Logo
Print this page

Τροπολογία στο καθεστώς των συμβολαιογράφων

Τροπολογία στο καθεστώς των συμβολαιογράφων

Όπως οι δικοί μας  μεγάλοι σύλλογοι  πήραν ως «δωράκι» το δικαίωμα ίδρυσης κέντρων κατάρτισης διαμεσολαβητών για να απεμπολήσουν  δικαιώματα του δικηγορικού σώματος, τώρα ήρθε η σειρά των συμβολαιογραφικών συλλόγων στους οποίους, σύμφωνα με το παρακάτω δημοσίευμα, δίνεται  με τροπολογία το δικαίωμα  να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών απαραίτητων για τη «διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και αξιοποίηση της περιουσίας τους» . Και επειδή κάνει νιάου – νιάου στα κεραμίδια ότι η  «διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων» αφορά τη διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, δεν μπορούμε  παρά να συγχαρούμε, εκτός από την κυβέρνηση της "αριστεράς" και τους συναδέλφους – συμβολαιογράφους για τις επίσης  "άξιες" διοικήσεις τους.

Αναδημοσιεύουμε από το CNN Greece

Τροποποιούνται και συμπληρώνονται συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Συμβολαιογράφων και επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο των Συμβολαιογραφικών

Συλλόγων, όσον αφορά στη μορφή και στην αρμοδιότητα αυτών, με τροπολογία που κατατέθηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς στο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση.

Με την τροπολογία, μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι οι Συμβολαιογραφικοί Σύλλογοι μπορούν να ιδρύουν νομικά πρόσωπα με εταιρική ή μη μορφή, για τη διαχείριση ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών απαραίτητων για τη διεκπεραίωση των επαγγελματικών τους αναγκών και αξιοποίηση της περιουσίας τους.

Επίσης, ορίζεται το νομικό πλαίσιο (ιδιωτικού δικαίου) που διέπει τις συμβάσεις των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων με τρίτους, οι οποίες αφορούν στη δημιουργία, αγορά, χρήση και λειτουργία και λοιπών ηλεκτρονικών εφαρμογών αναγκαίων για τις επαγγελματικές ενέργειες των μελών τους.

Στην έκθεση αξιολόγησης των συνεπειών της ρύθμισης σημειώνεται ότι αποσαφηνίζεται η νομική μορφή των συμβάσεων που αφορούν στα ηλεκτρονικά συστήματα πλειστηριασμών που διενεργούνται με ηλεκτρονικά μέσα, ως ιδιωτικών, εφόσον πρόκειται για συμβάσεις συνδρομητικές ή με χρονοχρέωση ή με καταβολή αντιτίμου κατά περίπτωση.

Με την τροπολογία αποσαφηνίζεται η νομική μορφή των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων οι οποίοι αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σωματειακής μορφής και ορίζεται ρητά ότι, οι εν λόγω Σύλλογοι δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν διοικητική και οικονομική αυτονομία και αυτοτέλεια και διοικούνται από αιρετά Διοικητικά Συμβούλια με τις οριζόμενες αρμοδιότητες.

 

Related items

Design and Powered by JAMP