Menu
RSS

Ολίγα περί των εκλογών στον ΔΣΠ (2011)

dsc00025 Αν και αγανακτήσαμε με το πλήθος των sms και των προσκλήσεων (για πάρτυ) που λάβαμε, αν και αναρωτηθήκαμε πολλές φορές για το πόσο θράσος χρειάζεται να διεκδικούν τη ψήφο μας  συνάδελφοι που μέχρι σήμερα έμεναν σιωπηλοί , άπραγοι και αδιάφοροι μπροστά στα μεγάλα προβλήματα του κλάδου μας, αν και το τοπίο των εκλογών μας φαίνεται άκρως απωθητικό, γιατί - κατά την άποψη μας - κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για τη "γιαλισμένη" καρέκλα του συμβούλου και του προέδρου, παρ' όλα αυτά δεν θα μείνουμε απαθείς και θα πούμε και εμείς  τον καλό και τον κακό μας λόγο για τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές του συλλόγου μας.

 

Κατ' αρχάς - κατά την άποψη μας -  αν και οι παρατάξεις είναι έξη, τα  στρατόπεδα που έχουν σχηματιστεί είναι μόνο δύο. Το πρώτο αποτελείται από αυτούς  που με μεγαλύτερη ή μικρότερη συνέπεια αποδέχθηκαν ως αναγκαίο "εκσυγχρονισμό"  την επιβολή του ΦΠΑ και την "απελευθέρωση" του επαγγέλματός μας, ενώ το ............

δεύτερο συντίθεται από αυτούς (που με διαφορετικό λόγο ο καθένας) αντιτίθενται στην "απελευθέρωση" και υπόσχονται να αγωνιστούν στο πλευρό των μαχόμενων και αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων.

 Για το πρώτο στρατόπεδο ο "καλός" λόγος μας είναι προφανώς δεδομένος.

Πρώτον: Γιατί ο κ. Μανουσάκης έχει αναδειχθεί  (με μεγάλη υπεροχή από τους υπόλοιπους) πρότυπο "κυβερνητικού" συνδικαλιστή λόγω των πολύτιμων υπηρεσιών (λ.χ. μυστικές διαβουλεύσεις, διάσπαση της ενότητας της Ολομέλειας)  και της βοήθειας που έχει προσφέρει στην  κυβέρνηση να επιτελέσει το  δύσκολο έργο της (επιβολή ΦΠΑ, "απελευθέρωση").

Δεύτερον: Γιατί όσο "μαιτρ" και να  θεωρούμε τον κ. Μανουσάκη δεν  υποτιμάμε τη βοήθεια που του έδωσε ο κ. Τσουρούλης και δη δεν μπορούμε να ξεχάσουμε  την "ενημέρωση" που μας προσέφερε  στις Γ..Σ.  για τις εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή της Οδηγίας Μπολκενστάιν και την "απελευθέρωση".

Τρίτον: Γιατί, αν και  η παράταξη του κ. Δέγλερη βρίσκεται σε άλλον κόσμο ( πιο επιστημονικό.......... ),  ο σύμβουλος του, κ. Χρόνης Περιβολάρης στην κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. του συλλόγου της 13ης Ιουλίου 2010 ψήφισε  υπερ της άρσης του εδαφικού περιορισμού.

Τώρα, ποιά είναι η άποψη μας για το δεύτερο στρατόπεδο;

Κατ' αρχάς ότι θα έπρεπε να είναι ενιαίο, και το γεγονός ότι δεν είναι, το καθιστά αναξιόπιστο, γιατί δεν  ανατρέπει το  κλίμα του συνδικαλισμού της "γιαλισμένης καρέκλας" και αφήνει τα περιθώρια να μετατοπισθεί  το κέντρο βάρους των εκλογών από τα ουσιαστικά συνδικαλιστικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας (ΦΠΑ, απελευθέρωση) στην επιλογή των προσώπων.

Κατά τα λοιπά, δεν κρύβουμε ότι μας άρεσε η αφίσα με τα paxinomanousakia .Αλλά για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν είδαμε και πολλούς "ανυπότακτους  γαλάτες" από το συγκεκριμένο χωριό ή όσους είδαμε άλλοι τους είχαν κινητοποιήσει και βεβαίως δεν εκστασιαζόμαστε με την αντίληψη του "προσδοκώ ανάσταση νεκρών" ή  κατά κόσμο "όλα θα λυθούν με τη λαίκη εξουσία".  Επίσης δεν κρύβουμε ότι  - κατά την άποψη μας -  η κ. Γουργαρέα με την επιστολή της, την οποία και παραθέτουμε ολόκληρη, είναι  η μόνη που προσεγγίζει την πραγματικότητα και θέτει τα ζητήματα στη διάσταση τους, γεγονός που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς  η ίδια προέρχεται από την παράταξη του κ. Μανουσάκη και διαχώρισε τη θέση της με βάση τις διαφορετικές αντιλήψεις της στο θέμα της "απελευθέρωσης".  

