Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Ολομέλεια 16.11.2012: Μισό βήμα εμπρός - Δέκα βήματα πίσω

katalipse dsaΑν κάποιος θέλει να μελετήσει σοβαρά την τακτική που οδηγεί μετά βεβαιότητας στην ήττα έναν πολυπληθή επαγγελματικό κλάδο, μπορεί  να βρει πραγματικά χρήσιμο υλικό στα πρακτικά της πρόσφατης Ολομέλειας, η οποία μετά από συνεχή αποχή δώδεκα (εργασίμων) ημερών και ενώ επίκειται η κατάθεση στη Βουλή του περίφημου φορολογικού νομοσχεδίου (το οποίο κατά κοινή ομολογία θα οδηγήσει στον αφανισμό των ελευθέρων επαγγελματιών)  αποφάσισε, ουσιαστικά, την αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεων με  "κυλιόμενες" αποχές για τις επόμενες τρεις εβδομάδες (21,22,26,27 Νοεμβρίου και 6,7 Δεκεμβρίου).

Οι τοποθετήσεις των Προέδρων, όπως τις καταγράψαμε (και ζητάμε εκ των προτέρων συγγνώμη για παραλείψεις ή λάθη), έχουν ως ακολούθως:

Εναρξη Ολομέλειας. Γ. Αδαμόπουλος: Κατ' αρχάς ευχαρίστησε τους κ.κ. Ζαφειρόπουλο, Σχινά, Παπάκο και Βαλεργάκη για τη συμβολή τους στη σύνταξη του νέου Κώδικα περί Δικηγόρων, ο οποίος, όπως ανέφερε εκφράζει τις θέσεις όλων. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις του νέου Κώδικα, ο οποίος, όπως είπε, κατοχυρώνει το δικαίωμα παράστασης των δικηγόρων στις μικροδιαφορές και στα πταισματοδικεία, αναμορφώνει το σύστημα εξετάσης των ασκουμένων, οι οποίοι θα εξετάζονται με γραπτές πανελλαδικές εξετάσεις, κατοχυρώνει την αμοιβή των επί παγία αντιμισθία απασχολουμένων, προβλέπει τη σύσταση μόνιμης διαιτησίας στους δικηγορικούς συλλόγους, προβλέπει την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρου για συμβόλαια αξίας άνω των 60.000 ευρώ στην Αθήνα και των 20.000 ευρώ στην επαρχία, καθώς και την υποχρεωτική παράσταση για τη σύσταση εταιριών. Επίσης ανέφερε ότι ο νέος Κώδικας θα τεθεί υπο δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες και ότι συστήθηκε επιτροπή στην Αθήνα, η οποία θα συγκεντρώσει τις προτάσεις των δικηγορικών συλλόγων μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, ώστε να  συζητηθούν στην Ολομέλεια της Κομοτηνής. Ακόμη τόνισε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει υιοθετήσει τις διατάξεις του νέου κώδικα και ότι έχει προβεί σε σαφείς δηλώσεις υπερ του πνεύματος και των διατάξεων του. Τέλος ανέφερε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι θα κατατεθεί σύντομα στη βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά ότι δεν έχουμε γνώση των διατάξεων του.

Ν. Βαλεργάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.Θεσσαλονίκης: Ο κ. Βαλεργάκης ανέφερε ότι τη Δευτέρα το βράδυ υπήρξαν δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο που αμφισβητούσαν τη διατήρηση των δικηγορικών συλλόγων και ότι συγκλήθηκε Συντονιστική Επιτροπή την Τετάρτη πριν τη συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Επίσης επικαλέσθηκε προσωπική επικοινωνία του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Ρουπακιώτη, ο οποίος, όπως είπε, τον "συμβούλεψε".......

να μην υπάρξει διάσπαση των δικηγορικών συλλόγων. Τέλος μετέφερε την άποψη του Δ.Σ. του Συλλόγου του, του οποίου 9 μέλη ψήφισαν υπερ της αναστολής της αποχής, 8 υπερ της συνέχισης της για μία εβδομάδα και 2 για τη συνέχιση της μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου.

