Menu
RSS

Μερικές επισημάνσεις και σκέψεις για την Ολομέλεια της 28ης Μαϊου

rivellis1 Ποιά σχέση  έχει η  Ολομέλεια της 28ης Μαϊου με αυτές που έγιναν στη Χαλκίδα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης;

 

Καμία, καθώς κατά κοινή ομολογία για πρώτη φορά ακούστηκαν οι Πρόεδροι των επαρχιακών Δικηγορικών Συλλόγων, ασκήθηκε έντονη κριτική στον κ. Παξινό και στη στάση που τηρεί μέχρι σήμερα, ενώ ακόμη ακούστηκε πλούτος απόψεων και τοποθετήσεων για τα ζητήματα που αφορούν στην επιβολή του Φ.Π.Α και  στην απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος. Εκτός όμως από τις παραπάνω γενικές επισημάνσεις αξίζει να καταγραφούν και τα ακόλουθα:

 

α. Υπήρξε σαφής, αν και ήπια, διαφοροποίηση του Προέδρου του Δ.Σ.Θ. κ. Λαμτζίδη, από τη στάση που τήρησαν ο κ. Πάξινος και ο κ. Μανουσάκης, καθώς ...........

ανέφερε ότι η "απελευθέρωση" του επαγγέλματος οδηγεί σε ισιοπεδωμένη αγορά νομικών υπηρεσιών και πρότεινε διήμερες επαναλαμβανόμενες κυλιόμενες αποχές.

 

β. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.Π., κ. Μανουσάκης λειτούργησε ως ο κύριος στυλοβάτης των απόψεων του κ. Παξινού, αφού στην μεν πρώτη τοποθέτηση του η πρόταση του εξαντλείτο στη συνέχιση των "διαβουλεύσεων" με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών ( συγκεκριμένα , θέλοντας να αναδείξει τη δεκτικότητα του κ. Καστανίδη στα αιτήματα της Συντονιστικής και την αποτελεσματικότητα των "διαβουλεύσεων", ανέφερε χαρακτηριστικά ότι  "δεν έχουμε συναντήσει τείχος"), ενώ στη δευτερολογία του και ενώ ήδη είχε τεθεί η πρόταση για αποχή από Δευτέρα έως και Παρασκευή με σύγκληση νέας Ολομέλειας το Σάββατο και διαφαινόταν ότι η πρόταση αυτή θα πλειοψηφούσε, έθεσε πρόταση για αποχή από Τρίτη έως και Παρασκευή με σύγκλιση της Συντονιστικής Επιτροπής και όχι της Ολομέλειας!!

 

γ.  Ο κ. Πάξινος έθεσε με σαφήνεια την "αναγκαιότητα" να πληρώνουν και οι δικηγόροι Φ.Π.Α. (χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "δεν είναι σωστό να εξαιρεθούμε"), ενώ προσπάθησε αρκετές φορές να διαλύσει την Ολομέλεια για να μη λάβει απόφαση. Μάλιστα επανέλαβε αρκετές  φορές ότι η Ολομέλεια δεν μπορεί να αποφασίσει γιατί  υπάρχουν δικηγορικοί σύλλογοι που δεν σεβάστηκαν τις αποφάσεις της, αναφερόμενος στους συλλόγους που μετά από Γ.Σ. βρίσκονται σε αποχή  εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ επίσης δήλωσε ότι "έχει 23.000 χιλιάδες" και "δεν θα ανεχθεί" να τον σύρουν σε αποχή!!

 

δ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ Θηβών, κ. Ζέρβας (ο οποίος σημειωτέον εκλέγεται Πρόεδρος συνεχώς εδώ και είκοσι χρόνια  και έλαβε ποσοστό 100% στις τελευταίες εκλογές) αναφέρθηκε στον εύλογο προβληματισμό για την αποτελεσματικότητα των "διαβουλεύσεων" και των υποσχέσεων του κ. Καστανίδη,  ενώ έχει ήδη ψηφιστεί το μνημόνιο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απελευθέρωση του δικηγορικού επαγγέλματος, άσκησε  κριτική στον κ. Παξινό για τη σύγκληση της Ολομέλειας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς και στη Συντονιστική για τη συγκεκριμένη αιτιολογία που δόθηκε για την πανελλαδική αποχή της 5ης Μαϊου (υπενθυμίζουμε ότι ως αιτιολογία της  αποχής αυτής η Συντονιστική αναφέρει στην ανακοίνωση της, την "επιδείνωση" της κατάστασης της δικαιοσύνης - για να διαβάσετε την ανακοίνωση κάντε κλικ εδώ)

 

ε. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Βόλου, κ. Βολιώτης έθεσε το θέμα του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και την εξομοίωση προς τα κάτω των ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο μνημόνιο, η εφαρμογή του οποίου συνεπάγεται την κατάργηση του Κώδικα περί Δικηγόρων.

