Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Δ.Σ. Καλαμάτας: Ξεπεράστηκε η κόκκινη γραμμή!

kalamata Για άλλη μία φορά τα καλά νέα έρχονται από την περιφέρεια

Αναφερόμαστε στην ανακοίνωση του προέδρου του Δ.Σ.Καλαμάτας κ. Κ. Μαργέλη, επισημαίνοντας ότι ο Δ.Σ. Καλαμάτας έχει ήδη δείξει εμπράκτως την πρόθεση του να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές και αποτελεσματικές μορφές αγώνα.

(Διαβάστε εδώ την απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Καλαμάτας να μην χορηγεί ένσημα του ΤΥΔΕ και  να συστήσει στα μέλη του να μην καταβάλουν μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές μέχρι την οριστική τακτοποίηση του σοβαρότατου θέματος της υγειονομικής περίθαλψης τους που ανέκυψε λόγω της μη πληρωμής από το ΤΥΔΕ των οφειλών του προς τους φαρμακοποιούς της Μεσσηνίας, που είχε ως αποτέλεσμα να μην εκτελούνται  οι συνταγές φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους δικηγόρους της Καλαμάτας ).

 

Αναδημοσιεύουμε από τη LAWNET ..

Δ.Σ.Καλαμάτας: Πολυνομοσχέδιο εξόντωσης των Δικηγόρων

(Ξεπεράστηκε με αυτό η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας)

Δυστυχώς στις αρχές του έτους εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, υπό την εποπτεία του Τραπεζίτη που κάνει τον πρωθυπουργό, και φέρεται εντός των ημερών, προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο, το «πολυνομοσχέδιο σκούπα» που απαιτούσε η Τρόικα.

Σε αυτό περιλαμβάνονται διατάξεις που εξοντώνουν τους δικηγόρους και αλλάζουν άρδην τον τρόπο άσκησης της δικηγορίας, προς ........

όφελος των οικονομικών συμφερόντων των μεγάλων δικηγορικών εταιριών. Θεσπίζεται η ελεύθερη εγκατάσταση υποκαταστημάτων δικηγορικών εταιριών σε όλη την επικράτεια, επιτρέπεται η διαφήμιση, επιβάλλεται η δημοσίευση των προϋπολογισμών και των απολογισμών των Δικηγορικών Συλλόγων, γίνεται παρέμβαση στο πειθαρχικό δίκαιο των Συλλόγων κ.α.

Οι σπασμωδικές κινήσεις των κυβερνώντων τη χώρα είτε αποτελούν απαιτήσεις της Τρόικας είτε άλλων εξωθεσμικών παραγόντων, χωρίς να λαμβάνεται ουδόλως υπόψη η γνώμη των θεσμικών οργάνων του δικηγορικού σώματος, έχουν ως άμεση στόχευση τις χιλιάδες των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, τους οποίους θα οδηγήσουν στην πλήρη πλέον εξαθλίωση και στο κλείσιμο των γραφείων τους επ’ ονόματι μια ψευδεπίγραφης «απελευθέρωσης», η οποία ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει τη δημιουργία των επιθυμωμένων καρτέλ στο χώρο της δικαιοσύνης, με αναπόφευκτη συνέπεια το απαγορευτικό κόστος για τον πολίτη και την άνευ προηγουμένου δυσλειτουργία της.

Η εισαγωγή και νέων διατάξεων, εσπευσμένα, κρυφά και πέραν όσων το ίδιο το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλε για υποτιθέμενο διάλογο, που αφορούν τις δικηγορικές εταιρίες, τη διαφήμιση των δικηγόρων και την ύπαρξη των Δικηγορικών Συλλόγων και μάλιστα αρχικά επιχειρούμενη να περάσει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αποδεικνύει άνευ άλλου ότι η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, που καταδίκασε τους πολίτες της χώρας στην ανέχεια, αδιαφορεί πλήρως και για τη δικαιοσύνη.

Βασικό επιχείρημά τους είναι: «πρέπει να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός της αγοράς ώστε να γίνουν πιο φθηνές οι νομικές υπηρεσίες για τους πολίτες».

