Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια 3.6.2016: Τίτλοι τέλους με «το όπλο παρά πόδα»!

Τώρα που πέφτουν οι τίτλοι τέλους στην πεντάμηνη αποχή μας, έχουν ιδιαίτερη σημασία αυτά που ειπώθηκαν στην Ολομέλεια της 3ης Ιουνίου, τόσο για τον απολογισμό, όσο και για την αξιολόγηση του σκοπού και των στόχων αυτού του αγώνα που σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή έφερε συναδέλφους στη «συγγνωστή αναξιοπρέπεια» ( ακριβής καταγραφή των λέξεων που χρησιμοποίησε) να δηλώνουν ότι δεν αντέχουν.

Κατ’ αρχάς, παρότι στην πρόσκληση για τη σύγκληση της Ολομέλειας τα θέματα προς συζήτηση ήταν δύο και δη το .............

ασφαλιστικό και «η στάση του σώματος κατόπιν εφαρμογής του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, από 1.1.2016», συζητήθηκε, χωρίς να υπάρξει σχετική αιτιολογία, μόνο το πρώτο.

Την συνεδρίαση άνοιξε ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα:

Προβάλλοντας ως αιτιολογία την ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών μεταξύ προέδρων, επέκρινε αυτούς που μεταφέρουν «την ίδια στιγμή» στο διαδίκτυο αυτά που λέγονται και επικαλέσθηκε την ανάγκη «ιδιωτικότητας» των δημόσιων, όπως παραδέχθηκε, συνεδριάσεων της Ολομέλειας.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει απολογισμός και αξιολόγηση του πεντάμηνου αγώνα και να ακουστούν οι σκέψεις και οι προβληματισμοί για την πορεία του και επεσήμανε ότι κρίθηκε σκόπιμο να μην υπάρχει εισήγηση της Σ.Ε. για να μην προκαταβάλουν την κρίση της Ολομέλειας.

Αναφέρθηκε στην αντισυνταγματικότητα του άρθρου 233 του ν. 4389/2016 για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, επισημαίνοντας ότι με τη διάταξη αυτή αλλοιώνεται ο δημοκρατικός χαρακτήρας του πολιτεύματός και θίγεται ο πυρήνας της διάκρισης των εξουσιών, στο άρθρο 204 του ν. 4389/2016 που αφορά το καταστατικό της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. με το οποίο τίθεται ζήτημα εκχώρησης αρμοδιοτήτων χωρίς την έγκριση των 3/5 του κοινοβουλίου, στα άρθρα 201 και 192 παρ. 7 του ν. 4389/2016 δυνάμει των οποίων οι αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι δεσμευτικές για τα αστικά και ποινικά δικαστήρια, στη μείωση του ορίου για την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου, στην επιβολή του ΕΝΦΙΑ χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, την αύξηση των έμμεσων φόρων και την αύξηση του ΦΠΑ σε 24%, ενώ επίσης επεσήμανε ότι με τον Φ.Π.Α. στις νομικές υπηρεσίες παραβιάζεται η αρχή της ισότητας των διαδίκων, καθώς μόνο οι ιδιώτες τον επιβαρύνονται εξ ολοκλήρου και ότι η στελέχωση των Κέντρων Ενημέρωσης – Υποστήριξης Δανειοληπτών από πτυχιούχους νομικών σχολών ή υπαλλήλους σύμφωνα με το άρθρο 94 του ν. 4389/2016 συνιστά αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος και συνιστά ρήγμα στην έννομη τάξη.

Ενημέρωσε σχετικά με τις κινήσεις που έχουν γίνει για την ψήφιση των τριών τροπολογιών, την αλλαγή της αρχικά θετικής στάσης του υπουργού σχετικά με τη ψήφισή τους και αναφέρθηκε αναλυτικά στα θέματα που χρειάζεται η έγκριση των δανειστών για να επιλυθούν, όπως η παράταση της προθεσμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών έως τις 31.12.2016, η κατάργηση των εισφορών για προαγωγές, το δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης, τις εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ και την τριετία των εκπτώσεων.

