Menu
RSS

Κλάφ’ τα Χαράλαμπε: Έκφραση άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιείται όταν όλα πάνε στραβά και ξαφνικά πάνε στραβότερα.

Κλάφ’ τα Χαράλαμπε: Έκφραση άγνωστης προέλευσης που χρησιμοποιείται όταν όλα πάνε στραβά και ξαφνικά πάνε στραβότερα.

     Του Σιδερή Τσούρου*

Αναμφίβολα, πρόσωπο του μήνα μπορει να χαρακτηριστεί ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου. Παρότι η Κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε ακροδεξιές πρακτικές, παρότι στους κόλπους της έχει τον γραφικό και επικίνδυνο Άδωνι Γεωργιάδη, τον τσεκουροφόρο Μάκη Βορίδη κανένας δεν κατάφερε να προβάλει και να προωθήσει τόσες αναχρονιστικές και αντιδημοκρατικές προτάσεις....................

σε διάστημα μόλις 20 ημερών όσες ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Χαράλαμπος Αθανασίου, για όσους τον γνώρισαν, υπήρξε καλός Δικαστής –μάλιστα υπηρέτησε ως Πρωτοδίκης στη Χίο- και διετέλεσε Αρεπαγίτης πριν στραφεί (για άγνωστους λόγους) στην πολιτική. Άνθρωπος γενικά συντηρητικός, σοβαρός και δίκαιος. Εξαιρετικός επίσης ως συνδικαλιστής, αφού υπήρξε και Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Πάμε όμως στο σήμερα. Δεν θα σχολιάσω το γενικότερο κλίμα, θα περιοριστώ στις πράξεις του Υπουργού.

ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Με έναν άνευ προηγουμένου αιφνιδιασμό και χωρίς να προηγηθεί καμία διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους Δικαστές, Δικηγόρους και κοινωνικούς φορείς, ο Υπουργός «κατέβασε» εκτεταμένη τροποποίηση του τρόπου που θα γίνονται οι αστικές δίκες. Οι αλλαγές είναι όχι απλά ουσιαστικές, αλλά αλλάζουν επί τα χείρω για τον πολίτη όλα όσα γνώριζε μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά και μόνο:

-          Καταργείται η προφορική διαδικασία όπου δεν θα εξετάζονται οι μάρτυρες. Θα αντικατασταθούν από γραπτές βεβαιώσεις όπου ο καθένας θα γράφει ό,τι του κατέβει!

-          Προβλέπονται οι fast track πλειστηριασμοί, περιορίζονται οι προθεσμίες και τα μέσα άμυνας του οφειλέτη σε μία ανακοπή πριν και μία μετά τον πλειστηριασμό.

-          Για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου που κατάσχεται, θα λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο κατάσχεσης.

-          Για τα «κόκκινα δάνεια» προβλέπονται «λύσεις», όπως η οικειοθελής παράδοση της κατοικίας στην τράπεζα και η μετατροπή του ιδιοκτήτη σε ενοικιαστή.

-          Και το πιο τρομακτικό για το τέλος! Στους πλειστηριασμούς τα δικαιώματα του Δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων και των εργαζομένων υποχωρούν έναντι αυτών των τραπεζών, αφού στο εξής θα κατατάσσονται, πρώτες oι τραπεζικές απαιτήσεις στο 65% του πλειστηριάσματος, και θα ακολουθούν στο 25% οι εργατικές απαιτήσεις, οι απαιτήσεις του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, και στο 10% οι λοιπές απαιτήσεις ιδιωτών...

ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΩΜΑΝΟΥ: Ο Νίκος Ρωμανός, κατά δήλωση του αντιεξουσιαστής, κατηγορείται για μια σειρά από υποθέσεις τρομοκρατίας, πλην όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει αποδειχθεί. Παράλληλα κατηγορείται ότι διέπραξε ληστεία. Συνελήφθη, ξυλοκοπήθηκε άγρια από την αστυνομία (η γνωστή υπόθεση με το πρόχειρο φωτοσοπ στα πρόσωπα των συλληφθέντων) και μέχρι σήμερα δεν έχει δικαστεί. Παράλληλα και ενώ ήταν ήδη κρατούμενος, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και εισήχθη σε ανώτατο τεχνολογικό ίδρυμα. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Χαράλαμπος Αθανασίου επισκέφθηκε τον Νίκο Ρωμανό στις φυλακές Λάρισας για να τον βραβεύσει με ποσό 500 ευρώ, αλλά ο τελευταίος αρνήθηκε τη βράβευση και το χρηματικό ποσό για ιδεολογικούς λόγους. Κάτοπιν ο Νίκος Ρωμανός έκανε αίτηση (όπως έχει δικαίωμα και όπως γίνεται με άλλους κρατούμενους) να λάβει εκπαιδευτική άδεια. Λίγες ώρες πρίν το Δικαστικό Συμβούλιο αποφασίσει για την εκπαιδευτική άδεια, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κρίνει σκόπιμο να κάνει δηλώσεις: Δεν γίνεται να πάρει εκπαιδευτική άδεια ο Ρωμανός, αλλά θα προβλέψουμε ρύθμιση για παρακολούθηση εξ αποστασεως. Το Δικαστικό Συμβούλιο απορρίπτει την αίτηση Ρωμανού για τυπικούς λόγους.

ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ: Ο Χαράλαμπος Αθανασίου σε τηλεοπτική εκπομπή διαπιστώνει οτι ο γάμος μεταξύ ομοφυλοφίλων είναι ενάντια στη φύση του ανθρώπου και διεκδικεί επάξια θέση στο ελληνικό Πάνθεον της ομοφοβίας, του αναχρονισμού, αλλά και του λαϊκισμού. Όσο για το σύμφωνο συμβίωσης αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια και πληρώνει ετησίως πρόστιμα, αλλά δεν έδειξε και να βιάζεται να το νομοθετήσει, το αντίθετο μάλιστα. Θα συστήσει Επιτροπή (ουδέν σχόλιον) και θα το δουν και από θρησκευτικής απόψεως. Μάλιστα κ. Υπουργέ!

Και τώρα,  μετά την απαρίθμηση αυτή, που να πρωτοσταθεί κανείς;

Στο ό,τι ο Υπουργός Δικαιοσύνης εκχωρεί την πρωτοκαθεδρία του Δημοσίου στις Τράπεζες; Ο τραπεζικός καπιταλισμός στην πιο άγρια μορφή του. Δεν φανταζόμουν ειλικρινά ότι θα έρθει ημέρα που ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας θα τροποποιείται με βάση τα όσα επιτάσουν οι Τράπεζες. Αδυνατώ να εντοπίσω χώρα με ανάλογο προηγούμενο, οπότε μιλάμε για Μπανανία με Κώδικες φασόν.

Δίκες χωρίς μάρτυρες; Και όμως ναι! Και έμελε να το προτείνει ένας πρώην Αρεοπαγίτης που αναμφίβολα γνωρίζει την αξία της προφορικής διαδικασίας ενώπιον του Δικαστή. Εδώ ίσως εντοπίζονται ομοιότητες με το νομικό σύστημα της Σαουδικής Αραβίας.

Σχετικά με τον Ρωμανό δεν μπορεί να μην παραδεχθεί ο Υπουργός ότι υπάρχουν δικές του ανακολουθείες. Αρχικώς επιχειρεί να τον βραβεύσει και κατόπιν, όταν ο υπό βράβευση διεκδικεί το νόμιμο δικαιώμά του να λάβει εκπαιδευτική άδεια ο Χαράλαμπος Αθανασίου το αρνείται κατηγορηματικά. Διάχυτες οι υπονοίες ότι ο Ρωμανός καταδικάζεται για την ιδεολογία του και όχι για το αδίκημα που διέπραξε. Τώρα ο Υπουργός δεν διστάζει να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία και να καταργήσει τις εκπαιδευτικές άδειες για όλους τους κρατούμενους προκειμένου να μην λάβει εκπαιδευτική άδεια ο Ρωμανός!

Οι απόψεις του Χαράλαμπου Αθανασίου ότι ο γάμος ομοφυλοφίλων είναι ενάντια στη φύση του ανθρώπου μπορούν να ερμηνευθούν ως ομοφοβικές ή ρατσιστικές ή και γραφικές αλλά είναι πιθανό να βασίζονται στην εκκλησιαστική επιχειρηματολογία του 19ου αιώνα περί του τι είναι «φυσιολογικό» και τι «ανώμαλο». Να αντεπιχειρηματολογήσει κανείς περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ισότητας και ισονομίας μάλλον είναι άδικος κόπος.

Δεν χρειάζεται νομίζω καν να συνοψίσω ή να αναλύσω περαιτέρω. Ο καθένας διαθέτει κρίση! Τρία διαφορετικά περιστατικά με ένα κοινό παρανομαστή: ΛΙΓΟΤΕΡΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

*Ο Σιδερής Τσούρος ζει και εργάζεται στην Αγγλία και υπήρξε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top