Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

400 κενά γραφεία ζητούν ενοικιαστές

enoikiazetai1

Σήμερα, ημέρα Τετάρτη, 2.7.2014, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου, σε συνάντησή του με φορείς της πόλης και το Προεδρείο του Δ.Σ.Π. ανακοίνωσε (εμμέσως απ' ότι αντλαμβανόμαστε πλην σαφώς)  την απόφασή του για άμεση (δηλαδή εντός του Ιουλίου ή Αυγούστου) μετεγκατάσταση  των δικαστηρίων του Πειραιά στο αμαρτωλό κτήριο της Λ. Θηβών.

Εμείς δεν θα σχολιάσουμε τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί η εν λόγω απόφαση , καθώς υπάρχουν πιο αρμόδιοι  γι' αυτό . Θα θέσουμε μόνο δύο απλά ερωτήματα στον κ. Υπουργό και πολύ θα θέλαμε να ακούσουμε τις απαντήσεις του:

Πρώτον: Ποιές πιστεύει ότι  θα είναι οι συνέπειες για την πόλη του Πειραιά από τη μεταφορά των δικαστηρίων  εκτός των ορίων της πόλης;.

Δεύτερον: Εχουν γίνει μελέτες  για το θέμα αυτό και αν ναι, ποιά τα πορίσματά τους;

Διευκρινίζουμε μάλιστα ότι δεν αναφερόμαστε στο συγκοινωνιακό πρόβλημα, το οποίο είναι δεδομένο και γνωστό, ούτε στην ταλαιπωρία που, αν μεταφερθούν  τα δικαστήρια, θα υφίστανται στο εξής (εκτός από τους δικηγόρους) και οι πολίτες του Πειραιά . Αναφερόμαστε στις οικονομικές συνέπειες για την πόλη, οι οποίες, σύμφωνα με την κοινή λογική,  μόνο αμελητέες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν.

Και για να γίνουμε πιο σαφείς: Όταν μιλάμε για οικονομικές συνέπειες  δεν αναφερόμαστε στη ζημία που θα υποστούν οι πέντε καφετέριες, τα τέσσερα πάρκινγκ και τα δύο βιβλιοπωλεία των οικοδομικών τετραγώνων πέριξ της Σκουζέ,  όπως μερικοί "πονηροί" υποστηρίζουν. Αναφερόμαστε κυρίως στην ερήμωση που θα υποστεί η περιοχή γύρω από τα δικαστηρία,  στην αναμενόμενη μείωση της ήδη........

ισχνής εμπορικής κίνησης της περιοχής μεταξύ της Ακτής Μιαούλη και των οδών Βασ. Γεωργιου - Ηρώων Πολυτεχνείου και Σκουζέ και  κυρίως στην αναμενόμενη σοβαρή πτώση της αξίας των ακινήτων όχι μόνο της προαναφερθείσας περιοχής, αλλά και ολόκληρου του κέντρου του Πειραιά.

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή: Στο μητρώο του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά είναι εγγεγραμμένοι 1991 δικηγόροι. Αν υποθέσουμε λοιπόν ότι από αυτούς οι 1.000 έχουν  επαγγελματική εγκατάστασή  στο κέντρο του  Πειραιά και ότι από αυτούς  τουλάχιστον 500 νοικιάζουν γραφείο, τίθεται το ερώτημα πόσοι  θα διατηρήσουν το γραφείο  τους στο κέντρο του Πειραιά , αν  τα δικαστήρια μεταφερθούν στη Λ. Θηβών. Η απάντηση είναι μάλλον δεδομένη, αν υπολογίσουμε τα υψηλά ενοίκια του κέντρου και την ανάγκη περιστολής των δαπανών άσκησης του επαγγέλματός μας λόγω της συνεχούς φορολογικής πίεσης που υφιστάμεθα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τι σημαίνει όμως η απομάκρυνση, αν όχι 500, αλλά - ας πούμε - 400 επαγγελματιών από το κέντρο του Πειραιά ; 'Οτι θα υπάρξει σοβαρή πτώση της αξίας των ακινήτων (ας μην ξεχνάμε ότι η τρέχουσα εμπορική αξία ενός επαγγελματικού ακινήτου ορίζεται ως η προεξόφληση των αποδόσεων του κατά τη διάρκεια της ζωής του) και  αισθητή μείωση της εμπορικής κίνησης των καταστημάτων του κέντρου. Η μείωση όμως της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες και μάλιστα σε φάση ύφεσης έχει πολλαπλάσια μειωτική επίδραση στην οικονομία, καθώς συνεπάγεται τη μείωση εισοδημάτων, την αύξηση της ανεργίας και επανατροφοδότηση της ύφεσης με περαιτέρω μείωση της ζήτησης αγαθών και υπηρεσιών, μείωση εισοδημάτων, αύξηση της ανεργίας  κ.ο.κ.

Εν ολίγοις, η μεταφορά των δικαστηρίων εκτός των ορίων της πόλης του Πειραιά, εκτός όλων των άλλων,  συνιστά ένα σοβαρό πλήγμα στην ήδη βαριά τραυματισμένη οικονομική ζωή της πόλης (για του λόγου μας το ασφαλές, μια βόλτα στην οδό Κολοκοτρώνη αρκεί) με ανάλογα αποτελέσματα στα έσοδα του Δήμου και τα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου.

Όλα αυτά τα έχει υπολογίσει ο κ. Αθανασίου; Σίγουρα όχι......Άλλωστε οι υπουργοί (όπως και οι πρόεδροι) φεύγουν.....τα προβλήματα όμως μένουν και όπως πάντα πρέπει να τα αντιμετωπίσουν αυτοί που τα επωμίζονται!

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top