Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Αυστριακή Τεχνική Βοήθεια για την αναθεώρηση του ελληνικού δικαστικού συστήματος;

Αυστριακή Τεχνική Βοήθεια για την αναθεώρηση του ελληνικού δικαστικού συστήματος;

 

Το νέο, στο παρακάτω άρθρο που αναδημοσιεύουμε από την «Lawnet.gr» , δεν είναι το ενδιαφέρον του κ. Κοντονή για τον (αποτυχημένο) θεσμό της διαμεσολάβησης (αυτό είναι δεδομένο για όλους τους υπουργούς δικαιοσύνης από το 2010 και μετά!).

Το νέο είναι η αναφορά του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Αυστριακή Τεχνική Βοήθεια για την αναθεώρηση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, για την οποία – τουλάχιστον εμείς – δεν έχουμε ακούσει τίποτα μέχρι σήμερα. Και επειδή το θέμα αυτό, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, είναι μεγάλης σημασίας, πολύ θα...............................................................................................................

θέλαμε να γνωρίζουμε σε τι συνίσταται «η Αυστριακή Τεχνική Βοήθεια», ποιοι είναι οι τομείς του ελληνικού δικαστικού συστήματος που θα τεθούν σε αναθεώρηση, με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν αυτοί, με ποιες διαδικασίες προωθείται αυτή η αναθεώρηση και βεβαίως αν έχουν γνώση και εμπλέκονται στις διαδικασίες αυτές  οι φορείς όλων των υπηρετούντων τη δικαιοσύνη.

Αναδημοσιεύουμε από τη «Lawnet.gr».

«Σύγχρονες απόψεις και προκλήσεις στη Διαμεσολάβηση» στο Μουσείο της Ακρόπολης

Υπό την αιγίδα του υπουργείου Δικαιοσύνης

05/04/2017 15:37

«Σύγχρονες απόψεις και προκλήσεις στη Διαμεσολάβηση» ήταν το θέμα της Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες (4/4/2017) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με τη συγχρηματοδότηση της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας για την αναθεώρηση του ελληνικού δικαστικού συστήματος, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην Ημερίδα επεσήμανε πως η Διαμεσολάβηση ως εναλλακτικός και σύγχρονος τρόπος επίλυσης διαφορών, «μπορεί να συμβάλει τόσο στην ελάφρυνση του μεγάλου όγκου των υποθέσεων που καταλήγουν στα δικαστήρια, όσο και στην επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης». Όπως τόνισε ο κ. Κοντονής, «ο θεσμός προσφέρει μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές και αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το Υπουργείο».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι στα πρώτα χρόνια εφαρμογής του θεσμού της διαμεσολάβησης δεν δικαιώθηκαν οι υψηλές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί στους νομικούς κύκλους και στην κοινωνία. Διαβεβαίωσε πάντως ότι το ΥΔΔΑΔ εντόπισε τους δυσλειτουργικούς τομείς και επέλεξε, με τη συνδρομή της αυστριακής τεχνικής βοήθειας, «να δώσει λύσεις, ώστε ο θεσμός να βελτιωθεί και να προχωρήσει». Ήδη, όπως είπε ο κ. Κοντονής, έχει συσταθεί ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, η οποία επαναρρυθμίζει το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του θεσμού, λαμβάνοντας υπόψη τα κενά που εντοπίστηκαν στην εφαρμογή του.

«Η επιτροπή ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες το έργο της και μέχρι το καλοκαίρι το Υπουργείο αναμένεται να έχει αναλάβει τη νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του Νέου Νόμου της Διαμεσολάβησης που θα αντικαταστήσει τον 3898/2010, ενσωματώνοντας τις νέες καινοτόμες κατευθύνσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Επίσης ανέφερε ότι το μητρώο διαμεσολαβητών θα χρησιμοποιηθεί για τη στελέχωση του μητρώου συντονιστών στον νέο εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Μεταξύ άλλων στη χθεσινή Ημερίδα μίλησαν οι: Χαράλαμπος Μαχαίρας, Πρόεδρος της Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής  Διαμεσολάβησης του ΥΔΔΑΔ, Guenther Walchshofer, Δικαστής, μόνιμος εμπειρογνώμονας της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας,  Χαρίκλεια Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, Δημήτρης Σκάρπας, Νομικός Σύμβουλος έργου της Αυστριακής Τεχνικής Βοήθειας, οι καθηγητές Ανδρέας Νικολόπουλος και Αθανάσιος Καΐσης, εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την Ημερίδα συντόνισαν οι επιστημονικοί συνεργάτες του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Μελίδης και Γιώργος Φλωράκης.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top