Menu
RSS

Πρωτοφανής απόφαση καταδίκης συνδικαλιστών - Ελεύθεροι με τριετή αναστολή οι 25 χαλυβουργοί

xaliv1

 Η απεργία των εργαζομένων στην «Ελληνική Χαλυβουργία» ξεκίνησε στις 31 Οκτώβρη του 2011, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία, τις απλήρωτες υπερωρίες και την κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων που προσπαθούσε να επιβάλει η εταιρεία με εκβιασμό τις θέσεις εργασίας.

Διήρκησε 9 μήνες και ξεσήκωσε μεγάλο κύμα αλληλεγγύης από όλη την Ελλάδα.

Έληξε στις 20 Ιουλίου του 2012 με την εισβολή των ΜΑΤ στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο. Ένα μήνα πριν είχε κριθεί παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

 Αναδημοσιεύουμε από την "ERT OPEN COM - Ελεύθερη φωνή για την κοινωνία"

 To πιο σκληρό της πρόσωπο εξάντλησε η δικαιοσύνη στις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων της «Ελληνικής Χαλυβουργίας».

Το Δικαστήριο καταδίκασε σήμερα σε 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή τους χαλυβουργούς Γιώργο Σιφωνιό, Νάσο Παυλάκη και Νίκο Χαροκόπο, πρόεδρο, γραμματέα και αντιπρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων «Ελληνικής Χαλυβουργίας» αντίστοιχα, για την .........

περίοδο του 9μηνου απεργιακού αγώνα, με την κατηγορία της παραβίασης δικαστικής απόφασης και παράνομης βίας.

Επίσης το Δικαστήριο επέβαλε στους υπόλοιπους διωκόμενους χαλυβουργούς 21 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή με τις ίδιες ακριβώς κατηγορίες, ενώέκρινε αθώα τη γυναίκα ενός χαλυβουργού.  Οι εργαζόμενοι άσκησαν έφεση για να αφεθούν ελεύθεροι.

Να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες κατηγορίας ήταν απεργοσπάστες και χρησιμοποιήθηκαν ως ψευδομάρτυρες.

Η απόφαση έγινε δεκτή με θύελλα συνθημάτων καταδίκηςαπό τους συναδέλφους τους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Οι συγκεντρωθέντες έκαναν λόγο για σκληρή αντιλαϊκή πολιτική  και για επιχείρηση τρομοκράτησης των εργαζομένων.

Σε δηλώσεις του ο Γιώργος Σιφωνιός, πρόεδρος των εργαζομένων τόνισε: «Οι χαλυβουργοί δεν σκύβουν το κεφάλι. Οι άνθρωποι που μας δίκασαν δεν έχουν την συνείδηση του εργάτη, αλλά τη συνείδηση του εργοδότη».

Παράλληλα ο Γιώργος Σιφωνιός ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που στάθηκαν αλληλέγγυοι όχι μόνο κατά την περίοδο της 9μηνης απεργίας τους, αλλά ακόμη και σήμερα, λέγοντας: «Να είστε σίγουροι ότι οι χαλυβουργοί θα ανταποκριθούν στα καθήκοντα που μας αναθέτει η εργατική τάξη στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η διαδικασία απολογίας των 25 κατηγορουμένων χαλυβουργών, οι οποίοι με σθένος υπερασπίστηκαν τον πολύμηνο απεργιακό τους αγώνα.

Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ τονίζει:

«Τη μέρα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας τραβάνε τους ηρωικούς απεργούς χαλυβουργούς του Ασπροπύργου σε δίκη. Δικάζουν τους ανυπόταχτους εργάτες που σήκωσαν κεφάλι απέναντι στη στυγνή εκμετάλλευση της εργοδοσίας. Ο αγώνας των χαλυβουργών ενέπνευσε εκατομμύρια εργάτες σε όλο τον κόσμο, έχει νικήσει στις καρδιές μας, δεν θα αφήσουμε να τον καταδικάσουν τα δικαστήριά τους. Δεν θα αφήσουμε να καταδικάσουν τη ζωή μας για τα κέρδη των μονοπωλίων…. Οι εργοδότες και οι κυβερνητικοί συνδικαλιστές, όλα αυτά τα χρόνια μας καλούν σε κοινωνικούς διάλογους για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, με πρόσχημα την ανάπτυξη. Χαρακτήριζαν το μεγάλο αγώνα της "Χαλυβουργίας" "τυφλή" σύγκρουση. Έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην εξαπλωθεί και σε άλλους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους».

Στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ γίνεται αναφορά και για άλλες βιομηχανίες της περιοχής: «Στο Θριάσιο έχουμε ζωντανά παραδείγματα για το πού οδηγεί τους εργαζόμενους η αναμονή και η λογική "να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του βιομήχανου για να κρατήσουμε τις δουλειές μας". Στη "Χαλυβουργική" κατέληξε σε απολύσεις και διαθεσιμότητες, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας μετά από μήνες απληρωσιάς ήρθαν μειώσεις μισθών - απολύσεις και τώρα πάλι οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι, στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχουν πολύ καιρό να δουν μεροκάματο, ενώ και στον "ΚΑΝΑΚΗ" οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top