Αν. Βολιώτης, Πρόεδρος Δ.Σ.Βόλου: Ο κ. Βολιώτης αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της κατάστασης λόγω της αύξησης των φορολογικών βαρών και των ασφαλιστικών εισφορών . Στο σημείο αυτό τον διέκοψε ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος τον ρώτησε αν έχει σχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου προκειμένου να το συζητήσει η Ολομέλεια. Ο κ. Βολιώτης απάντησε ότι είχαμε γνώση για τον ΕΟΠΥΥ, αλλά πάλι δεν κάναμε κάτι και συνέχισε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι το χειρότερο νομοθέτημα που θα ψηφίσει η Ελληνική Βουλή. Ανέφερε ότι ο ίδιος είχε προτείνει να υπάρξει συνάντηση με τον Στουρνάρα, αλλά η Ολομέλεια αποφάσισε να ζητήσει συνάντηση με τον Σαμαρά και τον Παπούλια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον νέο κώδικα θέτοντας το ερώτημα, για ποιούς λόγους θα δεχθούν να πάρουν πίσω τις διατάξεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια που ψήφισαν μόλις πριν λίγες ημέρες και ανέφερε ότι η άποψη του κ. Ρουπακιώτη είναι να προφθάσουμε να περισώσουμε ότι μπορούμε. Στο σημείο αυτό τον διέκοψε πάλι ο κ. Αδαμόπουλος, ο οποίος τον ρώτησε, αν θεωρεί ότι μας εμπαίζει ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο κ. Βολιώτης του απάντησε έντονα ότι εφόσον πιστεύει ότι κερδίσαμε να βγει έξω και να το πει στους συναδέλφους και επεσήμανε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί αυτήν ή την επόμενη εβδομάδα. Τόνισε ότι έχουμε υποχρέωση να δώσουμε τον αγώνα για να μην περάσει και έθεσε το ερώτημα, αν είμαστε ευχαριστημένοι με συντελεστή φορολόγησης 26% από το πρώτο ευρώ (Ο κ. Αδαμόπουλος πάλι τον διέκοψε λέγοντας ότι λίγο πριν συζητείτο συντελεστής 35%). Ο κ. Βολιώτης επέμεινε ότι δεν έχει αλλάξει κάτι που να δικαιολογεί την αναστολή των κινητοποιήσεων και πρότεινε τη συνέχιση της αποχής έως τις 30 Νοεμβρίου και σύγκληση νέας Ολομέλειας την ημέρα αυτή ή την ημέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ν.Θεοδώρου, Πρόεδρος Δ.Σ.Ηλείας: Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι ο κ. Ρουπακιώτης έχει καλές προθέσεις, αλλά δυστυχώς η συγκυρία είναι τέτοια, ώστε οι αποφάσεις να υπαγορεύονται από τις αγορές και να λαμβάνονται από τον κ. Στουρνάρα, επισημαίνοντας  ότι  ο Υπουργός Δικαιοσύνης πιθανόν και να οδηγηθεί σε παραίτηση. Τόνισε ότι πρέπει να καταγγείλουμε τα συμφέροντα μεγαλοεργολάβων και μεγαλοεκδοτών, οι οποίοι επιθυμούν να επιβάλουν τη δικαιοσύνη των αγορών και επέμεινε ότι ο αγώνας δεν τελείωσε και ότι , παρά τις δυσκολίες, επιβάλλεται να συνεχίσουμε την αποχή έως την επόμενη Παρασκευή.

Δ.Τσίρκας, Πρόεδρος Δ.Σ.Αρτας: Ξεκίνησε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι το δικηγορικό σώμα δεν είναι απλά στοχοποιημένο, αλλά υπό διωγμό. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι μετράμε ήττες, αρχής γενομένης από την επιβολή του ΦΠΑ και ότι μπροστά μας είναι και  η αντικατάσταση των ποσοστών των κρατήσεων από ποσά. Ανέφερε ότι σε εκπομπή του CONTRA CHANNEL την προηγούμενη Τετάρτη ακούστηκε ότι επίκειται η πολυδιάσπαση των δικηγορικών συλλόγων και συμπλήρωσε ότι και ο Υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί ότι πετσοκόβονται τα δικαιώματα των δικηγόρων. Τόνισε ότι είναι βεβιασμένη η απόφαση για αναστολή των κινητοποιήσεων και ότι είναι ανοικτά σοβαρότατα θέματα και δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση Βολιώτη για συνέχιση της αποχής έως τις 30 Νοεμβρίου.

