Η «απελευθέρωση» της δικηγορίας, το ΑΕΠ και τα μυστήρια του ΙΟΒΕ
Το κατωτέρω άρθρο του Δημήτρη Κατσαρού δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα της Λάρισας "Ημερήσιος Κήρυκας" την 31.12.2010 .
Πριν την ψήφιση του μνημονίου και την έλευση της τρόικας στη πατρίδα μας, δεν ήταν στο επίκεντρο της καθημερινής δημοσιότητας η δραστηριότητα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών [ΙΟΒΕ]. Δεν θα απείχε πολύ από την πραγματικότητα, αν κάποιος υποστήριζε ότι οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας αγνοούσαν ακόμα και την ύπαρξή του, παρότι ο χρόνος ίδρυσης αυτού του «ιδιωτικού, μη κερδοσκοπικού, ερευνητικού οργανισμού» .........
ανατρέχει στο 1975. Απεναντίας, στην «μετά τρόικα» εποχή το ΙΟΒΕ αναπτύσσει εργώδη και εμφανέστατη δραστηριότητα, ώστε -αν μη τι άλλο- να έχει καταστήσει γνωστή τη παρουσία και το ρόλο του στη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών.
Κάθε τόσο γίνεται δημόσιος λόγος για μελέτες και έρευνες σχετικά με τη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη, για διαρθρωτικές αλλαγές, για τον ανταγωνισμό, κοινός παρονομαστής των πορισμάτων - προτάσεων των οποίων είναι η ταύτιση με τις δεσμεύσεις και τα μέτρα που αναφέρονται στο μνημόνιο. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις υπερακοντίζει και αυτό το μνημόνιο, αφού διατυπώνει την άποψη ότι είναι μεν αναγκαία τα μέτρα αλλά δεν είναι αρκετά!!!
Ειδικά στο θέμα του περιβόητου «ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων» οι εμφανιζόμενες έρευνες του ΙΟΒΕ αποτελούν το βασικό εργαλείο προβολής της αναγκαιότητας της «απελευθέρωσης» στα χέρια των γνωστών τηλεοπτικών και μη προπαγανδιστών της μιας και μοναδικής αλήθειας δηλ. του δρόμου που προτείνει το μνημόνιο. Μόνιμο συμπέρασμα των πάσης φύσεως ερευνών (!!!) είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά κάποιο ποσοστό στρογγυλό η συνοδευόμενο και με δεκαδικό (!!!), η οποία θα προκύψει από μια «απελευθέρωση» των φερομένων ως κλειστών επαγγελμάτων. Ποτέ, τουλάχιστον στα τηλεοπτικά παράθυρα, δεν παρατίθενται στοιχεία της έρευνας, δηλ. πού, πότε και πώς έγινε κ.λ.π., απλά μόνον γίνεται χρήση του φερομένου ως εξαχθέντος αποτελέσματος της έρευνας και πάντα ως ενισχυτικό επιχείρημα μιας επιτηδευμένης τηλεοπτικής κυρίως «συζήτησης» για την «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων.
Ένα άλλο επίσης περίεργο στοιχείο αναφορικά με τις παραπάνω έρευνες του ΙΟΒΕ είναι ότι σπάνια αφήνεται χώρος για την διατύπωση του αντιλόγου σε αυτές. Όταν γίνει κάποια συζήτηση, αυτή θα γίνει με συγκεκριμένους όρους, π.χ. με την παρουσία του Διευθυντή κ. Στουρνάρα σε φιλική εκπομπή με προνομιακές ερωτήσεις που έχουν ως δεδομένο το αποτέλεσμα της έρευνας και δεν ψάχνουν το πώς προέκυψε αυτό. Κι όμως δεν λείπει, ούτε ο αντίλογος, ούτε η αμφισβήτηση των δεδομένων του ΙΟΒΕ.
Διεθνούς φήμης Ελληνες οικονομολόγοι, όπως οι Δ. Παπαδημητρίου, Κ. Λαπαβίτσας, και όχι μόνον αυτοί, έχουν αμφισβητήσει ευθέως ότι η λεγόμενη «απελευθέρωση» θα συνοδευτεί με αύξηση του ΑΕΠ. Ειδικώς στην περίπτωση της δικηγορίας, που ο όρος «απελευθέρωση» χρησιμοποιείται εντελώς ψευδεπίγραφα μιας και είναι απολύτως γνωστό στον κάθε πολίτη ότι δεν πρόκειται για κλειστό επάγγελμα, ο προαναφερόμενος αντίλογος είναι σαφής με το απλό επιχείρημα ότι η περιλάλητη αυτή διαδικασία δεν πρόκειται να αυξήσει το ΑΕΠ εξαιτίας και του υπερπληθυσμού των δικηγόρων στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την συνακόλουθη ανύπαρκτη πιθανότητα αύξησης των νομικών συναλλαγών. Αναφορικά, βέβαια, με την δικηγορία τα μυστήρια των ερευνών του ΙΟΒΕ δεν τελειώνουν εδώ… Απεναντίας εγείρονται πολλά ερωτηματικά σχετικά με το βάσιμο των ερευνών του ΙΟΒΕ το οποίο μεταξύ των άλλων έχει δεχθεί και την επίκριση του τσαρλατανισμού…
Με άλλα λόγια, γιατί δεν συνοδεύονται τα αποτελέσματα των ερευνών του για τη δικηγορία, με δημοσίευση στατιστικών στοιχείων, αν υπάρχουν, σχετικών με τον αριθμό των δικηγόρων, με τις περιοχές της χώρας που δραστηριοποιούνται, με το πόσες παραστάσεις γίνονται στα Δικαστήρια και ποιο είναι το ύψος των πραγματικών αμοιβών, σε σχέση με την οικονομική δυνατότητα του μέσου πολίτη, αλλά και το μέγεθος των δικηγορικών συναλλαγών, ώστε να μπορεί να προκύψει έστω και με τα κριτήρια του ΙΟΒΕ αν π.χ η κατάργηση της εδαφικής αρμοδιότητας θα διευρύνει τον ανταγωνισμό η όχι, και αν ακόμη θα έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παροχής υπηρεσιών η όχι.
Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι η ύπαρξη των μυστηρίων των ερευνών του ΙΟΒΕ, ειδικά σε σχέση με τα πορίσματα για τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. Μέχρι την λύση των μυστηρίων, αν μη τι άλλο, δικαιούμαστε να διατηρούμε τουλάχιστον επιφυλάξεις. Εξάλλου, ζούμε υπό καθεστώς τρόικας και μνημονίου. Ας μη ξεχνάμε μάλιστα, χωρίς πρόθεση δημιουργίας συνειρμών, μια ομολογία που έλαβε χώρα πριν λίγους μήνες στα πλαίσια λειτουργίας της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της SIEMENS, την οποία έκανε στέλεχος εταιρίας στρατηγικής και επικοινωνίας. Σύμφωνα με την ομολογία αυτή η οποία για κάποιες ημέρες κατέστη το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, η συγκεκριμένη εταιρία υλοποίησε επαγγελματική συνεργασία με την τρόικα σκοπό της οποίας ήταν η δημιουργία κατάλληλου κλίματος στην κοινή γνώμη για την εξοικείωσή της στα μέτρα του μνημονίου!!!.
Ο Δημήτρης Κατσαρός είναι Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας και επικεφαλής της «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ»