Menu
RSS

Ο κανόνας και οι εξαιρέσεις (στις δικηγορικές εκλογές)

dsx2002b Εμείς δεν ασχοληθήκαμε με τις εκλογές μέχρι σήμερα. Κι' αυτό, όχι λόγω γενικού θεσμικού "σνομπαρίσματος", αλλά  αφενός γιατί οι εξελίξεις για τον κλάδο μας έτρεχαν  (και συνεχίζουν να τρέχουν) και αυτές προσπαθήσαμε να καλύψουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και αφετέρου γιατί οι εκλογές φαίνεται ότι διεξάγονται σ' ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα με κοσμικές συγκεντρώσεις, sms, τοιχοκολλημένες φωτογραφίες και "ιλουστρασιόν" φυλλάδια υποψηφίων, δηλαδή μακριά από τα προβλήματα και τις ανάγκες των συναδέλφων.

 Τον προβληματισμό του γι' αυτό το κλίμα παρουσιάζει στην παρακάτω επιστολή ο συνάδελφος και συχνός σχολιογράφος  (και ελπίζουμε στο μέλλον και τακτικός συνεργάτης) της ιστοσελίδας μας "Βασιλάκης Καϊλας".

Εμείς τη δημοσιεύουμε, προσυπογράφoντας το περιεχόμενό της και επισημαίνοντας ότι στις εξαιρέσεις που αναφέρει είναι αρκετοί από τους ανθρώπους που συναντήσαμε στις Ολομέλειες, όπως οι συνάδελφοι της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης που έδωσαν τον τόνο σε όλες τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στην "απελευθέρωση" του επαγγέλματός μας , οι συνάδελφοι από τον Βόλο που μέσα από τον αγώνα και την αντιπαράθεση προς τις επαμφοτερίζουσες θέσεις του Προέδρου τους, κ. Βολιώτη, συγκρότησαν  τη "ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ" με επικεφαλής τον συνάδελφο Γ. Αθανασάκη ........

με σκοπό  να αλλάξουν τα πράγματα στο Σύλλογο τους και να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της "απελευθέρωσης", τους Προέδρους των Συλλόγων που συγκρότησαν το μπλοκ των απείθαρχων και στις εκλογές έχουν οι περισσότεροι να αντιμετωπίσουν αντιπάλους που εκπροσωπούν τον "κυβερνητικό" συνδικαλισμό που θέλει να επιβάλει τη σιωπή και το φίμωμα κάθε αντίδρασης.

 Αυτά σαν μια πρώτη προσέγγιση, γιατί  ευελπιστούμε ότι θα επανέλθουμε..

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι

 Όπως σας είναι ήδη γνωστό πλησιάζουν οι εκλογές ανάδειξης των νέων διοικητικών συμβουλίων μας. Σε μια εποχή που το επάγγελμα – λειτούργημα μας βιώνει τη δυσκολότερη στιγμή του, σε μια εποχή έντονης και διαρκούς αμφισβήτησης του νομικού κόσμου, σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δημοκρατικής, συνταγματικής και ορθολογικής - νομικής σκέψης, καλούμαστε όλοι μας να ψηφίσουμε και να επιλέξουμε τους ανθρώπους εκείνους που θα μας εκπροσωπήσουν, θα μας προσταστέψουν και θα αγωνιστούν για τα δικαιώματα τόσο τα δικά μας όσο και των συμπολιτών μας.
 
Για άλλη μια φορά ζω τον παραλογισμό των εκλογικών διεργασιών. Άνθρωποι που κρύβονταν όλο αυτόν τον καιρό, άνθρωποι χωρίς θέσεις, χωρίς δικές τους απόψεις, κενοί περιεχομένου, εμφανίστηκαν ξαφνικά ως άλλοι επαναστάτες ποπολάροι ως άλλοι πεφωτισμένοι ηγέτες να μας οδηγήσουν στη γη της επαγγελλίας.
 