Έθεσε το ερώτημα, τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα, αναφέροντας ότι υπάρχει μεταβολή συνθηκών, καθώς έχει ψηφιστεί και δημοσιευτεί ο νόμος για το ασφαλιστικό και βρίσκεται στο στάδιο της εφαρμογής, ενώ επίσης επεσήμανε ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ σχετικά με τη νομιμότητα της αποχής και εξέφρασε την άποψη ότι το ΣτΕ δεν είναι διατεθειμένο να αποστεί από την παλαιότερη νομολογία του και ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η αποχή ως «κόρη οφθαλμού». Μάλιστα τόνισε ότι τυχόν αρνητική έκβαση ανοίγει το δρόμο σε αγωγές αποζημίωσης των άρθρων 105 και 106 ΕισΝΑΚ και ότι η αποχή χωρίς χρονικό ορίζοντα τέλους θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιδιωκόμενα και θα δημιουργήσει εμφυλιοπολεμικές τάσεις μέσα στο δικηγορικό σώμα, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των δικηγόρων που βρίσκονται στο έσχατο σημείο διαβίωσης και πρέπει να επιδειχθεί σεβασμός και κατανόηση.

Εν συνεχεία έδωσε το λόγο στον κ. Ρίζο, ο οποίος έκανε μια σύντομη ενημέρωση για τις ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού και απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσαν οι πρόεδροι κ.κ. Καρίπογλου, Νικολόπουλος, Τσιώτσιας, Καπετανίδης, Κατσαρός, Σταματογιάννης, Δελμούζος, η κ. Μυλωνά και η κ. Μάρκου. Συγκεκριμένα ο κ. Ρίζος ενημέρωσε ότι αναμένουμε την έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή του νόμου, ότι μέχρι στιγμής έχει ειπωθεί ότι η καταβολή των εισφορών θα γίνεται σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις, ότι το 20% που θα καταβάλλεται με την έκδοση του γραμματίου θα συμψηφίζεται με τις εισφορές για κύρια σύνταξη και ότι δεν ισχύει η επιβάρυνση με διπλή εισφορά των εμμίσθων, όπως αρχικά προβλεπόταν. Στο ερώτημα του κ. Καρίπογλου αν οι εισφορές θα υπολογίζονται επί του πραγματικού ή του τεκμαρτού εισοδήματος, ο κ. Ρίζος διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής ως εισόδημα λαμβάνεται μόνο το πραγματικό που αποκτάται από την άσκηση δικηγορίας και όχι από άλλες πηγές, ενώ στα ερωτήματα της κ. Μυλωνά σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των μελών δικηγορικών εταιρειών και των εμμίσθων, ο κ. Ρίζος διευκρίνισε ότι ως προς τα μέλη εταιρειών, ο υπολογισμός των εισφορών θα γίνεται μετά τον διαμοιρασμό, επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος, ενώ ως προς τους εμμίσθους του ιδιωτικού τομέα θα επιβαρύνεται με τα 2/3 ο εργοδότης και με το 1/3 ο έμμισθος, ο οποίος επίσης θα καταβάλει επιπλέον εισφορές για το εισόδημα που αποκτά από ελεύθερη δικηγορία. Τέλος, στο ερώτημα της κ.Μάρκου, αν υπάρχει πρόβλεψη για ρύθμιση οφειλών, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι το θέμα της ρύθμισης εξαρτάται από την τρόικα, ενώ στο ερώτημα του κ. Δελμούζου, ποιες είναι οι συνέπειες αν δεν εφαρμοστεί από τους δικηγορικούς συλλόγους το 20% στα διπλότυπα, ο κ. Ρίζος απάντησε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή κυρώσεις.

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων κ. Ευρώπης Αρτόγλου ( Κιλκίς), κ. Καρίπογλου ( Σερρών), κ. Γαϊτάνη (Βόλου), κ. Β, Τσιώτσια (Κοζάνης), κ. Μ. Παπαθεοδώρου (Μεσολογγίου), κ. Αιμ. Σεκλού (Κυπαρισσίας), κ. Κ. Σαρρή (Ρόδου), κ. Δημ. Στεφανίδη (Φλώρινας), κ. Α. Γιογλή (Ιωαννίνων), κ. Μ. Μάρκου (Νάξου), κ. Κατσαρού (Λάρισας), κ. Ν. Παγίδα (Σύρου) , κ. Μπέσκου (Αιγίου), κ. Υφαντή (Αγρινίου), κ. Α. Μακρυγιάννη (Λαμίας), κ. Κ. Σιντόρη (Θεσπρωτίας), κ. Π. Αβρίθη (Κώ), κ. Α. Ροζάκη (Ηρακλείου), κ. Π. Κομνηνού (Σπάρτης), Ε. Μουνδριανάκη (Ρεθύμνης), κ. Ν. Παπάκου (Πατρών), κ. Γ. Σταματογιάννη (Πειραιώς), κ. Α, Ζαννάρα (Χίου), . Βαλεργάκη (Θεσσαλονίκης),. Τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων τους ήταν τα έξης:

