Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Μετεγκατάσταση των δικαστηρίων του Πειραιά στον Κεράνη: Ο κ. Μανουσάκης μόνος εναντίον όλων!

kata

Τελικά ο κ. Μανουσάκης είναι ο μοναδικός θιαστώτης της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων του Πειραιά στον Κεράνη;

Η απάντηση είναι αβίαστα ναι, αν κρίνουμε από την ανοικτή συζήτηση εκπροσώπων των φορέων του Πειραιά που πραγματοποιήθηκε σήμερα,, 27.8.2013, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά με θέμα τη μετεγκατάσταση των Δικαστηρίων στο κτίριο του Κεράνη στη Θηβών.

Στη συζήτηση αυτή παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Β. Μιχαλολιάκος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Β. Κορκίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Γ. Ζησιμάτος, ο Βουλευτής Α’ Πειραιά και νήσων, κ. Π. Μελάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Δ. Κατσικάρης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Β, Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Μανουσάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.Π κ. Κοτσώνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Νέων Δικηγόρων και Ασκουμένων Πειραιά κ. Χρίστος Τσάλλος, ο Σύμβουλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π., κ. Κ. Γκιουλιστάνης ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών – Εκδοτών Πειραιά, κ. Κ. Γαργαρόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, κ. Δ. Μαθιός, εκπρόσωποι της Ανεξάρτητης Κίνησης για τη μη μεταφορά των δικαστηρίων του Πειραιά καθώς και συνάδελφοι – μέλη του Δ.Σ.Π.  

Τη συζήτηση άνοιξε ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος με ήπιο τόνο , έκανε σαφές ότι είναι αντίθετος με τον κατακερματισμό του Πειραιά. Ακολούθησε τοποθέτηση του Βουλευτή Α' Πειραιά και νήσων κ. Π. Μελά, ο οποίος επεσήμανε ότι όταν ζητήθηκε η άποψη του για τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων, τον Φεβρουάριο του 2012, αφενός δεν γνώριζε ότι υπάρχουν αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, αφετέρου είχε λάβει υπ'  όψη του ότι το εν λόγω κτίριο ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο και ως εκ τούτου θα υπήρχε μεγάλη εξοικονόμηση δαπανών. Το τελευταίο όμως δεν ισχύει γιατί το κτίριο έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε όχι μόνο πουλά, αλλά "ξεπουλά" δημόσια περιουσία. Παρ' όλα αυτά δήλωσε ότι θα συμφωνήσει με ό,τι αποφασισθεί.

 Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π. κ. Μανουσάκης, ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα των δικαστηρίων είναι παλιό και ότι από το 1990 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιαννόπουλος είχε επισκεφθεί τη Ρετσίνα για να χωροθετήσει εκεί τα δικαστήρια. Οτι η ΧΡΩΠΕΙ δεν οικοδομείται και ότι έχει ενημερώσει το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου για όλα τα διαθέσιμα κτίρια. Τα σημερινά δικαστήρια είναι όμως.......

επικίνδυνα και ότι δικαστές, δικηγόροι και πολίτες καθημερινά κινδυνεύουν. Το κτίριο της Θηβών έχει 35.000 τ.μ. και 900 (!!!) θέσεις σταθμευσης (σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα οι θέσεις στάθμευσης είναι μόνο 506!), ότι είναι βιοκλιματικό και  ότι οι αίθουσες του είναι ό,τι πιο συγχρονο υπάρχει.  Τόνισε ότι υπάρχει απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π.(;;;;;) με συντριπτική μάλιστα πλειοψηφία και όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν "κατά" για την μετεγκατάσταση των δικαστηρίων στο κτίριο αυτό, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχουν. Επίσης είπε ότι  από τη στιγμή που θα μεταφερθούν τα δικαστήρια στη Θηβών, θα λυθεί και το θέμα της συγκοινωνίας. Τέλος ανέφερε ότι όταν το θέμα τέθηκε στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και συμφώνησε, είχαν όλοι (οι φορείς) συμφωνήσει και ότι μάλλον δήλωσαν τη συμφωνία τους γιατί δεν πίστευαν ότι η κυβέρνηση Σαμαρά θα έκανε τέτοιο έργο.  

