Menu
RSS
Επικεφαλίδες:

Αδυναμία Ελλήνων Δικηγόρων στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών

 hermouplis

Δημοσιεύουμε χωρίς δικά μας σχόλια την Εισήγηση του Προέδρου του Λ.Ε.Α.Δ. Δ.Σ. Σύρου, κ. Νικ. Παγίδα,  ελπίζοντας ότι οι προτάσεις του θα μελετηθούν και θα υιοθετηθούν και από άλλους δικηγορικούς συλλόγους.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Λ.Ε.Α.Δ.Δ.Σ.Σ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Γ. ΠΑΓΙΔΑ

 Θέμα: Αδυναμία Ελλήνων Δικηγόρων στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μας

 

Συνάδελφοι,

 Την κοινωνική και επαγγελματική μας πραγματικότητα την βιώνουμε καθημερινά.

Η πραγματικότητα αυτή δεν είναι μοναδική στην ελληνική κοινωνία, είναι τμήμα του κοινωνικού συνόλου όπως οι Έλληνες γιατροί, μηχανικοί-αρχιτέκτονες, εκπαιδευτικοί, έμποροι, οδηγοί ταξί και όλων των μικρομεσαίων Ελλήνων εργαζομένων.

Οπότε θ’ αποφύγω την προσωπική περιγραφή και γι’ αυτό θ’ αναφερθώ σε στοιχεία από δημοσιεύματα:

α) στο από 1/8/2013 δημοσίευμα της έντυπης έκδοσης της «Ελευθεροτυπίας» που αναφέρει επί λέξει τα εξής:

Στο κόκκινο η ανεργία των νέων δικηγόρων

Η ανεργία στους νέους δικηγόρους της Αθήνας χτυπάει κόκκινο, καθώς τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι μέσα στο 2013 το 44,92% δεν έκανε καμία παράσταση στα δικαστήρια. Το θλιβερό .....

ποσοστό, που αντιστοιχεί σε 2.914 δικηγόρους από τους συνολικά 6.487 που μετρούν 7 χρόνια στο επάγγελμα, αποτυπώνει το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η δικηγορία κυρίως τα τρία τελευταία χρόνια που η χώρα κινείται σε τροχιά Μνημονίων.

Μέτρα όπως η επιβολή ΦΠΑ, η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και η κατάργηση των προκαθορισμένων αμοιβών επιτείνουν τη δραματική κατάσταση που βιώνει ο κλάδος και μάλιστα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Οι αριθμοί για τους νέους δικηγόρους είναι αποκαλυπτικοί: μόλις 1-2 παραστάσεις είχαν 1.005, από 3-4 παραστάσεις οι 759 και από 5-10-12 παραστάσεις οι 1.266. Οι... τυχεροί του επαγγέλματος αγγίζουν τους 453, αφού οι παραστάσεις τους ήταν πάνω από 21.

Η οικονομική ένδεια οδηγεί πολλούς από αυτούς στην εξαρτημένη εργασία, όπου, ως συνεργάτες, δουλεύουν υπό τις εντολές του εργοδότη- δικηγόρου με μηνιαίο μισθό 400 με 600 ευρώ, με εξαντλητικά ωράρια χωρίς καμιά κατοχύρωση σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι νέοι Αθηναίοι δικηγόροι αποτελούν το 30,15% της συνολικής δύναμης των μελών του ΔΣΑ.

«Είναι αδιανόητο», τονίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) Γ. Κώτσιρας, «ένας νέος επιστήμονας να εργάζεται 12-14 ώρες την ημέρα για αμοιβή που δεν του αρκεί ούτε για τις βασικές του ανάγκες». Αυτή η υποαμειβόμενη εργασία, σημειώνει, σε συνδυασμό με τη δυσανάλογη φορολόγηση του ήδη πενιχρού εισοδήματος και των άνευ ανταποδοτικών δυνατοτήτων ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τους νέους δικηγόρους σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση.

Ο κ. Κώτσιρας θεωρεί ότι μέτρα όπως η χορήγηση κινήτρων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τα πρώτα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης. Ανάλογες προτάσεις έχει καταθέσει στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εργασίας.

