Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

img_0826 sempo

Στα δικαστήρια του Πειραιά κρίνεται πλέον η τύχη της απεργίας των εργαζομένων του ΟΛΠ, καθώς εκδικάστηκαν σήμερα (9.11.2009) οι αγωγές του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων με αίτημα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική .

Η απόφαση που θα εκδοθεί θα είναι κρίσιμη, όχι μόνον για τα δικαιώματα των εργαζομένων του ΟΛΠ, αλλά και για όλη την Πειραϊκή κοινωνία, αφού οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους έχουν αναδειχθεί στους κύριους υπερασπιστές του δημόσιου χαρακτήρα του ............

λιμανιού και βασικό εμπόδιο στην εφαρμογή της "μονοπωλιακής και αμφιβόλου νομιμότητας" σύμβασης με την COSCO.

Kαι για να υπενθυμίσουμε ποιοί χαρακτήριζαν τη σύμβαση αυτή παράνομη και μονοπωλιακή προεκλογικά , παραθέτουμε ολόκληρη τη δήλωση της πολιτικής εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ελπίδας Τσουρή, σχετικά με το σχέδιο νόμου «Κύρωση της Σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ της ΟΛΠ ΑΕ και ρύθμιση συναφών θεμάτων»:

<<Η κυβέρνηση, για μία ακόμη φορά, αποδεικνύει ότι διαχειρίζεται στρατηγικής σημασίας υποδομές, με εξαιρετική προχειρότητα και ανευθυνότητα.

Ακολουθώντας προβληματικές και αμφίβολης νομιμότητας διαδικασίες, αποφάσισε τη μονοπωλιακού χαρακτήρα εκχώρηση των ΣΕΜΠΟ, των πιο προσοδοφόρων δραστηριοτήτων στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας, χωρίς να διασφαλίζεται ο ελεύθερος και δίκαιος ανταγωνισμός, και πολύ περισσότερο χωρίς να προστατεύεται το εμπόριο, ο καταναλωτής και το δημόσιο συμφέρον.

Η υπό κύρωση υπογραφείσα σύμβαση του ΟΛΠ βρίθει από λεόντειες υπέρ του αναδόχου, διατάξεις, ενώ παροιμιώδης μπορεί μόνο να χαρακτηριστεί η παντελής απουσία του ελεγκτικού και εποπτικού ρόλου του Δημοσίου.

Φαίνεται όμως πως αυτό δεν ήταν αρκετό. Η κυβέρνηση επέλεξε να επιβάλει, με νομοθετική ρύθμιση, επιπλέον φορολογικές ρυθμίσεις-διευκολύνσεις, για μία ξένων συμφερόντων εταιρεία, εκχωρώντας της δικαιώματα που, μέχρι σήμερα, είχε μόνο το ελληνικό Δημόσιο. Η δυνατότητα υπαγωγής της επένδυσης στο Ν.Δ. 2687/53 «περί επενδύσεων και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού» ανοίγει κερκόπορτα για πλήθος μελλοντικών ευνοϊκών ρυθμίσεων και προνόμια, που μπορεί να αφορούν, μεταξύ άλλων, στην:

1. Επανεξαγωγή του εισαχθέντος κεφαλαίου και εξαγωγή κερδών σε ποσοστά μεγαλύτερα των επιτρεπομένων.
2. Χρησιμοποίηση αλλοδαπών για τις θέσεις του προσωπικού και με αμοιβές σε συνάλλαγμα μεταφερόμενο στο εξωτερικό.
3. Εξαίρεση των αλλοδαπών εργαζομένων από την προβλεπόμενη διαδικασία προέγκρισης εισόδου για εργασία στη χώρα.
4. Φορολογία χαμηλότερη της ισχύουσας.
Και το κερασάκι στην τούρτα: Αποτελεί προσπάθεια να αναιρεθεί οποιαδήποτε δυνατότητα, για την επανεξέταση και τροποποίηση, από μελλοντική κυβέρνηση, των όρων, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του αναδόχου.

Όλες οι εκ των υστέρων, ευνοϊκές για την ανάδοχο, ρυθμίσεις δεν εμπεριέχονται στην προκήρυξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμότητα της διαδικασίας, σύμφωνα με το Εθνικό και Κοινοτικό Δίκαιο.

Για τους λόγους αυτούς, είμαστε αντίθετοι και καταψηφίζουμε τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και θα αγωνιστούμε για την ανατροπή τους >>.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top