kat.2 Π. Αβρίθης, Πρόεδρος Δ.Σ.Κω: Ο κ. Αβρίθης ανέφερε ότι και στην Ολομέλεια της Χαλκίδας είχαμε τη διαβεβαίωση του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης ότι δεν θα προχωρούσαν στην επιβολή Φ.Π.Α. επί των δικηγορικών αμοιβών και είδαμε την κατάληξη. Εν συνεχεία τόνισε ότι αφού ο Υπουργός Δικαιοσύνης επανέφερε το θέμα των συμβολαίων υιοθετώντας τις διατάξεις του νέου Κώδικα, εμείς οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί αλλιώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, θα έλθει και νέα μαχαιριά.  Ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η άποψη του κ. Ρουπακιώτη είναι ότι οφείλουμε να παλέψουμε και ότι ο κ. Βαλεργάκης ερμηνεύει λάθος τα λόγια του Υπουργού.  Εθεσε το ερώτημα αν άλλαξε κάτι από την προηγούμενη Ολομέλεια, επισημαίνοντας  ότι απείχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ είχε ήδη ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο. Ανέφερε  ότι τα μηνύματα που μας έρχονται είναι πολλά και ότι ακολουθείται η ίδια τακτική που εφαρμόζεται εδώ και τέσσερα χρόνια, δηλαδή βγαίνει μία πληροφορία, βλέπουν ότι απέχουμε για μία εβδομάδα και μετά σταματάμε τον αγώνα και τα μέτρα περνάνε. Τόνισε ότι αν θέλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας , πρέπει να προχωρίσουμε σε αποχή, αφήνοντας ασαφή τον ορίζοντα τερματισμού της, όπως ήταν η πρόταση του Στεφανίδη στην προηγούμενη Ολομέλεια. Τέλος ανέφερε ότι η αποχή έως τις 30 Νοεμβρίου είναι μονόδρος και ζήτησε να είναι ιδιαίτερα προσεκτική η διατύπωση  στο Δελτίο Τύπου περί της παράτασης της αποχής, ώστε να διαφαίνεται η προοπτική συνέχισης της.

Χ. Μπρουσκέλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Κατερίνης: Ο κ. Μπρουσκέλης ανέφερε ότι τόσο οι διατάξεις για τις δικηγορικές εταιρείες, όσο και οι διατάξεις για την κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου στα συμβόλαια έχουν περάσει με πολυνομοσχέδια και ότι καλώς μεν συγχαίρουμε τους κ.κ. Παπάκο και Βαλεργάκη για τον νέο Κώδικα, πλην όμως υπάρχει ο φόβος οι διατάξεις οικονομικού περιεχομένου να προσκρούσουν στην άρνηση του Υπουργού Οικονομικών.  Επίσης ανέφερε ότι συμφωνεί  με τον κ. Βολιώτη για την κρισιμότητα  του φορολογικού νομοσχεδίου. Επεσήμανε ότι γίνεται αποδόμηση όλων των επαγγελματικών τάξεων βάσει σχεδίου και είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Αβρίθη για τη συνέχιση του αγώνα.  Τέλος ζήτησε, στό όνομα της ενότητας, να συνεχισθεί η αποχή για άλλη μία εβδομάδα.

Α. Γιογλή, Πρόεδρος Δ.Σ. Ιωαννίνων: Η κ. Γιογλή ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας ότι δεν είμαστε οργανωμένοι και ότι επικεντρώνουμε στο μέρος και όχι στο όλο, το οποίο είναι η εξαθλίωση της κοινωνίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι νιώθει απογοητευμένη και έθεσε το ερώτημα τι άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το μόνο νέο είναι η παρουσίαση του σχεδίου του Κώδικα περί Δικηγόρων. Επεσήμανε ότι οι πράξεις του Υπουργού επιδέχονται διπλή εξήγηση και ότι η  καλοπροαίρετη είναι ότι τον "πάτησαν στο λαιμό" και υπέγραψε το πολυνομοσχέδιο, τώρα όμως τα γυρνάει όλα από την αρχή και έθεσε το ερώτημα αν αυτό είναι αρκετό. Ζήτησε να δοθεί το σχέδιο του νέου Κώδικα πριν το πέρας της διαβούλευσης και τέλος είπε ότι λόγω των τοποθετήσεών της στις προηγούμενες ολομέλειες δυσκολεύεται να καταθέσει πρόταση περί αποχής, πλην όμως δήλωσε ότι δεν αντιλαμβάνεται τη λογική της αναστολής των κινητοποιήσεων.

