Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Πανδικαστική συγκέντρωση στον Αρειο Πάγο

megali_pandikastiki_sygkentrosi_areio_pago_1220569_b Η Κυβέρνηση Γ.Α.Π κατόρθωσε και νέο θαύμα: Να κατεβάσει τους δικαστές στο δρόμο!!! Μολονότι δε εμείς από θέση αρχής είμαστε εναντίον της  μείωσης δικαιωμάτων οποιουδήποτε κλάδου εργαζομένων, δεν μπορούμε  να μην επισημάνουμε ότι οι δικαστές μας δεν έχουν δείξει την ανάλογη αγωνιστικότητα για άλλα, επίσης σημαντικά, ζητήματα της δικαιοσύνης  που όμως δεν θίγουν τη μισθολογική τους κατάσταση, ούτε φαίνεται  να  έχουν την ίδια ευαισθησία (τουλάχιστον η πλειοψηφία τους) για τη μείωση των αποδοχών και την κατάργηση δικαιωμάτων άλλων κλάδων  εργαζομένων.

Aντιγράφουμε από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ οnline"

 

Της Βασιλικής Κόκκαλη

 

Δεν θα μας υπαλληλοποιήσετε» απαντούν στην κυβέρνηση δικαστές και εισαγγελείς

 

Μεγάλη πανδικαστική συγκέντρωση στον Άρειο Πάγο

 

10/03/2011

 

Την κάθετη αντίθεσή τους στην συνεχόμενη υποβάθμιση της Δικαιοσύνης αλλά και την υπαλληλοποίηση δικαστών και εισαγγελέων, εξέφρασαν ........

σήμερα δικαστικοί λειτουργοί -όλων των βαθμίδων – οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από τον Άρειο Πάγο, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη ίσως πανδικαστική συγκέντρωση που έγινε στην ιστορία του σώματος.

 

Δικαστές και εισαγγελείς κατέβηκαν μάλιστα από την έδρα και πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας από τις 12μ. έως το τέλος του ωραρίου των δικαστηρίων στις 3 μ.μ.

 

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η Ένωση Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και η Ένωση Συνταξιούχων Δικαστικών Λειτουργών και μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τη συμπαράστασή τους στους δικαστές εξέφρασαν η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων αλλά και δεκάδες συμβασιούχοι, οι οποίοι αναμένουν το επόμενο διάστημα την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου σχετικά με το εάν οι συμβάσεις τους ορισμένου χρόνου μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου.

 

Κύρια αιτήματα των δικαστών και των εισαγγελέων – όπως ανέφεραν στις ομιλίες τους και οι πρόεδροι των δικαστικών ενώσεων που έλαβαν μέρος στη συγκέντρωση – είναι η διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και η κατοχύρωση των συντάξεων στα επίπεδα της βουλευτικής ασυλίας αλλά και η μη ένταξη των δικαστικών λειτουργών στο ΙΚΑ.

 

Ως προς αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Χ. Αθανασίου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών κωφεύει, παρά το γεγονός ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει το όλο θέμα.

 

Ο κ. Αθανασίου, αφού επισήμανε ότι οι δικαστές έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις στις αποδοχές τους από 23% έως 25%, τόνισε πως υπάρχει έντονη φημολογία ότι οι δικαστικοί λειτουργοί θα υπαχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο, κάτι που αν συμβεί θα είναι αντίθετο στις συνταγματικές επιταγές.

 

«Μας θεωρούν δημόσιους υπαλλήλους»

 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Οικονομικών ανέθεσε ε ιδιωτική εταιρεία μελέτη για τα οικονομικά του δημοσίου τομέα και σε αυτή την έκθεση οι δικαστές εμφανίζονται ως υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης!

 

Ο κ. Αθανασίου επισήμανε ακόμη ότι οι δικαστές ποτέ δεν αρνήθηκαν να συμβάλλουν στην οικονομική συγκυρία – «ήδη έχουμε δεχθεί μεγάλες μειώσεις» είπε χαρακτηριστικά – ενώ αναφερόμενος στα επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαστικοί λειτουργοί επισήμανε πως πρόκειται για αποζημιώσεις, όπως είναι αυτές που λαμβάνουν οι βουλευτές όταν συμμετέχουν στις επιτροπές της Βουλής, οι οποίες έχουν μάλιστα αυξηθεί.

 

«θα παλέψουμε για το μισθολόγιο μας, δεν θα απεμπολήσουμε τα συνταγματικά μας δικαιώματα» τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος, ο οποίος ανέφερε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης διαβεβαίωσε τις δικαστικές ενώσεις ότι δεν μπορεί να υπάρξει ένταξη των δικαστών στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

 

Σε ανάλογο πνεύμα ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Π. Μπρακουμάτσου. «Περνάμε δύσκολες στιγμές αλλά δεν θα υποστείλουμε τη σημαία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Το παρών στη συγκέντρωση έδωσε και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Αδαμόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως ο Σύλλογος θα είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε προσπάθεια υπαλληλοποίησης των δικαστών και εμπορευματοποίησης των δικηγόρων.

 

Ο επίτιμος αρεοπαγίτης και πρόεδρος της Ένωσης Συνταξιούχων Δικαστικών Κ. Βαλμαντώνης εξέφρασε την αντίθεσή του στην υποβάθμιση της Δικαιοσύνης και δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι δικαστές είναι στο πλευρό των εν ενεργεία συναδέλφων τους.

 

Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος ο πρόεδρός της Χ. Λυμπερόπουλος δήλωσε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι είναι δίπλα στους δικαστές.

 

Με ψήφισμά τους οι έξι δικαστικές ενώσεις που συμμετείχαν στη συγκέντρωση, καλούν την κυβέρνηση να κατοχυρώσει την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των δικαστών, να καταργήσει άμεσα την αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία οι νεοεισερχόμενοι στον κλάδο δικαστές εντάσσονται στο ΙΚΑ, και να ιδρύσει ασφαλιστικό φορέα κρατικών λειτουργών.

 

Επίσης, ζητούν από την κυβέρνηση να σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, της εκτελεστικής, της νομοθετικής και της δικαστικής, με τη διατήρηση του ειδικού μισθολογίου και την κατοχύρωση των συντάξεων στα επίπεδα της βουλευτικής αποζημίωσης, καθώς και να καλύψει άμεσα τις κενές οργανικές θέσεις δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top