Πρόκειται για ένα ΧΟΝΔΡΟΕΙΔΕΣΤΑΤΟ ΨΕΜΑ:

Είναι δεδομένο ότι ο δρόμος του ανταγωνισμού οδηγεί σε μονοπώλια, νομικά καρτέλ και πολυεπαγγελματικές εταιρείες, όπου ο οικονομικά ισχυρότερος θα επικρατήσει του ασθενέστερου, ελεύθερου και μαχόμενου δικηγόρου, που θα εξαναγκασθεί σε ταπεινωτική και βίαιη έξοδο από τη δικηγορία ή σε άνευ όρων υπαλληλοποίησή του.

Αυτοί που δήθεν κόπτονται για μείωση του κόστους νομικών υπηρεσιών είναι οι ίδιοι που αυξάνουν τα παράβολα στην ποινική και διοικητική δικαιοσύνη, 10πλασίασαν το κόστος κατάθεσης μήνυσης και επέβαλαν ΦΠΑ 23% στη δικηγορική αμοιβή, ενώ προετοιμάζουν και νέες τεράστιες αυξήσεις όλων των δικαστικών εξόδων και χρηματικών ποινών. Δυστυχώς τα μεγάλα και επώνυμα δικηγορικά γραφεία (κυρίως της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά όχι μόνο), που δεν υπερβαίνουν το 2% του συνόλου των δικηγόρων, συνηγορούν ανοιχτά υπέρ της απελευθέρωσης, δεν θέλουν απεργιακές κινητοποιήσεις και συχνά έχουν βήμα ή τουλάχιστον εκφράζονται μέσα από τα Διοικητικά Συμβούλια των μεγάλων Δικηγορικών Συλλόγων.

Η επιχείρηση αντιδραστικής αναδιάρθρωσης της Δικαιοσύνης πάει χέρι-χέρι με αυτήν της αποδόμησης όλων των βασικών κοινωνικών λειτουργιών, όπως είναι η δημόσια Παιδεία και η Υγεία.

Η «απελευθέρωση» ήταν και είναι μια καθαρή επιλογή ανάπτυξης των κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών σε βάρος των ελεύθερων επαγγελματιών ή των συστεγαζόμενων δικηγόρων, που οδηγεί στη χειροπέδηση των νομικών υπηρεσιών από τα καρτέλ.

Ενισχύει αποκλειστικά και μόνο τις μεγάλες δικηγορικές εταιρείες και τις πολυεπαγγελματικές επιχειρήσεις, που με ένα ευέλικτο υπαλληλικό δυναμικό, από χαμηλόμισθους επιστήμονες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, θα μπορέσουν να κυριαρχήσουν απόλυτα στην ελεύθερη αγορά.

Οι μόνοι που θα ωφεληθούν από την ελεύθερη διαπραγμάτευση για τον καθορισμό της δικηγορικής αμοιβής είναι οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές Εταιρείες και οι επιχειρήσεις – κολοσσοί, που θα μπορούν πλέον να πληρώνουν τους συνεργάτες τους με αμοιβές χαμηλές έως εξευτελιστικές.

Οι μόνοι που δεν θα ωφεληθούν θα είναι οι πολίτες, γιατί οι δικηγορικές υπηρεσίες όχι μόνο δεν θα γίνουν πιο φθηνές, αλλά θα ακριβύνουν κατακόρυφα, σε συνδυασμό και με το συνεχώς αυξανόμενο κόστος δικαστικών εξόδων και ποινών.

Όλες οι προωθούμενες αλλαγές, που επιχειρούνται μέσα από ένα καταιγισμό νομοθετημάτων, για τη δήθεν επιτάχυνση απονομής Δικαιοσύνης, στοχεύουν στη βίαιη και βαθιά αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης και της νομικής υπηρεσίας: εκχώρηση μέρους της δικαιοδοσίας των Δικαστηρίων και καθιέρωση εξωδικαστικών, πιο ευέλικτων και πιο αποτελεσματικών για το μεγάλο κεφάλαιο διαδικασιών, όπως οι θεσμοί της διαμεσολάβησης και της ποινικής συνδιαλλαγής (ακόμη και για κακουργήματα), εναρμονίζονται ΑΠΟΛΥΤΑ με το μοντέλο της μεγάλης Δικηγορικής ή πολυεπαγγελματικής εταιρείας.

