Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Οι δικηγορικές εκλογές, ο β' γύρος στον Δ.Σ.Π. και η προοπτική νέων αγώνων

dspeiraia-300x131

Κατ' αρχάς, δηλώνουμε τη χαρά μας για την επανεκλογή - και μάλιστα από τον πρώτο γύρο – Προέδρων που έχουν αντιταχθεί στα σχέδια αφανισμού των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων και έχουν καταγγείλει τον κ. Αδαμόπουλο για την απαράδεκτη και αντιδημοκρατική πρακτική του ως Προέδρου της Ολομέλειας.

Αναφερόμαστε βεβαίως στην επανεκλογή της κ.Αναστασίας Γιογλή (Δ.Σ. Ιωαννίνων),, κ. .Δημήτρη Στεφανίδη (Δ.Σ. Φλώρινας), Αθανάσιου Ξυνίδη (Δ.Σ. Γιαννιτσών), κ. Ευρώπης Αρτόγλου (Δ.Σ. Κιλκίς), κ. Αθανάσιου Αθανασίου (Δ.Σ. Καβάλας), κ. Γιάννη Βραδή (Δ.Σ. Κέρκυρας), κ. Δημήτριο Κωστόγιαννη (Δ.Σ. Τρίπολης), κ. .Βασίλειου\ Γκαρίλα (Δ.Σ. Ευρυτανίας),κ. Παναγιώτη Νικολόπουλο ( Δ.Σ. Κορίνθου), κ. Κων/νο Ζέρβα ( Δ.Σ. Θηβών), κ. .Θωμά Γεωργίου (Δ.Σ. Πρέβεζας), Νικόλαο Παγίδα (Δ.Σ. Σύρου), κ. Κωνσταντίνο Μαργέλη (Δ.Σ. Καλαμάτας), κ. Παναγιώτη Αβρίθη (Δ.Σ. Κω), κ. Λάμπρου Γκάνη (Δ.Σ. Χαλκίδας), κ. Δημήτριου Κοντογιάννη (Δ.Σ. Τρικάλων) και κ. Λεωνίδα .Υφαντή ( Δ.Σ. Αγρινίου) και θυμίζουμε την προσπάθεια τους να συζητηθούν στην Ολομέλεια της Κομοτηνής (9.12.2012) τα νεά φορολογικά μέτρα και η αύξηση του δικαστικού ενσήμου. (η δήλωση – καταγγελία τους εδώ).

Το παιχνίδι όμως, όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε, παίζεται, και μάλιστα χοντρά, στους τρεις μεγάλους Συλλόγους: Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, των οποίων οι πρόεδροι  αποτελούν το Προεδρείο της Ολομέλειας, και – δυστυχώς - στο μέτωπο αυτό τα πράγματα δεν φαίνονται ρόδινα.

Τη Θεσσαλονίκη - παρά το καλό ποσοστό και τις δύο έδρες που έλαβε η “Εναλλακτική Πρωτοβουλία” - πρέπει μάλλον να τη θεωρούμε σε κάθε περίπτωση χαμένη, καθώς ο μεν κ. Βαλεργάκης έχει δώσει επαρκή δείγματα γραφής μέχρι σήμερα (ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι και τα ΜΑΤ έφερε για να απαγόρεύσει την είσοδο στον Δ.Σ.Θ σε συναδέλφους του), το δε πρόγραμμα της κ. Γιάννας Παναγοπούλου, παρά κάποιες έξυπνες και σωστές προτάσεις (λ.χ συμψηφισμός του συνόλου των

εισφορών που καταβάλλονται με τα γραμμάτια προείσπραξης,), αναδίδει έντονο άρωμα νεοφιλελεύθερου “εκσυγχρονισμού”, καθώς ως πανάκεια προτείνει περισσότερη αγορά με ολίγο κανιβαλισμό για να .......αναπληρώσουμε ύλη! ( το πρόγραμμα της εδώ ).

