Menu
RSS

Στο βωμό της επιβίωσης.........

diabolos_051 Με αφορμή προηγούμενη ανάρτηση μας (Φασόν: Το μέλλον της δικηγορίας!!) η συνάδελφος κ. Βασιλική Βουτσά μας έστειλε την παρακάτω επιστολή.

Εμείς την ευχαριστούμε πολύ για τα στοιχεία που μας δίνει, δηλώνουμε ότι παίρνουμε κουράγιο από την αγωνιστική διάθεση που εκφράζεται από μία νέα (ηλικιακά) συνάδελφο  και ελπίζουμε ότι η επιστολή της αυτή θα είναι η αρχή της  συζήτησης για αυτό το αγνοημένο και αδικημένο κομμάτι  της δικηγορίας, μίας συζήτησης που εν όψει και της "απελευθέρωσης" είναι πλέον βέβαιο ότι δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αποφύγουμε!

Στο βωμό της επιβίωσης…… πόσα είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε????

Δυστυχώς οι «φασονατζήδες» δικηγόροι, δεν είναι το ζοφερό μέλλον της δικηγορίας, αλλά το «δυστυχές» παρόν της….

Όλοι οι συνάδελφοι, που διαθέτουν δικά τους δικηγορικά γραφεία, χωρίς να έχουν «μπάρμπα στην .....

Κορώνη», αποζητούν εναγωνίως και δικαιολογημένα, κάποια πάγια συνεργασία με μεγάλες εταιρείες, προκειμένου να έχουν κάποιο σταθερό εισόδημα, το οποίο λαμβάνουν περίπου τρεις φορές το χρόνο…

Συγκεκριμένα, ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ «συνεργάζεται»…. με δικηγόρους, οι οποίοι ξημεροβραδιάζονται στα Υποθηκοφυλακεία και στα Πρωτοδικεία για να καταγράφουν τις προσημειώσεις και τις διαταγές πληρωμής, ώστε αυτές να καταχωρούνται στο «σύστημα»…., λαμβάνοντας την εξαιρετική αμοιβή των 2 περίπου ευρώ για κάθε καταχώριση…. Μάλιστα, επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία έχει και στόχους παραγωγικότητας…… παραχωρεί στο συνάδελφο, που έχει αναλάβει μία ορισμένη περιοχή (π.χ. Νίκαια), και την ελευθερία… να προσλάβει και άλλο συνάδελφο, στον οποίο θα δίνει ποσοστό της παχυλής αμοιβής του, ήτοι 80 λεπτά ανά καταχώρηση, προκειμένου να είναι συνεπής στις ημερομηνίες και στις καταχωρήσεις που επιθυμεί ο ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ… Οι συνάδελφοι αυτοί λαμβάνουν ως αμοιβή το ποσό των 2.000,00-3.000,00 ευρώ ανά τρίμηνο, δίνουν και το χαρτζιλικάκι στο συνάδελφο που βοήθησε στην υπόθεση…., έχοντας σπαταλήσει επί 3 μήνες, 5 ώρες περίπου ημερησίως αντιγράφοντας τα στοιχεία των διαταγών πληρωμής και των προσημειώσεων σε ένα προτυπωμένο έντυπο του ΤΕΙΡΕΣΙΑ !!!!!!!!

Άλλοι συνάδελφοι «συνεργάζονται» με τις εταιρείες COSMOTE, VODAFONE, WIND, καθώς και τις επιχειρήσεις ΙΑΣΩ, ΕΛΕΝΑ, κλπ., για να κάνουν αγωγές στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για απλήρωτους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας και νοσηλείων, λαμβάνοντας την καθαρή αμοιβή των 20 περίπου ευρώ ανά υπόθεση, δηλαδή το καθαρό ποσό που απομένει, αν μένει και αυτό, από την προείσπραξη και τα λοιπά έξοδα, μετά από τρία χρόνια από την κατάθεση της αγωγής (τότε περίπου δίνει δικάσιμους το Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου στην τακτική διαδικασία). Η αμοιβή δηλαδή των 20 ευρώ, αν θέλετε και 50 οκ, περιλαμβάνει τη σύνταξη (φασόν αντιγραφή) αγωγής, μετάβαση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για κατάθεση, επιμέλεια κοινοποίησης, σύνταξη προτάσεων, μετάβαση στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου για συζήτηση και αν είσαι τυχερός και δικάσεις, γιατί αν ζητηθεί αναβολή, η δικάσιμος θα είναι μετά από άλλα τρία χρόνια, θα πας κάνα – δυο φορές για να δεις αν έχει βγει απόφαση, θα την πάρεις και θα κάνεις κατάσχεση για οφειλή  150,00 ευρώ απλήρωτου λογαριασμού κινητής τηλεφωνίας!!!

Και ας μην ξεχνάμε βέβαια τα φορτωμένα πινάκια ασφαλιστικών μέτρων από απλήρωτες δόσεις αυτοκινήτων, τους συναδέλφους – εξωτερικούς «συνεργάτες» τραπεζών που στις προσημειώσεις έρχονται με πακέτα, καθώς και τους συναδέλφους ασφαλιστικών εταιρειών που κάνουν αγωγές για καταβολή ποσών 200,00 και 300,00 ευρώ από ατύχημα, χωρίς μάλιστα να γνωρίζουν τους πελάτες τους….