dsx2002b Ν.Παγίδας, Πρόεδρος Δ.Σ. Σύρου: Ο κ. Παγίδας ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι  δεν έχουν διαλύσει μόνο τη δημοκρατία, αλλά προχωρούν και στη διάλυση της  δικαιοσύνης, στην οποία δεν μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση ο κάθε πολίτης. Δήλωσε ότι  μόνο με το πλαίσιο αυτό θα συμφωνούσε σε αποχή και τόνισε ότι μας κοροϊδεύουν εδώ και καιρό, υπενθυμίζοντας ότι η επιβολή του ΦΠΑ έγινε μέσα σε μία νύκτα. Ζήτησε πριν τη ψηφοφορία να τοποθετηθούν οι πρόεδροι της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τόνισε ότι μόνο με ενότητα μπορούμε να πάμε μπροστά και έθεσε το ερώτημα τι άλλαξε και κάνουμε πίσω. Ζήτησε επίσης να αιτιολογήσουν οι Προέδροι των τριών μεγαλύτερων συλλόγων την άποψη για αναστολή των κινητοποιήσεων και επεσήμανε ότι τα ζητήματα είναι πολιτικά και ότι από τη στιγμή που δεν κυκλοφορεί πλέον χρήμα στην αγορά, τα πράγματα δεν είναι καλά για όλη την κοινωνία και αξίζει να απέχουμε μόνο για δημοκρατία και δικαιοσύνη.

Δ. Ποντικάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Χανίων: Ο κ. Ποντικάκης κατ' αρχάς άσκησε κριτική στα πολυσέλιδα, ασαφή και γενικόλογα Δελτία Τύπου της Ολομέλειας, τα οποία δεν εκφράζουν αυτά που συζητήθηκαν. Εν συνεχεία τόνισε ότι η ενότητα βρίσκεται στα χέρια των τριών μεγαλύτερων συλλόγων και σχολίασε ότι έχει προηγηθεί απόφαση των Δ.Σ. τους. Επεσήμανε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα που να δικαιολογεί την αναστολή των κινητοποιήσεων, αντιθέτως έχει επιδεινωθεί η κατάσταση. Σημείωσε ότι είναι πρωτοφανές να μην έχει διαβάσει ο Υπουργός Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο και επέμεινε ότι έχουμε υποχρέωση να διαμαρτυρηθούμε για αυτό το ζήτημα. Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Ρουπακιώτης κακώς υπέγραψε  και ότι έπρεπε να παραιτηθεί και τόνισε ότι αν σταματήσουμε την αποχή, δεν μας μένει τίποτα άλλο εκτός από το να κάνουμε χαρακίρι και να παραιτηθούμε. Εν συνεχεία αναφέρθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χανίων και τον λίβελλο που εξαπέλυσε κατά της κυβέρνησης. Είπε ότι οι δικηγόροι πρέπει να δείξουν το ίδιο θάρρος και να αποδείξουν ότι δεν εκβιάζονται και υπενθύμισε ότι για να μας σέβονται έχουν γίνει αγώνες. Επίσης αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του φορολογικού νομοσχεδίου και είπε ότι πρέπει να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για τους νέους. Τόνισε ότι δεν πρέπει να δεχθούμε την κατάργηση των προεισπράξεων, διότι θα οδηγήσει στην κατάργηση των ταμείων μας και εξέφρασε την άποψη ότι ή θα μείνουν οι προεισπράξεις ή θα φύγουν και οι ασφαλιστικές εισφορές και τα ποσά που θα καταβάλλονται να υπολογίζονται στις εισφορές μας. Τέλος δήλωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση Βολιώτη για παράταση της αποχής έως τις 30 Νοεμβρίου με νέα Ολομέλεια. Τελείωσε δε την τοποθέτηση του αναφέροντας ότι είναι καθήκον μας να πέσουμε μαχόμενοι.

Σ. Μηνακάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.Σπάρτης: Ο κ. Μηνακάκης τόνισε ότι πρέπει να δοθεί η ανάλογη βαρύτητα στο θέμα του φορολογικού νομοσχεδίου και τάχθηκε υπέρ της πρότασης του κ. Βολιώτη.

apergeia nea afisa Α. Ζαννάρα, Πρόεδρος Δ.Σ. Χίου: Η κ. Ζαννάρα ξεκίνησε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι για την ενότητα του σώματος, το προεδρείο οφείλει να δώσει τον τόνο και ότι ο κ. Αδαμόπουλος θα πρέπει να ενεργήσει πρωτίστως ως πρόεδρος της Ολομέλειας. Αναφέρθηκε στο θέμα της διοργάνωσης κοινής ημερίδας με τους δικαστές για τα ζητήματα της δικαιοσύνης και τόνισε ότι η δικαιοσύνη λειτουργεί όταν τα υποκείμενα της μπορούν να λειτουργούν με ανεξαρτησία. Επίσης ζήτησε να δοθεί βάρος στη διοργάνωση της ημερίδας και στην όσο το δυνατό μεγαλύτερη δημοσιότητα της. Ακόμη αναφέρθηκε στα δελτία τύπου της Ολομέλειας, λέγοντας ότι πρέπει να αναφέρονται αυτά που αποφασίζονται συνοπτικά και έκλεισε λέγοντας ότι εκτιμά ότι πρέπει να συνεχισθεί η αποχή μέχρι την Παρασκευή και ότι πρέπει να προλάβουμε το θέμα του Κώδικα.