β) στο από 24/2/2014 δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που αναφέρει επί λέξει τα εξής:

Αγκάθι οι ασφαλιστικές εισφορές

 Την ώρα που οι δικηγόροι όλης της χώρας προσέρχονται στις κάλπες, η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων (ΠΕΔ) με έγγραφό της θίγει ένα από τα κορυφαία προβλήματα του κλάδου της που αφορά το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, το οποίο προσβάλλει -όπως υποστηρίζουν- την Αρχή της Αναλογικότητας, καθώς καθιστά την πλειονότητα των δικηγόρων ανασφάλιστους.

 Ειδικότερα, με το έγγραφό της η ΠΕΔ -το οποίο κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο ΕΤΑΑ και στην Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων- προωθεί προτάσεις για την επίλυση του μείζονος θέματος του ύψους των ασφαλιστικών εισφορών και του τρόπου προσδιορισμού και εισπράξεως αυτών. Μάλιστα, το έγγραφο υπογράφουν περισσότεροι από 1.000 δικηγόροι απ’ όλη την Ελλάδα και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος των ανασφάλιστων αλλά και διωκόμενων δικηγόρων, οι οποίοι αδυνατούν λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει τον κλάδο τους να καταβάλουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους.

 Όπως διαπιστώνει η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων «οι υπερβολικά αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές και η υποχρέωση καταβολής τους από όλους, ανεξαρτήτως του ύψους των εισοδημάτων τους, δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους δικηγόρους, αλλά και για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες (γιατρούς, μηχανικούς, λογιστές, εμπόρους κ.α.) που ασφαλίζονται στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ».

 Και υπογραμμίζει ότι «την τελευταία τριετία οι ασφαλισμένοι των Ταμείων αυτών δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καταβάλουν τις εισφορές τους, με αποτέλεσμα να μη δικαιούνται περίθαλψης, ενώ ταυτόχρονα υποχρεούνται σε καταβολή των αντίστοιχων εισφορών και διώκονται ποινικά για τη μη καταβολή τους. Σημειώνουμε ότι η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε ραγδαία από την 1-1-2014, λόγω της διαβίβασης των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές του ΕΤΑΑ άνω των 5.000 ευρώ, στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών του άρθρου 101 του ν. 4172/2013, για την είσπραξή τους και τη λήψη μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος των οφειλετών δικηγόρων».

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΕΔ αποτελεί αυθόρμητη πρωτοβουλία δικηγόρων που διαπιστώνουν ότι τα προβλήματα στη δικαιοσύνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένα και με τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και στοχεύει στη συνεργασία δικηγόρων από όλη την Ελλάδα.

 γ) Στις 21/7/2014 σε τηλεοπτικό σταθμό ο κ. Μαριάς, ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων ενώπιον και εκπροσώπων των υπολοίπων κομμάτων συγκυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενημέρωσε με στοιχεία ότι από τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των Ελλήνων σε συνολικά ασφάλιστρα όλων των ασφαλιστικών ταμείων έπρεπε να εισπραχθούν 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί 300 εκατομμύρια ευρώ!

Στις 14/3/2014 ο κ. Σελλιανάκης εντέλεται την άμεση αποστολή στοιχείων ασφαλιστικών εισφορών στο Κ.Ε.Α.Ο. και μετά από αντιδράσεις της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας αποφεύχθηκε.

ΠΡΕΠΕΙ ΣΑΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΜΕΛΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΤΟΙΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΥ-ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΑΣ

Λαμβανομένων υπ’ όψιν των παρακάτω στοιχείων και ειδικότερα ότι σήμερα εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις δικηγόρων προς το Ε.Τ.Α.Α. για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους από ασφαλιστικές εισφορές, έχουν γίνει πάνω από 1300 ρυθμίσεις οφειλών, από τις οποίες τηρούνται λιγότερες από 400. Αντίστοιχα στοιχεία υπάρχουν, τόσο για τον Τομέα Υγείας, όπου μέχρι τα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους έχουν κατατεθεί μόλις 7500 βιβλιάρια, όσο και για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών, όπου στο ίδιο χρονικό διάστημα κατατέθηκαν μόλις 6500 βιβλιάρια.

Η αιτία της αδυναμίας της πλειοψηφίας μας στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών δεν έγκειται μόνο στη γενική οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στο ύψος των επιβαλλόμενων ασφαλιστικών εισφορών , τον τρόπο προσδιορισμού τους (χωρίς σύνδεση με το φορολογητέο εισόδημα) και την από τριετία μετάταξη των νέων ασφαλισμένων δικηγόρων σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 15 του Ν. 3986/2011.

