Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

kalamata

 Η νέα χρονιά προβλέπεται ότι θα είναι δύσκολη, Ισως ακόμη δυσκολότερη από τις προηγούμενες καθώς η ανεργία χτυπάει κόκκινο, οι φόροι (άμεσοι και έμμεσοι) αυξάνονται, οι διαρθρωτικές αλλαγές  που επιθυμούν και επιβάλλουν οι δανειστές μας γίνονται όλο και βαθύτερες και η περίφημη ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του φαίνεται ότι θα μας ξεχάσει όχι μόνο το 2014, αλλά και την επόμενη διετία!.

Σ' αυτην λοιπόν την κοινωνία της φτώχειας,  της γενικευμένης ανασφάλειας και της προϊούσας απελπισίας ποιός είναι ο ρόλος της δικαιοσύνης, αν θέλει να σέβεται το σύνταγμα , να τιμά τη δημοκρατία και να δικαιολογεί το όνομά της;

Στο ερώτημα αυτό νομίζουμε ότι δίνει μια απάντηση ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Καλαμάτας, κ. Κ. Μαργέλης στην παρακάτω ανακοίνωση του, την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια μαζί με τις ευχές μας για υγεία, αντοχή και κουράγιο  που σίγουρα χρειαζόμαστε όλοι μας  για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της νέας χρονιάς...

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

www.dskalamatas.gr

Καλαμάτα 3 Ιανουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ … ΔΥΟ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΔΥΟ ΣΤΑΘΜΑ

***********************

 Με δύο αποφάσεις που εξέδωσε πρόσφατα το Μισθοδικείο, αφενός έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών και από την άλλη αναγνωρίζει και αφορολόγητο στις αποδοχές τους, όπως συμβαίνει και με τους βουλευτές. Υπενθυμίζεται ότι το Μισθοδικείο απαρτίζεται από 3 δικαστές, 3 καθηγητές Α.Ε.Ι. και 3 δικηγόρους, ουσιαστικά δηλαδή οι δικαστές αποφασίζουν για τις αποδοχές τους.

Το Μισθοδικείο έκρινε ως αντισυνταγματική την τελευταία μνημονιακή περικοπή των αποδοχών των δικαστών (20% έως 25%) που επιβλήθηκε......

αναδρομικά από τον Αύγουστο 2012, ενώ παράλληλα αναγνώρισε το αφορολόγητο του 25% των αποδοχών τους, όπως συμβαίνει με τους βουλευτές, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει την ισοτιμία ανάμεσα στις κρατικές λειτουργίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική). Ανοίγει έτσι ο δρόμος για επιστροφή σημαντικών κονδυλίων και αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών αναδρομικά για τους τελευταίους 16 μήνες, ανάβοντας ταυτόχρονα «πράσινο φως» για ευνοϊκότερη φορολογική μεταχείριση (με έκπτωση του 25% από το φορολογικό εισόδημα) που στην πράξη οδηγεί σε μεγαλύτερο καθαρό εισόδημα.

 Το δικαστήριο αυτό επικαλείται παραβίαση του Συντάγματος από την πλευρά της Κυβέρνησης και της Τρόικας σε ότι αφορά τους μισθούς των δικαστών. Δε διαφωνώ για την παραβίαση του Συντάγματος στο θέμα αυτό, ούτε ότι οι σημερινές αποδοχές των δικαστικών τους υποχρεώνουν να ζουν κάτω από τα όρια της αξιοπρεπής διαβίωσης, όμως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί οι δικαστές δεν κρίνουν ως αντισυνταγματικές και όλες εκείνες τις ενέργειες και τις διατάξεις της Κυβέρνησης που εξαθλιώνουν ωμά τους απλούς Έλληνες πολίτες.

Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο το οποίο ήδη οι δικαστές το έκριναν συνταγματικό; Δεν είναι άραγε αντισυνταγματικά, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. , οι απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οι μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, η παράλογη και απάνθρωπη φορολογία, οι φυλακίσεις και κατασχέσεις για μικροοφειλές στην εφορία, όταν τα «μεγαλολαμόγια» έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα ουσιαστικά κλπ;

 Έκριναν, οι δικαστές συνταγματικούς τους όρους του Μνημονίου (επί της αιτήσεως αναιρέσεως του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας και άλλων φορέων) κατέστρεψαν ουσιαστικά τις ζωές των συμπολιτών μας, που γκρέμισαν τα όνειρά τους και που μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα νευρικής κατάθλιψης.

Από ότι φαίνεται, είναι εύκολο να αποφασίζεις, ότι είναι συνταγματικές οι περικοπές των μισθών των άλλων, ενώ όταν αποφασίζεις για τους δικούς σου μισθούς, αυτές οι περικοπές να κρίνονται, ως αντισυνταγματικές.

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κωνσταντίνος Αλεξ. Μαργέλης

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top