Μ.Μάρκου, Πρόεδρος Δ.Σ. Νάξου: Η κ. Μάρκου αναφέρθηκε στην επικείμενη κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου και στη σοβαρότητα του ζητήματος και πρότεινε να συνταχθεί επιστολή, στην οποία να εκφράζουμε τις θέσεις μας. Στο σημείο  αυτό επενέβη ο κ. Αδαμόπουλος και της έθεσε το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να συντάξουμε επιστολή πριν διαβάσουμε τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ν. Κυπρούλης, Πρόεδρος Δ.Σ. Αμαλιάδας: Ο κ. Κυπρούλης ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια υφιστάμεθα συνεχώς ήττες, οι οποίες ξεκίνησαν με την επιβολή ΦΠΑ, συνεχίζουν με τα παράβολα μηνύσεων και εφέσεων και το διπλασιασμό του δικαστικού ενσήμου και έχουν ως  κορωνίδα την  κατάργηση της υποχρεωτικής παράστασης στα συμβόλαια. Επίσης  ανέφερε ότι είναι  δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να δούμε φως στο τούνελ με το νέο κώδικα και τόνισε ότι δεν πρέπει να "αδειάσουμε" τον Υπουργό Δικαιοσύνης που υιοθέτησε τις διατάξεις του αναστέλλοντας τις κινητοποιήσεις. Τέλος αναφέρθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο και την επικείμενη ψήφιση του και τάχθηκε υπέρ της πρότασης Βολιώτη για συνέχιση της αποχής έως τις 30 Νοεμβρίου.

Δ. Κατσαρός, Πρόεδρος Δ.Σ. Λάρισας: Ο κ. Κατσαρός ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο και ότι πρέπει να λάβουμε μία δύσκολη απόφαση. Επανέλαβε και σ' αυτήν την Ολομέλεια ότι  είναι αντίθετος με αποχές εκτόνωσης και εξέφρασε την άποψη ότι είτε συνεχισθεί η αποχή για μία εβδομάδα, είτε παραταθεί έως τις 30 Νοεμβρίου, βρισκόμαστε σε αποχή διαρκείας (στο σημείο αυτό ακούστηκαν σχόλια από αρκετούς Προέδρους που αρνούνταν ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο). Ο κ. Κατσαρός συνέχισε λέγοντας ότι πριν προβούμε σε  αποχή διαρκείας θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουμε διέξοδο για την απεμπλοκή μας από αυτή τη διαδικασία, τόνιζοντας ότι για να είναι νικηφόρος ένας τέτοιος αγώνας θα πρέπει  να συντρέχουν δύο προϋποθέσεις: Η πρώτη είναι να υπάρχει ηγεσία αποφασισμένη και πιστή στον αγώνα, η δεύτερη να αντέχουν τα στρατεύματα. Εν προκειμένω, ανέφερε, οπωσδήποτε δεν συντρέχει η δεύτερη, αρνήθηκε δε να σχολιάσει την πρώτη. Στη συνεχεία ανέφερε ότι οι πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων συλλόγων ήρθαν στην Ολομέλεια με αποφάσεις των Δ.Σ. , προκειμένου να προκαταλάβουν την απόφασή της. Εθεσε το ερώτημα τι πρέπει να κάνουμε σήμερα και κατέληξε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, επισημαίνοντας όμως ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους δικηγόρους και ως εκ τούτου πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μαζί με όλες τις άλλες ομάδες επαγγελματιών που θίγονται. Τόνισε ότι αφενός μεν δεν πρέπει να υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα, διότι θα στείλουμε λάθος μήνυμα, αφετέρου δε ότι θα πρέπει να βρούμε τη μορφή αγώνα που δεν θα εκφυλισθεί, αναφέροντας ότι δυστυχώς  υπάρχουν πρόεδροι και επιτροπές που δίνουν αφειδώς άδειες. Τέλος πρότεινε κυλιόμενες διήμερες αποχές μέχρι την Ολομέλεια της Κομοτηνής και συγκεκριμένα αποχή  Τετάρτη 21  και Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, Δευτέρα 26 και Τριτη 27 Νοεμβρίου και Πέμπτη 6 και Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου. Επίσης πρότεινε να διαμορφώσει η Συντονιστική τις προτάσεις για τα πάγια ποσά και εφόσον δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, τότε να προχωρήσουμε σε αποχή διαρκείας.