 

στ. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Φλώρινας αναφέρθηκε στο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει για το θέμα της απελευθέρωσης και τόνισε ότι τίθεται ζήτημα επιβίωσης των δικηγόρων, ότι δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός και ότι η Ολομέλεια πρέπει να προχωρήσει σε αποχή μέχρι να υπάρξει ρητή δέσμευση από την πλευρά της Κυβέρνησης.

 

ζ. Ηταν ιδιαίτερα μαχητικός ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Μυτιλήνης, κ. Βλουτέλλης , καθώς ο Σύλλογος αυτός βρίσκεται σε αποχή εδώ και πέντε εβδομάδες, δέχθηκε δε για το λόγο αυτό ιδιαίτερα  πυρά από τον κ. Παξινό.

 

η. Εκανε αίσθηση η τοποθέτηση του Προέδρου του Δ.Σ. Χίου, κ. Τσούρου, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που θα έχει η απελευθέρωση στο δικηγορικό σώμα, επισημαίνοντας ότι θα αναγκάσει σε έξοδο από το επάγγελμα μεγάλο ποσοστό των νέων δικηγόρων .

 

θ. Ηταν επίσης σημαντικές οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Δ.Σ.   Σύρου, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Κατερίνης και Κορίνθου, οι οποίοι έθεσαν τα θέματα της ελλείψεως ενημέρωσης και του μνημονίου,  ζήτησαν να τοποθετηθεί με σαφήνεια η Ολομέλεια για τα θέματα της τοπικής αρμοδιότητας των δικηγόρων, της μίας και αποκλειστικής έδρας, των ελαχίστων δικηγορικών αμοιβών,  των κεφαλαιουχικών δικηγορικών εταιριών και   των πολυεπαγγελματικών εταιριών, ενώ ακόμη άσκησαν κριτική στην πρόταση για αύξηση των προεισπράξεων.

 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι η Ολομέλεια χρωματίστηκε από την παρουσία αρκετών συναδέλφων που είτε χειροκροτούσαν, είτε αποδοκίμαζαν τις τοποθετήσεις των Προέδρων, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αγωνία και το άγχος που επικρατεί στο δικηγορικό κόσμο από τις επιχειρούμενες αλλαγές. Μάλιστα η παρέμβασή τους αυτή αρκετές φορές προκάλεσε τον εκνευρισμό του κ. Παξινού, ο οποίος, προφανώς,  έχει μάθει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα και ερήμην των 23.000 δικηγόρων που, όπως ο ίδιος καυχιέται "εκπροσωπεί".

 

Πέρα όμως από τις παραπάνω αποσπασματικές επισημάνσεις, ένα είναι το κύριο συμπέρασμα. Οτι ο δικηγορικός συνδικαλισμός έκανε τα πρώτα ελπιδοφόρα βήματα του και μάλιστα κατόρθωσε να πάρει μια πρώτη νίκη.  Για να προχωρήσει όμως το δρόμο του, πρέπει να κατανοήσει τα σημεία των δύσκολων καιρών που ζούμε, να αποσαφηνίσει στόχους, να συνδεθεί με τα προβλήματα της κοινωνίας και κυρίως να θελήσει να υπερασπιστεί αυτά που του αναλογούν, δηλαδή να αγωνιστεί όχι μόνο για τα θεσμικά και οικονομικά δικαιώματα του δικηγόρου, αλλά και για τη δικαιοσύνη και τα δημοκρατικά δικαιώματα που βάλλονται..

 

Ο δρόμος αυτός είναι βεβαίως  μακρύς  και δύσκολος. Ας κάνουμε όμως την αρχή. Ας προσπαθήσουμε να συγκεντρώσουμε δυνάμεις, ας προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στην ενημέρωση και στην αφύπνιση των συναδέλφων. Και ας μην ξεχνάμε:

 

Καθένας μόνος του είναι αδύναμος, όμως ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top