Νεράντζι: Το θλόν όργανο της Ελληνικής Δικαιοσύνης
Τι γνωρίζετε για τα νεράντζια; Μήπως μόνο ότι είναι καρποί πικροί και ξινοί που μοιάζουν με πορτοκάλια και γίνονται γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδα; Μας συγχωρείτε, αλλά στην περίπτωση αυτή οι γνώσεις σας είναι ελλιπείς και οφείλετε να τις πλουτίσετε με τα νεότερα πορίσματα της νομικής επιστήμης.
Το νεράντζι, αυτός ο φαινομενικά μαλακός καρπός, είναι θλόν όργανο και μπορεί να αποτελέσει ένα επικίνδυνο όπλο στα χέρια εξαγριωμένων διαδηλωτών. Αυτό τουλάχιστον πληροφορηθήκαμε, όσοι παρακολουθήσαμε τη χθεσινή (13.2.2014) συνεδρίαση του Α' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, κατά την οποία δικάσθηκαν (και καταδικάσθηκαν) ένας νέος και μια νέα, γιατί ως μαθητές συμμετείχαν σε μια από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 και τραυμάτισαν με ......νεράντζια επτά πλήρως εξοπλισμένους (με ασπίδα, κράνος και περικνημίδες) αστυνομικούς!!!
Η ιστορία θα ήταν βεβαίως για γέλια και θα γινόταν ένα πολύ πετυχημένο ανέκδοτο, αν οι κατηγορούμενοι δεν έτρωγαν από τρεις μήνες ποινή φυλάκισης ο καθένας για κάθε
"τραυματισθέντα" (από νεράντζι) αστυνομικό και αν ολόκληρη η διαδικασία της δίκης δεν ήταν για πολλά κλάματα.
Και για να μην θεωρηθούμε υπερβολικοί ως προς την κρίση μας αυτή , εξηγούμαστε:
Δεν μας πείραξε που το Δικαστήριο απέρριψε χωρίς διάσκεψη και αναιτιολόγητα τις ενστάσεις και τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Άλλωστε αυτά θεωρούνται πλέον ψιλά γράμματα και σιγά μην έχουν απαίτηση για αιτιολογίες και νομικούς συλλογισμούς οι χλιμίτζουρες συνήγοροι και οι επίσης χλιμίτζουρες κατηγορούμενοι - πελάτες τους.
Μας πείραξε όμως που η Πρόεδρος με δεκαέξι - παρακαλώ - μάρτυρες κατηγορίας (!!!!), εκ των οποίων οι δεκαπέντε αστυνομικοί, επέμενε να εξετάσει μόνο δύο από τους μάρτυρες υπεράσπισης . Μας πείραξε που τελικά εκφώνησε όλους τους μάρτυρες υπεράσπισης με το......τσιγκέλι γιατί οι συνήγοροι υπεράσπισης έσκουζαν ότι δεν παραιτούνται από τους υπόλοιπους μάρτυρές τους. Μας πείραξε το απλανές βλέμμα των δύο άλλων δικαστών που απλώς παρίσταντο και σε έξι (άντε με τις διακοπές πέντε) ώρες διαδικασίας δεν άρθρωσαν ούτε μία λέξη και δεν βρήκαν ούτε μία ερώτηση να κάνουν στους μάρτυρες. Τέλος μας πείραξε, γιατί ενώ ακούστηκαν διάφορα - κατά το κοινώς λεγόμενο - κουλά από τους μάρτυρες κατηγορίας, (λ.χ. ότι οι διαδηλωτές έριχναν επί τρεις ώρες πέτρες, κροτίδες και σίδερα στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά - βεβαίως χωρίς κανένα τέτοιο αντικείμενο να καταγραφεί στην έκθεση κατασχέσεως - , αλλά η διπλανή τράπεζα, το διπλανό φαρμακείο, το περίπτερο μπροστά στην Αστυνομία και τα Everest της γωνίας, λειτουργούσαν κανονικά) το δικαστήριο άκουγε απαθές και έκανε ότι δεν καταλάβαινε .
Κατά τα λοιπά, και οι δύο κατηγορούμενοι στην απολογία τους κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικού που τους συνέλαβαν τους χτύπησαν, (ο ένας μάλιστα από τους κατηγορούμενους χτυπήθηκε στο κεφάλι και διακομίσθηκε στο Γενικό Κρατικό, όπου του έκαναν ράμματα και αυτό επιβεβαιώνεται και από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατηγορίας - αστυνομικών, οι οποίοι όμως ισχυρίσθηκαν ότι χτυπήθηκε από πέτρες άλλων διαδηλωτών), αλλά προφανώς το θέμα αυτό δεν αφορούσε το Δικαστήριο και την Εισαγγελέα της έδρας και ως εκ τούτου πέρασε σαν να μην....ακούστηκε.
Και έτσι, αφού παρακολουθήσαμε μια υποδειγματική και άκρως ενδιαφέρουσα διαδικασία ήλθε επιτέλους η ώρα της απόφασης. Και στο σημείο αυτό έγινε η έκπληξη:
Μετά από πρόταση της εισαγγελέως της έδρας, το Δικαστήριο έκρινε αθώους τους κατηγορούμενους για το αδίκημα της διακεκριμένης φθοράς για το οποίο επίσης κατηγορούνταν, γιατί αποδείχθηκε ότι δεν έριξαν πέτρες, και αφού μετέτρεψε την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε απλή που διαπράχθηκε με .....νεράντζια (ναι!!! το ακούσαμε με τα αυτιά μας και δεν υπερβάλουμε) τους έκρινε ένοχους για την πράξη αυτή και έριξε τρεις μήνες στον καθένα για κάθε "τραυματισθέντα" αστυνομικό.
Και επειδή στις ιατροδικαστικές εκθέσεις που αναγνώσθηκαν, οι βλάβες (αμυχές και εκχυμώσεις) που υπέστησαν οι "τραυματισθέντες" αστυνομικοί αναφέρονται ως "εκ θλώντος οργάνου προκληθείσες" ποιό μπορεί να είναι το συμπέρασμα;
Οτι το νεράντζι είναι θλον όργανο και όποιος δεν το αντιλαμβάνεται, μάλλον δεν διαθέτει την κοινή λογική και επιιπλέον αμφισβητεί την ελληνική δικαιοσύνη που ως γνωστόν είναι "άσφαλτος"! ,
Related items
- “Εξαπάτηση εκλογέων”: Ένα νέο (δηλητηριώδες) φρούτο εισάγεται στα πολιτικά (και νομικά) μας ήθη
- Πικρές νομικές αλήθειες για την απόφαση υπ’ αρ. 2499/2012 του ΣτΕ
- Δικαστήρια αρνούνται να εφαρμόσουν τη διάταξη περί υποχρεωτικής φυλάκισης για το πλημμέλημα της "συμμορίας"
- Σχόλιο στην απόφαση ΣτΕ 1684/2022 για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (του Τάκη Βιδάλη)
- Η θεωρία των «εξαιρετικών περιστάσεων» - Μια θεωρία παντός καιρού, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της εκτελεστικής εξουσίας