Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ο κ. "persona non grata" και η μνήμη χρυσόψαρου που μας αποδίδει

Ο κ. "persona non grata" και η μνήμη χρυσόψαρου που μας αποδίδει

189975-tm000192 Aν και δεν δρόσισε αρκετά, αν και ως λογικοί άνθρωποι (που πιστεύουμε ότι είμαστε) είναι φυσικό να θέλουμε να αποφύγουμε τη γκρίνια και τα δυσάρεστα, ήρθε - δυστυχώς - ο καιρός να ασχοληθούμε  με τα δικά μας.Και επειδή πολλά απ' όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να περάσουν απαρατήρητα και στο "ντούκου", είπαμε να τα πάρουμε από την αρχή και να τα σχολιάσουμε, έστω και ετεροχρονισμένα,  ένα - ένα.

 Ξεκινάμε λοιπόν από την επιστολή του κ. Παξινού προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη, η οποία φέρει ημερομηνία 18.7.2011 και δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Π στις.......

29.7.2011 (για να την διαβάσετε ολόκληρη κάντε κλικ εδώ).

 Τι μας λέει ο κ. Παξινός;
 
Εν ολίγοις αυτά που (κάποιοι) λέγαμε πριν τη ψήφιση του ν. 3863/2010 και τότε  ο κ. Παξινός τα αποσιωπούσε ή και τα διέψευδε.
 

Και επειδή δεν μας αρέσει καθόλου, μα καθόλου,  η αοριστολογία, ιδού τι μας λέει τώρα ο κ. Παξινός και τι μας έλεγε τότε  για να μας "ενημερώσει" :

 Απόσπασμα από την από 18.7.2011 επιστολήτου κ. Παξινού
 

"........Και ενώ βρισκόμαστε μπροστά σε αυτή την ζοφερή οικονομική κατάσταση που δεν προοιωνίζει τίποτα το ευχάριστο για το μέλλον αλλά αντίθετα προδιαγράφει το οικονομικό αδιέξοδο αν δεν αντιμετωπιστεί ανακοπεί η πορεία αυτή, ήλθε η πολιτεία με τις διατάξεις του Ν.3863/2010 να βάλει την ταφόπλακα σε κάθε προοπτική διατήρησης της οικονομικής βιωσιμότητας του Τομέα Ασφάλισης Νομικών.

 Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Νόμου αυτού ορίστηκε κατ’ αντίθεση με τα όσα θεσπίστηκαν για τους υπολοίπους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τους οποίους το κράτος έχει αναλάβει την χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης των ασφαλισμένων από 1/1/2015, ότι ειδικά το Ε.Τ.Α.Α. και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ εξαιρούνται και βαρύνονται με την καταβολή και της βασικής σύνταξης των ασφαλισμένων και το κράτος απαλλάσσεται από την υποχρέωση αυτή. Αν η διάταξη αυτή παραμείνει ως έχει είναι βέβαιο ότι θα περιαγάγει τουλάχιστον τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ε.Τ.Α.Α., στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, που ψυχορραγεί και συντηρείται με τεχνητές αναπνοές.....".
 

Απόσπάσμα από την από 1.6.2010 "Ενημέρωση για τα επίκαιρα θέματα" (για να την διαβάσετε ολόκληρη κάντε κλικ εδώ).

Ασφαλιστικό: Σε εξέλιξη είναι και η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και ήδη οι παλινωδίες της κυβέρνησης έχουν δει το φως της δημοσιότητας, καθώς εν γένει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο  έρχεται σε αντίφαση με το εγκεκριμένο από τη Βουλή μνημόνιο. Σε κάθε περίπτωση στο υφιστάμενο νομοσχέδιο, στο άρθρο 30 παρ. 7, προβλέπεται ειδικά για τους ασφαλισμένους στο ΕΤΑΑ ότι η κύρια ασφάλιση των επιμέρους κάδων παραμένει σε αυτούς, ενώ τα ποσά της βασικής σύνταξης καταβάλλονται στους δικαιούχους εξ ιδίων πόρων. Η χρηματοδότηση του ΕΤΑΑ παραμένει ως ίσχυε με το ν. 2084/1992 και ρητά εξαιρείται από την ενοποίηση όλων των φορέων που τοποθετείται το 2018. Βεβαίως οι αλλαγές στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης αφορούν και τους δικηγόρους. Όσον αφορά τους φορείς επικουρικής ασφάλισης αναμένεται αναλογιστική μελέτη μέχρι το τέλος του 2011. Ασφαλώς είναι άγνωστο πώς θα διαμορφωθεί μέχρι να ψηφιστεί το ασφαλιστικό, δεδομένου και του μνημονίου. Εμείς με επιστολές μας έχουμε απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό, προκειμένου να μας διευκρινίσει τα ζητήματα που μας αφορούν.