Ευρώπη Αρτόγλου (Κιλκίς),: Ήταν ένας εξαιρετικός αγώνας, για τον οποίο πρέπει να είμαστε υπερήφανοι. Πρέπει όμως να απεμπλακούμε καθώς εξέλειψε πλέον ο στόχος. Δεν έχει σημασία αν η αναστολή της αποχής γίνει στις 10 ή 15 ή 20 Ιουνίου. Πρέπει να βγούμε με το κεφάλι ψηλά και να μη δώσουμε λαβή για να συνδυαστεί με τη λήξη του δικαστικού έτους.

Παναγιώτης Καρίπογλου ( Σερρών): Ο αγώνας μας έσωσε την τιμή της ελληνικής κοινωνίας, η οποία επέδειξε νωθρότητα συνήθη στη μνημονιακή εποχή. Παλέψαμε μόνοι μας αλλά χάσαμε. Πρέπει να ακούσουμε τις Γ.Σ. που ζητούν τη συνέχιση της αποχής έως τις 30 Ιουνίου, όχι με αίτημα τη ψήφιση των τροπολογιών αλλά την απόσυρση του ασφαλιστικού νόμου.

Λάζαρος Γαϊτάνης ( Βόλου): Υπάρχει ο κίνδυνος, αν συνεχιστεί η αποχή, να θεωρηθεί διαρκείας. Δημιουργείται πρόβλημα από το γεγονός ότι 31 σύλλογοι απέχουν με διευρυμένο πλαίσιο και 13 με αυστηρό. Το σώμα μας υπερβαίνει. Αν πηγαίναμε σε Γ.Σ. το 80% των δικηγόρων Βόλου θα ψήφιζε υπέρ της αποχής, υπάρχει όμως κίνδυνος εκφυλισμού, καθώς άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι δεν θα απέχουν και άλλοι θα απέχουν. Γιατί να συνεχιστεί η αποχή μετά τις 15 Ιουνίου και γιατί τραβήξαμε την αποχή επί εξάμηνο; Ο πρόεδρος πρέπει να είναι ελεύθερος να διαμορφώνει άποψη, στη συγκεκριμένη όμως περίπτωση δεσμεύομαι από την απόφαση του συλλόγου μου.

Βασίλειος Τσιώτσιας (Κοζάνης): Διευκολύνομαι από την απόφαση της Γ.Σ.   να διαμορφώσω άποψη στην ολομέλεια χάριν της ενιαίας στάσης του σώματος. Το πνεύμα της συνέλευσης ήταν υπέρ του αυστηρού πλαισίου.

Μάριος Παπαθεοδώρου (Μεσολογγίου): Η Γ.Σ. αποφάσισε ομόφωνα την προηγούμενη εβδομάδα τη συνέχιση της αποχής έχω όμως την ελευθερία συνδιαμόρφωσης άποψης. Υφίσταται ο κίνδυνος εκφυλισμού της αποχής που δεν υποστηρίζεται με άλλες δράσεις. Εμείς προχωρήσαμε σε κατάληψη του δικαστικού μεγάρου. Αν η Ολομέλεια αποφασίσει την αναστολή θα συνταχθούμε λόγω ενότητας.

Αιμιλιανός Σεκλός (Κυπαρισσίας): Συγχαίρω για τον τρόπο χειρισμού του ασφαλιστικού και της αποχής . Η πρόταση του Δ.Σ. Κυπαρισσίας είναι η συνέχιση της αποχής έως τις 30.6. και η κλιμάκωση του αγώνα.

Κωνσταντίνος Σαρρής (Ρόδου): Υπάρχει λόγος να συνεχιστεί η αποχή και είναι η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και του Συντάγματος. Να συνεχίσουμε έως τις 30.6 και μετά να ανασταλεί για να φανεί το αγωνιστικό πνεύμα. Είμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα που δώσαμε.

