Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Το σχέδιο αφαίρεσης δικηγορικής ύλης, η συνδικαλιστική μας ηγεσία και οι νέες εξαγγελίες του κ. Παπαϊωάννου

2381986_f496 Μερικές φορές αισθανόμαστε ή ότι εμείς κατεβήκαμε από τον Αρη ή ότι οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες ζουν σε παράλληλο σύμπαν. Και επειδή είμαστε πεισμένοι ότι συμβαίνει τελικά το δεύτερο,  ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Κατ' αρχήν το σχέδιο για αφαίρεση δικηγορικής ύλης δεν είναι καινούριο. Οι φήμες  για αφαίρεση ολόκληρης της εκούσιας δικαιοδοσίας (και όχι μόνο των συναινετικών) ακούγονταν εδώ και ένα χρόνο και εν μέρει επιβεβαίωθηκαν από τη διατύπωση του  ν. 3919/2011 , ο οποίος διαχωρίζει τις.........

υποθέσεις της εκουσίας δικαιοδοσίας από τις υπόλοιπες (στο θέμα αυτό αναφερόμαστε σε προηγούμενη ανάρτηση μας με τίτλο " Τα τρία σημεία του σχεδίου νόμου που ανοίγει τη δικηγορία" ).

Κατά συνέπειαν  η επίθεση της κυβέρνησης δεν ήταν αιφνιδιαστική, ούτε ως προς την ουσία, ούτε ως προς το χρόνο που εκδηλώθηκε, αφού μάλιστα  από τον Ιούλιο τρ. έτους Γ.Γ του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ο κ. Νικόλας Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει επί σειρά ετών σύμβουλος του Δ.Σ.Α και είναι βέβαιο ότι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Αδαμόπουλο και τους λοιπούς συμβούλους του ΔΣΑ. Ως εκ τούτου  το ερώτημα που τίθεται  για μας είναι, για ποιούς λόγους  οι κ.κ. Πρόεδροι μας, όχι μόνο παρέμειναν αδρανείς, αλλά και συνεδρίασαν (οποία τιμή!!!) με τον Υφυπουργο δικαιοσύνης της κυβέρνησης των τροϊκανών στην Ολομέλεια της Πάτρας στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου .

Εμείς την απάντηση στο ερώτημα αυτό την αφήνουμε στην κρίση σας. Απλά επισημαίνουμε ότι οι αλλαγές που εξήγγειλε ο κ. Παπαϊωάννου (για να τις διαβάσετε κάντε κλικ εδώ) , όπως ο περιορισμός των αναιρετικών λόγων στην πολιτική δίκη, η αναθεώρηση των προβλεπόμενων ενδίκων βοηθημάτων στη διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης,  η επέκταση του θεσμού της προσωρινής κράτησης, η δημιουργία Μονομελών Εφετείων Κακουργημάτων, η κατάργηση της υποχρέωσης του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για αιτιολόγηση των διατάξεων για αρχειοθέτηση, η εκδίκαση του συνόλου των πλημμελημάτων  σε πρώτο βαθμό  από το Μονομελές, οι τροποποιήσεις στα αιτήματα εξαίρεσης μέλους ή συνολικής σύνθεσης δικαστηρίου, η ομαδοποίηση εκκρεμών υποθέσεων στα Διοικητικά Δικαστήρια και  η θέσπιση «φίλτρου» (άδειας) στην άσκηση ενδίκων μέσων (κυρίως αναιρέσεως) στο ΣτΕ και «φιλτράρισμα» και αυστηροποίηση προϋποθέσεων εκδίκασης εφέσεων στο Διοικητικό Εφετείο,  αποτελούν τη μεγαλύτερη επίθεση που δέχθηκε η δικαιοσύνη από τη μεταπολίτευση έως σήμερα και αποτελούν πραγματική τομή στο δικαϊκό μας σύστημα.

Διερωτώμεθα λοιπόν : Μήπως επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί η όλη συζήτηση για την αφαίρεση δικηγορικής ύλης  ως προπέτασμα καπνού για να αποκρυβεί η  κατάργηση ουσιαστικών δικονομικών δικαιώματων και εγγυήσεων που συνδέονται άμεσα με τη δημοκρατική αρχή του πολιτεύματος;

Μήπως χρησιμοποιούμαστε εμείς οι δικηγόροι και η πενθήμερη αποχή μας για να ξεπεραστεί το όλο ζήτημα με την ετικέτα των συντεχνιακών αιτημάτων;

Μήπως στην όλη μεθόδευση συμμετέχουν και οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες;

Τα ερωτήματα αυτά είναι - κατά την άποψη μας - σοβαρά και επειδή χωρεί πολύ συζήτηση, θα καταπιαστούμε με αυτά στην επόμενη ανάρτησή μας.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top