Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Η ποινικοποίηση του "ΟΧΙ" της 28ης Οκτωβρίου 2011

ana-salonica Τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2011 είναι αναμφισβήτητα ιστορικά και πολλά και υμνητικά πρόκειται να γραφτούν στο μέλλον για την ημέρα που η οργή ξεχείλισε και μετέτρεψε σε διαδηλώσεις τις παρελάσεις σε ολόκληρη  τη χώρα. Μέχρι τότε όμως, δυστυχώς, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τα κοντόθωρα ανθρωπάρια που προσπαθούν να εκφοβίσουν, στοχοποιώντας ανθρώπους και ποινικοποιώντας φρονήματα.

Αναφερόμαστε στις διώξεις κατά των 17 συμμετεχόντων στην "παρέλαση" της Θεσσαλονίκης, μεταξύ των οποίων  είναι και δύο συνάδελφοι μας, μέλη του Δ.Σ.Θ., η κ. Αρετή Σκουνάκη και ο κ. Γιώργος Τζαμαδάνης. Παράθέτουμε δε άνευ δικών μας σχολίων αποσπάσματα από τις εκθέσεις των μαρτύρων αστυνομικών, καθώς και τις έγγραφες εξηγήσεις που κατατέθηκαν σήμερα από τη συνάδελφο κ. Σκουνάκη και αφήνουμε στην κρίση σας τη νομική (και πολιτική) αξιολόγηση των πράξεων που τους αποδίδονται.

«… Στο με αριθμό 7 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com αναγνωρίστηκε ο ΤΖΑΜΑΔΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Αρίσταρχου και της Μαρίας, ο οποίος διατηρεί δικηγορικό γραφείο επί της οδού Κομνηνών αριθμός 22 – Θεσσαλονίκη, …, ο οποίος διακρίνεται στο 00:18’ λεπτό να βρίσκεται επί ............

του οδοστρώματος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά από τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων κρατώντας πανό, συμμετέχοντας στο πλήθος που κατέλαβε το οδόστρωμα και εμπόδισε την πραγματοποίηση της παρέλασης. Στο με αριθμό 32 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com, αναγνωρίστηκε ο ίδιος στο 00:20’ έως 00:24’ λεπτό, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, να πορεύεται προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ από το πλήθος αναφωνείται το σύνθημα «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ‘73».

«… Στο με αριθμό 7 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com αναγνωρίστηκε η ΣΚΟΥΝΑΚΗ ΑΡΕΤΗ του Δημοκρίτου και της Ρουμπίνης, η οποία διατηρεί δικηγορικό γραφείο επί της οδού Φράγκων αριθμός 19 – Θεσσαλονίκη, …, η οποία διακρίνεται στο 00:20’ λεπτό να βρίσκεται επί του οδοστρώματος της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου, μπροστά από τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων κρατώντας πανό, συμμετέχοντας στο πλήθος που κατέλαβε το οδόστρωμα και εμπόδισε την πραγματοποίηση της παρέλασης. Στο με αριθμό 32 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com, αναγνωρίστηκε ο ίδιος στο 00:23’ λεπτό, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, να πορεύεται προς την εξέδρα των επισήμων κρατώντας πανό».

«… Στο με αριθμό 15 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com αναγνωρίστηκε ο ……..………….. (ένας εκπαιδευτικός), ο οποίος διακρίνεται στο σύνολο της διάρκειας αυτού, μπροστά από τα προστατευτικά κιγκλιδώματα να διαπληκτίζεται με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης, προσπαθώντας να εισέλθει στο οδόστρωμα της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου. Στο με αριθμό 7 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com, αναγνωρίστηκε ο ίδιος στο λεπτό 00:12’ να βρίσκεται επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου ακριβώς μπροστά από τον φραγμό των αστυνομικών δυνάμεων στην συμβολή με την οδό Στρ. Καλλιδοπούλου, συμμετέχοντας στο πλήθος που κατέλαβε το οδόστρωμα και εμπόδισε την πραγματοποίηση της παρέλασης. Στο με αριθμό 30 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα αναγνωρίστηκε ο ίδιος στο λεπτό 03:27’ να βρίσκεται εντός πλήθους που έχει εισέλθει επί της λεωφόρου Μεγάλου Αλεξάνδρου και συμμετέχοντας σε ανθρώπινη αλυσίδα να εμποδίζει την παρέλαση των εφέδρων αξιωματικών διαπληκτιζόμενοι με αυτούς. Στο με αριθμό 32 ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο αποτελεί βίντεο που αναρτήθηκε – δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.youtube.com, αναγνωρίστηκε ο ίδιος στο 00:20’, μετά την αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, να πορεύεται προς την εξέδρα των επισήμων, ενώ από το πλήθος αναφωνείται το σύνθημα «ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ‘73».

par-thumb-medium

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

(Δια της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης – Τμήμα Προστασίας του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος)

