Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Τέλος εποχής!

3284569 Την Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011, ολοκληρώθηκε η ψήφιση κατ' άρθρο του νομοσχεδίου για την "ελευθερία" στην πρόσβαση εργασίας (απελευθέρωση των λεγόμενων "κλειστών" επαγγελμάτων), ενώ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται η ψήφισή του και στο σύνολο. Παρότι δε το εν λόγω νομοσχέδιο αφορά δεκάδες επαγγέλματα και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολουμένoυς επαγγελματίες τίποτα δεν θυμίζει το τοπίο  που είχε δημιουργηθεί από τις αντιδράσεις των μεταφορέων κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη δική τους "απελευθέρωση".

 

Στη βουλή δόθηκε πάλι, χωρίς εκπλήξεις,  η συνήθης μάχη των εντυπώσεων με κάποιους από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να.........

δηλώνουν τη μερική ή και συνολική τους αντίθεση στις διατάξεις του νομοσχεδίου (για να διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ κάντε κλικ εδώ) και τελικά να το υπερψηφίζουν και την αντιπολίτευση να το καταψηφίζει σύσσωμη. Βεβαίως δεν έλειψαν και τα επικοινωνιακά κολπάκια, όπως αυτό για την τροποποίηση του άρθρου 6 που έγινε την ύστατη στιγμή κατ' "απαίτηση" του κ. Πρωτόπαπα και έδωσε το πράσινο φως σε διάφορα "παπαγαλάκια" να αναμασήσουν τα γνωστά περί της συντεχνίας των δικηγόρων (για να διαβάσετε κάντε κλικ εδώ) και της υποτιθέμενης δυνατότητας που έχουν λόγω του μεγάλου αριθμού δικηγόρων βουλευτών να επιβάλουν τις απόψεις τους!!!!!

 

Και μιλάμε για "επικοινωνιακά κολπάκια" και μάλιστα φτηνά, αφενός γιατί ήδη έχει ψηφιστεί και ισχύει ο νόμος 3844/2010 (ενσωμάτωση της Οδηγίας Μπολκενστάιν) του οποίου το άρθρο 26 επιτρέπει το χειρότερο, δηλαδή τη σύσταση πολυεπαγγελματικών και κεφαλαιουχικών εταιρειών (για να εξαιρεθεί κάποιος κλάδος υπηρεσιών από την εν λόγω διάταξη θα πρέπει να εκδοθεί σχετικό Π.Δ.) , αφετέρου δε γιατί η περίφημη τροπολογία ουδέν έλυσε, καθώς,  από τη στιγμή που καταργείται ο εδαφικός περιορισμός και κάθε εταιρεία μπορεί να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε όλες τις δικαστικές περιφέρειες, είναι προφανώς αδιάφορο το αν  θα συστήνεται  από δικηγόρους του ίδιου ή διαφορετικού συλλόγου. Μάλιστα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η εν λόγω τροπολογία  ουσιαστικά βλάπτει και όχι ωφελεί τους δικηγόρους της περιφέρειας, αφού τους καθιστά αναγκαστικά υπαλλήλους και όχι "συνεταίρους" των εταιρειών που θα συσταθούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.

 

Δυστυχώς όμως τα "κολπάκια" έπιασαν τόπο, καθώς δεν υπήρξαν φωνές που να εξηγούν και να  καταγγέλουν τα επικοινωνιακά παιχνίδια σε βάρος μας. Είναι δε σημαντικό ότι η  Ολομέλεια που  συνεδρίασε το Σάββατο, 19.2.2011, στο ΛΕΔΕ επί της ουσίας αποδέχθηκε ως τετελεσμένη την απελευθέρωση και αποφάσισε την παράταση της αποχής έως την Παρασκευή 25/2 προσαναταλιζόμενη σε νέους στόχους (φορολογικό και Π.Δ. που θα εκδοθούν κατ' εφαρμογή του νομοσχεδίου).

 

Εφθασε λοιπόν το τέλος της δικηγορίας όπως την γνωρίζαμε μέχρι σήμερα;

 

Δυστυχώς ναι! Τέλος εποχής, αλλά και αρχή μίας άλλης, πολύ πιο δύσκολης και σκληρής. Μιάς εποχής που η επαγγελματική επιβίωση του αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου δεν θα εξαρτάται μόνο από τις προσωπικές του ικανότητες, αλλά και τους συλλογικούς αγώνες και τις συνδικαλιστικές μάχες ενάντια στα συμφέροντα που απαιτούν την εξαφάνισή του.

 

Ας προετοιμαστούμε λοιπόν, ξεχνώντας τον συνδικαλισμό της γιαλισμένης καρέκλας και κρατώντας όσα χρήσιμα μάθαμε από τους αγώνες του τελευταίου χρόνου. Γιατί  - και αυτό πρέπει να το θυμόμαστε - κανένας αγώνας δεν πηγαίνει χαμένος, αρκεί  βεβαίως να επιμένουμε και να μαθαίνουμε ακόμη και από τις ήττες μας!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top