Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ενημέρωση για τα Δικαστήρια Πειραιά

skoyze                                                                                                                                        Πειραιάς, 2.7.2014

                                           

                                                    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΘΕΜΑ: Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Χ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

Σήμερα, 2 Ιουλίου 2014, έλαβε χώρα συνάντηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μεταξύ του Υπουργού κ. Χ. Αθανασίου, του Γ. Γραμματέα κ. Νικολάου Κανελλόπουλου, του προέδρου της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ κ. Β. Χανδακά και φορέων του Πειραιά, η οποία διήρκεσε τρεις ώρες.

Από την πλευρά εκπροσώπων της πόλης του Πειραιά παρόντες ήταν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης κ. Γ. Γαβρίλης, ο νέας Δήμαρχος κ. Γ. Μώραλης, από το ΕΒΕΠ ο κ. Μανεσιώτης, από τον ΕΣΠ και την ΕΣΕΕ ο κ. Π. Πολιτάκης, η κ. Βερικοκάκη, αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΤΙΡΙΟΥ του ΔΣΠ με τον Πρόεδρο κ. Γ. Σταματογιάννη και τους επικεφαλής των παρατάξεων (κ. κ. Ι. Καρδαρά, Π. Πετρόπουλο, Η. Κλάππα, Μ. Φλωροπούλου, Μ. Μπιλίρη, Χ. Περιβολάρη και Ν. Λιαπάκη).

Η θέση του Υπουργού ήταν η ακόλουθη:

(α) Το Υπουργείο Δικαιοσύνης ήδη καταβάλλει ενοίκιο 2.652.000 ΕΥΡΩ ετησίως για το ΚΤΙΡΙΟ ΚΕΡΑΝΗ, το οποίο δεν χρησιμοποιείται.

(β) Από μελέτη της ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ το κόστος μετασκευής της πρώην Ραλλείου σε Μέγαρο Δικαστικών Υπηρεσιών......

ανέρχεται στο ποσό των 24.000.000 ΕΥΡΩ, ποσό το οποίο δεν διαθέτει το ΤΑΧΔΙΚ που σήμερα είναι προσανατολισμένο σε κατασκευή φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ τα υπόλοιπα αποθέματά του είναι δεσμευμένα σε ομόλογα του Δημοσίου.

(γ) Ο χρόνος μετασκευής της πρώην Ραλλείου υπολογίζεται σε 2,5 έως 3 χρόνια, κατά την διάρκεια των οποίων χρόνων η απονομή της Δικαιοσύνης θα γίνεται σε κτίρια ανεπαρκή και επικίνδυνα για την υγεία των Δικαστικών Υπαλλήλων και Δικηγόρων λόγω αμιάντου και της έλλειψης εξόδου κινδύνου του κτιρίου της Σκουζέ.

(δ) Για όλους τους παραπάνω λόγους ο Υπουργός, συνεπικουρούμενος από τον Γ. Γραμματέα Ν. Κανελλόπουλο, ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΤΗ ΜΕΤΑΣΤΕΓΑΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΓΙΑ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥ ΚΕΡΑΝΗ ΚΑΙ ΜΕ ΝΟΜΙΚΑ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΟ!!!!! ΜΝΗΜΟΝΙΟ!!!!! ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΡΑΛΛΕΙΟ ΕΦΟΣΟΝ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΘΕΙ.

- ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΟ ΠΕΡΙΤΤΕΥΕΙ

(ε) ΟΤΙ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΟΥΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΩΣ ΤΗΝ 16Η/9/2014.

Από την πλευρά των εκπροσώπων της πόλης, ο κ. Γ. Μώραλης απέρριψε την υπουργική πρόταση ζητώντας προθεσμία 3 έως 4 μηνών το αργότερο προκειμένου να υποβάλλει ολοκληρωμένα τις προτάσεις του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ και ιδιοκτήτου της Ραλλείου για την χρηματοδότηση του έργου.

Ο κ. Υπουργός δεν συμφώνησε με την πρόταση του κ. Γ. Μώραλη και ζήτησε, με τη μορφή τελεσιγράφου, οι προτεινόμενες λύσεις του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ σε συνδυασμό με εκείνες της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ να του υποβληθούν εντός 10 – 15 ημερών το αργότερο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γ. Γαβρίλης σημείωσε ότι δεν εξυπηρετείται η λειτουργία και η οικονομική ζωή της πόλης με τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων στου Ρέντη. Ότι ο Πειραιάς με την έλευση του ΜΕΤΡΟ και του ΤΡΑΜ γίνεται προσβάσιμος από τους πολίτες σε αντίθεση με την οδό Θηβών, η οποία δεν είναι δυνατόν να σηκώσει περισσότερο βάρος. Τέλος σημείωσε ότι ο Πειραιάς είναι πρωταθλητής στην ανεργία και στα λουκέτα των καταστημάτων, ότι η μεταποίηση έχει τελειώσει, ενώ και η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι νεκρή.

Ο κ. Μανεσιώτης από το ΕΒΕΠ σημείωσε ότι η πόλη δεν επιδέχεται μεγαλύτερο μαρασμό από αυτόν που της έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα.

