Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Εσκασε μύτη ο πρώτος υποψήφιος!

breaking-out

 Και εκεί που είχαμε τον νταλγκά μας με την αυριανή Γ.Σ. και τη μεταστέγαση των δικαστηρίων στον Κεράνη, τσουπ....... και έσκασε μύτη ο πρώτος υποψήφιος Πρόεδρος!!! 

Αναφερόμαστε στον κ. Σταματογιάννη, ο οποίος, όπως φαίνεται,  πήρε τελικά την σκυτάλη από τον κ. Μανουσάκη και υπογράφει ανακοίνωση της παράταξης "ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ" ως υποψήφιος Πρόεδρος. Εμείς δημοσιεύουμε αυτούσια την εν λόγω ανακοίνωση χωρίς σχόλια και με δύο μόνο επισημάνσεις: Πρώτον ότι ο  κ. Σταματογιάννης υπήρξε ένας  από τους πιο φανατικούς θιασώτες της μετεγκατάστης των δικαστηρίων του Πειραιά στον Κεράνη και δεύτερον ότι στην προηγούμενη Γ.Σ ήταν αυτός που  κατηγόρησε   για αντιδημοκρατική συμπεριφορά και  "έσουρε τα εξ αμάξης" στους συναδέλφους που είχαν την αντίθετη άποψη,  Κατά τα λοιπά προέχει "η ενότητα" του κλάδου κλπ, κλπ, κλπ ....!!!!!

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
 
“ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ”
 
