Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ο κ. Γενικός Γραμματέας, οι παχυλές αμοιβές και η "απελευθέρωση" της δικηγορίας

kannelopouls453

Αν και έχουμε δημοσιεύσει παλαιότερο άρθρο του κ. Νικόλα Κανελλόπουλου (για να το διαβάσετε κάντε κλικ εδώ), πρώην συμβούλου του Δ.Σ.Α., πρώην προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και νυν Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης (για να διαβάσετε ολόκληρο το βιογραφικό του κάντε κλικ εδώ), δεν έχουμε ασχοληθεί επαρκώς μαζί του και αυτό - κατά την άποψη μας - συνιστά σοβαρή παράλειψη, καθώς ο κ. Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει και την ιδιότητα του αντιπροέδρου του "Συνδέσμου Δικηγορικών Εταιρειών Ελλάδος", είναι -  όπως τουλάχιστον μπορούμε να κρίνουμε από τα παλαιότερα άρθρα του -   όχι μόνο θιασώτης, αλλά και εμπνευστής της "απελευθέρωσης" του δικηγορικού επαγγέλματος.

Και επειδή στα συνήθη επιχειρήματα υπερ της "απελευθέρωσης" του επαγγέλματός μας  είναι η υποτιθέμενη μείωση των δικηγορικών αμοιβών, αναδημοσιεύουμε από τη "δημοκρατία" το παρακάτω άρθρο, το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα διαφωτιστικό για τις προθέσεις των οπαδών της "απελευθερωμένης αγοράς" νομικών υπηρεσιών.

Δικηγορική αμοιβή- σοκ για το δεξί χέρι του υπουργού Δικαιοσύνης!

03.03.2012

Μια απίστευτη ιστορία σπατάλης δημόσιου χρήματος, με πρωταγωνιστή τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαο Κανελλόπουλο, αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία».

Σύμφωνα με καταγγελίες, συνοδευόμενες από όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, ο νυν γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και πρώην πρόεδρος του ΕΟΤ έλαβε όχι από ιδιώτη αλλά από την κρατική Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης την υπέρογκη δικηγορική αμοιβή των 78.750 ευρώ, για μία δίκη στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και μία ........

παράσταση στο Εφετείο για την ίδια υπόθεση! Με μία μόνη υπόθεση ο κ. Κανελλόπουλος, δηλαδή έλαβε αμοιβή ποσού που άλλοι δικηγόροι βγάζουν σε δέκα χρόνια.

Ολα άρχισαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2006, όταν ο κ. Κανελλόπουλος με επιστολή του στην Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρει ότι η αμοιβή του γραφείου του για εκπροσώπησή της σε μισθωτική διαφορά για την εκδίκαση στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας ανέρχεται στο ποσό των 18.750 ευρώ, ενώ, σε περίπτωση κατά την οποία η αγωγή απορριφθεί για οποιοδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο, δυνάμει τελεσίδικης απόφαση δικαστηρίου, η αμοιβή του γραφείου του ανέρχεται στα 60.115 ευρώ.

Επρόκειτο για αγωγή που είχε καταθέσει η επιχείρηση Εκμετάλλευση Σπηλαίων Δυρού Ανώνυμη Εταιρία κατά της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης με συνολικό αίτημα 60.185.854,85 ευρώ. Σε περίπτωση μάλιστα που το ποσό το οποίο θα επιδικαζόταν κατά της ΕΤΑ ήταν κάτω του 1.000.000 ευρώ, τότε η επιπλέον αμοιβή του γραφείου του κ. Κανελλόπουλου θα ήταν 40.000 ευρώ.

Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ ο κ. Κανελλόπουλος, καθώς με πρωτοφανή γρηγοράδα η ΕΤΑ, έπειτα από οκτώ ημέρες, εκδίδει την υπ' αριθμόν πρωτοκόλλου 5229 απόφασή της, που υπογράφεται από τον τότε πρόεδρο του διοικητικού της συμβουλίου Ευάγγελο Περλίγκα (πρώην αρεοπαγίτη) και τον τότε διευθύνοντα σύμβουλό της Κωνσταντίνο Ζαχαρόπουλο, με την οποία δέχεται όλες τις οικονομικές απαιτήσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το καλύτερο όμως το αφήσαμε για το τέλος: Παρότι ο επικεφαλής της Εταιρίας Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν πρώην αρεοπαγίτης, δεν πρόσεξε (!) ότι ανέθετε σε εξωτερικό δικηγόρο, παρότι η εταιρία διέθετε νομική υπηρεσία, δίνοντάς του μάλιστα μια τεράστια αμοιβή, να χειριστεί αγωγή που σε κάθε περίπτωση ήταν μη νόμιμη και το δικαστήριο θα την απέρριπτε.

Μάλιστα συμφωνήθηκε ο κ. Κανελλόπουλος να λάβει το ποσό των 60.000 ευρώ ως πρόσθετη αμοιβή, για την περίπτωση που απορριφθεί η επίδικη αγωγή για οποιονδήποτε τυπικό ή ουσιαστικό λόγο!

Για την ιστορία, το Μονομελές Πρωτοδικείο με την υπ' αριθμόν 759/2008 απόφασή του απέρριψε την αγωγή της Σπήλαια Δυρού Α.Ε. ως ουσιαστικά αβάσιμη, η εταιρία έκανε έφεση και τελικά εκδόθηκε η 1823/2009 απόφαση του Εφετείου Αθηνών, στην οποία παρέστη ο Ν. Κανελλόπουλος, με την οποία ουσιαστικά η Σπήλαια Δυρού Α.Ε. Νίκησε, καθώς παρότι απορρίφθηκε η αγωγή της ως μη νόμιμη μπορούσε να επανέλθει με νέα αγωγή και να διεκδικήσει όσα ζητούσε από την Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης.

Παρ' όλα αυτά ο κ. Κανελλόπουλος εισέπραξε για μία παράσταση 60.000 ευρώ!

Σημειώνεται ότι η Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) έχει πλέον συγχωνευτεί με τα Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top