Menu
RSS

Ψήφισμα της Ολομέλειας των Προέδρων της 4ης Ιουνίου 2010

img_4a1a85c4e586f Για ποιούς λόγους ο κ. Παξινός εκτέθηκε σε τέτοιο βαθμό στην Ολομέλεια της 4ης Ιουνίου, ώστε για πρώτη φορά μέχρι σήμερα να ηττηθεί κατά κράτος και να απομονωθεί από τους βασικούς υποστηρικτές του;

Πιθανότατα για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων (ή ίσως ο κυριότερος) είναι το παρακάτω ψήφισμα που κατατέθηκε στο σώμα των Προέδρων από τον Πρόεδρο του Δ.Σ.Χίου κ. Τσούρο και το οποίο στα πέντε σημεία του  (α) αμφισβητεί ...........

ευθέως και με όλο το επιστημονικό κύρος του δικηγορικού σώματος τη νομιμότητα του μνημονίου, (β) επισημαίνει τον κίνδυνο που διατρέχει η δικαιοσύνη από την είσοδο διατοπικών, κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών,  (γ) καταδικάζει την κατάργηση κοινωνικών δικαιωμάτων προς όφελος των τραπεζών και των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, (δ) αναφέρεται στις συνέπειες που θα έχει η επιβολή Φ.Π.Α. στην απονομή της δικαιοσύνης και (ε) παρακινεί τους δικηγόρους σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις στο πλευρό όλων των εργαζομένων που πλήττονται βάναυσα από τα οικονομικά μέτρα της τρόϊκας και του μνημονίου.

Το ψήφισμα αυτό, μολονότι κατατέθηκε και διαβάστηκε στο σώμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία (εντελώς πραξικοπηματικά) από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας, κ. Παξινό, πλην όμως ήταν σαφές ότι οι Πρόεδροι που τάχθηκαν υπερ της συνέχισης των κινητοποιήσεων , οι οποίοι και πλειοψήφισαν,  τάσσονταν και υπερ της ψήφισης του ,ενώ και ο κ. Ξανθόπουλος στην πρόταση του , η οποία και μειοψήφισε.  ρητά είχε αναφέρει ότι συντάσσεται με τις παραγράφους 1 και 5 του εν λόγω ψηφίσματος. Ηδη δε το ψήφισμα αυτό έχει υπογραφεί από 27 Προέδρους δικηγορικών συλλόγων (Αιγίου, Αρτας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γυθείου, Δράμας, Ευρυτανίας, Θηβών, Ιωαννίνων, Καλαμάτας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς , Κορίνθου, Κυπαρισσίας, Κω, Λαμίας, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Νάξου, Πειραιώς, Ροδόπης, Σύρου, Τρίπολης, Φλωρίνης, Χαλκίδας, Χίου). Είναι δε αξιοσημείωτο ότι μεταξύ των Προέδρων που το υπογράφουν είναι ο Πρόεδρος της Δράμας, κ. Ξανθόπουλος, του οποίου η πρόταση ως προς τις κινητοποιήσεις του κλάδου ταυτιζόταν με αυτήν του κ. Παξινού  (για κυλιόμενες διήμερες αποχές) καθώς και ο Πρόεδρος του Πειραιά,  κ. Μανουσάκης, ο οποίος μέχρι την Ολομέλεια αυτή είχε λειτουργήσει ως ο βασικός στυλοβάτης των απόψεων του κ. Παξινού!!

Τι σημαίνουν όλα αυτά;  Αφενός μεν ότι  η ηγεμονία του κ. Παξινού  έφτασε στο τέλος της, αφετέρου δε  ότι  στο δικηγορικό σώμα πλειοψηφούν  πλεόν οι δυνάμεις  που επιθυμούν μία άλλη ρότα στο δικηγορικό συνδικαλισμό και μια άλλη πορεία της ελληνικής κοινωνίας.

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΦΝ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος κατά τη συνεδρίαση της την Παρασκευή 4 Ιουνίου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

1. Η Ολομέλεια καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου (Ν. 3845/2010) που υπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα (Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΔΝΤ) και με το οποίο πλήττονται συνολικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών . Εξάλλου, το Μνημόνιο αντίκειται σε θεμελιώδεις διατάξεις του κοινοτικού δικαίου, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του 7ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, του Χάρτη των Θεμελιωδών Κοινοτικών Δικαιωμάτων και τις Διεθνείς Συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. Επιφυλασσόμαστε δε να προσφύγουμε σχετικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

2. Επικρίνουμε την τακτική του Υπουργού Δικαιοσύνης που παρελκυστικά έδωσε αόριστες διαβεβαιώσεις την ίδια στιγμή που συνυπέγραψε την ψίφιση των νόμων 3844/2010 (οδηγία 2006/123) και 3845/2010 (Παράρτημα IV του Μνημονίου). Οι νόμοι αυτοί θα οδηγήσουν στον γιγαντισμό των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και στην παράλληλη εξαθλίωση των νέων και των οικονομικά ασθενέστερων δικηγόρων. Παράλληλα η είσοδος διατοπικών, κεφαλαιουχικών και πολυεπαγγελματικών εταιρειών και η προβλεπόμενη εισαγωγή της διαφήμισης στη δικηγορία οδηγεί σε επικίνδυνες, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές ατραπούς.

3. Καταδικάζουμε την τακτική του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποδέχεται την κατάργηση κάθε κοινωνικού δικαιώματος προς όφελος των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, των τραπεζών και των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση την ανάδειξη της ασφάλειας δικαίου, της κοινωνικής δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος που διασφαλίζουν οι υπάρχουσες διατάξεις του Κώδικα Δικηγόρων για τις ελάχιστες αμοιβές. Παράλληλα αντιτιθέμεθα σε τυχόν αύξηση των ελαχίστων αμοιβών τη στιγμή που μισθωτοί και συνταξιούχοι στενάζουν. Ζητάμε άμεση συνάντηση εκπροσώπων της Ολομέλειας με τον κ. Υπουργό Οικονομικών.

4. Eπισημαίνουμε ότι η επιβολή ΦΠΑ στις δικηγορικές υπηρεσίες συνιστά έναν ακόμη έμμεσο φόρο για τον πολίτη. Θα επιφέρει σημαντικότατη περαιτέρω αύξηση κόστους στην απονομή της δικαιοσύνης, διευρύνοντας το ήδη διαμορφωμένο καθεστώς οιονεί αρνησιδικίας για τους μη έχοντες. Και όλα αυτά, παράλληλα με τις άθλιες συνθήκες υλικοτεχνικής υποδομής και τις ελλείψεις δικαστών και προσωπικού.

5. Απευθύνουμε μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους μας δικηγόρους για αγωνιστικές κοινητοποιήσεις με ενότητα και αποφασιστικότητα. Η Ολομέλεια θα αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα ώστε να διαφυλαχθούν οι δικηγόροι από την επαπειλούμενη λαίλαπα. Τέλος, και με δεδομένη τη συγκεκριμένη πολιτική και οικονομική συγκυρία και την εκχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων από την Κυβέρνηση καλούμε σε συστράτευση το σύνολο των εργαζομένων οι οποίοι πλήττονται βάναυσα από τα οικονομικά μετρα της τρόικας και του Μνημονίου.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top