kat.2 Ν. Παπάκος, Πρόεδρος Δ.Σ. Πατρών: Ο κ. Παπάκος ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε κινητοποιήσεις, γιατί έχουμε θέματα και γιατί δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το μεσοπρόθεσμο. Συνέχισε λέγοντας ότι αυτήν τη στιγμή ο στόχος μας είναι ο κώδικας και ότι είναι θετικό το γεγονός ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν άλλαξε ούτε μία λέξη. Ανέφερε ότι υπάρχει το ζήτημα της διαβούλευσης και ότι επιμένει στην πρόταση που έκανε να γίνει Ολομέλεια την 1και 2 Δεκεμβρίου προκειμένου να προφθάσουμε. Σχετικά με το νέο Κώδικα ανέφερε ότι υπαρχουν  προτάσεις, αλλά  "δεν είναι όλα μια χαρά" και ότι υπάρχουν διατάξεις στις οποίες υπήρξαν διαφωνίες, το θετικό όμως είναι ότι θέτουμε τα όρια μας. Τέλος ανέφερε ότι φοβούνται την αποχή διαρκείας και ότι η πρόταση Κατσαρού μας αφήνει εκτός εξελίξεων.

Δ. Κωστόγιαννης, Πρόεδρος Δ.Σ. Τρίπολης: Ο κ. Κωστόγιαννης ανέφερε ότι έχουμε υποστεί αλλέπάλληλες ήττες και ότι επιβάλλεται να κρατήσουμε πιο σθεναρή στάση. Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς σε αυτά που έρχονται και τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε την αποχή, ζήτησε δε και αυτός να γίνει νωρίτερα από τις 7 Δεκεμβρίου η Ολομέλεια για τον Κώδικα.

Κ.Κιούση, Πρόεδρος Δ.Σ. Ξάνθης: Η κ. Κιούση ξεκίνησε την τοποθέτησή της αναφέροντας μία γενναία απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Πρωτοδικείου Ξάνθης και λέγοντας ότι εναπόκειται στους δικαστές η κήρυξη της αντισυνταγματικότητας του μνημονίου.  Στη συνέχεια ανέφερε ότι οφείλουμε να αντισταθούμε στη λαίλαπα και ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε την αποχή παρά την εξασθένιση μας. Τόνισε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μαζί με Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη και εξέφρασε την άποψη ότι οι κυλιόμενες αποχές θα δημιουργήσουν σύγχυση. Τάχθηκε υπερ της συνέχισης της αποχής για μία ακόμη εβδομάδα με σύγκληση της συντονιστικής στο τέλος της εβδομάδας για να αποφασίσει την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεων μέχρι τη σύγκλιση της Ολομέλειας.

Γ. Ατσαλάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Μεσολογγίου: Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε κρισιμη εποχή και τίθενται ζητήματα πειθαρχίας από τους συναδέλφους στις αποφάσεις των συλλόγων τους. Συνέχισε λέγοντας ότι μια αποχή πρέπει να έχει κλιμάκωση, άλλως διαφορετικά παρουσιάζει φαινόμενα εκφυλισμού και συμπλήρωσε ότι τον κάλυψε η τοποθέτηση Κατσαρού ως προς το πρώτο μέρος. Τόνισε ότι αν δώσουμε τον αγώνα σε επίπεδο φορολογικό είμαστε χαμένοι και ότι η κύρια μάχη είναι ο Κώδικας. Επεσήμανε ότι, όπως ακούγεται, ο Ρουπακιώτης θέλει να φύγει από το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως Πρόεδρος και σημείωσε ότι η ψήφιση του τελευταίου πολυνομοσχεδίου έβγαλε τραυματισμένη την τρικομματική κυβέρνηση. Συμπλήρωσε ότι λυπάται για τους βουλευτές δικηγόρους που ψήφισαν το τελευταίο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί έμπνευση τραπεζιτών και ασφαλιστικών εταιρειών. Τέλος ανέφερε ότι πρέπει να χτυπήσουμε το φορολογικό νομοσχέδιο μαζί με γιατρούς και βιοτέχνες και να δώσουμε τον αγώνα μέχρι εσχάτων για τον κώδικα. Πρότεινε δε να αναστείλουμε την αποχή μέχρι να δούμε το φορολογικό και μέχρι τότε να είμαστε σε ετοιμότητα.

