Menu
RSS

Δ.Σ. Μυτιλήνης: Αποχή έως την 1η Οκτωβρίου 2010, συμπαράταξη με τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών συλλόγων και αξίωση από τη συνδικαλιστική ηγεσία του σώματος να συγκληθεί άμεσα Ολομέλεια

13952 Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ"

Οι δικηγόροι της Λέσβου αποφάσισαν

Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση του Συλλόγου, όπου ξεπέρασε κάθε προσδοκία σε συμμετοχή με 95 δικηγόρους να δίνουν το παρών, συζητήθηκαν διεξοδικά τα προβλήματα που τους αφορούν και κατά πλειοψηφία (57 ψήφοι) ελήφθη η απόφαση για αποχή των δικηγόρων της Λέσβου από παραστάσεις στις............

συνεδριάσεις των διοικητικών, πολιτικών και ποινικών Δικαστηρίων, στον Ανακριτή, στις προανακρίσεις και ενώπιον συμβολαιογράφων από σήμερα έως την 1η Οκτωβρίου.

Οι 36 δικηγόροι που μειοψήφησαν, υποστήριξαν ότι ναι μεν πρέπει να κηρυχθείαποχή, όχι όμως αμέσως, αλλά δύο μέρες πριν από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας των Προέδρων και στη συνέχεια να συνταχθούν με τις αποφάσεις της.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης Νίκος Βλουτέλλης, τα μέλη εμφανίστηκαν στη συνεδρίαση έντονα προβληματισμένα για το μέλλον του επαγγέλματος, αφού συνειδητοποιούν μέρα με τη μέρα ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, τους οδηγούν σε οικονομική εξαθλίωση και ασφυξία.

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΕ Α.Ε.

«Η κυβέρνηση προωθεί τη δημιουργία μεγάλων ανωνύμων εταιρειών, οι οποίες θα κυριαρχούν στο δικηγορικό κλάδο και θα απασχολούν με μισθούς πείνας της τάξης των 580 ευρώ, νέους επιστήμονες, οι οποίοι χτυπημένοι από τη λαίλαπα της ανεργίας θα αναγκασθούν να υποκύψουν σ αυτή την εκμετάλλευση. Στην πραγματικότητα, οι νομικές υπηρεσίες που σήμερα υπάρχουν σε αφθονία και μάλιστα σε προσιτές τιμές για τους απλούς πολίτες, θα συγκεντρωθούν στα χέρια 5-6 μεγαλοδικηγόρων της Αθήνας, ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών. Θα περιέλθουμε αργά και σταθερά σε μια κατάσταση ολιγοπωλίου που μοιραία θα ανεβάσει στα ύψη αμοιβές των δικηγορικών υπηρεσιών.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΦΠΑ

Ήδη σήμερα με τις αυξήσεις του ΦΠΑ, οι δικηγορικές υπηρεσίες έγιναν απαγορευτικές και είδος πολυτελείας για τους απλούς πολίτες, οι οποίοι πολλές φορές προτιμούν να αφήνουν στο περιθώριο τις υποθέσεις τους λόγω οικονομικής δυσχέρειας. Υπάρχουν συνάδελφοι δικηγόροι στη Λέσβο, που έχουν μια παράσταση το μήνα και δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Φοβάμαι ότι σύντομα θα αρχίσουν να μπαίνουν λουκέτα στα δικηγορικά γραφεία και άνθρωποι που αγωνίστηκαν για πολλά χρόνια στο επάγγελμα, θα μείνουν χωρίς δουλειά».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην ανακοίνωσή του, με αφορμή την κινητοποίηση, ο Δικηγορικός Σύλλογος διατρανώνει:

« - Την αγωνιστική ετοιμότητα των μελών του Συλλόγου να υπερασπιστούν με κινητοποιήσεις τις διαχρονικές αξίες του δικηγορικού λειτουργήματος, όπως αυτές διατυπώνονται στις διατάξεις της νομοθεσίας, οι οποίες έχουν ταχθεί χάριν του πολίτη που προσφεύγει στη Δικαιοσύνη και τις οποίες επιχειρεί να καταργήσει η κυβέρνηση στα πλαίσια του Μνημονίου και στο όνομα του θρυλούμενου «ανοίγματος» των δήθεν κλειστών επαγγελμάτων, που θα οδηγήσει στη δικηγορία των ολίγων και των ισχυρών, εις βάρος του συνόλου του λαού μας.

- Την αξίωση από τη συνδικαλιστική ηγεσία του σώματος, Ολομέλεια Προέδρων και Συντονιστική Επιτροπή, να συνέλθει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπίσει την κατάσταση και να συντονίσει τον αγώνα σε πνεύμα ενωτικό και αγωνιστικό.

- Τη συμπαράταξή της με τις πρωτοβουλίες των περιφερειακών συλλόγων, όπως αυτή που έλαβε χώρα την 21-08-2010 στη Σύρο και την συνυπογραφή του κειμένου της προκήρυξης ενάντια στα μέτρα που προβλέπονται στο μνημόνιο για το δικηγορικό λειτούργημα.

- Την έντονη διαμαρτυρία για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στη Μυτιλήνη που φτάνουν σε ακραίες καταστάσεις με την έλλειψη Εφετείου, πολλά κενά στις θέσεις γραμματέων του Πρωτοδικείου και την ύπαρξη δύο μόνο Ειρηνοδικών, που καλύπτουν 5 περιφερειακά Ειρηνοδικεία και το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας».

ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ

 

Ήδη, ανάλογες αποφάσεις μ αυτή του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, έλαβαν και άλλοι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας, ενώ τέλος του μήνα αναμένεται η απόφαση της Ολομέλειας των Προέδρων.

ΘΥΜΑ ΚΟΡΟΪΔΙΑΣ

Αναφορικά με το Εφετείο Βορείου Αιγαίου, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, δεν υπάρχει καμία θετική εξέλιξη.

«Επανειλημμένα έχουμε τονίσει ότι ο τόπος μας έχει πέσει θύμα μεγάλης κοροϊδίας από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Κάποιοι πριν λίγους μήνες θριαμβολογούσαν και ανακοίνωναν την έναρξη της λειτουργίας του Εφετείου στις 16 Σεπτεμβρίου. Σήμερα όχι μόνο Εφετείο δεν λειτουργεί, αλλά ακόμη και τα Ειρηνοδικεία λειτουργούν με δυσκολία λόγω έλλειψης δικαστών».

Μαρία Χατζηγεωργίου

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top