Δημήτρης Στεφανίδης (Φλώρινας): Καλύφθηκα από τον κ. Σαρρή ως προς το πρώτο σκέλος των λόγων που επικαλείται για συνέχιση της αποχής. Το σώμα είναι θυμωμένο με την κυβερνητική πολιτική. Η Ολομέλεια δίνει κατευθύνσεις ηθικά και δεοντολογικά . Ανεξάρτητα τι θα γίνει, σέρνουμε το θέμα του Κ.Πολ.Δ. εδώ και μήνες και ουσιαστικά το παραπέμπουμε στις καλένδες (Στο σημείο αυτό υπήρξε παρέμβαση του κ. Αλεξανδρή, ο οποίος είπε ότι το θέμα του Κ.Πολ.Δ. μπορεί να συζητηθεί σε εμβόλιμη Ολομέλεια). Ο Δ. Σ. Φλώρινας συντάσσεται με τη συνέχιση της αποχής έως τις 30 Ιουνίου με σκληρό πλαίσιο.

Αναστασία Γιογλή (Ιωαννίνων): Υπάρχουν χίλιοι δύο λόγοι να απέχουμε, όπως για την κατάργηση του κράτους δικαίου. Έχουμε αφιερώσει ψυχή και χρόνο τεράστιο. Συντασσόμαστε με αποχή έως τις 15.6 με αυστηρό πλαίσιο.

Μαρία Μάρκου (Νάξου): Η ενότητα έχει επιτευχθεί και είναι αποτέλεσμα αυτού του αγώνα. Προτείνουμε τη συνέχιση της αποχής έως το τέλος της εβδομάδας, δηλαδή έως τις 17 ή 18 Ιουνίου.

Δημήτριος Κατσαρός (Λαρίσης): Βρισκόμαστε σε φάση ενδιάμεσης αποτίμησης. Ο αγώνας ήταν ενωτικός και δεν είχαμε προβλήματα μη συμμόρφωσης. Οι συνάδελφοι αξίζουν συγχαρητήρια, διότι ανταποκρίθηκαν σ’ αυτόν τον αγώνα. Εγώ τουλάχιστον δεν άκουσα συναδέλφους να διαμαρτύρονται για την αποχή μέχρι τη ψήφιση του ασφαλιστικού. Μόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν διαμαρτυρίες και η μοναδική φορά που άκουσα διαμαρτυρίες ήταν στη Γ.Σ. της Αθήνας και θυμάμαι χαρακτηριστικά μια συνάδελφο που έθεσε το ερώτημα γιατί δεν τους αφήνουμε να εργαστούν και να ζήσουν. Μετά τη ψήφιση του νόμου θεώρησα ότι πρέπει να πάμε σε Γ.Σ. αποφασιστικού χαρακτήρα προκειμένου οι συνάδελφοι με την εμπειρία των πέντε μηνών να αποφασίσουν περαιτέρω. Η εισήγηση η δική μου στο Δ.Σ. ήταν να πάμε με την Ολομέλεια έως τις 24 Μαϊου και ενώ η πρόταση μου έγινε δεκτή από το Δ.Σ. με πλειοψηφία 10 - 4 , η Γ.Σ αποφάσισε παράταση της αποχής με αυστηρό πλαίσιο έως σήμερα 3.6. Μετά την απόφαση της Σ.Ε. και την επίσκεψη στον υπουργό εισάγω πάλι το θέμα στο Δ.Σ. με πρόταση από πλευράς μου για αποχή αποκλιμάκωσης μέχρι 10 Ιουνίου. Η πρόταση αυτή και πάλι μειοψήφισε στη Γ.Σ., η οποία αποφάσισε την παράταση της αποχής έως τις 30 Ιουνίου. Τίθεται λοιπόν το ερώτημα, γιατί παρά τα ρεαλιστικά επιχειρήματα που υπάρχουν για την αναστολή της αποχής, όπως η ψήφιση του νόμου, η απόφαση του ΣτΕ, τα γιούρογκρουπ, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και ενώ δεν είχαμε καμία πολιτική υποστήριξη από καμία πολιτική δύναμη, το αποτέλεσμα ήταν αυτό; Και αυτό δεν έγινε μόνο στη Λάρισα, έγινε σε όλη την Ελλάδα. Θα κάνουμε λοιπόν αποδόμηση των επιχειρημάτων των συναδέλφων; Θεωρώ ότι το φρόνημα των συναδέλφων είναι αγωνιστικότατο. Οι συνάδελφοι είναι αποφασισμένοι και λάθος καταλαβάμε ότι έχουν καμφθεί. Είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον αγώνα μέχρι τέλους, μέχρι την απόσυρση του νόμου. Και ίσως γίνει για πρώτη φορά αυτό και αν ακολουθούσαν και άλλες κοινωνικές ομάδες ελευθέρων επαγγελματιών δεν θα χανόταν η ευκαιρία να πάρουν το νόμο πίσω. Θα πρέπει λοιπόν σίγουρα να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τις 30.6 όχι χαλαρά όπως ακούστηκε, και να πάμε σε νέα Ολομέλεια στο τέλος του μήνα για να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση.

