Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για το προσχέδιο νόμου του κ. Λοβέρδου

spm_a0151 Από σχόλιο κάτω από το άρθρο του συναδέλφου "andurarum"  λάβαμε την ενημέρωση ότι ήδη έχει αρχίσει η συλλογή υπογραφών διαμαρτυρίας για το προσχέδιο νόμου του κ. Λοβέρδου και σας παραθέτουμε ολόκληρο το κείμενο της.

ΟΧΙ στην "εικαζόμενη συναίνεση" για δωρεά οργάνων σώματος

 

To Υπουργείο Υγείας κοινοποίησε νομοσχέδιο στο άρθρο 9 παρ. 2 του οποίου (Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις) αναφέρεται: «η αφαίρεση ενός ή περισσότερων.........

οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.»

 

Πρόκειται για την «εικαζόμενη συναίνεση», μια ρύθμιση που επιχειρήθηκε ανεπιτυχώς να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή και το έτος 2007, η οποία ανατρέπει πλήρως ό,τι ισχύει στον τομέα των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, καθώς σήμερα δωρητές οργάνων θεωρούνται όσοι έχουν εκφράσει γραπτώς τη θετική επιθυμία τους στον ΕΟΜ.

 

Θετική επιθυμία για δωρεά οργάνων έχει εκφράσει γραπτώς ποσοστό 0,9% των Ελλήνων. Οι προτείνοντες το νομοσχέδιο αγνοούν αυτή την πραγματικότητα και προσπαθούν να καταστρατηγήσουν την ελεύθερη βούληση και την επιλογή της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

 

Έτσι εισάγουν ως αναγκαία τη δήλωση άρνησης εθελοντικής δωρεάς οργάνων στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής, διαδικασία που οδηγεί εκατομμύρια πολίτες σε μια περιττή γραφειοκρατική διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο να ολοκληρωθεί στο σύνολο, τόσο από πλευράς πολιτών όσο και από πλευράς ΕΟΜ.

 

Ενδεχομένως όμως αυτό είναι και ο στόχος: Να υπάρξουν πολλοί οι οποίοι δε θα προλάβουν ή δε θα μπορέσουν (για λόγους άγνοιας ή αδυναμίας ή αμέλειας κλπ) να καταχωρήσουν δήλωση στον ΕΟΜ. Έτσι θα μετατραπούν αυτόματα σε «εικαζόμενους δωρητές » ώστε να τους αφαιρούνται τα όργανα μετά θάνατο χωρίς τη ρητή συγκατάθεσή τους.

 

Η διάταξη για την «εικαζόμενη συναίνεση» του θανόντος αμφισβητεί τη νομική υπόσταση του ανθρώπου ως «υποκειμένου», διαφόρου δηλαδή του πράγματος. Αν ισχύσει, τότε η απόφαση για τη διαχείριση των οργάνων του θανόντος ατόμου (που δεν έχει κάνει δήλωση) πρέπει να γίνει από κάποιο άλλο πρόσωπο.

 

Κατά την έννοια του Εμπραγμάτου Δικαίου αυτός που αποφασίζει για τα πράγματα ασκεί κυριότητα επ’ αυτών. Άρα αυτός που θα αποφασίσει (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) για τα όργανα του θανόντος θα ασκήσει, κυριότητα επί του σώματος του θανόντος μετατρέποντάς το σε πράγμα, αφού κυριότητα επί ανθρώπου δεν υφίσταται κατά το εμπράγματο δίκαιο διότι ο άνθρωπος εξ ορισμού δεν είναι πράγμα.

 

Ο μόνος που θα μπορούσε να παραχωρήσει το δικαίωμα προσφοράς των οργάνων του είναι ο ίδιος ο θανών αλλά δεν υπάρχει γραπτή εντολή του για δωρεά οργάνων. Αυτό όμως δεν αποτελεί απόδειξη συναίνεσης, γιατί ο θανών μπορεί να πίστευε ότι έχει χρόνο να το πράξει αργότερα ή γιατί εμποδίστηκε από διάφορους λόγους ή γιατί δε γνώριζε κλπ.

 

Απαράδεκτη επομένως είναι κάθε έννοια μετατροπής του ανθρωπίνου σώματος ή μερών αυτού σε πράγματα και άσκησης κυριότητας επί αυτών, όπως κινδυνεύει να γίνει με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας.

 

Αν το Υπουργείο επιδιώκει να αυξηθούν οι δότες οργάνων μπορεί να προβεί σε ανάλογη ενημέρωση των πολιτών ή σε διαφημιστική εκστρατεία. Οι μεταμοσχεύσεις άλλωστε εκτελούνται ελεύθερα, με τη συναίνεση και την ελεύθερη βούληση των εμπλεκομένων.

 

Η Πολιτεία καλό είναι να αφήσει τους πολίτες ελεύθερους να αποφασίζουν σε αυτά τα ευαίσθητα θέματα και να σέβεται τη βούλησή τους και τα δικαιώματά τους.

 

Petition: (για να υπογράψετε ηλεκτρονικά κάντε κλικ εδώ)

 

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κ. Ανδρέα Λοβέρδο

 

ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

 

Κατά του Προσχεδίου νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις»

 

Οι υπογράφοντες πολίτες διαμαρτυρόμαστε γιατί το Υπουργείο Υγείας εισάγει με Προσχέδιο νόμου «Δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις» διάταξη στην οποία αναφέρεται (άρθρο 9 παρ. 2):

 

«η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του.»

 

Η διάταξη αυτή καταστρατηγεί την ελεύθερη βούλησή μας, υποβιβάζει τις ανθρώπινες αξίες, μετατρέπει σε πράγμα τον άνθρωπο και τα όργανά του, υποβιβάζει την έννοια του εθελοντισμού, δημιουργεί κινδύνους για τον πληθυσμό, βάζει σε δοκιμασία τη σχέση ασθενούς και ιατρού, αγνοεί τη θέση των συγγενών του θανόντος και την ιστορική και θρησκευτική παράδοση που αποδίδουν ιδιαίτερο σεβασμό στο νεκρό.

 

Οι μεταμοσχεύσεις στη χώρα μας ασκούνται ελεύθερα με τη σύμφωνη γνώμη των εμπλεκομένων. Δεν υπάρχει κανείς λόγος να εισαχθούν νομοθετικές ρυθμίσεις που θα παγιδεύσουν το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Όσοι επιθυμούν να είναι δωρητές οργάνων σώματος το πράττουν ελεύθερα με γραπτή δήλωση στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. Αυτό διασφαλίζει άριστα την επιθυμία τους και τη διαδικασία.

 

Καλούμε τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο να αποσύρει το νομοσχέδιο ή τη συγκεκριμένη διάταξη και κάθε άλλη παρόμοια διάταξη, για λόγους σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων αξιών, σεβασμού του Ελληνικού Συντάγματος και των νόμων, των δικαιωμάτων του ατόμου και της ελευθερίας της βούλησής του, και σεβασμού των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και της έννοιας του εθελοντισμού.

 

Ζητούμε να παραμείνει ως αναγκαία η γραπτή δήλωση της εθελοντικής προσφοράς οργάνων σώματος, να ενισχυθεί δε το νομοθετικό πλαίσιο προς την κατεύθυνση της αποτροπής των εγκληματικών ενεργειών που συναρτώνται με αυτή την ιατρική πράξη.

 

Οι υπογράφοντες πολίτες

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top