Επικεφαλίδες:

Το ψήφισμα του Δ.Σ Ζακύνθου: Οχι στον υπόδουλο δικηγόρο - υπάλληλο - εμπρός στον αγώνα και τη συντονισμένη δράση

zakynthos1 Αντιγράφουμε από τον "Υπάλληλο Δικηγορικού Συλλόγου"

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Ζάκυνθος, 18 Οκτωβρίου 2010

Αριθμ. Πρωτ. 619

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου (ΔΣΖ), που πραγματοποιήθηκε στις 18-10-2010 στα γραφεία του, αποφασίστηκε η αποχή των μελών του από τις παραστάσεις ενώπιον των πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, εντός και εκτός Ζακύνθου, από 19-10 έως και 2-11-2010, οπότε ........

και συγκαλείται νέα έκτακτη γενική συνέλευση προς επανεκτίμηση της κατάστασης και συγχρόνως εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα :

• Το δικηγορικό λειτούργημα δεν είναι κλειστό όπως επί μήνες διατυμπανίζεται. Κάθε πτυχιούχος Νομικής πραγματοποιεί 18ηνη άσκηση και ορκίζεται δικηγόρος. Γι' αυτό άλλωστε η Ελλάδα, με 40.000 δικηγόρους, έχει αναλογία δικηγόρων 1 ανά 209 κατοίκους, όταν η Γαλλία έχει 1 δικηγόρο ανά 1.368 κατοίκους και η Φιλανδία 1 ανά 2.971 !!!

• Οι δικηγόροι, και ιδιαίτερα οι νέοι, μαστίζονται από την υποαπασχόληση, την ανεργία και τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Επιβάλλονται αλλαγές στη Δικαιοσύνη στα μέτρα των οικονομικά ισχυρών και όχι για μια ισχυρή Δικαιοσύνη.

• Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες. Αυτό έχει ως συνέπεια τη σημαντική επιβάρυνση του τελικού κόστους προς τους πολίτες και τη συνακόλουθη συρρίκνωση της εργασίας μας.

• Η Κυβέρνηση με το Μνημόνιο επιχειρεί - με ρυθμίσεις που δεν υπάρχουν πουθενά στην Ευρώπη - να διαρρήξει κάθε κοινωνική διάσταση του δικηγορικού λειτουργήματος, πλήττοντας τόσο τους ίδιους τους δικηγόρους, όσο και τους πολίτες κατά την προσφυγή τους στη Δικαιοσύνη.

• Προγραμματίζεται η «απελευθέρωση» του δικηγορικού λειτουργήματος όχι προς όφελος του πολίτη, αλλά προς όφελος των τραπεζών, των ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών οργανισμών, των πολυεθνικών και των μεγαλοδικηγόρων της Ελλάδας και του εξωτερικού.

• Κεφαλαιουχικές και πολυεπαγγελματικές εταιρείες, που πλέον θα επιτρέπεται να μην ανήκουν απαραίτητα σε πτυχιούχους νομικής, αλλά σε επιχειρηματίες, τραπεζίτες ή μεγαλοεργολάβους, θα μπορούν να αλωνίζουν, παντού στην Ελλάδα, επιβάλλοντας όποιες αμοιβές θέλουν και μάλιστα, με όργανο τη διαφήμιση, που κι αυτή επιχειρείται να επιτραπεί, θα μπορούν να ... διαφημίζουν το «εμπόρευμα» που θα προσφέρουν ! ! !

• Στόχος είναι η διαμόρφωση υπόδουλων δικηγόρων-υπαλλήλων των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, χωρίς ανεξάρτητη βούληση για την υπεράσπιση των ατομικών, κοινωνικών και περιουσιακών δικαιωμάτων του πολίτη.

• Τέλος, η Κυβέρνηση αδιαφορεί στα τεράστια προβλήματα της Δικαιοσύνης, των

Δικαστών και των δικαστικών υπαλλήλων, που ολοένα πληθαίνουν και γιγαντώνονται.

Αδιαφορεί για τις άθλιες συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης, που όμοιες της δεν υπάρχουν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, με αποτέλεσμα ο πολίτης να νιώθει απροστάτευτος και αδύναμος.

ΓΙΑ τους λόγους αυτούς

• Διατρανώνουμε προς πάσα κατεύθυνση την απόφαση μας να διαφυλάξουμε τον θεσμικό μας ρόλο. Ο Δικηγόρος δεν πρέπει να μετατραπεί σε όργανο των τραπεζών και των πολυεθνικών, αλλά να παραμείνει λειτουργικά ανεξάρτητος και μάχιμος, στο πλευρό του Έλληνα πολίτη, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, που απροκάλυπτα τίθενται υπό αμφισβήτηση.

• Καλούμε πολίτες και δικηγόρους να διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια τους και τις αξίες μιας Δικαιοσύνης που δεν θα εμπορευματοποιηθεί. Απέναντι στη λαίλαπα του ΔΝΤ και της Τρόικας προβάλλουμε τις αξίες της Κοινωνικής αλληλεγγύης και των ίσων δυνατοτήτων πρόσβασης στης Δικαιοσύνη.

• Τέλος, καλούμε και όλους τους άλλους επαρχιακούς δικηγορικούς συλλόγους, χωρίς άλλες αναβολές και καθυστερήσεις, σε κοινή συμπαράταξη, ακόμη και με τη δημιουργία άτυπου συντονιστικού οργάνου, που θα δημιουργήσει, θα κατευθύνει και θα αναπτύξει ένα πανελλαδικό Κίνημα για την άμεση απόκρουση, της εξοντωτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΔΝΤ και της Κυβέρνησης. Οι καιροί «ου μενετοί», απαιτούν οργάνωση, συναπόφαση και κοινές συντονισμένες δράσεις.

Για το Δικηγορικό Σύλλογο Ζακύνθου

Ο Πρόεδρος                                          Ο Γεν. Γραμματέας