Νίκος Παγίδας (Σύρου): Είμαι εξουσιοδοτημένος από τη Γ.Σ. να ψηφίσω αποχή μέχρι την ημέρα που θα συμφωνηθεί στην Ολομέλεια. Παραβιάζεται το Σύνταγμα και πρέπει να τεθεί σε δημοψήφισμα το ερώτημα αν οι δικηγόροι πιστεύουν ότι ισχύει το Σύνταγμα. Οι δικηγόροι πιστεύουν ότι θέλουν να τους κάνουν από σαράντα χιλιάδες, δέκα χιλιάδες και γι’ αυτό είναι αγριεμένοι.

Γεώργιος Μπέσκος (Αιγίου). Η αποχή μόνη της φάνηκε ότι δεν μπορεί να έχει αποτελέσματα. Πρέπει να γίνουν ενέργειες προς τις ευρωπαϊκές αρχές. Ο Δ.Σ. Αιγίου προσέφυγε στα όργανα  της ευρωπαϊκής ένωσης και φαίνεται πως οι αναφορές μας άρχισαν να πιάνουν τόπο και υπήρξε απάντηση από την Επιτροπή Ευρωπαϊκών αναφορών. Γιατί δεν το έκανε η Ολομέλεια; Πρέπει να αναδείξουμε με συνεντεύξεις τύπου την επιβάρυνση του κοινωνικού συνόλου. Να ενημερώσουμε τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων της Ευρωβουλής, να ζητήσουμε συμπαράσταση από Δικηγορικούς Συλλόγους της Ευρώπης, Να απευθύνουμε καλέσματα σε άλλους φορείς. Να έχουμε αποχή με παράλληλες δράσεις.

Λεωνίδας Υφαντής (Αρτας): Τον αγώνα αυτόν εμείς οι πρόεδροι τον ξεκινήσαμε και ακολούθησαν οι συνάδελφοι. Τον πήραμε στους ώμους μας και τώρα που πέρασε ο καιρός οι πρόεδροι συγκαλούμε τις Γ.Σ. για να απομειώσουμε τις ευθύνες μας. Αφού όμως η έναρξη ήταν δική μας, είναι δική μας και η ευθύνη. Το Δ.Σ. του Δ.Σ.Αγρινίου πρότεινε διακοπή και η Γ.Σ. με μικρή πλειοψηφία αποφάσισε τη συνέχιση. Είναι λάθος οι αποφάσεις των Γ.Σ. να μεταφέρονται. Πρέπει να κάνουμε Γ.Σ., να οσμιζόμαστε τις προθέσεις των συναδέλφων, αλλά να αποφασίζουμε εδώ.

Αθανάσιος Μακρυγιάννης (Λαμίας): Η Γ.Σ. του Δ.Σ. Λαμίας αποφάσισε τη συνέχιση της αποχής μέχρι τις 6.6 και εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να τοποθετηθεί υπέρ της συνέχισης ή της αναστολής. Η Ψήφιση των τροπολογιών δεν φαίνεται ότι θα γίνει ή αυτές που θα γίνουν θα είναι επί τα χείρω. Μας θέτουν το ερώτημα: αφού ψηφίστηκε τι κάνετε; Δεν πείθω πλέον ούτε τον εαυτό μου, γιατί κάνουμε αποχή. Γιατί 30 Ιουνίου και όχι 15 Ιουλίου ή 15 Σεπτεμβρίου; Τι θα αλλάξει; Τροπολογίες δεν περιμένουμε. Γιατί πιέζουμε και ποιόν; Τα ερωτήματα αυτά είναι δικά μου. Το Δ.Σ. θα επικυρώσει την απόφαση της Ολομέλειας. Παράταση της αποχής έως τις 10 ή 15 Ιούνη και μετά αναστολή.