Γενικότερα όπως όλοι γνωρίζουμε και βιώνουμε, πολλοί συνάδελφοι μας επιταχύνουν την συνταξιοδότησή τους και οι νέοι συνάδελφοι αλλά και μεγάλος αριθμός, όπως προκύπτει από τα παραπάνω στοιχεία, συναδέλφων όχι νεοεισελθόντων στο λειτούργημα αδυνατούν-ούμε να πληρώσουν-ούμε τις εισφορές μας.

Είναι λογιστικά βέβαιο ότι μελλοντικά – και όχι πολύ μακριά χρονικά-ο Τομέας Ασφάλισης Νομικών αλλά και ο Ε.Τ.Α.Α. θα καταρρεύσουν.

Η κατάρρευση αυτή προκύπτει και από την τεκμηριωμένη εκτίμησης του ιδίου του Ε.Τ.Α.Α. που σε δελτίο τύπου από 1-10-2012 αναφέρει:

« Χωρίς το Ταμείο μας να ερωτηθεί και χωρίς προηγούμενη αναλογιστική μελέτη, επιβλήθηκαν από την Πολιτεία αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών σε ένα πλεονασματικό Ταμείο, που είχαν αντίθετο αποτέλεσμα στις εισπράξεις μας, αφού ολοένα και περισσότεροι (νέοι κυρίως) Μηχανικού, Υγειονομικοί και Νομικοί αποχωρούν από το λειτούργημα τους, αδυνατώντας να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, με τους φορείς αλλά και την διοίκηση του Ε.Τ.Α.Α. ενάντια στις αυξήσεις… η δυνατότητα επιλογής του ασφαλισμένου όπως ισχύει σ’ όλους τους υπόλοιπους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης της ασφαλιστικής κατηγορίας ένταξής τους».

Τα προβλήματα αυτά χρειάζονται άμεση επίλυση από όλους τους Έλληνες δικηγόρους όπως σωστά έχει θέσει και η Πανελλήνια Ένωση Δικηγόρων και προτείνω τ’ ακόλουθα:

  1. Επ’ αόριστον αναστολή της εφαρμογής των διατάξεων και αποφάσεων για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των δικηγόρων ασφαλισμένων στο Ε.Τ.Α.Α. και να εξεταστεί η μείωση αυτών για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η οικονομική-ανθρωπιστική κρίση. Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) με το από 22-11-2013 δελτίο τύπου του αποφάσισε το «πάγωμα» των ασφαλιστικών εισφορών έως και 31/12/2015.

  2. Κατάργηση του άρθρου 44 παρ. 15 του Ν. 3986/2011 ή την εξαίρεση και των ασφαλισμένων του Ε.Τ.Α.Α. από την εφαρμογή αυτής της διάταξης και να κατοχυρωθεί η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής της ασφαλιστικής κατηγορίας ένταξής μας στο Ε.Τ.Α.Α. , όπως ήδη έχει εκδοθεί για τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ( απόφαση Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Φ. 80000/10255/334/6-6-2012 «Καθορισμός διαδικασίας για την επιλογή κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία από τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε.» ΦΕΚ Β’ 1849/13-6-2012)

  3. Αναστολή για μια τριετία τουλάχιστον της διάταξης του άρθρου 101 παρ. 9 του Ν. 4172/2013 για την διαβίβαση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές του Ε.Τ.Α.Α. άνω των 5000 ευρώ στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών. Τελείως επικουρικά να ζητηθεί η τροποποίηση της διάταξης αυτής ώστε να μην διαβιβάζονται οι ληξιπρόθεσμες εισφορές μας στο Ε.Τ.Α.Α. , όταν έχουμε ατομικά φορολογητέα εισοδήματα κατώτερα των 12000 ευρώ ή οικογενειακά εισοδήματα κατώτερα των 20000 ευρώ.

  4. Αναγνώριση νομική της ιδιότητας του «μη δυναμένου να καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές» με θέσπιση ανεισφορολόγητου ποσού για δικηγόρους με μηδενικά φορολογητέα εισοδήματα ή με ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα από την άσκηση του λειτουργήματός τους (π.χ. κάτω των 3000 ευρώ)

  5. Σύσταση ειδικής επιτροπής στο Ε.Τ.Α.Α. στην οποία να προσφεύγουμε ζητώντας την ελάφρυνση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών μας με προϋποθέσεις. Η επιτροπή αυτή μετά την εξέταση των λόγων να μπορεί να προβαίνει σε διαγραφή οφειλών (για εισόδημα έως 7178 ευρώ « όριο φτώχειας») με ανάλογη μείωση της σύνταξης.

