Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Η αποχή για το σχέδιο Κατρούγκαλου

Η αποχή για το σχέδιο Κατρούγκαλου

 

Να λοιπόν που τρίβουμε τα μάτια μας με την «αγωνιστική» διάθεση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. που ξαφνικά, στην έκτακτη συνεδρίασή του της 7ης Ιανουαρίου 2016 για το ασφαλιστικό, αντιλήφθηκε επιτέλους ότι επιβαρυνόμαστε και με 26% φόρου από το πρώτο ευρώ, ΦΠΑ 23% , προκαταβολή φόρου επόμενης χρήσης 75% και 100%, τέλος επιτηδεύματος και εισφορά αλληλεγγύης. Την αγωνιστική αυτή διάθεση έσπευσε να υιοθετήσει και η Συντονιστική Επιτροπή και ιδού ο κλάδος σε αποχή λόγω «της κατηγορηματικής αντίθεσής της (Συντονιστικής) με τη συνολική λογική του κυβερνητικού προσχεδίου».

Έρχονται λοιπόν και πλειοδοτούν οι συνάδελφοι, άλλοι γιατί αντιλαμβάνονται (και σωστά)....

ότι γενικά η κατάσταση δεν πάει άλλο για τους αυτοαπασχολούμενους μαχόμενους δικηγόρους που οδηγούνται μαζικά προς την έξοδο από το επάγγελμα, άλλοι γιατί θεωρούν ότι είναι η χρυσή ευκαιρία αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι γιατί πράγματι το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. (και η Συντονιστική) εκφράζει τα συμφέροντά τους και είναι βέβαιοι ότι θα τα διαπραγματευτεί με τον καλύτερο τρόπο.

Οι πρώτοι – δυστυχώς – θα είναι σε κάθε περίπτωση οι χαμένοι, αφενός γιατί η διοίκηση του Δ.Σ.Α. έχει αποδείξει επανειλημμένα ποιους εκπροσωπεί, αφετέρου γιατί τα προβλήματα του μαχόμενου αυτοαπασχολούμενου δικηγόρου έχουν τη βάση τους στη γενικότερη οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας και δεν μπορούν να ανατραπούν με συνδικαλιστικούς αγώνες που δεν έχουν ευρύτερο πλαίσιο αναφοράς και δεν επιδιώκουν την ανατροπή της κηδεμονίας της χώρας από τους δανειστές.

Οι δεύτεροι, κυρίως από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ορμώμενοι, είναι βέβαιο ότι θα καταπιούν γρήγορα τη γλώσσα τους, γιατί το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι απλά πρόταση προς τους δανειστές, οι οποίοι μας έχουν συνηθίσει και σε πιο σκληρά μέτρα, όσον αφορά πάντοτε τους ασθενέστερους, και συνεπώς εκτίθενται με τις αγωνιστικές κορώνες τους για την «οικονομική και επαγγελματική εξόντωση της συντριπτικής πλειονότητας του δικηγορικού κόσμου», αφού είναι έτοιμοι να αποδεχθούν ακόμη σκληρότερες ρυθμίσεις από τους δανειστές .

Για τους τρίτους δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Άλλωστε δεν θα βλάψει αυτούς η αποχή διαρκείας, είτε γιατί το εισόδημά τους προέρχεται από πάγια (-ες) αντιμισθία (-ες), είτε γιατί έχουν εξασφαλισμένες τις άδειες για να δικάσουν όταν το επιθυμούν, αλλά και γιατί σε κάθε περίπτωση η οικονομική τους επιφάνεια τους επιτρέπει την πολυτέλεια του «αγώνα».

Κατά τα λοιπά, το σχέδιο Κατρούγκαλου είναι πράγματι έκτρωμα και πρέπει να μας βρει αντίθετους , όχι γιατί αυξάνει «υπέρμετρα» τις εισφορές μας (αυτό ας το δούμε με αριθμητικές πράξεις, πάντως για τους ασθενέστερους σίγουρα είναι σημαντική ανακούφιση η μείωση των εισφορών τους σχεδόν κατά το 1/3, ήτοι από 3.953,15 ευρώ σε 2.823,80, ειδικά μάλιστα αν προβλέπεται ο συμψηφισμός με τα ποσά που καταβάλλονται για το γραμμάτιο προκαταβολής - για τον υπολογισμό και σύγκριση παλαιών και νέων εισφορών διαβάστε εδώ το άρθρο του συναδέλφου κ. Διονύση Ρίζου στην ιστοσελίδα lawnet.gr), αλλά για τους εξής λόγους:

Πρώτον, γιατί υλοποιεί το σχέδιο που ακόμη και ο Βρούτσης δεν τόλμησε να εφαρμόσει, δηλαδή την ενοποίηση όλων των ταμείων σε ένα, με ό,τι αλαλούμ αυτό συνεπάγεται.

Δεύτερον, γιατί ενισχύεται ακόμη περισσότερο η κατεύθυνση του «μεικτού συστήματος» ασφάλισης, όπως ακριβώς δρομολογήθηκε από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Δηλαδή το κράτος εγγυάται μόνο ένα ελάχιστο ποσό 384 ευρώ και ένα ελάχιστο επίπεδο υγειονομικής περίθαλψης και συνεπώς στο εξής ο ασφαλισμένος δεν θα διασφαλίζει την διαβίωση του και την υγειονομική του περίθαλψη με τη συνταξιοδότησή του.

Τρίτον,γιατί θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις, καθώς οι συνταξιούχοι όλων των κατηγοριών θα δουν το μηνιαίο ποσό που λαμβάνουν με την μορφή κύριας σύνταξης και επικούρησης να μειώνεται, αφού προβλέπεται νέος υπολογισμός των συντάξεων  με βάση τα νομοθετημένα από την κυβέρνηση Σαμαρά –Βενιζέλου.

Μολαταύτα οι «αγωνιστικές» μας κινητοποιήσεις δεν έχουν σχέση με τα παραπάνω. Άλλωστε το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α (και κατ’ επέκταση η Συντονιστική και η Ολομέλεια) ελάχιστα ενδιαφέρονται για την κατάσταση του ασφαλιστικού μας φορέα και το έχουν αποδείξει με την αδιαφορία που έχουν επιδείξει επί σειρά ετών. Το θέμα είναι να μην επιβαρυνθούν με ποσοστό 38,45% τα μεγάλα εισοδήματα και εφόσον αυτό το επιτύχουν είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθούν οποιαδήποτε ρύθμιση, ακόμη και αν είναι πολύ χειρότερη από αυτές που περιλαμβάνονται στο σχέδιο Κατρούγκαλου.

Οψόμεθα, λοιπόν οψόμεθα….

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top