Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Οι προτάσεις για "Καλλικράτη" στη δικαιοσύνη και η επιστολή διαμαρτυρίας του Δ.Σ.Καλαμάτας

579457_373985235997676_1004281706_n

Δημοσιεύουμε  (και προσυπογράφουμε) την ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας του Προέδρου του Δ.Σ. Καλαμάτας, κ. Κ. Μαργέλλη, σχετικά με την πρόταση για Καλλικράτη στο χώρο της δικαιοσύνης του Προέδρου Πρωτοδικών Γεώργιου Μικρούδη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο blog "ΔΙΚΑΣΤΗΣ" , με την επισήμανση ότι εν όψει των επικείμενων συγχωνεύσεων ειρηνοδικείων , τέτοιου είδους απόψεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές, όχι μόνο γιατί δεικνύουν  υποταγή στη  μνημονιακή αντίληψη περί λειτουργίας της δικαιοσύνης και προλειαίνουν το έδαφος για μεγαλύτερες συγχωνεύσεις με  κριτήριο την εξοικονόμηση δαπανών , αλλά κυρίως γιατί υιοθετούν με σαφήνεια την άκρως κυνική και επιζήμια αντίληψη "μακριά από εμάς και  όπου θέλει ας πάει".

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

www.dskalamatas.gr

Καλαμάτα 6 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΩΝ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΘΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΦΕΤΕΙΩΝ ΝΑΥΠΛΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΕ ΝΕΟ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1/ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

2/ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ

3/ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

*****************************

Με μεγάλη έκπληξη διάβασα την πρόταση του Προέδρου Πρωτοδικών Αθηνών κ. Γεωργίου Μικρούδη (Δικαστή που έχει υπηρετήσει και στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας), όπως αυτή δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο (αναρτήθηκε από dikastis.gr), περί συγχωνεύσεων και κατάργησης δικαστηρίων, μεταξύ αυτών και της περιφέρειάς μας (όπως κατάργηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας, κατάργηση του Πρωτοδικείου Γυθείου, συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη!!!!!!!!!), η οποία αναδεικνύει μία αμιγώς οικονομική προσέγγιση της Δικαιοσύνης, κατά τρόπο πλήρως αναντίστοιχο της ιδιαίτερης φύσης του εν λόγω θεσμού και των ιδιαίτερων αναγκών και προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο χώρος και όλοι εμείς οι Δικηγόροι βιώνουμε καθημερινά.

Η εισχώρηση λογικών λογιστικού χαρακτήρα στο χωροταξικό σχεδιασμό της ελληνικής Δικαιοσύνης και η πρόταση του εν λόγω Προέδρου Πρωτοδικών για την κατάργηση (εκτός των άλλων) των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη, που έχουν καταξιωθεί διαχρονικά στη συνείδηση όχι μόνο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και των......

συλλειτουργών της Δικαιοσύνης για τη συμβολή τους στη διαδικασία απονομής του δικαίου κατά τρόπο όσο το δυνατόν πιο γρήγορο και αποτελεσματικό, παραβλέπει πλήρως τη σύγχρονη πραγματικότητα στο χώρο μας και τις ανάγκες που διαρκώς σωρεύονται. Παράλληλα, μία τέτοια πρόταση παραγνωρίζει πλήρως την έλλειψη υλικοτεχνικής και εν γένει κτηριακής υποδομής που, ως συστημικό πρόβλημα, μαστίζει επί σειρά ετών το χώρο της Δικαιοσύνης και το οποίο αναμένεται προφανώς να γιγαντωθεί παρά να επιλυθεί αν επικρατήσουν λογικές που θα οδηγήσουν σε συσσώρευση δικαστηριακής ύλης σε κατά τόπους Δικαστήρια, συντελώντας απλώς και μόνο στη χωροταξική μετάθεση ενός χρόνιου προβλήματος.