Τι είχε παραλείψει να μας πει τότε ο κ. Παξινός;

 Αυτά που μας λέει τώρα και τα οποία ήταν γνωστά από τότε, καθώς από τις 25 Μαϊου (ή και νωρίτερα) ο κ. Γιάννης Γουσέτης  είχε γνωστοποιήσει στους δικηγορικούς συλλόγους τη μελέτη του "ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΝΟΜΙΚΩΝ" (για να την διαβάσετε ολόκληρη κάντε κλικ εδώ), την οποία όμως ο κ. Παξινός απέφυγε να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α., καθώς σ' αυτήν  αναφέρονταν κατά λέξη τα εξής:
 

"11) Χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης.

 Ενώ στο άρθρο 37 του νομοσχεδίου ορίζεται ότι το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης όλων των ΦΚΑ, εξαιρεί από τη χρηματοδότηση τους ΦΚΑ κλάδους σύνταξης και τομείς των οποίων τα έσοδα από κοινωνικούς πόρους ξεπερνούν το 1/3 των ετησίων εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. Εδώ εμπίπτει σαφώς το ΤΝ.
 
Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος αφαίρεσης των λεγόμενων κοινωνικών πόρων που δεν είναι για το ΤΝ τέτοιοι πόροι, αλλά εργοδοτική εισφορά, όπως ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση του ιδρυτικού νόμου του ΤΝ.
 
Ενώ δηλαδή για όλα τα άλλα ταμεία το κράτος αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση της βασικής σύνταξης, υποχρεώνει το ΤΝ να χρηματοδοτήσει τη βασική σύνταξη με του χρήματα ως τίμημα για τη «διατήρηση» του λεγόμενου «κοινωνικού πόρου» (λέγε: εργοδοτική εισφορά). Η υποχρέωση του για χρηματοδότηση με δικά του χρήματα προκύπτει και σαν τίμημα για τη διατήρηση του Κλάδου Κύριας Σύνταξης εκτός των 3 ενοποιημένων ταμείων (άρθρο 27 του νομοσχεδίου).
 

Και όλα αυτά ενώ με τον νόμο Πετραλιά είναι υποχρεωμένο να εισφέρει κάθε χρόνο στο ΑΚΑΓΕ το 10% των λεγόμενων κοινωνικών πόρων και το 2009 εισέφερε ποσό 15.000.000 ευρώ σε αυτό.

 Με τον τρόπο αυτό όμως ο Τομέας Νομικών του ΕΤΑΑ οδηγείται σταδιακά στην κατηγορία των ελλειμματικών και προβληματικών ταμείων ενώ κάτι τέτοιο δεν θα γινόταν χωρίς τις ειδικές αυτές ρυθμίσεις.
 

Η ρύθμιση αυτή πρέπει να συναντήσει αποφασιστική αντίθεση"

 Τώρα γιατί σχολιάζουμε την επιστολή του κ. Παξινού αφού, όπως δηλώσαμε, δεν έχουμε διάθεση για γκρίνιες και ο κ. Παξινός δεν είναι πλέον πρόεδρος ούτε του Δ.Σ.Α, ούτε της Ολομέλειας;
 

α. Κατ' αρχήν, γιατί εκείνος (για μη εξηγήσιμους προς το παρόν λόγους) μας θυμήθηκε.

 β. Γιατί ο κ. Μανουσάκης  ως στενός συνεργάτης του κ. Παξινού έσπευσε να δημοσιεύσει την εν λόγω επιστολή στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Π ποντάροντας και αυτός υπερ της αντίληψης του κ. Παξινού ότι οι δικηγόροι διαθέτουν "μνήμη χρυσόψαρου".
 

γ. Γιατί είναι χρήσιμο να αποκαλύπτονται οι χειρισμοί των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε βάρος των δικαιωμάτων μας και

 δ. Γιατί είναι επιβελημένο να ανασυνταχθούμε και για να το κάνουμε πρέπει να ξεκαθαρίζουμε πράγματα και αντιλήψεις.
 

Αυτά λοιπόν προς το παρόν και βλέπουμε.......

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top