Λ. Υφαντής, Πρόεδρος Δ.Σ. Αγρινίου: Ο κ. Υφαντής ανέφερε ότι θα πρότεινε αποχή έως την Ολομέλεια, λαμβάνοντας όμως υπ' όψη του τις θέσεις των μεγάλων συλλόγων τίθεται υπερ της άποψης για παράταση της αποχής έως την άλλη εβδομάδα, καθώς η πρόταση αυτή  οδηγεί στην ενότητα του σώματος.

dsr2 087 Θ. Ξανθόπουλος, Πρόεδρος Δ.Σ. Δράμας: Ανέφερε ότι το πλαίσιο της αποχής που αποφασίστηκε ομόφωνα στην προηγούμενη Ολομέλεια είναι (α) ο Κώδικας που είναι η μητέρα των μαχών, (β) η αποσύνδεση ποσοστών από νόμιμες αμοιβές και (γ) το φορολογικό. Επίσης ανέφερε ότι είναι λάθος να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα λόγια του Υπουργού Δικαιοσύνης και ότι ο κ. Ρουπακιώτης είναι απλώς ευνοϊκή συγκυρία για εμάς.  Συνέχισε λέγοντας ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω, διότι δεν έχει αλλάξει τίποτε. Τόνισε ότι είμαστε κομμάτι της κοινωνίας και συντριβόμαστε όπως αυτή. Τέλος ανέφερε ότι το καταληκτικό σημείο πρέπει να είναι η Ολομέλεια της Κομοτηνής και πρότεινε να συντμηθεί ο χρόνος διεξαγωγής της και να γίνι την 1η Δεκεμβρίου.

Δ.Κοντογιάννης, Πρόεδρος Δ.Σ. Τρικάλων: Ξεκίνησε την τοποθέτησή του με τα ερωτήματα γιατί απείχαμε μέχρι τώρα και για ποιό λόγο να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μας ενώ έρχεται το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Τόνισε  ότι το σχέδιο του νέου Κώδικα ανατρέπει αυτά που ψηφιστηκαν μόλις πριν λίγες ημέρες και ανέφερε ότι οι συνάδελφοι που δηλώνουν ότι δεν αντέχουν τη συνέχιση της αποχής, θα πρέπει να βέβαιοι ότι σε λίγο θα βρίσκονται σε διαρκή αναγκαστική αποχή. Ανέφερε ότι η Ολομέλεια για τον νέο Κώδικα θα πρέπει να γίνει την 1-2 Δεκεμβρίου και πρότεινε να γίνουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη  άτυπες Γενικές Συνελεύσεις, με συμμετοχή όλων των μελών των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας με έξοδα των συλλόγων τους. Στο σημείο αυτό ακούστηκαν διαμαρτυρίες από παρευρισκόμενους Αθηναίους δικηγόρους, ότι ο κ. Αδαμόπουλος δεν σεβάστηκε τη νομιμότητα και πραξικοπηματικά δεν συγκάλεσε τη Γ.Σ. του Δ.Σ.Α. ενώ είχε αποφασιστεί, υπήρξαν κάποιες αντεγκλήσεις και όταν ηρέμησαν τα πνεύματα, ο κ. Κοντογιάννης συνέχισε λέγοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε την αποχή μέχρι την Ολομέλεια, καθώς μέχρι τότε θα έχουν προωθηθεί όλα τα μέτρα που μας αφορούν.

Σ.Μανουσάκης, Πρόεδρος Δ.Σ.Πειραιά: Ο κ. Μανουσάκης ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι θα έχει λόγο ενωτικό, αλλά θα εκφράσει και την προσωπική του άποψη, Εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους συναδέλφους που εκπόνησαν το νέο Κώδικα, καθώς και προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και επεσήμανε ότι είναι λάθος η άποψη ότι κάνοντας αποχή θα τον υπερασπιστούμε. Αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Π. για αναστολή των κινητοποιήσεων και είπε χαρακτηριστικά ότι και την προηγούμενη εβδομάδα ο Δ.Σ.Π. πήγε σε αποχή χάριν της ενότητας. Ανέφερε ότι βρισκόμαστε σ' ένα αδιέξοδο και ότι είναι θέμα εμπιστοσύνης να αποφασίζει η συντονιστική. Τόνισε ότι το θέμα που τίθεται σήμερα είναι "μαζί ή χώρια" και ότι Πειραιάς ψήφισε ενότητα. Συμπλήρωσε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αφορά μόνο τους δικηγόρους και ότι πρέπει να σχηματιστεί μέτωπο και με άλλους επαγγελματίες που θίγονται προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλύτερο. Τέλος είπε να πάμε σε αποχή έως την επόμενη Παρασκευή και να γίνει τότε Συντονιστική για να αποφασίσει την περαιτέρω πορεία,

