Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Εκρηξη οργής (των μηχανικών) για το ασφαλιστικό!

Παρότι η λειτουργία του ΚΕΑΟ δεν αφορά μόνο τους μηχανικούς, οι αντιδράσεις των συλλόγων μας ήταν και παραμένουν υποτονικές.

Εμείς αντιγράφουμε την παρακάτω πρόσφατη ανάρτηση από την ιστοσελίδα του ΤΕΕ για το θέμα αυτό με την ελπίδα ότι το σοαβαρότατο αυτό ζήτημα θα απασχολήσει επιτέλους τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας και στο μέλλον θα υπάρξουν και από την πλευρά μας οι ανάλογες αντιδράσεις και αντιστάσεις.

Έκρηξη οργής για το ασφαλιστικό!

 

3_AΠαρέμβαση ΤΕΕ και Συλλογικών Φορέων Μηχανικών στο ΔΣ ΕΤΑΑ για τις κατασχέσεις και τους  πλειστηριασμούς μέσω  του ΚΕΑΟ

Δυναμική παρέμβαση, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΑ πραγματοποίησαν χθες το μεσημέρι  εκπρόσωποι επιστημονικών συλλόγων, σωματείων, ομοσπονδιών και από συλλογικότητες διπλωματούχων μηχανικών, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, αντιδρώντας με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην εφαρμογή της μνημονικής νομοθεσίας, που στοχοποιεί εκ νέου τους εξουθενωμένους οικονομικά και επαγγελματικά μηχανικούς από την ύφεση και την ανεργία και τους επιβάλλει:

-Ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής των οφειλών τους προς το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ.

-Κατασχέσεις και πλειστηριασμούς κατοικιών και άλλων περιουσιακών στοιχείων των ασφαλισμένων μηχανικών, λόγω οφειλών προς τα ασφαλιστικά τους Ταμεία.

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης στο πλαίσιο των κατευθύνσεων, που διαμορφώνει σχετική απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ επισήμανε ότι :

-«Η πρόσφατη μνημονιακή νομοθετική πρόβλεψη (άρθρο 101 του Ν.4172 / 2013 ) για ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η υποχρέωση του Ε.Τ.Α.Α. από 1.1.2014 για.......

μεταφορά των βεβαιωμένων οφειλών των ασφαλισμένων του για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο». Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και δεν είναι δυνατόν οι άγρια δοκιμαζόμενοι μηχανικοί από την κρίση να απειλούμαστε με άμεση κατάσχεση των όποιων περιουσιακών μας στοιχείων». Ομόθυμα όλοι οι παριστάμενοι που πήραν το λόγο ζήτησαν από τη διοίκηση του ΕΤΑΑ να υπερασπιστεί συνταγματικές ελευθερίες και κοινωνικά δικαιώματα των ασφαλισμένων μελών του Ταμείου και να μην αποστείλει κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ, που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε αφορά σε προσωπικά στοιχεία, είτε σε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις και κατασχέσεις.

tee_735049682_

 Να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις και κατασχέσεις εις βάρος των Μηχανικών

Ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης υπογραμμίζοντας τις συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης που βιώνει ο κλάδος

Να μην αποσταλούν προσωπικά στοιχεία ούτε πράξεις βεβαίωσης οφειλής ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ, που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, ώστε να ακυρωθούν στην πράξη οι διώξεις των μηχανικών, που αντικειμενικά αδυνατούν να εξοφλήσουν τις εισφορές τους και οι κατασχέσεις όποιων περιουσιακών τους στοιχείων ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης, κατά την παρέμβαση του προς το ΔΣ ΕΤΑΑ, στη διάρκεια της συνάντησης εκπροσώπων από συλλογικούς φορείς των μηχανικών, με τη διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα. Η συνάντηση στο χώρο συνεδριάσεων του ΔΣ ΕΤΑΑ στην οδό Μάρνης έγινε σε ειρηνικό κλίμα διαλόγου, χωρίς να λείπουν και οι στιγμές έντασης κατά την ανταλλαγή των επιχειρημάτων και απόψεων των δύο πλευρών. Ειδικότερα ο Χρήστος Σπίρτζης, που τοποθετήθηκε ακολουθώντας τις   κατευθύνσεις σχετικής απόφασης της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ επισήμανε ιδιαίτερα ότι:

-Σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η αρχή της ασφάλισης της ιδιότητας του επαγγέλματος του μηχανικού και η κλιμάκωση των ασφαλιστικών εισφορών με αποκλειστικό κριτήριο το χρόνο ασφάλισης  στον ασφαλιστικό μας φορέα, οδηγούν σε απόγνωση τους ασφαλισμένους και θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητά του ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ.

Η πρόσφατη μνημονιακή νομοθετική πρόβλεψη (άρθρο 101 του Ν.4172 / 2013 ) για ίδρυση Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και η υποχρέωση του Ε.Τ.Α.Α. από 1.1.2014 για μεταφορά των βεβαιωμένων οφειλών των ασφαλισμένων του για ποσά άνω των 5.000,00 €, έχει προκαλέσει οργή και αγανάκτηση σε ολόκληρο τον τεχνικό κόσμο.