  6. Παροχή άμεσης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σ’ όλους τους συναδέλφους ανασφάλιστους του Ε.Τ.Α.Α. ανεξάρτητα από την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πρόσωπό τους και έκδοση σχετικής απόφασης για τη θεώρηση των ασφαλιστικών βιβλιαρίων από 1/1/2014 για όλο το χρόνο.

  7. Θεσμοθέτηση της συμμετοχής εκπροσώπου μας στην Διοικούσα Επιτροπή του Ε.Τ.Α.Α. (όπως έχει γίνει με το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΣΑΥ).

  8. Τη δυνατότητα τμηματικής μηνιαίας καταβολής των εισφορών μας.

Όλες αυτές τις προτάσεις πρέπει άμεσα να τις προωθήσουμε στους Συλλόγους μας και δι’ αυτών στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με ενεργοποίηση του άρθρου 138 «Δημοψηφίσματα» του Νέου Κώδικα Δικηγόρων και όπου χρειάζεται να υποβληθούν σχέδια Νόμου και τροπολογίες, όπως προβλέπεται από τον Κώδικά μας.

 

Συνάδελφοι,

Είμαστε ελεύθεροι μαχόμενοι δικηγόροι, είτε σαν μέλη των Δικηγορικών Συλλόγων, των Λ.Ε.Α.Δ και του Λ.Ε.Δ.Ε. είτε σαν μέλη των αιρετών οργάνων αυτών σας καλώ χωρίς καμία προσωπική αγκύλωση και υστεροβουλία να προασπίσουμε τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μας, κάτι βέβαια που η Ένωση των Λ.Ε.Α.Δ. το έχει τηρήσει και γι’ αυτό έχει καταφέρει το 99% των επιδιώξεων και αποφάσεων της. Αυτή την καλή συνεργασία και συλλογικότητα την θεωρώ εκτός από τιμή μου να συμμετέχω και ευχαρίστηση δημιουργική και ελπιδοφόρα, δύναμη για τη συνέχιση της για την επίτευξη του 100% σ’ αυτούς τους χρόνους της ανθρωπιστικής-οικονομικής κρίσης.

Επιτρέψτε μου μαζί με την εισήγησή μου να σας προσφέρω:

α) Κείμενο για την «Τράπεζα των Φτωχών» GrameenBank και

β) Το από 7/7/2014 κείμενο του αξιότιμου συναδέλφου και πρώην Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με αφορμή τα 100 χρόνια του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος της μικρής αυτής προσφοράς είναι για να τονίσω για μία ακόμη φορά ότι όλοι οι άνθρωποι και εμείς οι Έλληνες με αρχές δημοκρατικές όπως η συλλογικότητα και η αλληλεγγύη μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Κλείνοντας θα ήθελα να χρησιμοποιήσω αυτολεξεί την τελευταία παράγραφο του σημειώματος του συναδέλφου μας  κ. Γαρούφα με μόνη επέμβαση την αφαίρεση της λέξης «νέους» και ν’ αρκεστώ στη λέξη «συναδέλφους».

Θα ήθελα λοιπόν να πω επιγραμματικά στους συναδέλφους που βιώνουν περισσότερο τη θύελλα της κρίσης, να θυμούνται πως ο ρόλος των Δικηγορικών Συλλόγων είναι να λειτουργούν ως ανάχωμα στην αυθαιρεσία της εξουσίας προστατεύοντας τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών και ότι ο ρόλος του δικηγόρου διαχρονικά είναι να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του μερμηγκιού απέναντι στον ελέφαντα.

Και να προσθέσω ότι χωρίς τον σεβασμό των αρχών της ενότητας, συλλογικότητας και αλληλεγγύης καμία κοινωνική ομάδα δεν θα διασωθεί και κατά συνέπεια ολόκληρη η κοινωνία.

 

Σύρος, 22/7/2014

 

Με Τιμή

Ο Πρόεδρος του ΛΕ.Α.Δ. Σύρου

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΠΑΓΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top