Ν. Βαλεργάκης, Πρόεδρος Δ.Σ. Θεσσαλονίκης: Ο κ. Βαλεργάκης ανέφερε ότι υπερθεματίζει για τους πολιτικούς λόγους μίας αποχής. Επίσης ανέφερε ότι κανείς δεν παραιτήθηκε όταν επιβλήθηκε ο ΦΠΑ και  καλά κάνανε. Εν συνεχεία διερωτήθηκε αν γίνεται αποχή με καταθέσεις δικογράφων και με τα απογεύματα να δουλεύουμε στα γραφεία μας και συμπλήρωσε ότι η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ που είναι πρωτοπόροι στις κινητοποιήσεις δεν κάνουν απεργίες διαρκείας. Τόνισε ότι το μεγαλύτερο επιχείρημα υπερ της ενότητας είναι η ανάγκη σε όποια κινητοποίηση αποφασίζεται να συμμετέχει και η Αθήνα. Ζήτησε να δοθεί διέξοδος στους μεγάλους συλλόγους  χωρίς να υπάρχουν φαινόμενα εκφυλισμού και τόνισε ότι το μείζον θέμα είναι να βγούμε ενωμένοι, τελείωσε δε δηλώνοντας ότι συμφωνεί με την πρόταση Κατσαρού για κυλιόμενες αποχές.

Γ. Αδαμόπουλος: Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι μία από τις κατηγορίες που απευθύνεται κατά του κ. Ρουπακιώτη είναι ότι εκπροσωπεί τη συντεχνία των δικηγόρων και συμπλήρωσε ότι ευτυχώς που δεν παρακολούθησαν τις εργασίες της Ολομέλειας τα Μ.Μ.Ε.  Επίσης ανέφερε ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ένας άνθρωπος που έχει πολύ βαθιά και σφαιρική  γνώση των προβλημάτων της δικαιοσύνης και της δικηγορίας και θα ήταν λάθος να φύγει το μήνυμα ότι τάχα η συντεχνία των δικηγόρων τον χρησιμοποιεί για να πετύχει τα συμφέροντα της ενάντια στον ελληνικό λαό. Εν συνεχεία δήλωσε ότι  δεν έχει διαβάσει με κάθε λεπτομέρεια τον κώδικα, θεωρεί όμως ότι πρέπει να ακούσουμε και τη γνώμη των πολιτών. Επίσης ανέφερε ότι ο Υπουργός χρησιμοποίησε επιχειρήματα υπερ του νέου Κώδικα που απευθύνονται στον πολίτη και τόνισε ότι αυτό είναι σωστό και ότι για θεσμικά θέματα πρέπει να ξέρουμε την άποψη των πολιτών.

Στο σημείο αυτό ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις και το προεδρείο , παρά τις αντιδράσεις αρκετών προέδρων, διέκοψε τη συνεδρίαση για ένα δεκάλεπτο προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτάσεις. Τελικά η διακοπή διήρκεσε πάνω από μία ώρα, καθώς κατά τη διάρκεια της έλαβαν χώρα πυρετώδεις συζητήσεις προκειμένου να μεταστραφούν οι πρόεδροι και να ψηφίσουν υπερ των κυλιόμενων αποχών. Οπως δε ακούσαμε το κύριο επιχείρημα που χρησιμοποίησαν οι κ.κ. Μανουσάκης και Βαλεργάκης ήταν η διατήρηση της "ενότητας", καθώς διευκρίνιζαν ότι σε περίπτωση που υπερψηφιζόταν η πρόταση  της εβδομαδιαίας αποχής, ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη θα προχωρούσαν σε αναστολή των κινητοποιήσεων. Τα επιχειρήματα τους τελικά αποδείχθηκαν "πειστικά" και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν 22 υπερ της κυλιόμενης και 18 υπερ της εβδομαδιαίας.

Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της Ολομέλειας

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top