Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια της Καβάλας ή λάθος τόπος, λάθος χρόνος, λάθoς είμαστε και εμείς!

house_party10 Για Ολομέλεια των προέδρων πηγαίναμε, σε γάμο τελικά βρεθήκαμε και απ' ό,τι φαίνεται ακάλεστοι, καθώς η νύφη και ο γαμπρός (ποιοί είναι αυτοί το αφήνουμε να το βρείτε μόνοι σας) ως γνήσιοι vips, ήθελαν μεν δημοσιότητα, αλλά ελεγχόμενη και κυρίως δεν ήθελαν να παρίστανται αυτοί που θα πληρώσουν την ....προίκα της νύφης!!

 

Αλλά για να τα πάρουμε από την αρχή:

Η Ολομέλεια της Καβάλας έγινε στον Μπάτη στην αίθουσα ......

OdysSea BALLROOM" δηλαδή μάλλον σε κάτι ανάλογο με την αίθουσα δεξιώσεων του ναυτικού ομίλου στον Πειραιά. Και για να πούμε του στραβού το δίκιο η θέα ήταν υπέροχη, τα σερβίτσια αστραφτερά, τα τραπεζομάντηλα κατάλευκα και τα κρύα νερά και οι καφέδες με τα συνοδευτικά τους πηγαινοέρχονταν!! Ολα λοιπόν ήταν άψογα σχεδιασμένα και σωστά με μια μικρή λεπτομέρεια να έχει ξεφύγει.!! Οτι δηλαδή δεν επρόκειτο για πρωινή δεξίωση, αλλά για κρίσιμη Ολομέλεια, στην οποία μάλιστα θα παρίστατο για να μας ενημερώσει για την "απελευθέρωση" ως προσκεκλημένος του κ. Παξινού ο, ως γνωστόν, "φιλοδικηγόρος" Υπουργός κ. Καστανίδης, δηλαδή ο Υπουργός που στην Ολομέλεια της 26ης Απριλίου "διαβεβαίωνε" ότι η Οδηγία Μπολκενστάιν δεν μας αφορά και στις 6.5.2010 με Δελτιό τύπου μας πληροφορούσε ότι τα περί της "απελευθέρωσης" αποτελούν "αντικείμενο επεξεργασίας διυπουργικής επιτροπής" που όμως βρίσκεται σε " αρχικό στάδιο εργασιών και, επομένως, υποτιθέμενες πληροφορίες, φήμες ή άλλες γενικές “διαρροές” δεν στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και δεν απηχούν τα συμπεράσματά της" !!!.

 

Ευτυχώς για την τιμή του δικηγορικού σώματος - κατά την άποψη μας πάντοτε - φρόντισαν να υποδεχθούν τον κ. Καστανίδη 20 περίπου δικηγόροι (θα ήταν πολλοί περισσότεροι αν δεν προνοούσε ο κ. Παξινός να την κάνει μακρία από την Αθήνα) , οι οποίοι και χαιρέτησαν τον κ. Υπουργό με τις γνωστές "επευφημίες" και ό,τι άλλο τέλος πάντων άρμοζε στην περίσταση. Το γεγονός αυτό προφανώς δυσαρέστησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές της "δεξίωσης", οι οποίοι, δια των σωματοφυλάκων του κ. Υπουργού απαγόρευσαν την είσοδο στους φωνασκούντες. Ετσι ακολούθησε ολίγη κλωτσοπατινάδα (για να δείτε μικρό μέρος κάντε κλικ εδώ), με τους σωματοφύλακες του κ. Καστανίδη να φράζουν την είσοδο και να σπρώχνουν τους "ενοχλητικούς" δικηγόρους, η οποία και έληξε με την παρέμβαση (όχι εντελώς αυθόρμητη, διότι προηγήθηκαν τηλέφωνα από πειραιώτες δικηγόρους) του Προέδρου του Δ.Σ.Π., κ. Στέλιου Μανουσάκη, ο οποίος και μεσολάβησε να τους επιτραπεί η είσοδος χωρίς όμως να πάρουν μαζί τους και τα "όπλα" που έφεραν, δηλαδή τις πικέτες διαμαρτυρίας.