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΨΗΦΙΑΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΝΤΙΝΑΣ ΓΟΥΡΓΑΡΕΑ

 

Αγαπητέ-η συνάδελφε

Βιώνουμε όλοι μας ως επαγγελματίες, πολίτες και επιστήμονες πολύ δύσκολες εποχές και θα ανέμενε κανείς από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες μας να αναπτύξουν έγκαιρα έναν υγιή συνδικαλισμό για το μέλλον και τις προοπτικές του δικηγορικού λειτουργήματος, προκειμένου να υπάρξει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση αυτών των νέων συνθηκών που πλήττουν όλους τους δικηγόρους τόσο πριν όσο και μετά το περίφημο ΜΝΗΜΟΝΙΟ.

Αντί γι αυτά οι Συνδικαλιστικές μας ηγεσίες με του Πειραιά και της Αθήνας να πρωτοπορούν έχουν μείνει στη κάλυψη γραφειοκρατικών αναγκών και δημοσίων σχέσεων με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, αγνοώντας τα Διοικητικά Συμβούλια και τα μέλη που στην μεγάλη πλειοψηφία τους είναι χωρίς ενημέρωση.

Αισθάνομαι υποχρεωμένη ως μέλος του απερχόμενου Δ.Σ. στο οποίο βρίσκομαι επειδή με τιμήσατε με την ψήφο σας, να ενημερώσω τους συναδέλφους γι αυτές τις πρακτικές.

Ζήσαμε το 2010 την επιβολή του ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες, δίκην εμπόρων, στο δυσβάστακτο ποσοστό του 23% ενώ λίγες ημέρες πριν την επιβολή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου, μας ενημέρωνε ότι μαζί με τον Πρόεδρο της Αθήνας είχαν αποστείλει συγχαρητήρια επιστολή στον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Παμπούκη για την εξαίρεσή μας .

Αντί να υπάρξει κινητοποίηση για την ακριβότερη απονομή της Δικαιοσύνης και το κίνδυνο μείωσης των αμοιβών μας από την ενσωμάτωση του ΦΠΑ σε αυτές ο Πρόεδρος και οι υποστηρικτές του οργάνωναν σεμινάρια στο ΔΣΠ για το ΦΠΑ.

Πρόσφατα πριν δοθεί σε διαβούλευση ο Νόμος για το «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων» ο Πρόεδρος μας, έδωσε στο συμβούλιο για πρώτη φορά το σχέδιο Νόμου στις 14/1/2011 ημέρα Παρασκευή ενώ ήταν γνώστης πολύ νωρίτερα και την ίδια μέρα το απόγευμα ζήτησε τυχόν παρατηρήσεις μας για ένα κομβικό θέμα μέχρι τις 17/1/2011 στις 10 π.μ. ημέρα Δευτέρα χωρίς σύγκληση του Δ.Σ. Παράλληλα διέρρεε προς πάσα κατεύθυνση ότι «δεν θιγόμαστε εμείς οι δικηγόροι»

Ενώ ζητούσα επανειλημμένα ως μέλος του ΔΣ να υπάρξει άμεση συγκληση Γ.Σ. για να ενημερωθούν οι συνάδελφοι, ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δ.Σ. απέφευγαν να την συγκαλέσουν διαδίδοντας ότι δεν αντέχει το δικηγορικό σώμα απoχή από τα Δικαστήρια μέχρι την ψήφιση του Νόμου. Γιατί άραγε φοβόταν την ΓΣ; Στο τέλος τα κατάφεραν οι συνδικαλιστικοί ταγοί μας που σήμερα μερικοί από αυτούς ζητούν την ψήφο σας από ξεχωριστά ψηφοδέλτια, να μην πραγματοποιηθεί ούτε καν Γενική Συνέλευση. Ας κάνει κάθε μία και κάθε ένας συνάδελφος μία απλή συγκριση με άλλους επιστημονικούς κλάδους (Γιατρούς Φαρμακοποιούς, Μηχανικούς κλπ) και θα εξάγει τα συμπεράσματά του. Ακόμη και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σε ότι αφορά δικηγόρους και συμβολαιογράφους και ζητά προσεκτικά και αργά βήματα προκειμένου να απορροφηθούν από την κοινωνία ξένες προς τα ελληνικά δεδομένα ρυθμίσεις και εμείς κατά τον Πρόεδρο «τα βρήκαμε».

Και τι βρήκαμε: Ξεπουλήσαμε τους δικηγόρους της επαρχίας θεωρώντας πως βολεύεται η τσέπη μας. Γιατί αυτό έγινε! Ενώ μέχρι την Ολομέλεια της Καβάλας (εκείνη με τους ένοπλους αστυνομικούς στην αίθουσα!!!!) ο Πρόεδρος μας άφηνε τους Συλλόγους της επαρχίας να πιστεύουν ότι είχαν κοινή άποψη για τους γεωγραφικούς περιορισμούς, αυτός ήδη είχε λάβει απόφαση της πλειοψηφίας του ΔΣ για κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών διότι δήθεν μας βόλευαν και έτσι διέσπασαν την ενότητα του δικηγορικού σώματος.

