Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Τελικά ευθύνονται οι συμβολαιογράφοι ;

Τελικά  ευθύνονται οι συμβολαιογράφοι ;

Κατ’ αρχάς είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι  «η εκτέλεση των δικαστικών αποφάσεων με τη διαδικασία του πλειστηριασμού δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια των συμβολαιογράφων».  Επίσης είναι άλλης τάξης θέμα αν ο κλάδος τους όφειλε, ή μπορούσε, να δείξει «κοινωνική αλληλεγγύη» προς τους δανειολήπτες και δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι τέτοιου είδους στάση από τους επαγγελματίες ενός κλάδου απαιτεί διαφορετικές διεργασίες σ’ ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που  κανείς δεν μπορεί να υποστηρίξει ότι έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Όταν όμως ένας κλάδος  αναλαμβάνει  την ευθύνη, τη λειτουργία και τη χρηματοδότηση του εργαλείου υλοποίησης της πιο ανάλγητης μέχρι σήμερα μνημονιακής πολιτικής, παρακάμπτοντας μάλιστα τις επιταγές του νόμου ή έστω μόνο του πνεύματός του,   τότε προφανώς η κατάσταση είναι ποιοτικά διαφορετική. Ως εκτούτου οι συμβολαιογράφοι  οφείλουν να διαχωρίσουν τη θέση τους και να καταδικάσουν τη στάση του προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου  Αθηνών – Πειραιώς  - Αιγαίου και Δωδεκανήσου , Γ. Ρούσκα,  ο οποίος τους εκθέτει  με τις  συναντήσεις του στο HILTON με τους δανειστές , τις ανακοινώσεις περί των επιπτώσεων (της μη διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών) στην οικονομία  και  το «ζήλο» που δείχνει προκειμένου οι συμβολαιογράφοι να γίνουν "μέρος της λύσης" για την «ομαλή λειτουργία της αγοράς».

Υπό αυτήν την έννοια η απόφαση της  Γ.Σ. του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Δ της 27.11.2017 είναι πράγματι κρίσιμη και ελπίζουμε ότι τελικά οι συμβολαιογράφοι δεν θα γίνουν "μέρος της λύσης" όπως τους ζητά ο Γ.Ρούσκας  σώζοντας την τιμή του κλάδου τους  και κατ’ επέκταση όλου του νομικού κόσμου της χώρας.

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών – Πειραιώς - Αιγαίου και Δωδεκανήσου την από 22.11.2017 ανακοίνωση  για τους πλειστηριασμούς και από την ιστοσελίδα “iskra.gr” την εσωτερική επιστολή του Προέδρου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, Γ. Ρούσκα, προς τους συμβολαιογράφους (Δευτέρα 21/10).

 

22 Νοεμβρίου 2017

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι

Κατόπιν των εξαιρετικά σημαντικών από άποψη περιεχομένου αλλά και κυβερνητικών δεσμεύσεων, συναντήσεων που διεξήχθησαν – σε συνέχεια της τελευταίας γενικής

μας συνέλευσης – μεταξύ των αρμόδιων υπουργών, κυβερνητικών παραγόντων και  μελών του Δ.Σ. του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσων αλλά και προέδρων άλλων συμβολαιογραφικών συλλόγων της ελληνικής περιφέρειας, κρίνεται απολύτως αναγκαίο να ενημερωθούν όλοι αναλυτικά τόσο για τις εν λόγω επαφές όσο και για το περιεχόμενο τους αλλά και τα  διακυβεύματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος.