 

Εξ αιτίας του εν λόγω περιστατικού ο κ. Παξινός, ο οποίος σημειωτέον ούτε κάν παρατήρησε ότι ασφαλίτες με πολιτική περιβολή είχαν κατακλύσει την αίθουσα, εξήγγειλε ότι οι μελλοντικές ολομέλειες (δική μας σημείωση: αν βεβαίως υπάρξουν) δεν θα γίνονται δημόσια. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Κεβρεκάκης, Πρόεδρος του Δ.Σ. Καβάλας, ο οποίος μεταξύ άλλων, αφού μίλησε για την πρόσφατη παγκόσμια κρίση ευχαρίστησε τον κ. Υπουργό για τις πολύτιμες υπηρεσίες του τονίζοντας ότι "τον κ. Υπουργό τον θέλουμε μπροστά μας και όχι πλάι μας" (!!!!!!!).

2 Ακολούθησε σύντομη τοποθέτηση του κ. Παξινού, ο οποίος μας είπε ότι "το μνημόνιο βρίσκεται σε εξέλιξη" , ότι "θα βρούμε λύση σε όλα", ότι η διαφήμιση δεν πρέπει να μας απασχολεί, διότι υπάρχει ο κώδικας δεοντολογίας και ότι οι προεισπράξεις θα παραμείνουν με άλλο όνομα και στην συνέχεια ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων, από τις οποίες ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εξής:

- Του κ. Τσούρου, Πρόεδρου του Δ,Σ. Χίου, τον οποίο, σημειωτέον, διέκοψαν κατ' επανάληψη με παρεμβάσεις τους τόσο ο κ. Παξινός, όσο και άλλοι, ως επί το πλείσον, γηραιοί πρόεδροι, οι οποίοι προφανώς θεώρησαν πολύ ενοχλητική την τοποθέτηση του. Συγκεκριμένα ο κ. Τσούρος ξεκίνησε αναφέροντας ότι ο δικηγορικός κόσμος βρίσκεται στη μέση ενός πολύμηνου αγώνα, ο οποίος δεν έχει να κάνει με φορολογικές απαλλαγές, όπως μερικοί τον δυσφημούν και τον διασύρουν και ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν φοβούνται το ΣΔΟΕ. Ανέφερε ότι είναι απαρέδεκτο η Ολομέλεια να γίνεται με την παρουσία ασφαλιτών και να αποκλείονται - έστω και πρόσκαιρα - συνάδελφοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων (εδώ υπήρξε παρέμβαση του κ. Παξινού για το αν αποκλείστηκε κάποιος και ποιός και αναφέρθηκε το όνομα του κ. Τζαμαδάνη, συμβούλου του Δ.Σ.Θ, ο οποίος ήταν με την ομάδα των διαμαρτυρόμενων δικηγόρων). Επεσήμανε ότι ο αγώνας γίνεται για την ανεξαρτησία του δικηγόρου και ότι οι ελάχιστες αμοιβές διασφαλίζουν τους νέους δικηγόρους και τους διανεμητικούς τους λογαριασμούς, η δε κατάργηση τους μαζί με την κατάργηση των εδαφικών περιορισμών ευνοεί τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία. Επεσήμανε ότι ενώ ο κ. Καστανίδης στις 26.4.2010, στην Ολομέλεια που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαβεβαίωνε ότι δεν αφορά τους δικηγόρους η Οδηγία Μπολκενστάιν, την επόμενη ημέρα ψηφίστηκε ο ν. 3844/2010 για την εφαρμογή της. Με έντονη αυτοκριτική διάθεση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "έχουμε ευθύνη, διότι ξυπνήσαμε αργά" και σημείωσε ότι στην τελευταία Ολομέλεια αποσαφηνίστηκε πλήρως η θέση του Υπουργείου για τους "περιορισμούς" που πρέπει να αρθούν και τελείωσε λέγοντας ότι "παζάρι" γίνεται όταν δίνεις κάτι για να πάρεις κάτι άλλο, ενώ εν προκειμένω μας ζητούν να παραιτηθούμε απ' όλα για να κρατήσουμε τα "τεκμήρια" με τα οποία απλά θα μας φορολογούν και ότι οι Γ.Σ. των δικηγορικών συλλόγων έχουν ήδη πάρει θέσεις για τα εν λόγω ζητήματα.

