Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

H συνεδρίαση της 13ης Ιουλίου 2010 του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π.

2791296 Η σημερινή (13.7.2010) συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. , αν και τελικά δεν ήταν κρίσιμη, διότι δεν αποφασίστηκε η θέση του συλλόγου μας για το θέμα της "απελευθέρωσης", αποδείχθηκε πραγματικά ενδιαφέρουσα, καθώς για πρώτη φορά (και έχουμε παρακολουθήσει και άλλες συνεδριάσεις του Δ.Σ.) ακούστηκαν συγκεκριμένες τοποθετήσεις συμβούλων για το ζήτημα αυτό.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:.

Τα ζητήματα που συζητήθηκαν σχετικά με την ........

απελευθέρωση ήταν δύο : (α) τα γραμμάτια προείσπραξης και (β) η κατάργηση του εδαφικού περιορισμού.

Ως προς το πρώτο θέμα ο κ. Τσουρούλης, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής που έχει οριστεί από την Ολομέλεια για το ζήτημα αυτό, εξήγησε ότι τα γραμμάτια προείσπραξης θα αποτελούν πλέον "αντικειμενικό" τρόπο υπολογισμού των αμοιβών μας, ότι δηλαδή θα φορολογούμεθα και θα πληρώνουμε ΦΠΑ βάσει αυτών, ανεξάρτητα από το αν λάμβανουμε πραγματικά την αμοιβή που αναφέρουν. Η τοποθέτηση  αυτή του κ. Τσουρούλη προκάλεσε διάφορα αυτοκριτικά σχόλια μεταξύ των συμβούλων, οι οποίοι αναγνώρισαν ότι ήταν λάθος η πρόσφατη απόφαση  να προταθεί  από τους συλλόγους η αύξηση των γραμματίων προείσπραξης, ότι είχε δίκιο η κ. Γουργαρέα  η οποία ήταν η μόνη που είχε αντιταχθεί  και ότι τελικά αυτοπαγιδεύτηκαν στην προσπάθεια να περισωθούν τα γραμμάτια.

Ως προς το δεύτερο θέμα - του εδαφικού περιορισμού - το οποίο συζητήθηκε για πρώτη φορά, ακούστηκαν τα εξής ενδιαφέροντα:

Ο Πρόεδρος μας,  κ. Μανουσάκης, εστίασε το ζήτημα αυστηρά στο θέμα των εσόδων των συλλόγων - ποιός δηλαδή σύλλογος θα εκδίδει το γραμμάτιο προείσπραξης- αναφέρθηκε πολλές  φορές στους "καυγάδες" μεταξύ συλλόγων για τις απαλλοτριώσεις και μολονότι προκλήθηκε επανειλημμένα , απέφυγε  να τοποθετηθεί ως προς τις  λοιπές επιπτώσεις που θα έχει στο επάγγελμα μας μια τέτοια εξέλιξη (πολλαπλή έδρα, κατάργηση θεσμικού ρόλου των συλλόγων,  υποβοήθηση της εγκατάστασης πολυεπαγγελματικών εταιρειών,  υπαλληλοποίηση των συναδέλφων κ.α) . Αντιθέτως ο Γραμματέας του Συλλόγου, κ. Σταματογιάννης υπήρξε σαφής  - αν και προκλητικός - καθώς υιοθετώντας πλήρως τα επιχειρήματα της κυβέρνησης, αναφέρθηκε σε "συντεχνιακά" συμφέροντα και σε "ποδηγέτηση" των δικηγόρων από τους συλλόγους και τάχθηκε αναφανδόν υπερ της ενίσχυσης του ανταγωνισμού και της κατάργησης των εδαφικών περιορισμών.

Την ίδια θέση έλαβαν οι κ.κ. Περιβολάρης και Κοτσώνης, ενώ  την αντίθετη  άποψη  εξέφρασε ο κ. Πολάλης, ο οποίος επεσήμανε ότι είναι ανεπίτρεπτο να αποδεχόμαστε και να καλλιεργούμε την εντύπωση ότι οι συνάδελφοι μας στην επαρχία "παρασιτούν" σε βάρος μας όταν μας νομιμοποιούν, διότι εργάζονται για την υπόθεση (καταθέτουν την αγωγή και την προσθήκη, μας νομιμοποιούν στο ακροατήριο), επέμεινε δε ότι ο εδαφικός περιορισμός είναι ουσιώδης και πρέπει να αγωνιστούμε να παραμείνει ως έχει. Την ίδια θέση έλαβε και η κ. Γουργαρέα, η οποία μάλιστα επεσήμανε ότι με ευθύνη του κ. Παξινού και του κ. Μανουσάκη δεν πραγματοποιήθηκε το "πανδικηγορικό" συλλαλητήριο που είχε αποφασιστεί από την Ολομέλεια.

Από τους άλλους συμβούλους, ο  κ. Κλάπας εξέφρασε πολλές επιφυλάξεις και ερωτηματικά για το θέμα της κατάργησης του εδαφικού περιορισμού, ενώ οι υπόλοιποι δεν τοποθετήθηκαν.

Τελικά η συζήτηση  έκλεισε - χωρίς να ληφθεί απόφαση - από τον κ. Μανουσάκη, ο οποίος ήταν φανερά εκνευρισμένος λόγω της έντασης που  δημιουργήθηκε  όταν του ζητήθηκαν εξηγήσεις για τη συνάντηση του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και αμφισβητήθηκαν όσα ανέφερε για τη διαβεβαίωση του Υπουργού  ότι θα διατηρηθεί η  υποχρεωτική παράσταση στα συμβόλαια.  Ετσι  άλλο ένα Δ.Σ. έληξε χωρίς να αποσαφηνιστεί η στάση του συλλόγου μας για την "απελευθέρωση"  και απ' ότι δείχνουν τα πράγματα "οι αποφάσεις" θα ληφθούν  όταν όλα θα έχουν πάρει το δρόμο τους, όταν δηλαδή για άλλη μία φορά βρεθούμε προ τετελεσμένου να κλαίμε ττην άδικη μοίρα μας!!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top