Μετά τον κ. Μανουσάκη τον λόγο πήρε ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων , κ. Κατσικάρης, ο οποίος τόνισε ότι η συζήτηση αυτή άργησε πολύ να γίνει. Οτι υπάρχει διαχρονική αποτυχία σχετικά με το θέμα αυτό, αλλά δεν είναι δυνατόν να λυθεί με τη μέθοδο fast truck. Επεσήμανε ότι ο Πειραιας οδηγείται στην ερήμωση και ότι πρέπει να επανεξεταστεί το ζήτημα γιατί οι 2.000 δικηγόροι Πειραιά δεν υπερέχουν των 500.000 πολιτών  του Πειραιά.

kata Κατόπιν το λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, κ. Κορκίδης, ο οποίος επεσήμανε ότι αρχικό όλοι πίστευαν ότι η μετεγκατάσταση επρόκειτο να γίνει στο εργοστάσιο ΚΕΡΑΝΗ στον Πειραιά και όχι στις καπναποθήκες ΚΕΡΑΝΗ στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη. Ανέφερε ότι υπάρχουν δύο ειδών λύσεις: οι λύσεις ανάγκης και οι λύσεις ευκαιρίας και  ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά επέλεξε τη λύση ευκαιρίας. Τόνισε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά φεύγει από το κτίριο της Αγροτικής και ότι υπάρχουν και άλλα κτίρια (Ράλειος - Δημαρχείο) που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες των δικαστηρίων και ότι δεν είναι ανάγκη να φύγουν τα δικαστήρια από τον Πειραιά, επειδή το ΤΑΙΠΕΔ θέλει να δώσει προίκα Εθεσε δε το ερώτημα γιατί να δημιουργηθεί "υπεραξία" σε μαι απαξιωμένη περιοχή και να την χάσει ο Πειραιάς. Επίσης ανέφερε ότι όλα αυτά του θυμίζουν τη λογική της τρόικας, ότι το Επιμελητήριο αντιτίθεται στην ερημοποίηση της πόλης και προσπαθεί να φέρει τα ΤΕΙ στον Πειραιά και ότι ο Υπουργός δεν είχε καταλάβει ότι τα δικαστήρια θα μεταφερθούν εκτός της πόλης του Πειραιά.

Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Μιχαλολιάκος, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να αποφευχθεί το ρήγμα, ότι την πολιτική ευθύνη τη φέρει η κυβέρνηση και ότι ο πρωθυπουργός, όταν δήλωσε τη συμφωνία του δεν είχε εικόνα. Σημείωσε ότι τα δικαστήρια είναι η βιτρίνα της δικαιοσύνης και ότι τα σημερινά δικαστήρια προσβάλλουν  δικαστές, δικηγόρους και πολίτες, αλλά είναι βέβαιο ότι ο Πειραιάς διαθέτει κατάλληλα κτίρια για τη στέγασή τους και δεν είναι ανάγκη να απομακυρνθούν. Επίσης ανέφερε ότι όταν ενημερώθηκε ότι ο πρωθυπουργός συμφωνούσε άρχισε τα τηλέφωνα στους εκπροσώπους των φορέων και πρώτα - πρώτα στον Σ. Μανουσάκη. Τόνισε ότι ο περαϊκός λαός διαφωνεί με την απομάκρυνση των δικαστηρίων του Πειραιά και ότι και άλλοι χώροι προσφέρονται και τελείωσε λέγοντας ότι  το θέμα της μεταφοράς των δικαστηρίων στου Κεράνη έχει παγώσει,

 Εν συνεχεία το λόγο έλαβε η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Ανεμοδούρα, η οποία επίσης τοποθετήθηκε κατά της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων του Πειραιά εκτός της πόλης του Πειραιά. Μετά την κ. Ανεμοδούρα τοποθετήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πειραιά κ. Μαθιός ο οποίος ανέφερε ότι το θέμα έχει τελειώσει και ότι από τον Σεπτέμβριο ξεκινά η μετεγκατάσταση των δικαστηρίων και ότι ο ίδιος, ο οποίος έχει γραφεία στην περιοχή, θεωρεί πολύ καλή την επιλογή του χώρου.