Ε Γ Γ Ρ Α Φ Ε Σ    Ε Ξ Η Γ Η Σ Ε Ι Σ

Tης Αρετής Σκουνάκη του Δημοκρίτου, Δικηγόρου Θεσσαλονίκης, οδός Φράγκων αριθμός 19, πρώην μέλους Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Θεσσαλονίκη 5 Δεκεμβρίου 2011

Σχετικά με τη διεξαγόμενη προκαταρκτική εξέταση, δυνάμει της υπ’ αριθμ. Δ2011/5707 παραγγελίας σας, αρνούμαι την περιγραφή των πραγματικών γεγονότων, όπως αυτά αποτυπώνονται στη σχηματισθείσα δικογραφία, καθώς και τις δήθεν ενδείξεις τέλεσης τυχόν αξιόποινων πράξεων και θέτω υπόψη σας τα ακόλουθα :

Την 28 Οκτωβρίου 2011 πολλές χιλιάδες εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές και συνταξιούχοι στη Θεσσαλονίκη, όπως και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα, βρεθήκαμε στην παρέλαση διαδηλώνοντας το δικό μας «ΟΧΙ» στην οικονομική «κατοχή» της χώρας και την καθημερινή εξόντωσή μας.

Οι διαδηλωτές της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα, εκφράσαμε την κοινωνική πλειοψηφία, που σήμερα αγωνίζεται για ψωμί, παιδεία και ελευθερία, διατρανώνοντας ένα δυνατό «ΟΧΙ» στα μνημόνια, την τρόικα και τη δικτατορία τραπεζών και αγορών. Οι μεγαλειώδεις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις παρελάσεις ήταν η συνέχεια της 48ωρης πανεργατικής απεργίας της 19-20 Οκτωβρίου, όπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας απαίτησαν την ανατροπή συνολικά της επιδρομής του κεφαλαίου και κάθε κυβέρνησης που την υλοποιεί.

Με τη μαζική συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών εκφράσαμε τη δίκαιη αγανάκτησή μας για τη λεηλασία της ζωής μας και την καταστροφή του μέλλοντός μας. Με εκατοντάδες χιλιάδες στόματα βροντοφωνάξαμε «ΟΧΙ» στην ανεργία, την εφεδρεία, την ανελέητη φορολογία, την πλήρη ανατροπή λαϊκών κατακτήσεων και εργασιακών δικαιωμάτων δεκαετιών, τη διάλυση του συστήματος ασφάλειας, υγείας και εκπαίδευσης, τη μόνιμη εργοδοτική αυθαιρεσία, την καθημερινή αστυνομική βαρβαρότητα και τρομοκρατία, το ξεπούλημα ολόκληρου του δημόσιου τομέα, παραδίδοντας στην ιδιωτική κερδοσκοπία κάθε κοινωνική υποδομή, τη μόνιμη φτώχεια κι εξαθλίωση.

Το «ΟΧΙ» αυτό διατρανώθηκε, άλλωστε, δύο μόλις μέρες μετά την υπογραφή της νέας απεχθούς, τοκογλυφικής δανειακής σύμβασης (26/10), κι ενώ είχαν προηγηθεί τα κοινοβουλευτικά ΝΑΙ στα μνημόνια, το μεσοπρόθεσμο και το πολυνομοσχέδιο, τα ΝΑΙ στο ΔΝΤ, την Τρόικα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλαδή τα ΝΑΙ στην υποτέλεια και σκλαβιά του λαού από τα ντόπια και ξένα κεφαλαιουχικά συμφέροντα.

Την 28 Οκτωβρίου 2011 παρελάσαμε σαν ένα μεγάλο φουσκωμένο ποτάμι, όλοι εμείς, τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα του μαχόμενου λαού του 1940, που βροντοφώναξε το μεγαλειώδες ΟΧΙ και αντιστάθηκε ηρωικά στο ναζισμό , το φασισμό και τη γερμανική κατοχή, πληρώνοντας ένα τεράστιο τίμημα, με τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς στα πεδία των μαχών, συμβάλλοντας ωστόσο τα μέγιστα στην εκδίωξη των γερμανών κατακτητών με την οργανωμένη κι εμπνευσμένη αντίστασή του.

87999c575c35cbc0905efa87f0fbab98 Αξίζει, πάντως, να τονισθεί ότι την 28/10/2011 η Θεσσαλονίκη υπήρξε μία από τις ελάχιστες ελληνικές πόλεις όπου η παρέλαση πραγματοποιήθηκε τελικά. Παρέλαση εκείνη τη μέρα έκανε ο λαός, αποκαθιστώντας το πραγματικό της νόημα (όπως δήλωσε κατ’ επανάληψη δια τηλεοράσεως και ο Μανόλης Γλέζος), αλλά και πολλά από τα πολιτικά τμήματα, όπως παλαίμαχοι, πολιτιστικοί σύλλογοι, εθελοντές διασώστες, μαθητές ΑΜΕΑ της ομογένειας κ.ά. και μάλιστα καταχειροκροτούμενοι από τους πολίτες. Το γεγονός ότι τα πεζοπόρα στρατιωτικά τμήματα δεν παρέλασαν τελικά οφείλεται προφανώς σε εντολές των ανωτέρων τους. Έτσι άλλωστε εξηγείται και η άμεση (και μάλιστα την επόμενη κιόλας ημέρα) αποστράτευση 70 ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών όλων των ενόπλων δυνάμεων, από τον τέως υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Μπεγλίτη.