Αδυνατώ να αντιληφθώ πως ένα μέλος του σώματος των δικαστικών λειτουργών, την ώρα που ο κλάδος του αναζητά τη στήριξη των Δικηγορικών Συλλόγων και των Δικηγόρων στα αιτήματά του, επιλέγει να διατυπώνει δημοσίως απόψεις που κατατείνουν στο να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των συναδέλφων δικηγόρων, εν προκειμένω της περιφέρειάς του Εφετείου Καλαμάτας, να απορυθμίζουν τη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης και να μην συμβάλλουν στο έργο της ταχύτερης απονομής του δικαίου, πολλώ δε μάλλον τη στιγμή κατά την οποία πρόκειται για ένα ζήτημα που εκφεύγει παντελώς της αρμοδιότητας ενός δικαστικού λειτουργού.

Μέχρι σήμερα ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας ήταν σύμμαχος και αρωγός στα αιτήματα των Δικαστικών Λειτουργών και των δικαστικών ενώσεων τους, υποστηρίζοντας την ειδική και προσεκτική μισθολογική μεταχείριση των Δικαστικών Λειτουργών. Είναι όμως παράδοξο και σε κάθε περίπτωση απαράδεκτο, ένας Πρόεδρος Πρωτοδικών, ο κ. Γεώργιος Μικρούδης, να προτείνει σήμερα, εποχή ακραίων οικονομικών συνθηκών, οι οποίες απαιτούν σύνεση και περίσκεψη, ως «ισοδύναμο μέτρο» για να σωθεί η ενδεχόμενη μείωση των αποδοχών που ενδέχεται να υποστούν οι Δικαστικοί Λειτουργοί, την κατάργηση (εκτός των άλλων) των Πρωτοδικείων Κυπαρισσίας και Γυθείου και για τη συγχώνευση του Εφετείου Ναυπλίου και του Εφετείου Καλαμάτας σε νέο με έδρα την Τρίπολη.

Έως εδώ. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας δε μπορεί να δεχθεί τέτοιες πρωτοφανείς απόψεις.

Κ. Γεώργιε Μικρούδη,

- Εάν δε σας ικανοποιούν οι μηνιαίες αποδοχές σας, ως Προέδρου Πρωτοδικών, καθώς και οι μελλοντικές ενδεχομένως μειωμένες μηνιαίες αποδοχές σας, η λύση είναι απλή: Παραιτηθείτε από Δικαστής και τολμήστε να γίνετε Δικηγόρος και σας πληροφορώ ότι στη θέση σας και με μειωμένες ακόμη αποδοχές πολλοί συνάδελφοι δικηγόροι θα ήθελαν να βρίσκονται, τις δύσκολες για όλους αυτές ημέρες.

- Γνωρίζετε ότι για τη δημιουργία του Εφετείου Καλαμάτας έχει προηγηθεί θετική γνωμοδότηση της Ολομελείας του Αρείου Πάγου με συντριπτική πλειοψηφία; Μήπως γνωρίζετε κάτι περισσότερο από τους κ. Αρεοπαγίτες που είχαν εισηγηθεί τότε την αναγκαιότητα της δημιουργίας του Εφετείου Καλαμάτας, με αποκλειστικό γνώμονα τη βελτίωση ουσιαστικά των συνθηκών απονομής της Δικαιοσύνης;

- Πως εξηγείτε το γεγονός και ενώ τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι συμπολίτες μας δοκιμάζονται σχεδόν καθημερινά από πρωτοφανείς εισοδηματικές περικοπές από ρυθμίσεις, προδήλως παράνομες και αντισυνταγματικές, μόλις επιχειρηθεί (κακώς βέβαια) η μισθολογική μείωση των Δικαστικών Λειτουργών, να ομιλείτε ξαφνικά τώρα για αντισυνταγματικότητα και για την ανάγκη λήψεως ισοδύναμων μέτρων για τη σωτηρία του μισθού σας, αδιαφορώντας για τα υφιστάμενα Πρωτοδικεία, Εφετεία, Δικηγορικούς Συλλόγους και τους πολίτες των περιοχών αυτών;

Τονίζω προς κάθε κατεύθυνση ότι ανάλογες προσπάθειες θα μας βρουν αντιμέτωπους, μιας και είμαστε διατεθειμένοι να διαφυλάξουμε σθεναρά κατακτήσεις που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει προς όφελος της Δικαιοσύνης και των δικαιωμάτων των πολιτών.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top