Κατ αρχάς το διάστημα αυτό πραγματοποιήθηκαν οι εξής συναντήσεις:

  • Κοινή σύσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε πλήρη απαρτία, με τους αρμόδιους Υπουργούς (Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Δημήτρη Λιάκο), που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης την 8η Νοεμβρίου 2017.
  • Κοινή συνάντηση μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου (Γεώργιος Ρούσκας, Eλένη Κοντογεώργου, Eυτυχία Καραστάθη, Νικόλαος Παπαθέου, Kωνσταντίνος Βλαχάκης, Ευαγγελία Σταμέλου, Φωτεινή Τριγάζη) με τους αρμόδιους Υπουργούς (Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Σταύρο Κοντονή, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα) που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στις 15 Νοεμβρίου 2017.
  • Συνάντηση των προέδρων Θράκης, Λάρισας και Πάτρας, κ. Χρήστου Τερζίδη, κ. Ιωάννη Κόνσουλα και κα. Ιωάννα Μπονέλη αντίστοιχα (κατόπιν κλήσης συγκεκριμένων προέδρων για τη συνάντηση) με τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών στις 16 Νοεμβρίου 2017.

Από τις συναντήσεις αυτές προέκυψαν νέα δεδομένα και ως εκ τούτου καλούμαστε να σας ενημερώσουμε για τις σημαντικές τόσο για τον θεσμό μας όσο και για το κοινό συμφέρον, εξελίξεις.

Κατόπιν της αναλυτικής θεσμικής ενημέρωσης του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κοντονή από τα μέλη Δ.Σ., σε πλήρη απαρτία του, για την απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης και των αιτημάτων μας, όπως αυτά επίσης εκφράστηκαν από τη Γενική Συνέλευση έχουμε τις απόλυτες εξελίξεις:

  • Ως προς την προστασία του συμβολαιογράφου και τη διασφάλιση της σωματικής ακεραιότητας μας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων μας υπάρχει η δέσμευση και από τους τρεις συναρμόδιους Υπουργούς για την άμεση εξάντληση των δυνατοτήτων τους προς τον σκοπό αυτό, τόσο σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας, όσο και ως προς την υλοποίηση – εφαρμογή της.
  • Ως προς την διενέργεια των πλειστηριασμών στις αίθουσες των ειρηνοδικείων μας δηλώθηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον μας καθώς δύναται να αποτελέσουμε συγκεντρωμένοι εύκολο στόχο και ότι επίσης δεν υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή από τα ειρηνοδικεία για να υποστηρίξουν την εν λόγω διαδικασία καθώς και τις δυσκολίες συναδέλφων της περιφέρειας να μεταβούν στα Ειρηνοδικεία (νησιά, ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές).
  • Τυχόν βελτιώσεις – προτάσεις – συμπληρώσεις και όλα τα λοιπά θέματα δεν μπορούν στην παρούσα φάση να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης ή διαπραγμάτευσης όχι τόσο από το Υπουργείο όσο από τους εκπροσώπους των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) που εποπτεύουν την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της οικονομίας της χώρας μας.

Επίσης μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών στις 15-11-2017 των εκπροσώπων του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και των κ. Υπουργών εκδόθηκε το γνωστό ανακοινωθέν (αποδεκτό από όλους) σύμφωνα με το οποίο:

– Ως προς το ζήτημα της ασφάλειας των συμβολαιογράφων και της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών, προωθείται νομοθετική ρύθμιση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα.

– Συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου και των συναρμόδιων Υπουργείων, η οποία θα υποβάλλει προτάσεις προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διενέργειας των πλειστηριασμών. Η λειτουργία και διαχείριση των ηλεκτρονικών συστημάτων πλειστηριασμών, καθώς και επιμέρους αιτήματα και τεχνικά ζητήματα, όπως αυτό της ψηφιακής υπογραφής υποψήφιων πλειοδοτών για τον έλεγχο της δικαιοπρακτικής τους ικανότητας, θα συζητηθούν στο πλαίσιο της ως άνω ομάδας εργασίας.