Κωνσταντίνος Σιντόρης (Θεσπρωτίας): Προσυπογράφω την πρώτη φράση του κ. Σαρρή ότι υπάρχει παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και παραβίαση του Συντάγματος. Πρέπει όμως να πάμε στο δια ταύτα. Τι κάνουμε; Προστατεύουμε τον πολίτη απέχοντας; Ο δικηγόρος θα έπρεπε να ήταν από χθες στις επάλξεις. Λόγω της ενότητας ψήφισα υπέρ της αποχής και στην προηγούμενη Ολομέλεια. Συντάσσομαι με την πρόταση της κ. Αρτόγλου: Να έχει ημερομηνία λήξης.

Παναγιώτης Αβρίθης (Κω): Αντιλαμβάνομαι την κόπωση. Δεν θα μεταφέρω τη θέση του Συλλόγου μου, έρχομαι εδώ για να διαμορφώσω άποψη. Διαπίστωση πρώτη: Έχουμε κουραστεί και εμείς. Είμαστε συνδικαλιστές και πάμε πίσω στις Γ.Σ. και τρώμε τα μούτρα μας. Στις 7.500 σελίδες όμως του πολυνομοσχεδίου υπάρχει και η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ που μας φέρνει τις κεφαλαιουχικές εταιρείες. Συμπέρασμα: Ψηφίζω αποχή και βάζω το θέμα των κεφαλαιουχικών εταιρειών. Το ασφαλιστικό το φάγαμε, μέσα όμως στον Αύγουστο θα πάνε να μας περάσουν τις κεφαλαιουχικές εταιρείες και πρέπει να απέχουμε, γιατί έρχεται κάτι άλλο. Εμείς δεν πρέπει να είμαστε κουρασμένοι, ο αγώνας συνεχίζεται. Η κυβέρνηση έχει μεγάλο πρόβλημα με τους δικηγόρους. Συμφωνώ με Σαρρή και Κατσαρό για αποχή έως τις 30.6. Να καταγγείλουμε τον υπουργό δικαιοσύνης και από σήμερα να απέχουμε με άλλα δεδομένα.

Αρης Ροζάκης (Ηρακλείου): Μεταφέρω την απόφαση της Γ.Σ. για ταύτιση με την απόφαση που θα διαμορφωθεί στην ολομέλεια.

Παναγιώτης Κομνηνός (Σπάρτης): Πρέπει να δώσουμε διαφορετικό περιεχόμενο στην αποχή. Μέχρι τώρα ήταν μέσο άμυνας. Πρέπει να την κάνουμε μέσο επίθεσης. Πρέπει να υπερασπιστούμε το κύρος μας. Η κοινωνία συμπαραστέκεται στον αγώνα μας. Συμφωνώ με την πρόταση συνέχισης της αποχής έως τις 30.6 και νέα Ολομέλεια για να κάνουμε την αποχή επίθεση, να διώξουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν διαλύσει την Ελλάδα.

Ευάγγελος Μουνδριανάκης (Ρεθύμνης): Κατακτήθηκε η ενότητα στη δράση και η εμπιστοσύνη των συναδέλφων. Η Γ.Σ. του Δ.Σ. Ρεθύμνης αποφάσισε να συνεχιστεί η αποχή. Η Ολομέλεια βεβαίως έχει συντονιστικό ρόλο, αλλά εμείς εδώ γιατί ερχόμαστε, αν όχι για να βγάλουμε ενιαία θέση για εκούσια συμμόρφωση. Δεν θεωρώ συνδικαλιστικά και δεοντολογικά ορθή την αυτονομία των συλλόγων. Εξαίρω τη συμπεριφορά του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και κυρίως του κ. Αλεξανδρή. Πρέπει να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα. Το να βάλουμε κατάληξη στην αποχή είναι επιβεβλημένο. Αν συνεχίσουμε έως τις 30 Ιουνίου θα συνδεθεί η λήξη της αποχής με το δικαστικό έτος. Έχουμε ευθύνη απέντι στους συναδέλφους που αντέχουν, αλλά και ευθύνη απέναντι σ’ αυτούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Νικόλαος Παπάκος (Πατρών): Τελείωσε ο αγώνας. Στην τελευταία ολομέλεια ψήφισα βάσει του θυμικού, δεν περίμενα να ψηφιστούν άμεσα οι τροπολογίες και τώρα έγιναν χειρότερες. Δεν έχει στόχο η συνέχιση. Τελείωσε, δεν υπάρχει δυνατότητα ανατροπής καθεστωτικών πολιτικών, δεν μπορούμε να πούμε για πολυεπαγγελματικές . Οι συνάδελφοι ψηφίζουν με θυμικό. Το 30/6 δείχνει αγώνα αέναο. ¨Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου: μέχρι τις 16/6.