 

- Του κ. Λιόση, Πρόεδρου του Δ.Σ. Αμαλιάδας, ο οποίος ανέφερε ότι οι έλληνες δικηγόροι δεν ενδίδουν σε αγγλοσαξωνικά πρότυπα και τονίζοντας ότι ο Υπουργός είναι συμπαραστάτης στον αγώνα των δικηγόρων πρότεινε η Συντονιστική Επιτροπή να προβεί από κοινού με τον Υπουργό σε επεξεργασίες για τα ζητήματα της απελευθέρωσης.

 

- Του κ. Κονομόδη, Προέδρου του Δ.Σ. Κορίνθου, ο οποίος αναφερόμενος στις συνέπειες της απελευθέρωσης τόνισε ότι η κατάργηση του εδαφικού περιορισμού σε συνδυασμό με την κατάργηση των προεισπράξεων ανοίγει το δρόμο στις πολυεπαγγελματικές εταιρείες και αφήνει ασύδοτες τις ασφαλιστικές εταιρείες και τις τράπεζες, ενώ ακόμη επεσήμανε ότι με την μετατροπή των γραμματίων προείσπραξης σε φορολογικά τεκμήρια θα φορολογούμεθα για χρήματα που δεν θα λαμβάνουμε.

 

- Του κ. Στεφανίδη, Προέδρου του Δ.Σ.Φλώρινας (τον οποίο επίσης διέκοψε με παρέμβαση του ο κ. Παξινός) ο οποίος έθεσε το θέμα της νέας αιτιολογημένης γνώμης (αυτής της 24ης Ιουνίου) με την οποία μας έρχεται ολόκληρο το πακέτο της απελευθέρωσης και δη ενώ επί δύο μήνες αγωνιζόμαστε για το θέμα των ελαχίστων αμοιβών, το οποίο υποτίθεται ότι είχε λυθεί με την αρνητική απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, Ο κ. Στεφανίδης έθεσε τον προβληματισμό αν η εξέλιξη αυτή αποτελεί ήττα ή υπαναχώρηση, ενώ ακόμη επεσήμανε ότι πρέπει οι δικηγορικοί σύλλογοι να έχουν ενιαία θέση, διότι αλλιώς θα χαθούν όλα .

- Του κ. Βλουτέλλη, Προέδρου του Δ.Σ.Μυτιλήνης, ο οποίος διάβασε στους παρευρισκόμενους το "δια ταύτα" της επίσημης (αλλά μυστικής) απάντησης της Ελληνικής κυβέρνησης στην αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. για τα γραμμάτια προείσπραξης, της οποίας αντίγραφο έχει λάβει μόνον (;;) ο κ. Παξινός, από τον οποίο και το "δανείστηκε" . Στο εν λόγω έγγραφο περίπου αναφέρονται τα εξής: Οτι η Ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί ότι η Επιτροπή με την αιτιολογημένη γνώμη "προτρέχει" , καθώς το Μνημόνιο προβλέπει την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης το 4ο τρίμηνο του 2010. Οτι η κυβέρνηση θα προτείνει νομοθεσία για την άρση των περιορισμών μέσα στο διάστημα αυτό και κατά συνέπειαν είναι αντιφατικό και παράλογο να της τάσσεται προθεσμία, διότι η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνει ολικά και όχι αποσπασματικά. Εν ολίγοις δηλαδή ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν απέστειλε αρνητική απάντηση, αλλά ζήτησε την παράταση της προθεσμίας. Εν όψει δε αυτών ο κ. Βλουτέλλης τόνισε ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί, επεσήμανε ότι η διαφήμιση είναι από τα πιο σημαντικά θέματα της απελευθέρωσης και ότι θα αποβεί σε βάρος του πολίτη, διότι προσπαθούν να κλείσουν τους "μικρούς" και να ανοίξουν το δρόμο στα τραστ που θέλουν να βάλουν στο χέρι το βαλάντιο των πολιτών.

