Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

8 εβδομάδες αποχή! Μετάλλαξη ή και σήψη;

3284569

Οκτώ εβδομάδες αποχής, τη δύσκολη εποχή που ζούμε, σημαίνει απώλεια ρυθμίσεων, συσσώρευση και άλλων οφειλών, ακόμη και αδυναμία κάλυψης στοιχειωδών βιοτικών αναγκών για τους μαχόμενους δικηγόρους που το εισόδημα τους προέρχεται αποκλειστικά από την εργασία τους.

Ακόμη λοιπόν και αν υποθέσουμε ότι η αποχή δεν γίνεται για τα μάτια του Κούλη και αποτελεί το..........................................................................................................................

πρόσφορο μέσο αντίστασης στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης και του κουαρτέτου, επειδή αφενός οι «αγώνες» δεν γίνονται με το στανιό και αφετέρου για να αγωνιστεί κάποιος θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανός, εν όψει των δυσμενών συνεπειών που έχει το συγκεκριμένο μέσο αγώνα, είναι στοιχειώδες η σχετική απόφαση να λαμβάνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις, ώστε να υπάρχει συναπόφαση, συνευθύνη των μελών κάθε συλλόγου, αλλά και συλλογική σκέψη και μέριμνα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης των ασθενέστερων και όχι να αποφασίζεται χωρίς τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση από τη συντονιστική επιτροπή ή την ολομέλεια.

Δυστυχώς όμως οι απόψεις αυτές μάλλον θεωρούνται αναχρονιστικές από τις διοικήσεις των συλλόγων. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στα Δ.Σ. των συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, τα οποία, εδώ και δεκαετίες, είναι γνωστό ότι φροντίζουν αποκλειστικά για τα συμφέροντα των πλουσιότερων, των εταιρειών και τα δικά τους. Ο κύβος ερρίφθη τον Φεβρουάριο του 2011, όταν μετά από πολύμηνη αποχή των δικηγορικών συλλόγων της περιφέρειας, οι πρόεδροι τους αποδέχθηκαν την κατάργηση του εδαφικού περιορισμού και των ελαχίστων αμοιβών, δηλαδή την αιτία της πολύμηνης αποχής τους, μόνο και μόνο για να παζαρέψουν ο πόρος (τότε 12%) του γραμματίου να πηγαίνει στους «οικείους συλλόγους»!

Η μετάλλαξη λοιπόν είναι γεγονός εδώ και πέντε χρόνια και δεν μας εκπλήσσει. Μας εκπλήσσει όμως το μέγεθος της σήψης του δικηγορικού συνδικαλισμού….Γιατί πώς αλλιώς μπορούμε να χαρακτηρίσουμε το φαινόμενο οι διοικήσεις των συλλόγων να συντάσσονται με κέντρα που λειτουργούν αυτόνομα (λ.χ. παρουσίαση αναλογιστικής μελέτης, με «βέλτιστο» σενάριο την εφαρμογή του νόμου Σιούφα σε όλους τους ασφαλισμένους του ΤΑΝ ) και να επικυρώνουν με συνοπτικές διαδικασίες, αβασάνιστα και χωρίς ουσιαστική και τυπική νομιμοποίηση1 αποφάσεις που βλάπτουν (ή ακόμη και εξοντώνουν) τα μέλη τους;.

1( Για το θέμα των αρμοδιοτήτων των Δ.Σ.: «Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι διαχειριστικές και οικονομικές, υπόκεινται στον έλεγχο νομιμότητας και σκοπιμότητας της Γενικής Συνέλευσης» Άρθρο 95 παρ. 2 ν 4194/2013)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top