Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Τα σημεία "διαβούλευσης", οι δεσμεύσεις του κ. Μανουσάκη περί μυστικότητας και τα χάλια μας!!!

ep3-2-thumb-large Οσοι δεν ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα της προηγούμενης ανάρτησης (εννοούμε να παρακολουθήσετε το Δ.Σ. του Δ.Σ.Π) κυριολεκτικά χάσατε!!!

 

Θα παρακολουθούσατε τον Πρόεδρο μας, κ. Μανουσάκη να λέει ότι δεν μπορεί να ενημερώσει τα μέλη του Δ.Σ. για αυτά που ειπώθηκαν στη Συντονιστική της 10ης Ιανουαρίου 2011 με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για το μέλλον της δικηγορίας επειδή........................"δεσμεύτηκε" στον Υπουργό και ότι  η περίφημη διαβούλευση ......

θα γίνει μόνο από εκείνον (από ολόκληρο το Δ.Σ.Π) διότι  αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι πάει στραβά (και αυτό να το θυμόμαστε!!!!!).

 

Βεβαίως επακολουθήσε ΤΟ ΜΑΛΛΙΟΤΡΑΒΗΓΜΑ και έγινε το ΕΛΑ ΝΑ ΔΕΙΣ!!!! Παρ' ολίγον μάλιστα να χαλάσει η γνωστή κοσμιότητα των συνεδριάσεων του  Δ.Σ. του Συλλόγου μας από τις φωνασκίες των παρευρισκομένων, γεγονός που ανάγκασε τον Πρόεδρο μας να διακόψει τη συνεδρίαση δι΄ολίγον, ώστε να εκτονωθεί το κλίμα οργής και αγανάκτησης  που δημιουργήθηκε από τις εν λόγω δηλώσεις. 

 

Στην "μη ενημέρωση" του κ. Μανουσάκη, όπως είναι εύλογο,  υπήρξε αντίλογος (και μάλιστα έντονος) από τους συμβούλους κ. Γουργαρέα, κ. Πολλάλη, κ. Κλάππα, κ. Φλώροπούλου, κ. Μάναλη, πλην όμως ο Πρόεδρος επέμεινε στην άποψη του για τη "μυστικότητα" της διαβούλευσης με τη φοβερή αιτιολογία ότι "έτσι πρέπει να γίνει" διότι έχει δεσμευτεί απέναντι στον Υπουργό!!!!!!

 

Επειδή όμως αλλού τα ευτράπελα και αλλού η ουσία και επειδή  άλλοι   πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων δεν ανέλαβαν την ίδια δέσμευση με τον κ. Μανουσάκη για τη "μυστικότητα" της διαβούλευσης ιδού  τα σημεία αυττής , όπως γνωστοποιήθηκαν στους συναδέλφους του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ

 

ΓΙΑ ΤΟ "ΑΝΟΙΓΜΑ" ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑΤΟΣ

 

1.  Αίρεται ο περιορισμός της εντοπιότητας και κατοχυρώνεται η δυνατότητα παράστασης σε δικαστήριο εκτός των ορίων της περιφέρειας του συλλόγου, όπου ο δικηγόρος είναι εγγεγραμμένος.

 

2. Δεν επιτρέπεται η ίδρυση δευτερεύουσας εγκατάστασης δικηγόρου ή υποκαταστήματος δικηγορικής εταιρείας.

 

3. Καταργούνται οι υποχρεωτικές "ελάχιστες αμοιβές". Η αμοιβή καθορίζεται ελεύθερα με έγγραφη συμφωνία δικηγόρου και εντολέα.

 

4. Οταν δεν υπάρχει συμφωνία για την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή δίκης ή διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας ισχύουν οι νόμιμες αμοιβές, Ως τέτοιες νοούνται οι "ελάχιστες αμοιβές" της απόφασης του 2007.

 

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Οικονιμικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνωνω Δικαιωμάτων και γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγοιρικών Συλλόγων μπορεί να επαναρρυθμίζεται το ύψος των νομίμων αμοιβών.

 

5. Με βάση τις νόμιμες αμοιβές:

 

α) διενεργείται από τα δικαστήρια η επιδίκαση δικαστικών εξόδων και η εκκαθάριση πινάκων δικηγορικών αμοιβών, όταν δεν προκύπτει έγκαιρη έγγραφη συμφωνία, και β) καθορίζεται η αμοιβή του δικηγόρου, όταν διορίζεται, σύμφωνα με το ν. 3226/2004 (νομική βοήθεια) και για την παροχή του ευεργετήματος της πενίας, καθώς επίσης στην περίπτωση αυτεπάγγελτου διορισμού σε ποινικές υποθέσεις.

 

6. Οι προκαταβλητέες εισφορές υπερ ασφαλιστικών ταμείων, Δικηγορικού Συλλόγου και αναδιανεμητικών λογαριασμών υπολογίζονται με βάση ποσό, το οποίο καθορίζεται με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικιαιωμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων μετά από γνώμη της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων.

 

Ο δικηγόρος για την παροχή νομικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την έναρξη και τη διεξαγωγή δίκης ή διαδικασίας εκούσιας δικαιοδοσίας υποχρεούται να προκαταβάλει στον οικείο Δικηγορικό Σύλλογο το 10% επί ποσού αναφοράς. Από αυτό το 2% προορίζεται για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών του οικείου Συλλόγου, το 3% αποδίδεται στο ΤΕΑΔ και το 5% στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων.

 

Ειδικά για την Αθήνα προακαταβάλλεται το 12% του ποσού αναφοράς, από οποίο το 3% στο Σύλλογο, το 1% στον ειδικό διανεμητικό λογαριασμό νέων δικηγόρων , το 3% στο ΤΕΑΔ, και το 5% στο Ταμείο Προνοίας Δικηγόρων.

 

7. Αίρεται η αποαγόρευση διαφήμισης. Τα ειδικότερα σχετικά ζητήματα θα ρυθμιστούν σε Κώδικα Δεοντολογίας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top