Η μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών δεν αποτελεί επιλογή, αλλά αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής και δεν είναι δυνατόν να απειλούμαστε με άμεση κατάσχεση των περιουσιακών μας στοιχείων, και να ταυτιζόμαστε με κακοπληρωτές εργοδότες, που δεν πληρώνουν τις εργοδοτικές εισφορές των εργαζομένων τους.

Για αυτούς τους λόγους και μέχρι τη νομοθετική λύση όλων των δίκαιων και αναλογιστικά αποδεδειγμένων ασφαλιστικών αιτημάτων του ΤΕΕ και των μηχανικών, με βάση τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Ταμείου (ταμειακά και αναλογιστικά) ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης ζήτησε:

 • Να μην αποστέλλεται  καμία  Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών).

Τα ζητήματα των οφειλών από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρέωση και συνταγματικό καθήκον προς επίλυση των οικείων ασφαλιστικών φορέων και το ΔΣ ΕΤΑΑ θα αναζητήσει και θα εισπράξει άμεσα από τους συστηματικούς εισφοροδιαφεύγοντες μεγαλοεπιχειρηματίες του κάθε κλάδου και θα μεριμνήσει για την ελάφρυνση των ποσών οφειλής όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ, που ήταν χωρίς εργασία τα τελευταία χρόνια ή είχαν αποδεδειγμένα εισοδήματα κάτω από τα όρια επιβίωσης.

 • Τη διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας.

Για το λόγο αυτό δίνεται εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013.

 • Την άμεση λειτουργία του ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ του νόμου 3518 / 2006, με βάση τον κανονισμό και το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης που έχουν κατατεθεί στο εποπτεύον υπουργείο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι  παρακάτω 10 παροχές:
 1. Επίδομα «Ανεργίας»
 2. Παροχές Μητρότητας
 3. Επίδομα Νοσηλείας εξ αιτίας ατυχήματος ή ασθένειας
 4. Βαριά αναπηρία
 5. Επίδομα λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας για εργασία εξ αιτίας ατυχήματος
 6. Εφάπαξ βοήθημα «Έκτακτης Ανάγκης»
 7. Καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στους κλάδους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
 8. Καταβολή των εισφορών για λογαριασμό των ασφαλισμένων στον  κλάδο ειδικών παροχών
 9. Πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος
 10.  Θάνατος από οποιαδήποτε αιτία
 • Την παράταση της αποπληρωμής των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου του 2013, χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις, έως τις 31 Μαρτίου 2014 για όλους τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ και του  ΕΤΑΑ.
 • Το πάγωμα και κεφαλαιοποίηση των ληξιπρόθεσμων εισφορών, κατάργηση των ληστρικών προσαυξήσεων και διακανονισμό με άτοκες δόσεις και διετή περίοδο χάρητος.
 • Τον διαχωρισμό των εισφορών του Κλάδου Υγείας με τους υπόλοιπους κλάδους του Ταμείου.
 • Επαναφορά του πλαφόν για τους μισθωτούς μηχανικούς.

Απόφαση-εισήγηση του ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ

Στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ ΕΤΑΑ το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών τέθηκε στην ημερήσια διάταξη προς συζήτηση και λήψη απόφασης, ενώ ως αποτέλεσμα πάλι των παρεμβάσεων του ΤΕΕ και  εκπροσώπων από συλλογικότητες των μηχανικών προηγήθηκε απόφαση του ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ (Συνεδρ.298/9-12-2013), με τη μορφή εισήγησης προς το ΔΣ ΕΤΑΑ, η οποία σε γενικές γραμμές προβλέπει ότι:  «Η υποχρέωση είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη του Ταμείου και την διασφάλιση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του. Η βαθιά κρίση που έχει πλήξει τον κλάδο μας από το 2008  μέχρι σήμερα, μας υποχρεώνει συνεκτιμώντας την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, να επανεξετάσουμε την θέση μας σε σχέση με τις οφειλόμενες εισφορές όπως παρακάτω: 1. Σε ότι αφορά τις οφειλές των εργοδοτών το Ταμείο θα πράξει ότι προβλέπει ο νόμος για την είσπραξή τους. 2. Σε ότι αφορά ατομικές οφειλές των ασφαλισμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες) εκτιμούμε ότι: α. Για τις οφειλές που έχουν δημιουργεί από το 2008 και μετά (περίοδος βαθιάς οικονομικής κρίσης ) δεν πρέπει να σταλούν τα σχετικά στοιχεία στο ΚΕΑΟ διότι αυτό σηματοδοτεί την πλήρη καταστροφή των ασφαλισμένων , χωρίς ουσιαστικό όφελος για το ίδιο το Ταμείο. Αυτό υπό την προϋπόθεση ότι ο ασφαλισμένος είναι άνεργος ή παρουσιάζει οικογενειακό εισόδημα μικρότερο ή ίσο των 25.000,00€ ετησίως. β. Για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί πριν το 2008 ή άποψή μας είναι ότι αφού εξετασθούν από την Υπηρεσία, με επικαιροποίηση του μητρώου ασφαλισμένων τα οφειλόμενα ποσά, θα προχωρήσουμε στην προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, εξετάζοντας κατά περίπτωση τα αίτια της οφειλής».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ

Ελάφρυνση των ασφαλισμένων, με  αντικειμενική αδυναμία πληρωμής

-«Οφείλουμε να επισημάνουμε, για μία φορά ακόμη, ότι το θέμα των αυξήσεων των ήδη υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ είναι κρίσιμο για την επιβίωση των συναδέλφων. Οι εισφορές που απαιτούνται ισοδυναμούν ουσιαστικά, για μεγάλο μέρος των συναδέλφων, με αποκλεισμό από το επάγγελμα». Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (υπογράφουν η πρόεδρος Μυρτώ Δεσποτίδη και ο γενικός γραμματέας Μ. Τζάρας), αναφέροντας  παράλληλα ότι «τα ζητήματα των οφειλών από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές είναι υποχρέωση και συνταγματικό καθήκον προς επίλυση των οικείων ασφαλιστικών φορέων». Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι: «Το ΔΣ ΕΤΑΑ θα πρέπει να αναζητήσει και να εισπράξει άμεσα από τους συστηματικούς εισφοροδιαφεύγοντες του κάθε κλάδου, καθώς επίσης να μεριμνήσει για την ελάφρυνση των ποσών οφειλής, όσων ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ ήταν χωρίς εργασία τα τελευταία χρόνια ή είχαν αποδεδειγμένα εισοδήματα κάτω από τα όρια επιβίωσης». Στην εκπνοή της παράτασης καταβολής των εισφορών του β’ εξαμήνου του 2013 και των αντίστοιχων διακανονισμών, ο ΣΑΔΑΣ- ΠΕΑ θέτει τα παρακάτω, αιτήματα: 1. Να μην αποστείλει κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε αφορά σε προσωπικά στοιχεία, είτε σε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. 2. Να δοθεί παράταση στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ για την αποπληρωμή των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου 2013 χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έως τις 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο προτείνεται να ισχύσει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους κλάδους των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. 3. Να παρέχεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Να δοθεί εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013. 4. Να ανασταλούν επ’ αόριστο, η εφαρμογή της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και η εφαρμογή του νέου συστήματος διακανονισμού οφειλών. 5. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ασφαλισμένου χωρίς ή με ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του και να ληφθούν μέτρα προνοιακού χαρακτήρα».  Τέλος με την ίδια ανακοίνωση καλούνται «όλα τα Τμήματα του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και  οι Σύλλογοι  Αρχιτεκτόνων της περιφέρειας, να προχωρήσουν άμεσα σε Γενικές Συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για το θέμα, προτείνοντας υλοποιήσιμες προτάσεις».

ΣΑΔΑΣ ΠΕΑ ΤΜΗΜΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πέντε αιτήματα

Το ΔΣ του Τμήματος Αττικής του ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ με ανακοίνωση του (υπογράφουν ο πρόεδρος Γ. Μαδεμοχωρίτης και ο γενικός γραμματέας Αρ. Δημητριάδης)  θέτει πέντε αιτήματα, ως εξής:  1. Όχι στις κατασχέσεις Α’ κατοικίας και για το λόγο αυτό να μην αποσταλεί κανενός είδους στοιχείο των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ προς το ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών), που υπάγεται στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ, είτε προσωπικά στοιχεία, είτε Πράξη Βεβαίωσης Οφειλής. 2. Να δοθεί παράταση στους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ για την αποπληρωμή των ειδοποιητηρίων του 2ου εξαμήνου 2013 χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις έως τις 31 Μαρτίου 2014. Το ίδιο θα ισχύσει αντίστοιχα και για τους υπόλοιπους κλάδους των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ. 3. Να παρέχεται άμεσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους ανεξάρτητα από το εάν έχουν οφειλές ή όχι. Δίνεται εντολή στους επιμέρους τομείς να σφραγίζουν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων από 01/01/2014 για όλο το έτος, με απλούστερες διαδικασίες από αυτές του 2013. 4. Να ανασταλούν επ’ αόριστο α) η εφαρμογή τηςαύξησης των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ και η εφαρμογή του νέου συστήματος διακανονισμού οφειλών. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ δέχεται άμεσα προτάσεις των συλλογικών φορέων των ασφαλισμένων (σωματεία, επιστημονικοί σύλλογοι κ.α.) για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πιο δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος. 5. Να αναγνωρίζεται η ιδιότητα του ασφαλισμένου χωρίς ή ελάχιστο εισόδημα από την άσκηση του επαγγέλματός του και λαμβάνονται μέτρα προνοιακού χαρακτήρα. Παράλληλα το ΔΣ Τμήματος Αττικής ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ αποφασίζει τη σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης με το θέμα αυτό και ζητά από τον ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ, τους Συλλόγους Αρχιτεκτόνων Περιφέρειας, τα Τμήματα ΣΑΔΑΣ – ΠΕΑ και το ΤΕΕ το συντονισμό τους στην κατεύθυνση υλοποίησης των παραπάνω επιταγών.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top