Μετά την τοποθέτηση αυτή το λόγο έλαβε ο συνάδελφος - μέλος του Δ.Σ.Π. κ. Καραπαναγιώτης, ο οποίος ενημέρωσε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων Πειραιά είναι αντίθετη με τη μετεγκατάσταση των δικαστηρίων και ότι συγκεντρώνονται υπογραφές για το θέμα αυτό. Τόνισε ότι δεν είναι αναγκαία η συγκέντρωση όλων των δικαστηρίων στο ίδιο κτίριο και ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα από την έλλειψη συγκοινωνιακών μέσων. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει συγκοινωνιακή μελέτη, ότι οι θέσεις στάθμευσης του εν λόγω κτιρίου είναι 500 και όχι 900, όπως ανέφερε ο κ. Μανουσάκης και ότι μέχρι τώρα τρία υπουργεία αρνήθηκαν την εγκατάστασή τους στο κτίριο αυτό.

Μετά τον κ. Καραπαναγιώτη το λόγο έλαβε μέλος της Ανεξάρτητης Κίνησης για τη μη μεταφορά των δικαστηρίων, ο οποίος ανέφερε ότι η μεταφορά των δικαστηρίων σημαίνει ερημοποίηση, ότι θα κλείσουν τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις (μεταξύ των οποίων και πάρκινγκ) και ότι είναι δυνατόν να βρεθούν κατάλληλα κτίριρα στον Πειραιά. Επίσης ανέφερε ότι δεν είναι δυνατόν να έρχεται το ΜΕΤΡΟ και το ΤΡΑΜ στην πόλη και τα δικαστήρια να απομακρύνονται και ότι παγκοσμίως πρώτα φτιάχνονται οι συγκοινωνίες και μετά γίνονται οι χωροθετήσεις.

Ακολούθως μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοχαρτοπωλών, κ. Γαργαρόπουλος ο οποίοςτάχθηκε κατά της μετεγκατάστασης των δικαστηρίων στον Κεράνη και τόνισε ότι η ερήμωση του κέντρου του Πειραιά δεν βοηθά κανέναν και βεβαίως ούτε  τους δικηγόρους. Τη συζήτηση έκλεισε ο κ. Μιχαλολιάκος επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα έχει παγώσει και ότι όλοι, πλην του κ. Μανουσάκη, ομοφωνούν ότι δεν πρέπει να μεταφερθούν τα δικαστήρια εκτός της πόλης του Πειραιά.

 Βεβαίως μας έκανε εντύπωση το γεγονός ότι στη συζήτηση αυτή δεν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης " Λιμάνι της Αγωνίας", ούτε βουλευτές της Αριστεράς και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό και μάλιστα έχουν καταθέσει ερώτηση  στη βουλή σχετικά με τη μεταστέγαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στο κτίριο αυτό. Κυρώς όμως μας έκανε εντύπωση η στάση του κ. Μανουσάκη, όχι μόνον διότι επικαλείτο απόφαση του Δ.Σ. για το θέμα αυτό, η οποία όμως δεν υπαρχει ( το θέμα της μετεγκατάστασης στον Κεράνη δεν τέθηκε ξανά στο Δ,.Σ. μετά τη συνεδρίαση της 17ης Ιουλίου του 2012, κατά την οποία η μόνη απόφαση που λήφθηκε ήταν ο σχηματισμός φακέλου προκειμένου να επανεξεταστεί το ζήτημα - και αν κάνουμε λάθος, παρακαλούμε, διορθώστε μας) , αλλά κυρίως γιατί ενώ εμφανώς δεν μπορούσε να αντικρούσει τα λογικά επιχείρηματα των υπολοίπων, παρέμεινε σταθερός και αμετακίνητος στη θέση του υπερ της μετεγκαταστάσης των δικαστηρίων στο κτίριο ΚΕΡΑΝΗ.

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top