Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ο Σύλλογος Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά για τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων

logodsp

 

Δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου του Δ.Σ. του Συλλόγου Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά σχετικά με την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά (οι επισημάνσεις με μπλε bold χαρακτήρες είναι δικές μας)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά εκφράζει τον έντονο προβληματισμό του σχετικά με την απόφαση μετεγκατάστασης των Δικαστηρίων και λοιπών Υπηρεσιών του Πειραιά σε ήδη υπάρχον κτίριο επί της Λεωφόρου Θηβών αρ.196-198.

Η μεταστέγαση των δικαστικών και λοιπών δημόσιων υπηρεσιών του Πειραιά σε ένα κτίριο που θα καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, ασφαλείας και υγιεινής και θα εξοικονομεί οικονομικούς πόρους για την εξασφάλιση περαιτέρω υλικοτεχνικών υποδομών θεωρείται αναμφισβήτητα επιβεβλημμένη και είναι ένα αίτημα πολλών ετών των δικηγόρων Πειραιά. Επιπλέον, η συγκέντρωση όλων των υπηρεσιών σε ένα κτίριο διευκολύνει αναντίρρητα τη δουλειά του δικηγόρου και δη των νέων και ασκουμένων δικηγόρων, που καλούνται καθημερινά να διεκπεραιώσουν πλήθος υποθέσεων εκτός γραφείου.

Ωστόσο, η ανακοίνωση της επιλογής του συγκεκριμένου κτιρίου επί της Λεωφόρου Θηβών αρ. 196-198 για την υλοποίηση της εν λόγω μετεγκατάστασης δημιουργεί σειρά ερωτημάτων και ανησυχιών:

Α) Το επιλεγέν κτίριο βρίσκεται εκτός των ορίων του Δήμου Πειραιά, εντός των ορίων του Δήμου Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Δύσκολα μπορεί να .....

εννοηθεί Δικαστήρια του Πειραιά να εδρεύουν σε άλλο δήμο και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Επιπλεόν, δεδομένης και της αναπόφευκτης μετεγκατάστασης του Ναυτοδικείου Πειραιά, οδηγούμαστε στην παράλογη πραγματικότητα της ύπαρξης Ναυτοδικείου μακριά από το λιμάνι του Πειραιά και τις λοιπές σχετικές δημόσιες υπηρεσίες (Υπουργείο Ναυτιλίας, Νηολόγια κλπ).

Β) Η πρόσβαση με μέσα μαζικής μεταφοράς είναι δυσχερής, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επαρκείς λεωφορειακές γραμμές, ενώ απουσιάζει πλήρως τόσο η σύνδεση, όσο και η πρόβλεψη σύνδεσης με μέσα σταθερής τροχιάς. Η αναπόφευκτη χρήση ιδιωτικών μέσων μεταφοράς, το ανεπαρκές δίκτυο δρόμων και η έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης των οχημάτων θα προκαλέσει επιπλέον επιβάρυνση στην ήδη δυσχερή οικονομική κατάσταση των πολιτών, (δικηγόρων, υπαλλήλων, διαδίκων κλπ) αλλά και στις βεβαρημένες περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής.

Γ) Δεν εξασφαλίζεται η εξοικονόμηση πόρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε υλικοτεχνικές υποδομές. Επισημαίνεται ότι τόσο το κτίριο που στεγάζει το Πολιτικό Πρωτοδικείο, το Πολιτικό Εφετείο και την Εισαγγελία, επί της οδού Σκουζέ, όσο και το κτίριο του Ειρηνοδικείου, επί της οδού Νικήτα είναι ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και δεν επιβαρύνουν με την πληρωμή ενοικίων. Επιπλέον, δεδομένου ότι το εν λόγω κτίριο συγκαταλέγεται από το ΤΑΙΠΕΔ στα κτίρια προς πώληση, η ενοικίαση του από το μελλοντικό αγοραστή-ιδιώτη θα απαιτεί εκ νέου μεγάλο μέγεθος κονδυλίων.

Δ) Τα Δικαστήρια, όπως και οι λοιπές Υπηρεσίες στεγάζονται σήμερα στο κέντρο του Πειραιά και σε μικρή απόσταση από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Η απομάκρυνση τους είναι πέραν από βέβαιο ότι θα πλήξει βαρύτατα τον εμπορικό κόσμο και θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ήδη πληττόμενο, λόγω της οικονομικής κρίσης, εμπορικό κέντρο, ειδικά σε μια εποχή που έχουν ξεκινήσει προσπάθειες αναβάθμισής του με την κατασκευή των έργων του ΜΕΤΡΟ, του ΤΡΑΜ, αλλά και την ανάπλαση του λιμανιού.

Γίνεται φανερό ότι τα πρακτικά και όχι μόνο ζητήματα που ανακύπτουν είναι πολλά και ποικίλα και αφορούν όχι μόνο τους δικηγόρους του Πειραιά και άλλων Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και τους δικαστικούς λειτουργούς, τους υπαλλήλους και κάθε απλό πολίτη, δημότη του Πειραιά, ή μη.

Η ανάγκη ενημέρωσης επί όλων των θεμάτων που αφορούν τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων του Πειραιά, καθώς και η συνεργασία με τους λοιπούς φορείς, (Δημοτική Αρχή, Εμπορικό Σύλλογο κλπ), καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα όποια προβλήματα ανακύπτουν και να δοθούν πρακτικές εναλλακτικές λύσεις. Είναι ξεκάθαρα ευθύνη όλων των εμπλεκομένων φορέων της πόλης του Πειραιά να φροντίσουν ώστε τα Δικαστήρια να μην φύγουν από την πόλη του Πειραιά και να βρεθεί κατάλληλο κτίριο εντός των ορίων του Δήμου για να μεταστεγαστούν δημιουργώντας έτσι ευρωπαϊκού επιπέδου δικαστηριακό μέγαρο. Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η σύγκληση Γενικής Συνέλευσης των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, με την πρόσκληση συμμετοχής εκπροσώπων και των λοιπών κοινωνικών φορέων.

Πρόκεται για μια μεγάλη απόφαση που αφορά το μέλλον όλων μας και πρέπει να ληφθεί με γνώμονα τις ανάγκες τόσο των δικηγόρων του Πειραιά, όσο και του υπόλοιπου κοινωνικού συνόλου.

 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Νέων και Ασκουμένων Δικηγόρων Πειραιά

Ο Πρόεδρος                                                                                                              Η Γεν. Γραμματέας

Χρίστος Τσάλλος                                                                                                   Μαρία Προδρομίδου

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top