Το χειρότερο είναι ότι οι εν λόγω συνάδελφοι νιώθουν τυχεροί που έχουν αυτή την πάγια «συνεργασία», αφού δεν υπάρχουν και πολλές εναλλακτικές -κατ’ άλλους εκμετάλλευση ή απαξίωση των γνώσεών μας και του μυαλού μας ή αυταπάρνηση των πολυετών σπουδών μας- και το χείριστο είναι ότι επίκειται και η απώλεια αυτής της «συνεργασίας», διότι είναι προτιμότερο γι’ αυτές τις επιχειρήσεις να κάνουν πολυεπαγγελματικές εταιρείες, να προσλάβουν δικηγόρο με πάγια αντιμισθία της τάξης των 1.000,00 ευρώ στην καλύτερη των περιπτώσεων, που δεν θα έχει και Φ.Π.Α. και να κάνουν τη δουλειά αυτή… Σημειωτέον δε ότι αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, που έχει πουλήσει αυτοκίνητα με Leasing μέσω τράπεζας έχει υπάλληλο, όχι δικηγόρο, ένα έξυπνο και ευγενέστατο παιδί κατά τα λοιπά, ο οποίος καταθέτει τις αιτήσεις ασφαλιστικών  μέτρων στο Ειρηνοδικείο Αθηνών (2-3 φορές την εβδομάδα 20-30 αιτήσεις)…..

diabolos_061 Μήπως, λοιπόν, εγώ και ίσως και κάποιοι άλλοι συνάδελφοι, που προτιμώ να αξιοποιώ τα όσα έχουμε μάθει, διαβάσει και διαβάζουμε καθημερινά, βρίσκοντας λύσεις στα προβλήματα και στις υποθέσεις των πελατών, συντάσσοντας αξιοπρεπή δικόγραφα με ορθή νομική σκέψη, κερδίζοντας και κάποιες δίκες και ως εκ τούτου, εισπράττοντας μεγάλη χαρά για την ευόδωση της υπόθεσης, αντιμετωπίζοντας όμως δυσκολίες στο να ζητήσω χρήματα από κάποιον που είναι μισθωτός, αλλά έχει δίκιο και έχει γίνει και σοβαρή δουλειά, και πολύ περισσότερο στο να τα εισπράξω, αν τα εισπράξω, είμαι αναχρονιστική και γραφική?????...... Μήπως εν τέλει, έτσι όπως το πάνε τα «συνδικαλιστικά μας όργανα» δεν μου αφήσουν άλλη επιλογή από το να κάνω μία δουλειά που δεν μου αρέσει καθόλου και να γίνω υπάλληλος – κλητήρας θυσιάζοντας το μυαλό και το διάβασμά μου, για να έχω χρήματα να επιβιώσω………

Ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω…… δεν σπούδασα για να γίνω υπάλληλος…

Οι  δικηγορικοί σύλλογοι και τα μέλη των διοικητικών τους συμβουλίων, κατά την πλειονότητά τους, αγνοούν ή εθελοτυφλούν μπροστά σε αυτή την κατάσταση και αντιμετωπίζουν τον δικηγόρο – δημόσιο λειτουργό…… κατά τα λοιπά - χειρότερα και από οποιοδήποτε ιδιωτικό υπάλληλο, επιθυμώντας να εξασφαλίσουν στους  εαυτούς τους, τα φιλέτα και αφήνοντας τους υπόλοιπους στο έλεος της «ελεύθερης και ανταγωνιστικής» αγοράς……η οποία σε λίγο θα φτάσει να εισπράττει μόνο την ελάχιστη αμοιβή (αν υπάρχει και αυτή…) και να κάνει δώρο τα ένσημα για την κατάθεση δικογράφου….(βλ. www.dikaiosini.gr).

Παρένθεση : Δεν τους φτάνουν μάλιστα τα φιλέτα του νομού Αττικής, αλλά θέλουν και την υπόλοιπη Ελλάδα, επιθυμώντας να αναγκάσουν και το συνάδελφο της επαρχίας, ο οποίος καταθέτει δικόγραφα, κάνει προκατάθεση προτάσεων, παίρνει συντομότερη δικάσιμο, μας φιλοξενεί όταν πάμε στην επαρχία, φροντίζει για τη λήψη της απόφασης κλπ. και όλα αυτά με την ελάχιστη αμοιβή…., να γίνει υπάλληλος εταιρείας…

Ας κινητοποιηθούμε, λοιπόν, έχοντας ως μοναδικό στόχο και σκοπό να διατηρήσουμε την αξιοπρεπή διαβίωσή μας και όχι επιβίωσή μας, αξιοποιώντας παράλληλα τις σπουδές και το πολυετές διάβασμά μας, απολαμβάνοντας παράλληλα τις οποίες μικρές χαρές δύναται να προσφέρει η δικηγορία.

ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ, όπως ΘΕΛΟΥΝ !!!!

Βασιλική Βουτσά

Δικηγόρος Πειραιά

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top