Corporate Greece. Yπάλληλοι θέλουμε δε θέλουμε
Η Οδηγία Μπολκενστάιν, αν εφαρμοστεί, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει ριζικά τη διαστρωμάτωση της ελληνικής κοινωνίας.
Η κατάργηση του μέχρι σήμερα ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για δεκάδες επαγγέλματα συνεπάγεται την όξυνση του ανταγωνισμού και την είσοδο μεγάλων κεφαλαιουχικών επιχειρήσεων σε δραστηριότητες που παραδοσιακά ασκούνται από μεμονωμένους ελεύθερους επαγγελματίες και μικροεπιχειρηματίες. Το ποιός θα ωφεληθεί από την όξυνση αυτή και ποιός θα επικρατήσει τελικά στην αγορά είναι μάλλον εκ των προτέρων γνωστό και βέβαιο.
Με τα ζητήματα αυτά, στο χώρο των φαρμακείων, καταπιάνεται το παρακάτω άρθρο, και αν και διαφωνούμε με τον γράφοντα ως προς το αν το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων αποτελεί απλή απειλή και πόθο κάποιων ή το ζοφερό μέλλον που μας περιμένει (αν δεν αντιδράσουμε στην εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκενστάιν) το αντιγράφουμε ολόκληρο από το blog mypharm.gr λόγω του ενδιαφέροντος προβληματισμού του.
Νοέμβριος 26, 2009 από mypharm
Σειρά δημοσιευμάτων συκοφαντεί όλα τα επαγγέλματα ως κλειστά και τα θεωρεί υπεύθυνα για την ανεργία , την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας, τ ην ελάττωση του ΑΕΠ κλπ. κλπ.
Ποια είναι τα επαγγέλματα αυτά; «Δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες, φαρμακοποιοί, χρηματιστές, ορκωτοί ελεγκτές, φυσιοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες, περιπτερούχοι
ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, μεσίτες, εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία και γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων. Κλειστά επαγγέλματα θεωρούνται επίσης: ασφαλιστικοί πράκτορες, εμπορικοί αντιπρόσωποι, πωλητές λαϊκών αγορών, μηχανικοί, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και αρτοποιοί. Σύμφωνα με την ελευθεροτυπία της 22-11-09 (δεν ήξερα ότι ο περιπτερας και ο φαρμακοποιός της γειτονιάς μου είναι υπεύθυνοι για το έλλειμμα και την ανεργία) «στα ταξί προτάθηκε το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα για συγχωνεύσεις και δημιουργία εταιρειών..... * ....Ερχονται αλυσίδες φαρμακείων. Ελευθεροτυπία της 22-11-09 )
Με βάση τα προηγούμενα δημοσιεύματα φαίνεται ξεκάθαρη η λογική των δημοσιευμάτων. Ηρθε η ώρα της corporate-Greece. Επιστήμονες και μη, όλοι υπάλληλοι σε αλυσίδες.
Οι μηχανικοί στην Αμερική (όπου λειτουργει η «ελεύθερη» αγορά) δεν αντέχουν να διατηρούν ιδιωτικά γραφεία και με το κουστουμάκι τους τρέχουν στις πολυεθνικές από συνέντευξη σε συνέντευξη για να τους ρωτούν τα τμήματα ανθρώπινων πόρων απίθανες ερωτήσεις, ψυχολογικές υποτίθεται, για να τους προσλάβουν.π.χ αν ήσουν φρούτο τι θα ήθελες να ήσουν; Συγχαρητήρια προσλαμβάνεστε»
Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αμερική οι εταιρείες ταξί αμείβουν τόσο χαμηλά τους οδηγούς –εργαζόμενους που μόνο μετανάστες δέχονται λόγω συνθηκών επιβίωσης να δουλέψουν για μισθούς πείνας, ενώ τα τιμολόγια εκτοξεύθηκαν στα ύψη για τον καταναλωτή.
Το ίδιο συμβαίνει και στην υγεία. Από τότε που μπήκαν οι αλυσίδες φαρμακείων στην αγορά της Αμερικής από 1 ανα 3000 κατοίκους ανα φαρμακείο, αυτά κατέληξαν να αντιστοιχούν σε 1 ανα 7000 κατοίκους, ενώ οι δαπάνες της υγείας στην Αμερική κατέληξαν να είναι παγκοσμίως οι πρώτες.(1*)Σε ένα σύστημα υγείας ιδιωτικό θεωρητικά οι δαπάνες έπρεπε να ήταν οι χαμηλότερες αλλά η Αμερική έχει παγκόσμια πρωτιά. Ομοίως άρθρο του Τ.Τέλλογλου στην καθημερινή της 22-11-09 κατηγορεί τους φαρμακοποιούς ως υπεύθυνους για τη δαπάνη, επειδή λέει ότι έχουν κέρδος 35% στα φάρμακα .Ταυτόχρονα κλαίει που θα πέσουν οι τιμές των φαρμάκων και θα χάσουν οι αγαπημένες του πολυεθνικές τα κέρδη τους, ενώ δεν αναφέρει τις τακτικές μάρκετινγκ των εταιρειών και τα λαδώματα στους γιατρούς που γράφουν φάρμακα και σε φέρετρα για να πάρουν το 10ευρω της μίζας.
1*.http://eprints.lse.ac.uk/22505/1/The_regulation_of_pharmacies_in_six_countries.pdf
Περίπτερα στην Αμερική δεν υπάρχουν. Όλα ανήκουν στην αλυσίδα seven–eleven.Περιμενει πως και πως να έρθει στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει πρώτα να κλείσει τα ήδη υπάρχοντα.
Η πραγματικότητα όμως είναι άλλη. ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΑΣΤΑ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΟΣ. Επίσης σε αντίθεση με την Αμερική, η Ευρώπη το Μάιο έβγαλε απόφαση που δεν επιτρέπει την δημιουργία φαρμακείων από επιχειρηματίες και μη επιστήμονες φαρμακοποιούς (http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=4714805)
Το συμπέρασμα είναι απλό. Δεν αρκεί ο τρόμος της γρίπης και της «απειλής» από τρομοκρατες για την καθημερινότητα του πολίτη. Θα πρέπει να τον πιέσουν και ψυχολογικά και να τον φέρουν προ τετελεσμενων στα σχέδια της οικονομικής του εξαφάνισης και ότι του απέμεινε, όσο και αν ο νομος με την οδηγία bolgeistain και τις εξαιρέσεις της τον προστατεύει. Αυτοί είναι οι ευσεβείς πόθοι και δεν δισταζουν να τους κοινοποιούν και να δημιουργούν κλίμα υποταγής. Δούλοι ετοιμαστείτε να προσκυνήσετε. Όλοι στη δούλεψη μιας corporate-Greece των πολυεθνικών ακόμα και σε περίπτερα.
Δείτε τα άρθρα :
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/11/2009&id=104218
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=22/11/2009&id=104219
Του Τασου Tελλογλου
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_22/11/2009_362418
(ξεκάθαρη υπεράσπιση των εταιριών και επιθεση στο φαρμακείο της γειτονιάς)