– Κατά τη διενέργεια των πρώτων ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στις 29/11, αλλά και εφεξής, θα υπάρχει εποπτεία της λειτουργίας των ηλεκτρονικών συστημάτων  πλειστηριασμών από το αρμόδιο Τμήμα του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας και σχηματίσθηκε κοινή πεποίθηση ότι θα υπάρξει άμεση λύση στο ζήτημα της διενέργειας των πλειστηριασμών.

Εκ των δεσμεύσεων αυτών γίνεται αντιληπτό ότι τα μέλη του Δ.Σ. όπως άλλωστε υποχρεούμασταν εκ του θεσμικού μας ρόλου προωθήσαμε και λάβαμε τελικά εκείνες τις διασφαλίσεις που απαιτούσαμε με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, δηλαδή την απρόσκοπτη διενέργεια των πλειστηριασμών και την παροχή πλήρους κάλυψης και ασφάλειας των συμβολαιογράφων κατά την εκτέλεση της διαδικασίας.

Τα νέα αυτά δεδομένα καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει η διενέργεια των πλειστηριασμών καθώς είναι εμφανές τόσο από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων Υπουργών όσο και από αυτές υψηλόβαθμων στελεχών των θεσμών ότι σε διαφορετική περίπτωση οδηγούμαστε σε δυσάρεστες εξελίξεις – καταστάσεις, που δεν θα επηρεάσουν μόνο εμάς αλλά και το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, της χώρας και των πολιτών της.

Προς επιβεβαίωση της κρισιμότητας της κατάστασης  ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος σε παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι πλειστηριασμοί για την μεγάλης αξίας ακίνητη περιουσία πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο έως το Μάρτιο, ειδάλλως θα υπάρξει θέμα stress tests και νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η επαρκής κεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος ενώ η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων προϋποθέτει την αποκατάσταση της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα και επομένως και στην ελληνική αγορά και οικονομία. Υπενθυμίζεται ότι τα τεστ κοπώσεως των ελληνικών  τραπεζών έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στις 5 Φεβρουαρίου δηλαδή νωρίτερα από ότι είχε αρχικά οριστεί και αυτό προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα υπάρξει καμία ένσταση στην ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε παράλληλα ότι το όριο πλειστηριασμού στις 300.000 ευρώ είναι μία καλή συμφωνία και ότι από εκεί και πάνω «δεν είναι ούτε προοδευτικά δίκαιο ή αριστερό να προστατεύουμε αυτές τις οφειλές».

Η σοβαρότητα του θέματος είχε αναδειχθεί νωρίτερα και από την παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου 2017, όταν ζήτησε επιτακτικά να αναζητηθούν άμεσα εναλλακτικές ώστε να αντιμετωπιστεί το θέμα των κόκκινων δανείων και της αποχής του κλάδου μας από τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Επίσης θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε λίγο πριν την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης να ελεγχθεί εκτάκτως η ποιότητα του ενεργητικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών, με την αιτιολογία ότι εκκρεμούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ένα αίτημα, το οποίο δημιούργησε εντάσεις, καθώς ανέκυψε και πάλι ο κίνδυνος σοβαρής εμπλοκής στην νέα διαπραγμάτευση, τη στιγμή μάλιστα που ετοιμάζεται η χώρα να βγει εκ νέου στις αγορές και να αποκαταστήσει την σχέση εμπιστοσύνη της με τους θεσμικούς επενδυτές. Η συμβιβαστική λύση, που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου η χώρα να βγει από τη στενωπό ήταν τα “τεστ αντοχής” (stress tests) των ελληνικών τραπεζών να επισπευθούν για τον Φεβρουάριο του 2018. Ωστόσο, φαίνεται ότι η αποχή των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα μας αναζωπύρωσε την ανησυχία του ΔΝΤ, το οποίο παρενέβη εκ νέου δια στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του, κ. Ουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος ζήτησε άμεσα την πλήρη εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καθώς καθίσταται σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα.

