Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια (16.3.2011) με σκοπό την κινητοποίηση των δικηγόρων ή τη λήθη του πρόσφατου παρελθόντος;

decisions Ποιούς σκοπούς εξυπηρετεί η αιφνιδιαστική σύγκληση της Ολομέλειας των Προέδρων όλης της χώρας (το Δελτίο Τύπου εδώ) για αύριο, 16.3.2011 και πόσο "αξιόπιστο" μπορεί να θεωρηθεί το Προεδρείο της μετά την πρόσφατη "αυτονόμηση" των Δ.Σ.Α. και Δ.Σ.Π.;

Τον προβληματισμό αυτό θέτει η παρακάτω ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Γυθείου,  ο οποίος ζητά να  θεσπιστούν δημοκρατικές διαδικασίες  για τη λειτουργία της Ολομέλειας και να τροποποιηθεί  το άρθρο 206 του Κώδικα Δικηγόρων .

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΘΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ.

 

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ  ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΓΥΘΕΙΟΥ

 

Γύθειο, 15 Μαρτίου 2011

 

AΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η λειτουργία της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος τον τελευταίο ενάμιση χρόνο υπήρξε τραυματική για τα συμφέροντα των Δικηγόρων της χώρας, με συνέπεια να επιβληθούν σε όλους μας επαχθείς ρυθμίσεις (όπως ΦΠΑ, ο Ν. 3919/2011 κλπ ), χωρίς ουσιαστική αντίσταση ή διατύπωση θέσεων – προτάσεων προς διαπραγμάτευση με την Κυβέρνηση και κατοχύρωση με τον τρόπο αυτό του λειτουργήματός μας.

 

Οι μαχόμενοι δικηγόροι οδηγηθήκαμε στο «λάκκο των λεόντων», χωρίς ουσιαστική αντίσταση και γίναμε «τροφή» στις διαθέσεις της Κυβέρνησης στο όνομα του Μνημονίου σε αγαστή ..........

συνεργασία με τα ΜΜΕ, τις Τράπεζες, κλπ, προς εξυπηρέτηση εκείνων που απομυζούν συστηματικά τους απλούς εργαζόμενους και τον πλούτο της Χώρας, αλλά και προς εξόφληση των δεσμεύσεων που αναλαμβάνουν, σε βάρος πάντοτε του απλού λαού, οι εκάστοτε νεμόμενοι την Εξουσία.

 

Το μεγαλύτερο, αν όχι όλο, μερίδιο στην υποβάθμιση του λειτουργήματος του Δικηγόρου βαρύνει την ηγεσία της Ολομέλειας και κύρια τον Πρόεδρο αυτής και Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, ο οποίος σύμφωνα με το άρθρο 206 του ΝΔ 3026/1954 ηγείται του Προεδρείου αυτής, η οποία αποδείχθηκε κατώτερη των περιστάσεων και ουσιαστικά παρεδόθη, χωρίς μάχη, στις διαθέσεις των Κυβερνώντων, εκτός φυσικά του Μανώλη Λαμψίδη, προέδρου μέχρι πρότινος του ΔΣ Θεσσαλονίκης, με συνέπεια να επέλθουν τα γνωστά καταστρεπτικά για τον κλάδο μας αποτελέσματα.

 

Η αναφορά στον Πρόεδρο του Δικ. Συλλόγου Αθήνας, δεν αφορά επ’ ουδενί το πρόσωπο του απελθόντος Προέδρου, αλλά το θεσμό που αυτός εκπροσωπεί και πηγάζει από το άρθρο 206 του ΝΔ 3026/1954, το οποίο παρέχει το δικαίωμα στον εκάστοτε Πρόεδρο να ηγείται της Ολομέλειας. Μια διάταξη παντελώς απηρχαιωμένη, η οποία όταν θεσπίσθηκε ίσως να εξυπηρετούσε τις τότε διαμορφωμένες συνθήκες, πλην όμως, μετά πάροδο πενήντα ετών περίπου φαντάζει εκτός τόπου και χρόνου σε συνάρτηση με την άμεσα προηγηθείσα συμπεριφορά του απελθόντος Προέδρου του ΔΣΑ, η οποία ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων και των ηγεσιών τους.

 

Θα μπορούσαν να γραφούν πάρα πολλά που να σηματοδοτούν τη συμπεριφορά των δύο εκ των τριών μελών του Προεδρείου της Ολομέλειας και τη ζημία που επήλθε εξ αυτής στην Ενότητα των Δικηγόρων όλης της Χώρας.

 

Το κυριότερο όμως όλων είναι ότι δεν συμπαρατάχθηκαν με τη μεγάλη πλειοψηφία των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδας και αγνόησαν προκλητικά τις αποφάσεις της Ολομέλειας.

 

Αυτό είχε ως συνέπεια να απομονωθούμε και να μην ακούγεται η φωνή μας από τα Μ.Μ.Ε ( αυτό ίσως οφείλεται και σε άλλους λόγους ). Ενώ, όταν ο ΔΣΑ έκανε ΜΙΑ ημέρα αποχή ( όταν έκαναν ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, κλπ ), υπήρξε άμεση ανταπόκρισης των παραπάνω μέσων!!!

Με λίγα λόγια η Ενότητα όλων των Δικηγορικών Συλλόγων δεν υπάρχει πλέον και μας είναι αδιανόητο να δεχθούμε την «ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ» Προεδρία της Ολομέλειας από τον εκάστοτε Πρόεδρο του Δ.Σ.Α.

Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη πλέον και καθίσταται αναγκαία η αλλαγή της διάταξης των άρθρων 206 επ. του ΝΔ 3026/1954 ΑΜΕΣΑ.

 

Μέχρις ότου λοιπόν λειτουργήσει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, με πραγματικά δημοκρατικές διαδικασίες και κυρίως, μέχρις ότου το Προεδρείο εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία και αφού τροποποιηθούν οι υπάρχουσες αναχρονιστικές και παρωχημένες σχετικές διατάξεις του ΝΔ 3026/1954.

 

ΔΕΝ ΜΕΤΕΧΩ των εκτάκτων συνεδριάσεων αυτής για λόγους προσωπικής και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, ΟΥΤΕ συμβάλλω με την παρουσία μου στη νομιμοποίηση της «αιφνιδιαστικά» αναγγελθείσας Ολομέλειας για την 16-03-2011, η οποία σκοπεύει αλλοίμονο, στην λήθη του πρόσφατου παρελθόντος.

Γεώργιος Ευθυμίου Μητσάκος

Πρόεδρος Δ.Σ Γυθείου

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top