Κι από την άλλη πλευρά, μια καινούρια τεράστια κοινωνική πλειοψηφία συναδέλφων, που θα «προσαρμοστεί» με πολύ βίαιο και ταπεινωτικό τρόπο και θα εξαναγκασθεί να ενταχθεί με τους χειρότερους όρους στο νέο (επιχειρηματικό πλέον) περιβάλλον παροχής νομικών υπηρεσιών. Χωρίς καμιά διαπραγματευτική δύναμη, ο καθένας θα συρθεί να διαπραγματεύεται μόνος του τους όρους που θα πουλήσει γνώσεις, εμπειρία, χρόνο, εργασία, την ίδια του τη ζωή, σε μεγάλους επιχειρηματικούς νομικούς ομίλους. Χωρίς εργασιακά δικαιώματα, χωρίς κατοχυρωμένη αμοιβή, χωρίς ωράριο, χωρίς κοινωνική ασφάλιση.

Και μαζί με όλα αυτά, έρχεται και το συνεχές ξεδιάντροπο πλιάτσικο με την έκτακτη φορολόγηση και τα χαράτσια: έκτακτη εισφορά, ειδικό τέλος επιτηδεύματος, μείωση αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (οι οποίες μάλιστα δεν αφαιρούνται πλέον από το εισόδημα αλλά από το φόρο) και υποχρεωτική μετακύλιση στην επόμενη ασφαλιστική κατηγορία κάθε 3 χρόνια, αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης, αισχρή λεηλάτηση των Ταμείων και των αποθεματικών τους.

Δυστυχώς αναμένεται η αποσύνδεση της καταβολής των εισφορών και των κρατήσεων των δικηγόρων από τα τετραπλότυπα και τις αμοιβές μας και επισημαίνω την ήδη επελθούσα αιφνιδιαστική αύξηση των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρόπο που πλήττει σημαντικά τους συναδέλφους δικηγόρους (κυρίως τους νέους, οι οποίοι χρήσουν ειδικής και προσεκτικής μεταχείρισης από το νομοθέτη και, πιο συγκεκριμένα, εξαίρεσης από τις εν λόγω αυξήσεις), ειδικά σε μία περίοδο ραγδαίας συρρίκνωσης της δικηγορικής ύλης και κατά συνέπεια των εισοδημάτων τους.

Πέρα από τα ανωτέρω, είναι γνωστό και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα των δικηγόρων της Καλαμάτας, γεγονός που ξεπέρασε την «κόκκινη γραμμή» της ανοχής μας ότι οι ασφαλισμένοι Δικηγόροι του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, ενώ έχουν εμπρόθεσμα καταβάλει τις εισφορές τους και συνέχιζαν μέσω του ενσήμου ΤΥΔΕ να ενισχύουν καθημερινά τα οικονομικά του, εν τούτοις εδώ και 2 χρόνια περίπου οφείλει ο φορέας στα μέλη του δαπάνες φαρμακευτικής, ιατρικής, οδοντιατρικής, παρακλινικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, οι οποίες ανέρχονται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ. Αποτέλεσμα αυτού είναι να διακόπτονται οι συμβάσεις με ιδιώτες ιατρούς και οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των δικηγόρων Καλαμάτας να μην εξοφλούνται.

Η συνεχιζόμενη αδιαφορία για την αντιμετώπιση των θεμάτων υγείας των δικηγόρων Καλαμάτας, σε συνδυασμό και με την πρωτοφανή οικονομική κρίση, που συνεπάγεται την αδυναμία του ασθενή δικηγόρου της Καλαμάτας να καλύψει με έξοδα του την φαρμακευτική του περίθαλψη, συμπεραίνει κανείς ότι ο ασφαλιστικός φορέας μας, ο ΤΥΔΕ, αποδέχεται ακόμη και το θάνατο του δικηγόρου της Καλαμάτας. Είναι αυτονόητο ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό για κάθε άνθρωπο, επομένως η ευθύνη των αρμοδίων, για παράλειψη οφειλομένων νομίμων ενεργειών, είναι μεγάλη, αφού απειλείται από τις παραλείψεις τους ακόμα και η ζωή μας.

Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι συγχρόνως και σε άλλες ριζοσπαστικές μορφές δράσης μαζί με όλη την κοινωνία που πλήττεται (π.χ. καταλήψεις δικαστικών μεγάρων, συλλαλητήρια).

Δυστυχώς, η «κόκκινη γραμμή» της ανοχής μας ξεπεράστηκε και δεν υπάρχει πια κανένα απολύτως περιθώριο για αναμονή.

Καλαμάτα 10 Ιανουαρίου 2012

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας

Κων/νος Αλεξ. Μαργέλης

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top