Τα γνωστά κερασμένα καφεδάκια, τα τυχαία «φιλικά» τραπεζώματα, οι τηλεφωνικές αναζητήσεις ψήφων και συνειδήσεων, οι ξαφνικές εθιμοτυπικές επισκέψεις σε δικηγορικά γραφεία, η δήθεν στήριξη των νέων να βγουν στο προσκήνιο, τα ψεύτικα χαμόγελα και τα συναδελφικά χτυπήματα στην πλάτη, οι γλυκανάλατες κουβέντες και το δήθεν φλεγματικό χιουμοράκι των υποψηφίων έκαναν για μια ακόμη φορά την εμφάνισή τους.

 

Μικροπολιτικά συμφέροντα, ματαιοδοξία, περισσότερη προβολή του εγώ, κυνήγι για τον τίτλο του Προέδρου, του Γραμματέα του Μέλους, απλά του ΤΙΤΛΟΥ.

 

Γνωρίζω πολύ καλα και ιδίως με αφορμή το πολυδιαφημισμένο «άνοιγμα του επαγγέλματός μας» ότι υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις. Οι γνωστές εκείνες λίγες εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Μακάριοι εκείνοι οι σύλλογοι που τις απολαμβάνουν. Αλλά είπαμε απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 

Θυμώνω με τους συναδέλφους μου που σαν πρόβατα ακολοθούν τις ορδές των κενών, των υποταγμένων, των «YES MR PRESIDENT». Που ξέχασαν ότι στις εκλογές δεν παίζει ρόλο η κομματική γραμμή, δεν παίζει ρόλο η φιλία, δεν παίζει ρόλο η εμφάνιση, δεν παίζει ρόλο το ποιος είναι πιο «δικηγόρος».

 Σημασία έχουν οι αρχές, οι απόψεις, τα πιστεύω, η γνώση, η διάθεση για συνεισφορά, η συμμετοχή, η αντικειμενικότητα, η ειλικρίνεια, η δύναμη της ψυχής.
 
Δεν είμαι ούτε ρομαντικός ούτε ουτοπιστής ούτε υποστηρικτής της φυγής από το υπαρκτό στο μη υπαρκτό ιδεώδες.
 
 Πιστεύω στους συνειδητούς επαναστάτες. Στους μαχόμενους ανθρώπους. Στα ανήσυχα και ασυμβίβαστα πνεύματα. Στην ελευθερία της σκέψης, στην εκπεφρασμένη επιλογή, στην συνειδητή άρνηση της καθυπόταξής μας. Στην ατομική και συλλογική ευθύνη. Στον μαχόμενο δικηγόρο – συνλειτουργό και υπηρέτη της Δικαιοσύνης, του νομικού κόσμου και των συμπολιτών του.
 

Σε όλα εκείνα που αφήσαμε στην άκρη συμβιβαζόμενοι με το χαλαρό πνεύμα του καθυσυχασμού, του αμοραλισμού και του ωχαδελφισμού, που διέπει τις τελευταίες δεκαετίες την κοινωνία μας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι μετά από τρία χρόνια μας ξαναθυμήθηκαν. Μην αφήσουμε άλλη μια ευκαρία να χαθεί προσδοκώντας ότι κάτι ως δια μαγείας θα αλλάξει την επόμενη τριετία. Ας αφήσουμε τις εύκολες λύσεις. Ας αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

 Ο ΦΠΑ, το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», η διάσπαση του νομικού κόσμου, οι συνθήκες εργασίας μας κλπ δεν είναι απλά αποφάσεις μιας κυβέρνησης, είναι ταυτόχρονα και έλλειψη ηγεσίας, αποφασιστικότητας και πυγμής από μέρους των δικηγόρων.
 
Πριν λοιπόν ψηφίσουμε ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην επιλογή των σωστών ανθρώπων. Είναι δικαίωμα και υποχρέωσή μας.
 

Μετά τιμής

Βασιλάκης Καϊλας

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top