Και πρέπει ακόμη να τονισθεί ότι εγώ προσωπικά καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης δεν εκστόμισα παρά μόνον πολιτικά συνθήματα, μαζί με χιλιάδες άλλους, ενώ δεν διέπραξα καμία απολύτως αξιόποινη πράξη, αλλά ούτε και υπέπεσε στην αντίληψή μου η διάπραξη οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης από άλλους, γεγονός άλλωστε που επιβεβαιώνεται (και μάλιστα κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση) από την ίδια τη στάση των πολυπληθών αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες ήταν παρατεταγμένες μπροστά μας και δεν προέβησαν σε καμία σύλληψη και μάλιστα κατά την αυτόφωρη διαδικασία.

Αξιοσημείωτο τυγχάνει ότι το συλλεχθέν «αποδεικτικό» υλικό, αμφιβόλου δικονομικής αξιολόγησης (συρραφή βίντεο) αποτελεί το μόνο, και βέβαια παντελώς ανεπαρκές, αποδεικτικό στοιχείο για διάπραξη αδικημάτων, για τα οποία καλούμαι να παράσχω εξηγήσεις, ενώ ταυτόχρονα ελλείπουν παντελώς καταθέσεις αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων, και πολύ συγκεκριμένα των αστυνομικών οργάνων που παρευρίσκονταν και τα οποία θα έπρεπε να εξατομικεύσουν για τον καθένα από εμάς και για εμένα ειδικότερα συγκεκριμένα αδικήματα, αλλά και να αιτιολογήσουν το γεγονός ότι δεν προέβησαν σε καμία απολύτως αυτόφωρη σύλληψη, εάν αυτά είχαν πράγματι διαπραχθεί.

Ο σχηματισμός δικογραφίας μεταξύ άλλων δεκαέξι και σε βάρος μου, με τη στοχοποίησή μου από τη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης από φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, μέσα σε χιλιάδες διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης, όπου μία απίστευτη λαοθάλασσα μετέτρεψε την παρέλαση σε μια μεγαλειώδη παρέλαση του λαού, αποτελεί πρόκληση για τα δημοκρατικά δικαιώματα του τόπου και παραπέμπει στις πιο μαύρες σελίδες της σύγχρονης νεοελληνικής ιστορίας. Πρόκειται για καθαρά πολιτική δίωξη, που έχει σκοπό αφενός μεν να χτυπήσει και εκφοβίσει το λαϊκό κίνημα και αφετέρου να το συκοφαντήσει, με δημοσιεύματα περί δήθεν υπάρξεως χούλιγκανς, καθώς και φασιστών και μελών της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των καλούμενων στην παρούσα προκαταρκτική εξέταση.

Πιστεύω πως χρέος της Δικαιοσύνης είναι να σταθεί ενάντια και μακριά από τις πρακτικές της ποινικοποίησης του φρονήματος και της κοινωνικοπολιτικής έκφρασης και δράσης, εκπληρώνοντας τον, από το Σύνταγμα επιβεβλημένο, εγγυητικό των δικαιωμάτων των πολιτών, ρόλο της.

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ

και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματος μου

ΖΗΤΩ: Να μην ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον μου.

Συνημμένα με την παρούσα μου προσκομίζω κείμενα με 600 και πλέον υπογραφές, καθώς και τα ακόλουθα ψηφίσματα – ανακοινώσεις πολιτικών, κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων και εργατικών συνδικάτων, επιφυλασσόμενη να προσθέσω πολύ περισσότερα στο μέλλον:

(ακολουθούν 55 ψηφίσματα).

-----------------------

Ως μάρτυρες προτείνω τους ακόλουθους, τους οποίους αιτούμαι να εξετασθούν στην παρούσα προκαταρκτική εξέταση, σύμφωνα με το άρθρο 31 παρ. 2, σε συνδυασμό με τα άρθρα 178 και 243 παρ. 3 Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, καθώς και με την υπ’ αριθμ. 1/2009 γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Α.Π. κ. Σανιδά, την οποία προσκομίζω και επικαλούμαι, επιφυλασσόμενη να προτείνω νόμιμα και άλλους στο μέλλον:

1. Μανώλη Γλέζο του Νικολάου, κάτοικο Αθήνας.

(ακολουθούν 88 μάρτυρες).

Η παρέχουσα τις έγγραφες εξηγήσεις

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top