Απεμπολήσαμε την αμοιβή των συναδέλφων μας, αλλά κρατήσαμε τα γραμμάτια για τους συλλόγους και τα ταμεία, κάνοντας τον δικηγόρο υπόχρεο για την καταβολή τους ακόμη και αν δεν πληρώνεται από τον πελάτη του και μάλιστα με πρωτοφανείς ποινές στην αντίθετη περίπτωση.

Κρατήσαμε μια έδρα για τους «καταφρονεμένους» που ασκούν ατομική δικηγορία και τις μικροεταιρείες, αλλά ανοίξαμε τον δρόμο για πολλαπλές εγκαταστάσεις δικηγορικών εταιρειών, αφού σε μια δικηγορική εταιρεία μπορούν να συμμετέχουν δικηγόροι από όλη την Ελλάδα.

Και επιπλέον, αφήσαμε υπό τύπο μνημονίου στην παρ. 16 του σχεδίου Νόμου την δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών και Δικαιοσύνης (λευκή επιταγή) να κάνει ότι θέλει για την δήθεν προσαρμογή. Προφανώς δεν μάθαμε τίποτε από το ΜΝΗΜΟΝΙΟ που η ύπαρξή του υλοποιείται και πραγματοποιείται με Προεδρικά διατάγμστα που ακυρώνουν την Νομοθετική εξουσία της Βουλής.

Δηλαδή χάσαμε τα πάντα και κέρδισε το κράτος να βάζει στην τσέπη του ότι χρειάζεται από εμάς τους δικηγόρους, οι Πρόεδροί μας κέρδισαν την(προσωρινή) βιωσιμότητα των Συλλόγων για να κρατήσουν την εξουσία τους και οι δικηγόροι έρμαια του κάθε πελάτη να πληρώνουν από την τσέπη τους τις προεισπράξεις και τον ΦΠΑ.

Ξέχασε μάλιστα ο πρόεδρός μας στην βιασύνη του να συμφωνήσει με τον Υπουργό ότι έχουμε και ένα Ταμείο Αλληλοβοηθείας που έχει πόρους από τις προεισπράξεις και δεν περιελήφθη στον Νόμο. Θέλω να πιστεύω ότι δεν το ξέχασε σκόπιμα.

Και τώρα περιμένοντας την ψήφιση ενός νόμου που αλλάζει την δικηγορία και εξαφανίζει τον αυτοαπασχολούμενο συνάδελφο, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα τραπεζιτών, ασφαλιστικών εταιρειών και μεγάλων δικηγορικών εταιρειών τι κάνουμε; Τώρα που γίνονται ολομέλειες με τους δικηγόρους όλης της Ελλάδας πλην Αθήνας και Πειραιά και όλοι οι δικηγόροι εκτός Αττικής βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εμείς «επαγρυπνούμε αγωνιστικά»!!!!! Μόνο για τα «μάτια του κόσμου» και εν όψει της κατακραυγής ο Πρόεδρος στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΣΠ της 8/2/2011 πρότεινε να κάνουμε αποχή την Παρασκευή 11/2/2011 για συμμετοχή στο Πανελλαδικό Δικηγορικό Συλλαλητήριο στην Βουλή ενώ απαξίωνε την Ολομέλεια της Λάρισας που το αποφάσισε.

Δεν διακατέχομαι από μία αντίληψη «συντεχνιακής περιχαράκωσης του επαγγέλματος», αλλά αυτής της ποιότητας ο συνδικαλισμός των «μυστικών- παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με Υπουργούς» ερήμην των συναδέλφων δεν βρίσκει σύμφωνους εμένα και την παράταξη που με επέλεξε για υποψήφια πρόεδρο.

Δεν θέλουμε συνδικαλισμό δημόσιων σχέσεων αλλά συνδεδεμένο άρρηκτα με την κατοχύρωση του λειτουργήματός μας ως παραγόντων απονομής της δικαιοσύνης και προστασίας ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Δεν συμφωνούμε με τον προεδροκεντρικό χαρακτήρα των δικηγορικών συλλόγων όπως διαμορφώθηκε και αποτελεί άλλοθι για τον κάθε πρόεδρο.

Θέλουμε συλλογικότητα.

Ανώτατο όργανο να είναι πραγματικά η Γενική Συνέλευση που θα ενημερώνεται για όλα από το ΔΣ και τον Πρόεδρο.

Θέλουμε ενότητα των δικηγόρων γιατί χωρίς αυτήν οι αγώνες είναι μάταιοι.

Σε καλούμε να δυναμώσεις την φωνή μας με την ψήφο σου γιατί έρχονται κι’ άλλα, όπως φορολογικό και προεδρικά διατάγματα για την προσαρμογή στον Νόμο των κλειστών επαγγελμάτων από τα οποία κινδυνεύει και η υποχρεωτική παράστασή μας στα συμβόλαια, η ρύθμιση του τρόπου διαφήμισης, το νέο ασφαλιστικό και σε όλα αυτά δεν πρέπει να είμαστε οι δικηγόροι του Πειραιά θεατές αλλά πρωταγωνιστές.

Με εκτίμηση,

ΝΤΙΝΑ ΓΟΥΡΓΑΡΕΑ - Υπ. Πρόεδρος

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top