Γίνεται λοιπόν πλήρως αντιληπτό ότι στο κομμάτι, που μας αφορά τονίζεται ξεκάθαρα ότι σε περίπτωση που δεν διενεργηθούν οι πλειστηριασμοί στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες και προκύψει ζημιά στις τράπεζες στα επερχόμενα stress tests τότε θα δοθεί άλλη λύση από άλλον έτοιμο ενδιαφερόμενο με τα επακόλουθα που φαντάζεστε για τον κλάδο, την οικονομία και εν τέλει την ίδια την ελληνική κοινωνία. Άλλωστε πλέον είμαστε όλοι σε θέση να γνωρίζουμε ότι η συγκεκριμένη πληροφορία έχει επικοινωνηθεί ποικιλοτρόπως και πολλάκις τις τελευταίες ημέρες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Δεν δύναται κανείς πλέον, κατόπιν όλων των παραπάνω,  να αμφισβητήσει ή να δηλώσει άγνοια για τις δραματικές συνέπειες που θα έχει τόσο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον κλάδο, μία ενδεχόμενη εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος (κοινός στόχος τέλος του έτους), η οποία θα προκύψει από την αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να αποδειχθούν υγιείς λόγω της μη επίτευξης του στόχου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία εξέλιξη όπως όλοι γνωρίζουμε θα έχουμε συνδράμει με την αποχή μας από την διενέργεια των πλειστηριασμών.

Οι συνέπειες σε επίπεδο οικονομίας θα είναι καταιγιστικές και θα συνθλίψουν την όποια προσπάθεια έχει κάνει στο σύνολο της η ελληνική κοινωνία για να βγει η χώρα από την βαθιά και πολύχρονη περίοδο ύφεσης:

η αδυναμία των τραπεζών να επιτύχουν στα “τεστ αντοχής” συνεπάγεται διαδοχικά:

  • Μία νέα (τρίτη κατά σειρά) ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία θα γίνει με δανεικά που δεν έχουν μέχρι στιγμής χρησιμοποιηθεί και εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται την αύξηση του χρέους της χώρας, το οποίο θα επιβαρύνει το δημοσιονομικό προφίλ της οικονομίας και εν κατακλείδι και τον Έλληνα φορολογούμενο που θα κληθεί για μία ακόμα φορά να πληρώσει τις τράπεζες.
  • Εμπλοκή στην έγκαιρη έως τέλος του έτους ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, δηλαδή καθυστέρηση εκταμίευσης νέων δόσεων για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη συνακόλουθη επαναλειτουργία της αγοράς
  • Αδυναμία αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα η χώρα να αναβάλει την έξοδο της στις αγορές ομολόγων (δηλαδή νέο δανεισμό με ευνοϊκότερους όρους), άρα και αποτυχία να δημιουργήσει ένα νέο καλύτερο προφίλ χρέους διατηρώντας έτσι το κόστος δανεισμού της σε υψηλά επίπεδα
  • Καθυστέρηση αν όχι αναβολή σε βάθος χρόνου των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση του προγράμματος με τον κίνδυνο η χώρα να μη καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα εκείνα, “το μαξιλάρι” που θα της επιτρέψει να μην λάβει νέο δάνειο μετά το πέρας του τρέχοντος προγράμματος και κατά συνέπεια την υπογραφή νέου μνημονίου
  • Την ανατροπή όλου του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής με κίνδυνο τη λήψη νέων δημοσιονομικών μέτρων επιβαρύνοντας περαιτέρω μία ήδη αδύναμη αγορά και εξαντλημένους φορολογικά πολίτες
  • Και τέλος την ακύρωση της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εφόσον από τον Μάιο του 2016 υπάρχει σχετική απόφαση και δέσμευση ότι δεν θα γίνει καμία σχετική συζήτηση αν δεν εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από το τρέχον μνημόνιο και δεν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα

Η σύνδεση όλων των παραπάνω συνεπειών, που ενδέχεται να επιβαρυνθεί με την αποχή των συμβολαιογράφων από την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην διενέργεια των πλειστηριασμών και η επίρριψη ευθυνών στον κλάδο, δεν αποτελεί ένα ενδεχόμενο επιστημονικής φαντασίας καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι η διενέργεια των πλειστηριασμών διευκολύνει αν όχι δίνει οριστική λύση σε ένα μεγάλο αριθμό τακτοποίησης οικονομικών εκκρεμοτήτων στην αγορά, άρα και αναθέρμανσης της, ενώ παράλληλα και κατά προτεραιότητα δίνει ίσως τη μία και μοναδική διέξοδο σε πλήθος μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο σοβαρός αυτός κίνδυνος να καταδειχθεί ο θεσμός των συμβολαιογράφων ως ένας από τους κύριους υπαίτιους μίας νέας κρίσης στην ελληνική οικονομία είναι ορατός με ευρέως πλέον κατανοητές συνέπειες:

  • Απαξίωση του κλάδου θεσμικά αλλά και από την ίδια την κοινωνία
  • Μεγαλύτερες και βιαιότερες αντιδράσεις όχι πλέον από συλλογικότητες αλλά και από απλούς πολίτες που θα κληθούν να πληρώσουν τη ζημιά των τραπεζών
  • Απώλειες των καθηκόντων και ανάληψη από άλλους έτοιμους όπως ήδη ειπώθηκε πρόθυμους να εκτελέσουν τις διαδικασίες

Επειδή το ενδεχόμενο λοιπόν απώλειας της συγκεκριμένης ύλης και των συνακόλουθων αυτής, λόγω σκοπιμοτήτων, επιπόλαιων  αποπροσανατολισμών και σε εσφαλμένη βάση επιλογών ξεπερνά τις αρμοδιότητες του Δ.Σ., σας καλούμε σε νέα Γενική Συνέλευση προκειμένου να εξετάσουμε τα νέα δεδομένα, που έχουν προκύψει από τις θεσμικές αυτές επαφές τις οποίες είχε σε πλήρη απαρτία το Διοικητικό μας Συμβούλιο και είμαστε έτσι στην απόλυτη πλειοψηφία μας πλήρως ενήμεροι για τις πιθανές εξελίξεις, που ενδέχεται να προκύψουν σε αντιστοιχία με τις αποφάσεις μας.

Το ερώτημα που θα κληθούμε λοιπόν αγαπητοί συνάδελφοι να απαντήσουμε στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση είναι το κρισιμότερο ίσως στην ιστορία του κλάδου: Θέλουμε να γίνουμε μέρος ενός προβλήματος, που δύσκολα θα ξεχάσουν οι νεότερες γενιές καθώς θα έχει υποθηκευτεί το απώτερο μέλλον τους και με τη δική μας συνδρομή;  Ή θα γίνουμε μέρος της λύσης ως εγγυητές της νομιμότητας, της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και κατά συνέπεια και της ίδια της κοινωνίας;  Η ευθύνη είναι μεγάλη άλλα δεν υπάρχουν μικρές ευθύνες σε περιόδους κρίσεων και ιδιαίτερα κοινωνικών κρίσεων.

Σας καλούμε λοιπόν όλους να συμμετέχετε στη νέα Γενική μας Συνέλευση την Πέμπτη 23-11-2017 και ώρα 13.00-18.00 στο Θέατρο Ακάδημος (Ιπποκράτους 17).

Ο Πρόεδρος του Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ.
Γεώργιος Ρούσκας

 

Εσωτερική επιστολή Γ. Ρούσκα για συνάντηση με δανειστές

“Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Μέλη της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.,

Σήμερα, ημέρα Δευτέρα και ώρα 13:30 μμ, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, συναντηθήκαμε στο ξενοδοχείο Hilton, με την ομάδα των δανειστών-θεσμών για να τους ενημερώσουμε για την πορεία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών καθώς επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το πρώτο προαπαιτούμενο για το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η ολοκλήρωση της υλοποίησης των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2017.