Οι Ανεξάρτητοι Δικηγόροι Πειραιά συνεπείς και αμετακίνητοι στις απόψεις μας για άμεση, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του κτιριακού   προβλήματος των Δικαστηρίων Πειραιά, θεωρούμε χρέος μας να επαναλάβουμε όσα πάγια υποστηρίζαμε για 
  • Οριστική λύση με επιλογή Δικαστικού Μεγάρου λειτουργικού και  σύγχρονου, με....... κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, που θα ανταποκρίνεται στο κύρος που απαιτεί η απονομή της Δικαιοσύνης.
  • Κτίριο κατάλληλο για τη στέγαση δικαστικών υπηρεσιών και των απαιτούμενων υποδομών τους (ασφαλής προσαγωγή και φύλαξη κρατουμένων). Εγκατάσταση συστήματος διαδικτυακής ενημέρωσης των Δικηγόρων και πολιτών για την εκδίκαση των υποθέσεων τους. Δημιουργία αξιοπρεπών χώρων γραφειακής υποδομής και χώρων συσκέψεων.
  • Κτιριακή υποδομή ασφαλή για τη συνάθροιση, μετακίνηση και παραμονή μεγάλου αριθμού ανθρώπων, με δυνατότητα και πρόβλεψη αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και κινδύνων.
  • Χωροταξικό σχεδιασμό, έτσι ώστε οι συνθήκες συνάθροισης που αναγκαστικά συνεπάγεται η λειτουργία δικαστικών υπηρεσιών να μη δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους, ούτε να επιβαρύνουν κυκλοφοριακά την πόλη.
  • Επιλογή τοποθεσίας με εύκολη προσβασιμότητα, εξυπηρετούμενη από μέσα μαζικής μεταφοράς, κείμενη σε σημείο κομβικό.
  • Κατασκευαστική υποδομή που δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην υγεία και την ασφάλεια όσων εργάζονται σ' αυτό ή το επισκέπτονται.
  • Επιλογές που σέβονται το περιβάλλον, αναδεικνύουν και εκσυγχρονίζουν τη φυσιογνωμία, τις δομές και τις δυνατότητες της πόλης.
Η επικείμενη απομάκρυνση του Δικαστικού Μεγάρου  με απόφαση της   Πολιτείας  (Υπ. Δικαιοσύνης) στα τέλη Ιουλίου 2013 από το κέντρο της πόλης του   Πειραιά στην οδό Θηβών, ως του μοναδικού υφιστάμενου με τις απαραίτητες προδιαγραφές κτιρίου με αρχικά αναμφισβήτητο οικονομικό όφελος του Ελληνικού Δημοσίου 1.150.000 ευρώ περίπου το χρόνο, το οποίο εν τω μεταξύ (Απρίλιος 2013) εν αγνοία μας είχε ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, προκάλεσε την αφύπνιση των φορέων της πόλης που επί τόσα χρόνια δεν ανταποκρίθηκαν στις εκκλήσεις των Δικηγόρων για κοινή πορεία και διεκδίκηση λύσεων για την μεταστέγαση των Δικαστηρίων. Πάντα δήλωναν παρόντες, αλλά η προσπάθεια και η αγωνία ήταν μονομερής. Οι δικηγόροι μέσω του Συλλόγου τους πάλευαν και προωθούσαν προτάσεις για τη ΧΡΩΠΕΙ, για την Ρετσίνα και για άλλες αποσπασματικές λύσεις και τελευταία για το κτίριο της οδού Θηβών.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις (απόφαση Πολιτείας για μεταστέγαση  στην οδό Θηβών) σε συνδυασμό με τις άμεσες αλλά και όψιμες αντιδράσεις των φορέων της πόλης, ο Δήμος Πειραιά άρχισε πρώτα να διαθέτει τις τεχνικές του υποδομές για την εξεύρεση κατάλληλου κτιρίου και στη συνέχεια «δια χειλέων» Δημάρχου να παραχωρεί όλη την ακίνητη περιουσία του Δήμου για τη μεταστέγαση των Δικαστηρίων, δίνοντας αόριστες υποσχέσεις και προτείνοντας ακατάλληλες λύσεις απελπισίας, όπως η μεταστέγαση στο χουντικής έμπνευσης ημιτελή «πύργο» που στοιχειώνει εδώ και δεκαετίες την πόλη μας, ενώ στα τέλη Νοεμβρίου 2013 ο Δήμος Πειραιά προέβη σε συγκεκριμένη δέσμευση για προσφορά του κτιρίου της πρώην Ραλλείου Σχολής (αναστολή αποφασισθείσας κατεδάφισης),  δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο, στο κέντρο  του Πειραιά, για στέγαση μεγάλου μέρους των δικαστικών υπηρεσιών του Πειραιά.
Αναλύοντας τη αναπόδραστη πλέον πραγματικότητα στις συγκεκριμένες συνθήκες μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι το κτίριο αυτό με τις απαραίτητες και κατάλληλες τροποποιήσεις, προσθήκες και ανακατασκευές θα μπορούσε να μετατραπεί σε χώρο λειτουργικό, κατάλληλο και βιοκλιματικό με οικολογική διάσταση και πολεοδομικά συμβατό με την χωροθέτηση του ως εμβληματικού δίδυμου κτιρίου του ανακαινισμένου Δημοτικού Θεάτρου, σε συνδυασμό πάντα με την προβλεπόμενη στάση του μετρό.
Η χρηματοδότηση του κτιρίου με την παραπάνω λογική  μπορεί να γίνει από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ, από τα υπάρχοντα τεράστια αδιάθετα κεφάλαια σε συνδυασμό με την επιδότηση από το ΤΑΧΔΙΚ, του οποίου τα έσοδα έχουν πολλαπλασιαστεί με την αύξηση των ενσήμων από τον Φεβρουάριο 2012. Με τους εναλλακτικούς αυτούς τρόπους δημιουργείται μια γόνιμη και βιώσιμη προοπτική για το κτίριο του Δήμου για τη στέγαση των δικαστηρίων και την αποκόμιση από αυτόν οικονομικού οφέλους από ένα κτίριο παντελώς ανεκμετάλλευτο τα τελευταία 40 χρόνια.  Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι μια «άρνηση» (Θηβών) αντιμετωπίζεται με μια «θέση» συγκεκριμένη και στοχευμένη και όχι καιροσκοπική, γιατί μόνο τότε πείθει και έχει προοπτική επιτυχίας.
  • Όταν οι δικηγόροι θα πρέπει ώριμα να επιλέξουμε και πιθανόν να διεκδικήσουμε την καταλληλότερη λύση για τον κλάδο και τη λειτουργία των υπηρεσιών της δικαιοσύνης στον Πειραιά.
  • Όταν η δυναμική του κλάδου, με απόλυτη πλειοψηφία, αντιτάχθηκε στη μεταστέγαση στο κτίριο της οδού Θηβών, που αποφασίστηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
  • Τώρα πρέπει να επιδιωχθεί η  ΕΝΟΤΗΤΑ του κλάδου, να αποφευχθεί  το μείζον πολιτικό ατόπημα της δημιουργίας διχαστικών  καταστάσεων στις τάξεις των δικηγόρων, αφού κοινός τόπος είναι η απονομή Δικαιοσύνης σε συνθήκες υγείας και αξιοπρέπειας και να απομονωθούν όσοι εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία είτε για ίδιο είτε για κομματικό όφελος προσπαθούν να προωθήσουν και να προβάλουν τις αντίστοιχες επιλογές τους, (εμείς την κομματική μας ταυτότητα την αφήσαμε έξω από το ΔΣΠ από το 1989 ανελλιπώς μέχρι σήμερα παρά την επανειλημμένη προσπάθεια να μας προσδιορίσουν– περιχαρακώσουν) αγνοώντας την αγωνία  και τους αγώνες ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου για ένα αξιοπρεπές παρόν  και ένα καλύτερο μέλλον.       
  
                                                                                                          Δεκέμβριος 2013
 
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Δ.Σ.Π.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΜΑΤΟΓΙΑΝΝΗΣ
 
 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top