Ο κ. Π. Πολιτάκης από τον ΕΣΠ και την ΕΣΕΕ συμπλήρωσε ότι οι πολίτες των νησιών θα βρεθούν σε δύσκολη θέση να διανυκτερεύουν την προτεραία της ορισμένης δικασίμου και ότι θα απαιτείται η χρησιμοποίηση δύο συγκοινωνιακών μέσων, τουλάχιστον, εντός του Πειραιά για να υπάρξει πρόσβαση στου ΚΕΡΑΝΗ.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΠ κ. Γ. Σταματογιάννης είπε ότι η βούληση της κοινωνίας του Πειραιά είναι να παραμείνουν τα Δικαστήρια στην πόλη του Πειραιά και ειδικότερα να στεγαστούν στην πρώην Ράλλειο.

Οι υπόλοιποι συνάδελφοι Δικηγόροι της ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΤΙΡΙΟΥ τοποθετηθήκαμε στην ίδια κατεύθυνση με τους εκπροσώπους της Πόλης και ήμασταν ιδιαίτερα καυστικοί για την σημερινή υποκριτική ευαισθησία της Πολιτείας για τον «καρκινογόνο αμίαντο» και την έλλειψη εξόδου κινδύνου ενώ τα Δικαστήρια στη Σκουζέ χρονολογούνται από το 1987 δηλαδή εδώ και 27 χρόνια!!!

Τέλος σημειώσαμε ο καθένας και η κάθε μία με το δικό του τρόπο ότι:

(α) Δεν κοστολογείται ο μαρασμός μιας ολόκληρης πόλης με τα απαιτούμενα 24 εκατομμύρια ΕΥΡΩ για την ολοκλήρωση της πρώην ΡΑΛΛΕΙΟΥ

(β) Ότι ο Πειραιάς υφίσταται μια ολοκληρωτική επίθεση από την Κυβέρνηση ειδικά αν συνδυασθεί η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ με την μεταστέγαση των Δικαστηρίων εκτός της πόλης.

(γ) Ότι είναι ντροπή για νομικούς η αναφορά του ΥΠΟΥΡΓΟΥ και κυρίως του Γ.Γ. Ν. Κανελλόπουλου σε δήθεν δεσμευτικά ΜΝΗΜΟΝΙΑ!!!, που παράγουν έννομα αποτελέσματα, πολλώ μάλλον, όταν (όπως προκύπτει από όλες τις τοποθετήσεις) δεν υπάρχει κανείς αντισυμβαλλόμενος να τα υπογράψει.

(δ) Ότι η προηγούμενη Διοίκηση δημιούργησε την ψευδή πεποίθηση στον Υπουργό ότι υπήρχε ομοφωνία στο Δ.Σ. του ΔΣΠ για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων στου ΡΕΝΤΗ, ενώ το σώμα των Δικηγόρων ήταν κατηγορηματικά αντίθετο (Γ.Σ. 3/10/2013).

(ε) Ότι η σημερινή πλειοψηφία του Δ.Σ. είναι αντίθετη σε εκ προοιμίου και ερήμην των συναδέλφων ευχαριστήρια ή συγχαρητήρια και σε κανόνες καλής συμπεριφοράς σε Υπουργούς.

(στ΄) Επισημάναμε ότι ολόκληρη η πόλη συμπεριλαμβανομένου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά θα βρεθεί επί ποδός προκειμένου να αντισταθεί και να ανατρέψει την κυβερνητική απόφαση και τον περαιτέρω μαρασμό της Πόλης.

(ζ) Επισημάναμε στον Υπουργό ότι μετά από μηνυτήρια αναφορά των Ε. Τσουρούλη, Ι.Καρδαρά, και Ι. Βρέλλου στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων, μέσω ΤΑΙΠΕΔ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και του ΚΕΡΑΝΗ, έχει ήδη επιληφθεί η Εισαγγελέας Διαφθοράς κα Αγγελική Τριανταφύλλου.

(η) Τέλος, προτείναμε λύσεις μίσθωσης, μετά από μειοδοτικό διαγωνισμό από το Ελληνικό Δημόσιο, κτιρίων εντός του κέντρου του Πειραιά για την στέγαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου Πειραιά για το χρονικό διάστημα των τριών ετών που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωση των εργασιών της πρώην Ραλλείου με το δεδομένο ότι τα αιτούμενα μισθώματα λόγω της υπερπροσφοράς είναι πολύ χαμηλά.

Ύστερα από αίτημα των επικεφαλής τριών παρατάξεων που ήσαν από την συνέλευση της 3ης Οκτωβρίου 2013 κατά της μεταστέγασης των Δικαστικών Υπηρεσιών Πειραιά στο Ρέντη ο Πρόεδρος του ΔΣΠ συγκαλεί συμβούλιο για την Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014 και ώρα 03.00 μ.μ. με σκοπό την λήψη των πρώτων μέτρων αντίστασης στη σχεδιαζόμενη μετεγκατάσταση.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΡΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. ΔΣΠ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top