 

- Του κ. Λαμτζίδη, Προέδρου του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης ο οποίος αφού ενημέρωσε για την περιοδεία του στα Εμιράτα και για τα ανώνυμα τηλεφωνήματα που λάμβανε πριν τον έλεγχο του ΣΔΟΕ και αφού αποκάλεσε απαξιωτικά τους διαμαρτυρόμενους συναδέλφους ως "κουτσαβάκια" του συνδικαλισμού, αναφέρθηκε στον προβληματισμό "αν οι αλλαγές που προωθούνται είναι βαθιές ή επιδερμικές" και πρότεινε να γίνει συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, ο οποίος, όπως είπε, δεν έχει ανοίξει ακόμη τα.....χαρτιά του!!

 

- Του κ. Παγίδα, Προέδρου του Δ.Σ. Σύρου, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών θα είναι καταστροφική για τους δικηγόρους, καθώς ήδη γραφεία από την Αθήνα δίνουν 15 ευρώ για τον έλεγχο τίτλων, ενώ ακόμη επεσήμανε ότι θα είναι καταστροφική και για τα οικονομικά του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς μόνο ο Δ.Σ. Σύρου αποδίδει 40.000 με 50.000 ευρώ ανά δίμηνο από την φορολόγηση των δικηγόρων στην πηγή. Σημειώνουμε ότι ο κ. Παγίδας τελειώνοντας αναφέρθηκε στις απαράδεκτες συνθήκες συνεδρίασης της Ολομέλειας (δείχνοντας προς τους ασφαλίτες) και επειδή ο κ. Παξινός τον διέκοψε, του επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτος ο τρόπος που διευθύνει τη συζήτηση (είχε διακόψει πολλούς από τους προέδρους που είχαν μιλήσει προηγουμένως) και ως εκ τούτου κακώς ενοχλείται από τους "διαμαρτυρόμενους" συναδέλφους, διότι εκείνος τους "διδάσκει".

 

Τέλος από τις ερωτήσεις που απευθύνθηκαν προς τον κ. Καστανίδη ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν αυτές του κ. Τσάκαλου, Προέδρου του Δ.Σ. Λευκάδας, ο οποίος ρώτησε (α) ποιό είναι το περιεχόμενο και η λειτουργία των εταιρειών πολλαπλών ειδικοτήτων που προβλέπονται από το άρθρο 25 παρ. 1 της Οδηγίας και 26 παρ. 1 του ν. 3844/2010 μέσα στο όλο σύστημα της δικαιοσύνης, όπως διαμορφώνεται πλέον υπό τις νέες συνθήκες και (β) ποιά θα είναι η λειτουργία των εταιρειών αυτών στο οικονομικό σύστημα και αν οδηγούν στην κατάργηση των δικηγορικών συλλόγων και όσων ισχύουν σήμερα. Επισημαίνουμε δε ότι ενώ με τα ερωτήματα αυτά τέθηκαν ουσιαστικά το ζητήματα των συνεπειών της απελευθέρωσης στη δικαιοσύνη και στη λειτουργία των δικηγορικών συλλόγων ο, ως γνωστόν, "φιλοδικηγόρος" υπουργός την έκανε "γυριστά" και απάντησε ότι η πρόβλεψη περί συστάσεως εταιρειών πολλαπλών ειδικοτήτων δεν αφορά......τους δικηγόρους !!