 Στην Αθήνα, τυχόν επανεκλογή του κ. Αδαμόπουλου σημαίνει μετά βεβαιότητας άλλη μια από τα ίδια, η δε εκλογή του κ. Αλεξανδρή, ενώ φαίνεται απείρως ελκυστικότερη λόγω του αγωνιστικού και δημοκρατικού οικογενειακού παρελθόντος του, ουδεμία εγγύηση παρέχει για αλλαγή πορείας του Δ.Σ.Α., καθώς στηρίζεται από πρόσωπα που έχουν πολυδοκιματεί, αλλά δεν έχουν διαφοροποιηθεί από τις επιλογές των προηγούμενων προέδρων,.

 Τι μας μένει λοιπόν;  Ο Πειραιάς!

Και εδώ, παρότι η μάχη του δεύτερου γύρου προβλέπεται δύσκολη, φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα νίκης και αλλαγής πορείας, όχι μόνον του Δ.Σ.Π., αλλά και γενικότερα του δικηγορικού συνδικαλισμού.

Από τους δύο υποψήφιους προέδρους, ο μεν κ. Σταματογιάννης, Γενικός Γραμματέας του συλλόγου, προβάλλει ως διάδοχος και συνεχιστής του “έργου” του κ. Μανουσάκη , ενώ ο κ. Καρδαράς, επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με το “Λιμάνι της Αγωνίας” , υπόσχεται να μεταβάλει το σύλλογο από “μηχανισμό εξυπηρέτησης προσωπικών μικροσυμφερόντων και διεκπεραίωσης κυβερνητικών επιθυμιών ” σε “ αγωνιστικό όργανο υπεράσπισης των συμφερόντων των δεινά δοκιμαζομένων Δικηγόρων” και δεσμεύεται ότι ως Πρόεδρος του Δ.Σ.Π θα απαιτήσει την άμεση αναστολή της διαβίβασης των ληξιπροθέσμων οφειλών δικηγόρων στο Κ.Ε.Α.Ο.  Δείγμα  δε  των προθέσεων του είναι ότι χθες (27.2.2014) έκανε το εξής “καινοφανές” για υποψήφιο πρόεδρο δικηγορικού συλλόγου: Συμμετείχε στην κινητοποίηση των μηχανικών για τη ματαίωση της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΤΑΑ, στην οποία θα ετίθετο προς συζήτηση το θέμα της αποστολής από τις διευθύνσεις εισφορών των ταμείων Νομικών, Μηχανικών κλπ των στοιχείων των ασφαλισμένων στο νεοσυσταθέν ΚΕΑΟ και μάλιστα ανανέωσε το ραντεβού για νέα κινητοποίηση την ερχόμενη Πέμπτη.

Τώρα ποια είναι η δική μας άποψη για τα παραπάνω;

Πρώτον ότι μάλλον ήρθε (ή έστω πλησιάζει) ο καιρός που ο προεκλογικός αγώνας των υποψήφιων προέδρων δεν θα διεξάγεται με φιέστες, αλλά με κινητοποιήσεις για ουσιαστικά προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο.

Δεύτερον ότι μια νίκη στον Δ.Σ.Π είναι πολύ σημαντική , γιατί μπορεί να σπάσει την “τρόικα” των Προέδρων (Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Πειραιά) και να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ολομέλεια και

Τρίτον ότι η κοινή δράση περιφερειακών συλλόγων και ενός από τους μεγάλους συλλόγους, μπορεί να δημιουργήσει δυναμική για νέους αγώνες ακόμη και για ζητήματα που σήμερα θεωρούμε ότι έχουν παγιωθεί (λ.χ. Φ.Π.Α.)

 Για να γίνουν όμως αυτά θα πρέπει να αλλάξει πορεία ο Δ.Σ.Π. Και για να αλλάξει πορεία ο Δ.Σ.Π θα πρέπει οι συνάδελφοι αφενός να θυσιάσουν το τριήμερο τους, αφετέρου να σταθμίσουν καλά πριν ψηφίσουν βάζοντας στην άκρη μικροεξυπηρετήσεις και κομματικά στεγανά.

 Με την ελπίδα της νίκης λοιπόν και......οψόμεθα!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top