοί και μαρκετίστες.

Βεβαίως – για να λέμε και του στραβού το δίκιο – η αλήθεια είναι ότι με το θεσμό της διαμεσολάβησης αναβαθμίζονται οι δικηγορικοί σύλλογοι (οι μεγάλοι βεβαίως – βεβαίως) διότι, αφού απεμπόλησαν τον «παραδοσιακό» τους ρόλο (μαζί με όλα τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα του κλάδου), τι άλλο τους έμενε να κάνουν; Εφτιαξαν λοιπόν από ένα κέντρο διαμεσολάβησης ο καθένας και το μέλλον (τους) διαγράφεται λαμπρό!!!!

 

 

 

Related items

Design and Powered by JAMP