kotetsi_com_divorce-cakes16 Το μεγάλο γλέντι όμως έγινε όταν ζήτησαν να θέσουν ερωτήσεις στον κ. Υπουργό και οι παριστάμενοι συνάδελφοι, οι οποίοι τον ρώτησαν πολλά και διάφορα, όπως:

- Για το μνημόνιο και τον όρο της δανειακής σύμβασης που δίδει το δικαίωμα στους δανειστές να καταγγείλουν τη σύμβαση αν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει (μεταξύ των οποίων και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων).

- Αν έχει διαβάσει τη δανειακή σύμβαση και αν γνωρίζει τον όρο που προβλέπει την παραίτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας από κάθε ασυλία, διότι στην περίπτωση αυτή αφού δεν παραιτείται από υπουργός είναι δοσίλογος, εθέλοδουλος, προδότης, οσφυοκάμπτης, ραγιάς κ.α.

- Για ποιούς λόγους μας ζητούν να αποδεχτούμε όλες αυτές τις αλλαγές που ανατρέπουν τη ζωή μας.

- Αν γνωρίζει τι γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουγγαρία και ότι το ΔΝΤ διέκοψε τη δανειοδότηση γιατί δεν τήρησαν τις "υποχρεώσεις" τους.

- Αν η κυβέρνηση αποδέχεται την προοπτική η Ελλάδα να γίνει η Αργεντινή του 2011 και αν γνωρίζει ότι η Τράπεζα Πειραιώς, η οποία ετοιμάζεται να μας "ξεζουμίσει" (όπως και κάθε άλλη τράπεζα) ζητά να εξαγοράσει άλλες τράπεζες με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Τώρα τι μας είπε και πώς τοποθετήθηκε ο κ. Υπουργός;

 

Αφού μας έκανε μια φοβερή επίδειξη της αμερικανόφερτης "τεχνικής της συμπάθειας" διαβεβαιώνοντας ότι δεν αισθάνεται αντιπαλότητα με κανέναν και ότι δεν απορρίπτει τις φωνές που είναι έξω από το πλαίσιο της Ολομέλειας και τις θεωρεί χρήσιμες για την προσπάθεια να "περισώσουμε" (κατά λέξη) ό,τι μπορούμε!! Και αφού επικαλέστηκε τους αγώνες του πατέρα του, του θείου του και όλης της οικογένειας του μας είπε τα εξής σημαντικά:

- Οτι οι απόψεις της Ε.Ε. αντίκεινται στην αρχή της αναλογικότητας και ότι είναι ανορθολογικό να καταργηθεί η φορολόγηση στην πηγή και ότι το πρόβλημα είναι ο Επίτροπος Mπαρνιέ, ο οποίος δεν αποδέχεται τίποτα από αυτά που λέμε και ζητά να προσαρμοστεί η νομοθεσία της χώρας μέχρι της 7 Ιουλίου (τόνισε με έμφαση να προσαρμοστούμε, όχι να απαντήσουμε!).

- Οτι στην πρώτη συνάντηση του Γ.Γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τους εκπροσώπους της τρόικας τους ρώτησε τι εννοούν ως "περιτούς" περιορισμούς και εκείνοι απάντησαν ότι δεν εννοούν κάτι συγκεκριμένο (σημειώνουμε ότι εμείς άλλα θυμόμαστε να μας είπε ο Γ.Γ. κ. Δημήτραινας στην προηγούμενη Ολομέλεια) και ως εκ τούτου το θέμα θα συζητηθεί με την ελληνική κυβέρνηση.

- Οτι η Ελληνική Κυβέρνηση ζήτησε από την Ε.Ε. να της χορηγήσει προθεσμία μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου για να γίνουν διαβουλεύσεις με τους δικηγορικούς συλλόγους και συλλόγους καταναλωτών.

