Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Η Συνεδρίαστη της 10ης Ιουνίου 2014 του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π ή "μοιραίοι και άβουλοι αντάμα..."

1506740 499416416834775 1472699140 n

 
Δεν έχουμε παρακολουθήσει συνεδριάσεις Δ.Σ. άλλων δικηγορικών συλλόγων, πλην όμως θεωρούμε εξαιρετικά δύσκολο δεκαοκτώ άνθρωποι (έλειπε ο σύμβουλος  κ. Λιαπάκης) να συζητούν πάνω από τεσσερισήμισι ώρες χωρίς να τεθεί σε ψηφοφορία έστω και μία συγκεκριμένη πρόταση και χωρίς να ληφθεί έστω και μία απόφαση για τα θέματα που ταλανίζουν τον κλάδο. Κι όμως!!! Αυτό  το κατόρθωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, το οποίο στις 10 Ιουνίου 2014 συνεδρίασε από τις 9:00 το βράδυ  έως τις 1:45 της επομένης (!!), αφιερώνοντας από το χρόνο αυτό μόλις  25 λεπτά για  να συζητήσει τα ασφαλιστικα και φορολογικά θέματα που μας απασχολούν, χωρίς μάλιστα να καταλήξει η συζήτηση αυτή έστω και σε μία απλή ανακοίνωση διαμαρτυρίας.
 
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Οπως τουλάχιστον εμείς γνωρίζουμε - και αν κάνουμε λάθος, παρακαλούμε διορθώστε μας - ο Σύλλογος μας δεν έχει μέχρι σήμερα διαμορφώσει θέσεις για το ΚΕΑΟ και τις  τροποποιήσεις της φορολογίας μας από τους νόμους 4110/2013 και 4172/2013, με τους οποίους καλούμεθα  να πληρώσουμε για πρώτη φορά φόρο με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ μαζί με  τέλος επιτηδεύματος και 55% προκαταβολή φόρου για το ......επόμενο έτος! Ετσι, ενώ πολλοί από εμάς (ή μήπως οι περισσότεροι;) κινδυνεύουμε από το Κ.Ε.Α.Ο λόγω αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών μας εισφορών και βρισκόμαστε μπροστά  στον επιπρόσθετο βραχνά της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, ο σύλλογος μας φαίνεται ότι.....αγνοεί τα εν λόγω ζητήματα και περί άλλα τυρβάζει. 
 
Ενόψει αυτής της κατάστασης,  μόλις πληροφορηθήκαμε ότι οι σύμβουλοι κ. Ιωάννης Καρδαράς, κ.  Ιωάννης Βρέλλος και κ.  Κωνσταντίνα Γουργαρέα, ζήτησαν να περιληφθούν στην ημερησία διάταξη της συνεδρίασης της 10ης Ιουνίου το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όχι μόνο χαρήκαμε, αλλά και σπεύσαμε να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση. Κι εδώ - δυστυχώς - τελειώνει η χαρά και αρχίζουν για άλλη μία φορά οι απογοητεύσεις:
 
Απογοήτευση 1η: Εκτός από το φορολογικό και ασφαλιστικό, οι παραπάνω σύμβουλοι ζήτησαν να τεθούν προς συζήτηση στην ίδια συνεδρίαση και τα ακόλουθα θέματα: 
 
          1  Δικαστικό μέγαρο Πειραιά και αναγκαιότητα στέγασης Υπηρεσιών στην πρώην Ράλλειο ιδιοκτησίας του Δήμου Πειραιά. Ανάληψη πρωτοβουλιών του Δ.Σ., μετά την εκλογή νέων δημοτικών αρχών της πόλης και της Περιφέρειας. Υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πειραιά και ΔΣΠ. 
 
        2. Θέματα προσωπικού - Μετακινήσεις και πρόσληψη προσωπικού για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Δ.Σ.Π.
 
         3. Συγκρότηση Υπηρεσίας του Δ.Σ.Π. ενόψει των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται.
 
         4. Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. που προβλέπεται από το Νόμο.
 
         Έτσι, αφού περιόρισαν μόνοι τους το χρόνο συζήτησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό,  ήρθε  ο κ.  Σταματογιάννης και έθεσε με τη σειρά του στην ημερήσια διάταξη  άλλα........11 θέματα (!!!), μεταξύ των οποίων τα επίσης σοβαρά για το "Σχέδιο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας" και το καθεστώς εμμίσθων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και διαμορφώθηκαν όλες οι αναγκαίες συνθήκες, ώστε  οι μόνες αποφάσεις που θα μπορούσαν να ληφθούν να είναι η ενίσχυση της ποδοσφαιρικής ομάδας και οι προαγωγές  (όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης εδώ), όπως και πράγματι έγινε.
 
