Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ανάσα;

Οι εκλογές τελείωσαν. Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου επιτέλους έφυγε, τα προβλήματα όμως έμειναν. Ως εκ τούτου τέλος στις χαρές και στα επινίκια γλέντια και καιρός να τεθούν επί τάπητος τα πιεστικά ζητήματα του κλάδου....

Πρώτο – πρώτο στη σειρά ασφαλώς το ασφαλιστικό, καθώς πλησιάζει η λήξη της προθεσμιας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών έτους 2014 και είναι γνωστή η αδυναμία μεγάλου αριθμών συναδέλφων να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους τα τελευταία χρόνια. Το ερώτημα λοιπόν είναι αν πράγματι ένα από τα τρία πρώτα νομοσχέδια της νέας..................................

κυβέρνησης θα αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες (και εμάς) και θα προβλέπει τη ρύθμιση των οφειλομένων ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων χρόνων χωρίς προσαυξήσεις και πρόσθετα τέλη, την αναστολή των καταδιωκτικών μέτρων και την παροχή νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σ' αυτούς που αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους.

Περιμένουμε λοιπόν τις προγραμματικές εξαγγελίες του νέου πρωθυπουργού και αναδημοσιεύουμε από τον ιστότοπο της Συσπείρωσης Αριστερών Μηχανικών σχετικό άρθρο που αναφέρεται στα τρία πρώτα νομοσχέδια που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση η νέα κύβερνηση.

 

Τα 3 πρώτα νομοσχέδια του ΣΥΡΙΖΑ – Τι επαναφέρει και αποκαθιστά η νέα Κυβέρνηση

 

Η ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας θα ισχύει και αναδρομικά (από το 2011 που έγινε υποχρεωτική στο ΕΤΑΑ)? Θα επίσης είναι μόνιμη ή προσωρινή για 2-3 χρόνια όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον ΟΑΕΕ?

Ποδαρικό με τρία νομοσχέδιο αναμένεται να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή αλλάζοντας τα πάντα για τον κατώτατο μισθό, τις συντάξεις αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, το κόμμα της Κουμουνδούρου θα επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα προ μνημονίου επίπεδα δηλαδή στα 751 ευρώ. Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη για τους χαμηλοσυνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ σύνταξη.


Όσον αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, με σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να αρθεί η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ, ενώ θα αναστέλλεται και η διαδικασία των κατασχέσεων επί κινητών και ακινήτων για τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.


Οι αλλαγές στα εργασιακά
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στις αλλαγές που προβλέπονται για το εργασιακό, ο κατώτατος μισθός όπως προαναφέρθηκε θα επανέλθει στα 751 ευρώ μικτά μηνιαίως.
Με τον νόμο προβλέπεται η κατάργηση των νομοθετικών ρυθμίσεων του 2010 – 2014, που έπληξαν τον θεσμό των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες κατά παράβαση του Συντάγματος και της διεθνούς εργατικής νομοθεσίας.
Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται, η επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ των μνημονίων επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ μικτά μηνιαία ανεξαρτήτως ηλικίας, από 586 ευρώ μικτά μηνιαία και 511 ευρώ μικτά μηνιαία για τους κάτω των 25 ετών που είχε μειωθεί, και τον επανακαθορισμό του με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που θα συνάπτεται μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων.
Επίσης θα υπάρχει ρύθμιση για την αποκατάσταση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας με την επαναφορά των αρχών της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, της μετενέργειας καθώς και του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ προκειμένου να μπει «φρένο» στις μειώσεις μισθών .
Ακόμα θα καταργείται η μείωση της διάρκειας της μετενέργειας της ΣΣΕ από έξη στους τρεις μήνεςκαι ο περιορισμός αυτής αποκλειστικά στον βασικό μισθό συν τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδυνότητας.

Επαναφορά της 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους
Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει, με σχετικό νομοσχέδιο, τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους που παίρνουν έως 700 ευρώ τον μήνα.
Στην κατάθεση του σχετικού νόμου θα αναφέρεται ότι αυτό το μέτρο αποτελεί το «πρώτο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων» και αναμένεται να συνοδεύεται από δέσμευση για αποκατάσταση των απωλειών των συντάξεων μέσα σε διάστημα πέντε ετών.

Οι αλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Όσον αφορά στο τρίτο νομοσχέδιο θα αφορά στους ασφαλισμένους και τους οφειλέτες του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματικών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι βασικές του ρυθμίσεις του θα είναι:
1. Αίρεται η ποινικοποίηση της μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΑΕΕ. Η εκτέλεση ποινών που επιβλήθηκαν ματαιώνεται και, εφόσον άρχισε η εκτέλεσή τους, διακόπτεται.
2. Οι ασφαλισμένοι των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα έχουν τη δυνατότητανα επιλέξουν ελεύθερα ασφαλιστική κατηγορία.
3. Για όσους ασφαλισμένους των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους, δεν υπολογίζονται προσαυξήσεις -πρόσθετα τέλη και λοιπές επιβαρύνσεις- επί των οφειλόμενων εισφορών και όσες έχουν καταλογισθεί, διαγράφονται. Εάν ήδη έχει καταβληθεί για το ως άνω χρονικό διάστημα υπερβάλλον ποσό, μέσω υπαγωγής σε ρυθμίσεις, αυτό συμψηφίζεται με μελλοντικές εισφορές.
4 . Αναστέλλεται η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων των οφειλετών σε Ταμεία Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων.
5. Το δικαίωμα για παροχές ασθένειας σε είδος (ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη) από τον Κλάδο Υγείας των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων θα ισχύει για τους ασφαλισμένους που καταβάλλουν δύο τουλάχιστον μηνιαίες εισφορές ανά έτος.
6. Για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα (χρόνος ασφάλισης και όριο ηλικίας) επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και η σύνταξη καταβάλλεται από την ημερομηνία που προβλέπουν οι καταστατικές διατάξεις κάθε Ταμείου Κύριας Ασφάλισης Αυτοαπασχολούμενων, εάν το ποσό κύριας οφειλής δεν ξεπερνά τις πενήντα χιλιάδες (50.000) ευρώ.
7. Προς ολική ή μερική εξόφληση των οφειλόμενων ποσών δύναται να συμψηφίζεται με συμφωνία του ασφαλισμένου έως και το 100% των ποσών συντάξεων που δικαιούται ο συνταξιούχος για το διάστημα από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της απόφασης συνταξιοδότησης. Το υπόλοιπο της οφειλής συμψηφίζεται ή παρακρατείται από τα ποσά των μηνιαίων συντάξεων σε ίσες μηνιαίες δόσεις που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60 (5 έτη).
Το επιπλέον των 50.000 ευρώ ποσό κύριας οφειλής πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ εντός των αμέσως επόμενων 12 μηνών ή σε 12 μηνιαίες δόσεις από την κοινοποίηση στον υποψήφιο συνταξιούχο του σχετικού εγγράφου της υπηρεσίας, άλλως θεωρείται ληξιπρόθεσμο το σύνολο της οφειλής.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top