Η επιστολή του κ. Γουσέτη για την εφαρμογή του ν.3863/2010
Τα ζητήματα που θίγει η παρακάτω επιστολή του συναδέλφου, κ. Γιάννη Γουσέτη - επί σειρά ετών προεδρεύοντος της Διοικούσας Επιτροπής Νομικών του Ε.Τ.Α.Α. - δεν έγιναν τώρα γνωστά και λογικά θα έπρεπε να είχαν απασχολήσει εδώ και χρόνια τα Δ.Σ. των συλλόγων μας και την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας, καθώς αφορά το μέλλον και τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών μας οργανισμών. Για την ιστορία δε αναφέρουμε ότι ο κ. Γουσέτης είχε επισημάνει από το έτος 2010 τις συνέπειες που θα είχε για τη βιωσιμότητα του ΕΤΑΑ η εξαίρεσή του από τη χρηματοδότησή του κράτους , πλην όμως τα Δ.Σ των μεγάλων συλλόγων δεν ασχολήθηκαν κάν με το ζήτημα αυτό, καθώς ο τότε Πρόεδρος της Ολομέλειας και του Δ.Σ.Α, κ. Παξινός εκλάμβανε ως θετική ή έστω αδιάφορη την εξέλιξη αυτή και την ίδια- δυστυχώς - στάση τήρησε και ο διαδοχός του, κ. Αδαμόπουλος.
Εμείς δημοσιεύουμε την επιστολή του κ. Γουσέτη, σημειώνοντας ότι αυτή και τα θέματα που θέτει συζητήθηκαν στο Δ.Σ του Δ.Σ.Π στη συνεδρίαση της 21.10.2014,
στην οποία ελήφθη ομόφωνα απόφαση υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και οπωσδήποτε και της επικουρικής. Μένει λοιπόν να δούμε με ποιο τρόπο ο Σύλλογος μας προτίθεται να υπερασπιστεί, έστω και όψιμα, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και το μέλλον των ασφαλιστικών μας ταμείων.
Αθήνα , 1.10.2014
Προς τον
κ. Πρόεδρο του Δ.Σ.Α.
κ. Βασίλη Αλεξανδρή
και τα μέλη του Δ.Σ.
του Δ.Σ.Α
Διακατεχόμενος από ζωηρή ανησυχία για το μέλλον των ασφαλιστικών μας οργανισμών και των παροχών τους προς τους ασφαλισμένους, αναγκάζομαι να επανέλθω, χωρίς ελπίδα για αποτελεσματικότητα της παρέμβασης μου οφείλω να ομολογήσω, υπενθυμίζοντας σας μερικές από τις πιο επείγουσες και σοβαρές πτυχές του ζητήματος.
1. Από 1.1.2015 τίθεται σε πρακτική εφαρμογή οι ρήτρες του ν. 3863/2010 σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού του ποσού των συντάξεων και της κρατικής εγγύησης των συντάξεων.
Σύμφωνα με αυτές από την ημερομηνία αυτή θα υπάρχουν δύο είδη συντάξεων: η βασική και η αναλογική. Την καταβολή της βασικής σύνταξης εγγυάται το κράτος και το ποσό της καθορίστηκε σε 350 ευρώ για όσους έχουν 35 έτη ασφάλισης, ενώ για όσους δεν έχουν αυτό το χρόνο θα μειώνεται ανάλογα.
Η αναλογική σύνταξη θα καθορίζεται με βάση τις ασφαλιστικές εισφορές που έχει καταβάλει ο ασφαλισμένος. Η σύνταξη αυτή θα καταβάλλεται μόνο όταν ο ασφαλιστικός οργανισμός έχει τη δυνατότητα να την καταβάλει.
Για το Ε.Τ.Α.Α. όμως και το Τ.Α.Π Μ.Μ.Ε. με βάση ρητή διάταξη του ν. 3863/2010 δεν υφίσταται η εγγύηση του Κράτους ούτε για την καταβολή της βασικής σύνταξης.
Συνεπώς το αν μελλοντικά οι ασφαλισμένοι του Ε.Τ.Α.Α. και συνεπώς και του Τομέα Ασφάλισης Νομικών θα παίρνουν έστω και ψυχία σύνταξης εξαρτάται από την οικονομική δυνατότητα του ασφαλιστικού τους οργανισμού.