 Απογοήτευση 2η:  Το Δ.Σ. φάνηκε ότι δεν μπορεί (ή μήπως δεν θέλει;) να διακρίνει ανάμεσα στα διαχειριστικά ζητήματα που αναγκαστικά απασχολούν έναν δικηγορικό σύλλογο  και στα ουσιαστικά και ζωτικά ζητήματα του κλάδου, από τα οποία κρίνεται η επαγγελματική επιβίωση των μελών του. Και για να μην χαρακτηρισθούμε υπερβολικοί ή άδικοι, αναφέρουμε  ενδεικτικά ότι εκτός από την πολύωρη και αναλυτική ενημέρωση του Προέδρου για  πολλά και διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η συμμετοχή της ομάδας ποδοσφαίρου στο πρωτάθλημα, οι θυρίδες, στις οποίες φυλάσσονται ένσημα του Τ.Υ,  οι κωδικοί 605 και 665 για την παρακράτηση φόρου κ.α., οι κ.κ. σύμβουλοι  ασχολήθηκαν από τις 00:35 έως τις 1:12 με τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δ.Σ.Π. και τη μετακίνηση ενός συγκεκριμένου υπαλλήλου και από τις 1:13 έως τις 1:35 με το ασφαλιστικό και φορολογικό!! 
 
Απογοήτευση 3η: Οι κ.κ. σύμβουλοι εξέλαβαν ότι το πρόβλημα με το ασφαλιστικό είναι ότι δεν εκπίπτουν οι εισφορές που καταβλήθηκαν μετά τις 31.3 και όλες οι τοποθετήσεις που έγιναν ήταν γύρω από  το θέμα αυτό. Μόνο ο κ. Βρέλλος - κι οφείλουμε να το αναφέρουμε - προσπάθησε να θέσει το θέμα της αδυναμίας πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών από πολλούς συναδέλφους, πλην όμως φάνηκε ότι αυτή η διάσταση του προβλήματος δεν....ενδιαφέρει!!
 
 Απογοήτευση 4η: Οσον αφορά το φορολογικό, ο Πρόεδρος, κ. Σταματογιάννης ξεκαθάρισε ότι είναι θέμα για το οποίο έχει επιληφθεί (;;;) η Ολομέλεια και ότι το μόνο που μπορεί να κάνει ο Δ.Σ.Π. είναι να .....εφοδιάσει με υποδείγματα προσφυγών τα μέλη του.Οφείλουμε πάλι να αναφέρουμε ότι ο κ. Βρέλλος προσπάθησε να θέσει το θέμα των συνδικαλιστικών αντιδράσεων, πλην όμως ο Πρόεδρος ήταν κάθετος, η ώρα ήταν ήδη 1:35, οι κ.κ. σύμβουλοι μάλλον αδιάφοροι και η συζήτηση προχώρησε στο επόμενο ζήτημα.
 
Απογοήτευση 5η: Με αφορμή την εγκύκλιο του κ. Αθανασίου για τις αποδοχές των εμμίσθων δικηγόρων, ακούστηκαν για πολυ ώρα πολλά και ωραία για την "αξιοπρέπεια" του δικηγόρου, για τη "χρυσή ευκαιρία να διαπραγματευτούμε από την αρχή",  ότι ήρθε η ώρα"να ανοίξουμε το θέμα ΦΠΑ", ότι ειναι "συνδικαλιστική συνέπεια απέναντι στους δικηγόρους οι ελάχιστες αμοιβές", ότι "ξεθάβουμε τα λάβαρα του κλάδου" κ.α.. Το κακό όμως είναι ότι για όλα αυτά δεν έγινε ούτε μία πρόταση συνδικαλιστικής δράσης για την υλοποίησή τους και επιπλέον ειπώθηκαν κυρίως από συμβούλους  που στο παρελθόν είχαν ταχθεί αναφανδόν υπερ της απελευθέρωσης και της κατάργησης των ελαχίστων αμοιβών!
 
Μετά από όλα αυτά,  αποχωρήσαμε γύρω στις 1:36, όταν άρχισε η συζήτηση για το θέμα της επιχορήγησης της ποδοσφαιρικής ομάδας, έχοντας κατά νου για άγνωστους λόγους τα παρακάτω λόγια του ποιητή:
 
Ετσι, στην σκοτεινή ταβέρνα 
πίνουμε πάντα μας σκυφτοί,
σαν τα σκουλήκια κάθε φτέρνα
όπου μας εύρει, μας πατεί:
δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα!
προσμένουμε, ίσως, κάποιο θάμα!
 
"Οι μοιραίοι"
 

 12 - 6 - 2014

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top