Γιώργος Σταματογιάννης ( Πειραιώς): Μέχρι τη ψήφιση του νόμου υπήρχε ομοφωνία στην Ολομέλεια και στη Σ.Ε.. Η Γ.Σ. του Δ.Σ.Πειραιώς υπερκέρασε την απόφαση του Δ.Σ. και αποφάσισε αποχή μέχρι 15.6 και επανεκτίμηση. Η σημερινή Ολομέλεια είναι καθοριστική. Ο αγώνας μας ήταν δίκαιος και έντιμος και δεν πρέπει να κριθεί από το αποτέλεσμα.

Ανθίππη Ζαννάρα (Χίου): Υπάρχουν ψίθυροι ότι έχουμε κουραστεί και ότι πρέπει ή να συνεχίσουμε ή να πάμε στις παραλίες. Να πάμε με αποχή έως τις 15 ή 17 Ιουνίου.

Νικόλαος Βαλεργάκης (Θεσσαλονίκης): Ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια. Θα πρέπει να είμαστε συνέχεια σε αποχή . Στη Γ.Σ. είδα συναδέλφους που ήταν υπέρ της αποχής και έρχονταν μετά και μου ζητούσαν άδεια. Πιστεύει κανείς ότι αυτή η κυβέρνηση θα κάνει δεκτό οποιοδήποτε από τα αιτήματα μας; Οι λύσεις σήμερα είναι ή να σταματήσουμε την αποχή ή να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους και τις πρακτικές μας, να αποκλείσουμε όλα τα δικαστικά μέγαρα και να πλακωνόμαστε με τα ΜΑΤ. Γίνεται; Δεν γίνεται! Κάνουμε το πρώτο. Είναι λάθος να βάλουμε ως ημερομηνία τις 30 Ιουνίου. 15 ή 17 Ιουνίου είναι οι σωστές ημερομηνίες. Σήμερα είναι ώριμη η κατάσταση. Το όπλο πάρα πόδα. Είναι καταστροφολόγος ο Καρίπογλου. Με την αποχή κερδίσαμε πολλά μέχρι σήμερα.

Μετά την τοποθέτηση του κ. Βαλεργάκη πήρε τον λόγο ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος ανέφερε τα ακόλουθα:

Πρέπει να υπάρξει συγκερασμός των απόψεων, μακριά από αντιλήψεις για ταφόπλακες. Είχαμε το θάρρος να εμπλακούμε στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Θα πάμε σε αποχή αναζητώντας έναν άλλο στόχο ή περιεχόμενο; Χρειάζεται ευαισθησία για τους συναδέλφους. Είναι εκτός διαστημικού γαλαξία οι απόψεις ότι δεν κάναμε διαβήματα σε όλες τις ευρωπαϊκές διευθύνσεις. Απευθυνθήκαμε στον Κοστέλο και τους θεσμούς. Ήταν επιλήψιμα τα διαβήματα μας αυτά; Κάνω έκκληση ενότητας, σοβαρότητας και στάθμισης των δεδομένων. Πάνω από 24.000 είναι οι δικηγόροι του Δ.Σ.Α. Ήταν συσπειρωμένοι. Υποβλήθηκαν 53.762 αιτήσεις, έγιναν δεκτές 40.703 και απορρίφθηκαν 13.059. Ο βαθμός πίεσης που δέχεται ο Δ.Σ.Α. είναι μεγάλος. Οι σύμβουλοι μένουν πάνω από 10 ώρες στον σύλλογο. Υπήρξε υποδειγματική συμπεριφορά, όμως τα όρια αντοχής έχουν εξαντληθεί. Εχουμε το δικαίωμα να θυσιάσουμε αυτούς τους συναδέλφους, συγγνωστής αναξιοπρέπειας που μας λένε ότι δεν αντέχουν; Αγώνας μέχρι πότε; Ο Κ.Πολ.Δ. δεν ήθελε σκληρή αντιμετώπιση. Πήραμε την απόφαση πριν τρεις μήνες. Αγώνας μέχρι πότε και γιατί; Πρέπει να είμαστε ευρηματικοί. Ήταν επιβεβλημένη η στάση μας. Γιατί 15 και όχι 13 ή 17; Δεν αντέχει σε σοβαρή κρίση το να πάμε στις 30, θα προσαράξουμε στα αβαθή των δικαστικών διακοπών. Προ των δικαστικών διακοπών μετασχηματίζουμε το πλαίσιο με στόχο το ασφαλιστικό σύστημα. Αποχή των εμμίσθων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης από όλες τις ενέργειες που εμπίπτουν στα καθήκοντά τους και αφορούν τη σύνταξη γνωμοδοτήσεων και σχεδίων διοικητικών πράξεων,  ένδικα βοηθήματα κατά των διοικητικών πράξεων, που πρόκειται να εκδοθούν κατ’ εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου. Το μεγάλο πρόβλημα είναι η μείωση της δικηγορικής ύλης. Να ξέρουμε τι διαχειριζόμαστε. Κάνουμε μεταβολή και απέχουμε από διοικητικές υποθέσεις φορολογικές, τελωνειακές και όσες έχουν αντικείμενο διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις, εφόσον υπάρχει ολικώς ή μερικώς αυτοδίκαιο ανασταλτικό αποτέλεσμα ή έχει ληφθεί προσωρινή δικαστική προστασία, από ποινικές υποθέσεις, φορολογικές, τελωνειακές και κοινωνικοασφαλιστικές και την εκδίκαση του κυρίου ενδίκου βοηθήματος ή μέσου στις υποθέσεις του ΚΕΔΕ, εφόσον υπάρχει προσωρινή δικαστική προστασία  (έχει ληφθεί προσωρινή διαταγή ή απόφαση αναστολής). Π. Καρίπογλου: Τακτική θα καταθέτουμε; Β. Αλεξανδρής: Εναγόμενοι με τα 105 και 106 ΕισΝΑ.Κ., Θα πληγεί από το ΣτΕ. Δεν μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαρακτηριστεί η αποχή διαρκείας. Το ΣτΕ δεν θέλει μετωπική σύγκρουση με το δικηγορικό σώμα. Αν μεταβάλουμε το πλαίσιο θα είμαστε αποτελεσματικοί. Δεν θέλω αρνητική δικαστική κρίση. Π. Καρίπογλου: Δηλαδή ξεπουλάμε τον αγώνα για τον Κ.Πολ.Δ.; Β. Αλεξανδρής: Εγώ αναφέρομαι στο ασφαλιστικό. Ο Δ.Σ.Α είπε για 15 Ιουνίου . Το 15 να γίνει 17 για να υπάρξει συγκερασμός απόψεων.

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, της οποίας το αποτελέσμα ήταν σε σύνολο 60 προέδρων, 32 ψήφοι υπέρ της αποχής έως τις 17 Ιουνίου , 22 υπέρ της αποχής έως τις 30 Ιουνίου και δύο «παρών».

Τώρα ποιο είναι το δικό μας συμπέρασμα: Ότι επιβεβαιώθηκε η αρχική μας εκτίμηση ότι το ασφαλιστικό ήταν μια πολύ καλή πρόφαση για την «αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Αλεξανδρής στη δευτερολογία του. Ήρθε όμως η ώρα να τελειώσει ο αγώνας, αφού «έγιναν τα Γιούρογκρουπ και ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση» (από τα «ρεαλιστικά» επιχειρήματα που εξέθεσε στην τοποθέτηση του ο κ. Κατσαρός). Έτσι, ξαφνικά, για πρώτη φορά θυμηθήκαμε και τον σεβασμό προς τους συναδέλφους με τη «συγγνωστή αναξιοπρέπεια» που δήλωναν ότι δεν αντέχουν! Βεβαίως υπάρχει ακόμη αγωνιστικό πνεύμα κατά του ασφαλιστικού στις Γ.Σ, το οποίο εξέφρασαν ειλικρινά αρκετοί πρόεδροι, όπως ο κ. Καρίπογλου, πλην όμως ποιος ασχολείται με αυτά; Το θέμα είναι φορώντας τα λευκά μας, να πάμε συντεταγμένοι στις 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα και μετά βλέπουμε……………Άλλωστε, το όπλο «παρά πόδα» δεν είπαμε; .

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top