Με δεδομένο ότι τα έσοδα του ΤΑΝ συνεχώς συρρικνώνονται για πολλούς λόγους που σας είναι γνωστοί, ενώ τα έξοδα συνεχώς αυξάνονται, ανάμεσα στα άλλα και ένεκα της αλματώδους αύξησης των ρυθμών των συνταξιοδοτήσεων, είναι φανερό ότι δεν είναι μακρινός ο χρόνος που ο ΤΑΝ θα βρεθεί σε αδυναμία να χορηγεί έστω και τις κουτσουρεμένες σημερινές συντάξεις.
Ισολογισμοί δεν έχουν συνταχθεί από το 2009 και μετά αλλά είναι βέβαιο ότι οι ισολογισμοί αυτοί, όταν συνταχθούν θα δείξουν από το 2010 και μετά ελλείμματα διαρκώς διευρυνόμενα. Ίσως η βόμβα εκραγεί πιο σύντομα από ότι φαντάζονται και οι πιο απαισιόδοξοι.
Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση μπαίνουν μπροστά στο Δ.Σ.Α και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ως συνδικαλιστικοί φορείς των Δικηγόρων τα εξής επείγοντα και καυτά ζητήματα:
1. Να κινηθούν προς την κατεύθυνση του να καταργηθεί η εξαίρεση από την εγγύηση του κράτους στην καταβολή της βασικής σύνταξης.
2. Να διερευνήσει το ζήτημα της ανεύρεσης και θέσπισης νέων πηγών χρηματοδότησης του Τ.Α.Ν , διότι χωρίς αυτήν θα φτάσουμε σε συντάξεις λιμοκτονίας στο όχι μακρινό μέλλον.
Βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ένταξης στο Ε.Τ.Ε.Α ο Κλάδος Επικουρικής Ασφάλισης Δικηγόρων (Τ.Ε.Α.Δ). Η ένταξη σύμφωνα με τη ρύθμιση που ψηφίστηκε αυγουστιάτικα θα γίνει την 1.7.2015, εκτός αν ως τότε αποφασιστεί η μετατροπή του σε Ν.Π.Ι.Δ υποχρεωτικής ασφάλισης. Και οι δύο λύσεις είναι εφιαλτικές για τους δικηγόρους και οδηγούν στην σταδιακή εκμηδένιση των επικουρικών συντάξεων (η άποψη μου επί του ζητήματος αυτού εκτίθεται σε ένα άρθρο που έστειλα για δημοσίευση στην εφημερίδα των συνταξιούχων Δικηγόρων “Δικηγορικός Κόσμος”, αντίγραφο του οποίου επισυνάπτω στην παρούσα.
3. Η χορήγηση του εφ' άπαξ βοηθήματος στους Δικηγόρους έχει παρουσιάσει σοβαρή εμπλοκή. Εκτός από τις μειώσεις που έγιναν με τις διατάξεις του Ν. 4093/2012 (33%) και την καθιέρωση μαθηματικού τύπου με βάση τις ρήτρες βιωσιμότητας και του μηδενικού ελλείμματος που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο την παροχή αυτή, μέχρι την ουσιαστική εκμηδένισή της, έχει ανακύψει και ζήτημα καταβολής των υπολλειμάτων της εφ' άπαξ παροχής. Για πληρέστερη κατατόπιση σας επισυνάπτω σχετικό σημείωμα.
Απ' ό,τι πληροφορούμαι συνάδελφοι που έχουν συνταξιοδοτηθεί εδώ και πολλούς μήνες, δεν έχουν λάβει την εφ' άπαξ παροχή εν αναμονή λύσης αυτού του προβλήματος και δεν είναι δυστυχώς ορατός ο χρόνος της επίλυσής του. Νομίζω ότι χρειάζεται άμεση και έντονη παρέμβαση, ώστε να καταβληθεί άμεσα η παροχή αυτή στους δικαιούχους
Αθήνα, 1/10 2014
Γιάννης Γουσέτης
Related items
- Παρένθετη μητρότητα II: Ελλάδα, η χώρα για τις βρώμικες δουλειές της βιομηχανίας γεννήσεων
- Παρένθετη Μητρότητα: I. Γιατί ο Μητσοτάκης προωθεί το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
- Πικρές νομικές αλήθειες για την απόφαση υπ’ αρ. 2499/2012 του ΣτΕ
- Πρόστιμο 100 ευρώ – Κατατέθηκε η Καταγγελία 480 πολιτών για παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους
- Σχόλιο στην απόφαση ΣτΕ 1684/2022 για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών (του Τάκη Βιδάλη)