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεων ετέθη από τους εκπροσώπους των θεσμών (παρευρίσκονταν συνολικά 20 άτομα) το ζήτημα της διενέργειας πλειστηριασμών από συμβολαιογράφους σε όλη τη χώρα. Ετέθησαν τα παρακάτω ερωτήματα:

Πόσοι συμβολαιογράφοι έχουν πιστοποιηθεί σήμερα;

Ποια είναι η γεωγραφική τους κατανομή; Ζητήθηκε έγγραφο με τον αριθμό των πιστοποιηθέντων συμβολαιογράφων ανά πρωτοδικειακή περιφέρεια.

Διατυπώθηκε με σαφήνεια ότι στις περιπτώσεις όπου οι συμβολαιογράφοι απέχουν μετά από απόφαση του συλλογικού τους οργάνου ή στις περιπτώσεις που το σύνολο των συμβολαιογράφων μιας περιφέρειας αρνείται να πιστοποιηθεί, έστω και προσωρινά, οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να διενεργούνται από πιστοποιημένο συμβολαιογράφο οπουδήποτε και αν αυτός εδρεύει, διότι εκείνο που προέχει για αυτούς σήμερα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία ηλεκτρονικού πλειστηριασμού πανελλαδικά.

Σύμφωνα με την ακριβή απόδοση των λεγομένων τους «ένας συμβολαιογράφος για όλη τη χώρα». Οι θεσμοί επεσήμαναν ότι αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτούς είναι η διενέργεια πλειστηριασμών κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας και ανέφεραν την περίπτωση της Κέρκυρας, όπου δεν διενεργούνται πλειστηριασμοί ούτε ηλεκτρονικοί ούτε συμβατικοί. Δεν έδειξαν ενδιαφέρον για μη τουριστικές περιοχές, όπως π.χ. τη Δυτική Μακεδονία.

Με λίγα λόγια, για όποιον δεν το καταλαβαίνει, θέτουν θέμα τοπικής αρμοδιότητας, διότι έτσι πιστεύουν (οι θεσμοί) ότι θα λυθεί το πρόβλημα της διενέργειας πανελλαδικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Μετά την ως άνω σύντομη ενημέρωσή σας και για την αντιμετώπιση του μείζονος αυτού ζητήματος, καλείσθε να υποβάλλετε εγγράφως άμεσα και συγκεκριμένα οποιαδήποτε πρότασή σας για την αντιμετώπιση του θέματος της τοπικής αρμοδιότητας, όπως αυτό μας ετέθη σήμερα, με την προσωπική μου επισήμανση ότι και η μη υποβολή πρότασης αποτελεί πολιτική θέση.

Στη σημερινή συνάντηση στο Hilton παραβρέθηκαν από το Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ. ο Πρόεδρος Γεώργιος Ρούσκας, η Γενική Γραμματέας Ευτυχία Καραστάθη και το μέλος του Δ.Σ. Αθανάσιος Δράγιος.

Τέλος, σας ενημερώνω ότι την προσεχή Τετάρτη, 25.10.2017, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στο Hilton,μετά από πρόσκληση των επικεφαλής των θεσμών Declan Costello, Delia Velculescu, Francesco Drudi & Nicola Giammarioli προς τον Πρόεδρο της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε. Γεώργιο Ρούσκα και τους συνεργάτες του. Φρονούμε ότι, εκτός από τους συνεργάτες του Προέδρου, θα πρέπει να συμμετάσχει και ένα μέλος της Συντονιστικής, κατά τη γνώμη μας ο κ. Χρήστος Τερζίδης.

Με τιμή

Γεώργιος Ρούσκας

Πρόεδρος Σ.Σ.Ε.Α.Π.Α.Δ. και

της Σ.Ε.Σ.Σ.Ε.”

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top