Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Αντισταθείτε: Η παραίνεση του κ. Γουσέτη για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

Αντισταθείτε: Η παραίνεση του κ. Γουσέτη για τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα

 

Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο ενημέρωσης, διαλόγου και προβληματισμού των Ενωμένων Αδέσμευτων δικηγόρων.

Αναδημοσιεύουμε το άρθρο τού ΓΙΑΝΝΗ ΓΟΥΣΕΤΗ με τίτλο: “Ένα βήμα μπροστά στο βάραθρο: Αντισταθείτε”. Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα τού Συλλόγου Συνταξιούχων Δικηγόρων «ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ» (ΑΡΙΘ. ΦΥΛΛΟΥ 440 – ΙΟΥΝΙΟΣ 2013). Επίκαιρο το θέμα, όχι μόνο λόγω τής επικείμενης κατάρρευσης τών ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και λόγω της απόφασης τού ΣτΕ για το κούρεμα των ομολόγων τού Ελληνικού Δημοσίου (PSI).

Ε.Α.Δ.

Ένα βήμα μπροστά στο βάραθρο: Αντισταθείτε

Με απανωτά σημειώματά μου στο φιλόξενο «Δικηγορικό Κόσμο», έχω προσπαθήσει να αναδείξω τον άμεσο και θανάσιμο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά μας ταμεία να καταρρεύσουν και οι συνταξιούχοι τους να απομείνουν ουσιαστικά χωρίς σύνταξη. Αν και συνεχίζω να μιλάω σε ώτα μη ακουόντων, εν τούτοις δεν χάνω το κουράγιο μου.

Έτσι για μια ακόμη φορά χτυπώ απελπισμένα τον κώδωνα του κινδύνου.

Σε προηγούμενα σημειώματά μου, περιέγραψα τις διάφορες μορφές......

διαχρονικής καταλήστευσης των αποθεματικών των ασφαλιστικών οργανισμών.

Σ’ αυτό εδώ θα αναφερθώ σε μιαν ακόμη μορφή αυτού του εγκλήματος, στην εκμηδένιση των πολύ μεγάλων ποσών που ο Τ.Α.Ν. έχει ήδη επενδύσει σε μετοχές της Εθνικής Τράπεζας.

Το Ταμείο Νομικών (τώρα Τ.Α.Ν. του Ε.ΤΑ.Α.) απέκτησε το έτος 1956 περίπου 11.500.000 μετοχές της Εθνικής Τράπεζας διαθέτοντας προς τούτο 77.000.000 ευρώ της εποχής εκείνης, που η σημερινή τους αξία φυσικά είναι πολλαπλάσια αυτού του ποσού.

Έκτοτε παραμένουν στο χαρτοφυλάκιό του και παρακολουθούν τις διακυμάνσεις του Χρηματιστηρίου, χωρίς κανένας ποτέ να έχει προβεί σε αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάστηκαν κατά διαστήματα ώστε να έχει εισπράξει το ταμείο σημαντικά ποσά.

Και πώς να γινόταν προσπάθειες αξιοποίησης αυτών των περιουσιακών στοιχείων, αφού ποτέ η πολιτεία δεν επέβαλε στα ταμεία την πρόσληψη χρηματοοικονομικού Συμβούλου, που θα καθοδηγούσε τα Διοικητικά Συμβούλιά τους στην επωφελή διαχείριση των χρημάτων τους που είχαν επενδυθεί σε μετοχές.

Έτσι ποτέ σε όλο αυτό το πολύ μακρύ χρονικό διάστημα δεν έγινε καμιά κίνηση ρευστοποίησης των μετοχών που θα απέφερε τεράστια κέρδη και αύξηση των αποθεματικών του, αφήνοντας αναξιοποίητες όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν αποφάσιζε να εκποιήσει τις μετοχές, γιατί φοβόταν πως σε περίπτωση που οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας ανέβαιναν και άλλο μετά την εκποίηση, τα μέλη του θα κατηγορούνταν για δραστηριότητα βλαπτική για τα συμφέροντα του ταμείου και των ασφαλισμένων και ίσως να αντιμετώπιζαν και διώξεις.

Και όμως, αν πριν 6-7 χρόνια που η αξία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας είχε φτάσει τα 48 ευρώ, γινόταν η ρευστοποίησή τους, το ταμείο θα εισέπραττε ζεστό χρήμα 450.000.000 ευρώ.

Έκτοτε η αξία της μετοχής κατρακύλησε και στις 31/12/2012 η αξία των μετοχών του ταμείου δεν υπερέβαινε τα 14.000.000, ενώ στις 31/3/2013 έπεσε στα 7.500.000 ευρώ, αφού η αξία κάθε μετοχής είχε φτάσει τις λίγες δεκάρες.