- Οτι η Ελληνική Κυβέρνηση απάντησε πολύ πριν τις 7 Ιουλίου και έδειξε την αποφασιστικότητα της, αλλά ο Μπαρνιέ έστειλε νέα αιτιολογημένη γνώμη και θέλει απαντήσεις για όλα τα κλειστά επαγγέλματα.

 

- Οτι το θέμα αφορά και άλλα υπουργεία και ότι η εκτίμηση του (τονίζοντας ότι πρόκειται απλά για εκτίμηση) είναι ότι θα υπάρξουν εξελίξεις για το σύνολο των επαγγελμάτων μέσα στον Αύγουστο..

 

- Οτι το βασικό θέμα για τους δικηγόρους είναι οι ελάχιστες αμοιβές και ότι αν τις χάσουμε θα αλλάξουν ριζικά οι συνθήκες .

 

- Οτι τους συλλόγους των αστικών κέντρων δεν τους ενδιαφέρει η κατάργηση του εδαφικού περιορισμού, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθούν αντιθέσεις και αντιπαλότητες μεταξύ των μεγάλων συλλόγων και των επαρχιακών.

- Οτι το θέμα (μισό το χαρακτήρισε) που μας έρχεται από το μνημόνιο είναι αυτό των συμβολαίων, το οποίο είναι πολύ σημαντικό διότι δεν αφορά μόνο τη "διάσωση" των δικηγόρων αλλά και την ασφάλεια των συναλλαγών γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει δασολόγιο και κτηματολόγιο και ότι η απάντηση της Ελλάδας για το ζήτημα αυτό θα είναι σαφής, τεκμηριωμένη και έγγραφη.

- Οτι όταν πηγαίνεις σε μία διαπραγμάτευση πρέπει να έχεις τη λογική να χάσεις κάτι για να κερδίσεις τα θεμελιώδη.

- Οτι στο θέμα της κατάργησης του εδαφικού περιορισμού μπορεί να υπάρξει πλάγια οδός, την οποία ακόμη τη σκέπτεται (!!) αλλά στην περίπτωση αυτή απαιτείται η συμφωνία και η ευθύνη όλων.

- Οτι αν πούμε σε όλα όχι, τότε τα θέματα θα παραπεμφθούν στο ΔΕΚ και κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα, ενώ αντίθετα αν μείνουμε στη διαπραγμάτευση θα χάσουμε τα "ψιλούλια", αλλά θα κερδίσουμε το μείζον που είναι τα συμβόλαια και οι ελάχιστες αμοιβές.

- Οτι οι "μνημονίτες" και οι Ευρωπαίοι θα μας πουν ότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει διάταξη για ελάχιστες αμοιβές, αλλά μπορούμε να πάμε στην κατάρτιση πίνακα ενδεικτικών τιμών και στην επέκταση τους, ώστε να εισπράττονται οι εισφορές για τα ασφαλιστικά μας ταμεια και να γίνεται η φορολόγηση στην πηγή και έκλεισε αναφέροντας για άλλη μία φορά ότι αν πούμε όχι σε όλα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε και όλα!!!

Μετά από αυτά ο κ. Παξινός είπε ότι θα δούμε τις εξελίξεις και αν χρειαστεί θα συγκαλέσει νέα Ολομέλεια μέσα στον Αύγουστο (!!!) και εκεί έληξε η συνεδρίαση..

Τώρα εμείς τι λέμε γι' αυτήν την Ολομέλεια; Μα ότι έγινε σε λάθος τόπο και σε λάθος χρόνο!! Και επιπλέον λόγω της άνεσης που ο κ. Καστανίδης ξεστόμιζε τα ψεύδη του , χωρίς οι συνάδελφοι να αγανακτούν, ότι μάλλον λάθος είμαστε και εμείς (οι δικηγόροι ως κλάδος) !!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top