Έκτοτε με τα τελευταία γεγονότα και την αποτυχία της προσπάθειας ενοποίησης της Εθνικής με την Eurobank, τα πράγματα έχουν χειροτερεύσει ακόμη. Τώρα πια η αξία των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που κατέχει ο Τ.Α.Ν. του Ε.ΤΑ.Α. είναι κάτω των 5.000.000 ευρώ. Χασούρα δηλαδή ασύλληπτων διαστάσεων.

Δεν έφταναν τα 6000.000.000 ευρώ που χάθηκαν διά μιας με το PSI, τώρα χάθηκαν και τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που ο Τ.Α.Ν. έχει καταβάλλει από τα χρήματα των ασφαλισμένων για να αγοράσει τις μετοχές αυτές.

Έτσι χωρίς αποθεματικά πια (το σύνολο των αποθεματικών του δεν αρκούν για την πληρωμή συντάξεων 10 μηνών), και με έσοδα που υπολείπονται κατά πολύ των εξόδων, δηλαδή με ελλείμματα στους ισολογισμούς του, καταλαβαίνει κανείς τί περιμένει τους συνταξιούχους στο άμεσο μέλλον.

Τη νύφη δηλαδή θα την πληρώσουν αποκλειστικά και μόνο αυτοί που είναι εντελώς ανεύθυνοι για το κατάντημα αυτό, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Ενώ οι υπεύθυνοι για τη διαχρονική καταλήστευση των ασφαλιστικών οργανισμών όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσουν λόγο για τα διαχρονικά τους εγκλήματα, αλλά συνεχίζουν να διαφεντεύουν τα ζητήματα της κοινωνικής ασφάλισης και να ανοσιουργούν σε βάρος των ταμείων και των ασφαλισμένων.

Και δεν πρόκειται να σταματήσουν μπροστά σε τίποτε από την στιγμή που διαπιστώνουν ότι δεν ορθώνεται καμιά σοβαρή και αποτελεσματική αντίσταση.

Για τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους δικηγόρους, όπως και για όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους γενικά, το μέλλον προδιαγράφεται εντελώς ζοφερό.

Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών σε εξοντωτικά επίπεδα και κατακρήμνιση των συντάξεων στο επίπεδο ενός επιδόματος ελεημοσύνης.

Έχω γίνει μονότονος, ίσως και γραφικός με το να επαναλαμβάνω συνεχώς τα ίδια πράγματα.

Αλλά δεν μου είναι δυνατό να κάνω διαφορετικά.

Δεν μπορώ να βλέπω μπροστά μου το βάραθρο στο οποίο με μαθηματική ακρίβεια και με ιλιγγιώδη ταχύτητα οδηγούνται οι ασφαλιστικοί μας οργανισμοί και να σωπαίνω.

Όσο υπάρχει παθητική αντιμετώπιση του ζητήματος, όσο δεν υπάρχει έντονη και καθολική αντίσταση, τόσο από τους εν ενεργεία όσο και από τους απόμαχους δικηγόρους και άλλους ασφαλισμένους του Τ.Α.Ν., τα πράγματα θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο με κατάληξη τον … πάτο.

Γιατί άραγε μόλις φταρνιστούν ελαφρά οι τράπεζες σπεύδει ασθμάνουσα η πολιτεία και τις … ανακεφαλαιώνει με εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ στα ασφαλιστικά ταμεία που η πολιτική όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 60ετίας τα έχει κυριολεκτικά ρημάξει, δεν δίνει ούτε την συμμετοχή της στην τριμερή ασφάλιση των μετά το 1993 ασφαλισμένων, που προβλέπεται από τις διατάξεις του Ν. 2084/1992, δεν εκπληρώνει δηλαδή θεσμοθετημένη και απαιτητή υποχρέωσή της, που μόνο για τον Τ.Α.Ν. του Ε.ΤΑ.Α. ανέρχεται σε 183.000.000 και μάλιστα όταν πέρυσι μόλις του έφαγε με το περιβόητο PSI ποσό 600.000.000 ευρώ από τα αποθεματικά του.

Πρέπει όλοι να το καταλάβουμε:

Τίποτε άλλο δεν σώζει τα ταμεία μας παρά μόνο η έντονη, καθολική και διαρκής αντίσταση στα σχέδια αφανισμού τους.

Ένα βήμα μπροστά στο βάραθρο βροντοφωνάζω ακόμη μια φορά: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ.

[ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΕ ΕΝΤΟΝΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΗ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ]

Ε.Α.Δ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top